Szukacie czegoś szybkiego i dobrego na obiad? To polecam danie z chlebkami pita:)Składniki:4 chlebki pita1 opakowanie mix sałatszczypiorek lub zielona cebulka2 pomidory1 pierś z
Kuchnia domowa Anipapryka1 por1 puszka kukurydzy4-5 jajekmajonezmusztardasól, pieprzprzyprawa do drobiu / gyrosolejSposób przyrządzenia:1. Ryż ugotować w osolonym wrzątku.2. Umytą pierś z kurczaka pokroić w kostkę, obsypać przyprawą do drobiu lub gyrosem. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, usmażyć mięso, a potem odsączyć z nadmiaru tłuszczu.3. Paprykę, ogórki korniszone drobno posiekać.4. Ugotowane na twardo jajka pokroić w kostkę.5. Kukurydzę
Kuchnia domowa Anicieńkie i drobne słupki.Dzięki tej metodzie najzwyklejsze danie zamienia się w małe dzieło sztuki :)Takie danie można również zaserwować z mięsem, wtedy tuż po rozgrzaniu oliwy należy wrzucić na patelnię pokrojoną w paseczki np. pierś z kurczaka, podsmażyć przez około 2 minuty i dopiero dodać warzywa.Danie proste, zdrowe i pięknie prezentujące się na stole :) Przepis
Kraina Miodem PłynącaNajlepsze na grilla są skrzydełka w miodzie i musztardzie. Proste i smaczne. Jak mija lato to można je również piec w piekarniku z opcją grilla i
UgotujmyTo.plobiadek na szybko. Przygotowanie nie zajmuje wiele czasu a danie jest bardzo smaczne i sycące. składniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka słodka papryka czosnek granulowany olej 500 g jarmużu Pojedyńcze piersi przekroić wzdłuż na dwa płaty mięsa. Ja miałam jeszcze też dwie spore tzw. polędwiczki. Kawałki mięsa dokładnie opróczyć papryką i czosnkiem oraz delikatnie skropić olejem. Rozgrzać patelnię grillową
Monia miesza i gotujetaka z sosem tzatziki i fetą. Pyszna, szybka i sycąca! Ilość porcji: 4 Składniki: 4 placki do tortilli 500g piersi z kurczaka Opakowanie fety Zielony ogórek Pomidor Jogurt grecki Ząbek czosnku Przyprawy: sól, pieprz, tymianek, oregano, chili Mięso myjemy oraz kroimy na małe kawałki. Obsypujemy solą i pieprzem oraz ulubionymi przyprawami np. oregano, tymiankiem i odrobiną chili. Rozgrzewamy patelnię, dajemy
Kolizje Smakówkażdy ma na nie swój sposób. Jak już pisałam wczoraj pulpety dzielnie wywalczyły o palmę zwycięstwa we wczorajszym obiedzie z kurczakiem .:) Mogę powiedzieć, że są przepyszne i warto ich spróbować. PolecamZaczynamy: Składniki:około 600 gr mięsa mielonego-użyłam wołowego1 cebula1 bułka200 ml mleka2 jajka3 ząbki czosnku natka pietruszkisól, pieprz, paprykaolej Wykonanie:Bułkę zamaczamy w mleku. Cebulę kroimy w drobną
Smaki Edytyłyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy wegeta Pierś z kurczaka pokroić w kawałki, obtoczyć w przyprawie i odstawić na 1 godz. Składniki ciasta dokładnie wymieszać, mięso zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju
Moje domowe kucharzeniepieprzuOlej do smażeniaPrzepis:Pierś kurczaka kroimy w kosteczkę i przekładamy do miski. Cebulkę również kroimy na drobną kosteczkę i dodajemy do kurczaka. Do miski wbijamy jajko, dodajemy mąkę, paprykę, sól oraz pieprz. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowane mięso umieszczamy w lodówce na minimum 4 godziny. Po tym czasie rozgrzewamy olej na patelni i nakładamy po ok. 2 łyżki i smażymy
Emcia Pichcisuchej patelni. Ryż przepłukać, zalać dwoma szklankami wody, posolić i ugotować. Ugotowany ryż przelać na sitko i ostudzić. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę doprawić przyprawą, solą i białym pieprzem. Odłożyć na pół godziny do lodówki. Mięso podsmażyć na niewielkiej ilości oleju i ostudzić. Ryż, mięso, groszek, kukurydzę, pokrojony ananas, słonecznik i majonez wymieszać i doprawić do smaku. Sałatkę odłożyć
Ala piecze i gotujePracochłonne ale warte pracy. Gotuję mocny wywar z tzw. porcji rosołowej czyli korpusu kurczaka i kawałka indyka .I to jest najmniejszym problem. Potem trzeba z korpusu obrać drobne kawałki mięsa i zrobić farsz , a potem lepić pierożki. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniKurczaka pokroić w kostkę, skropić sosem sojowym. Dodać rozmącone jajko, wymieszać. Kurczaka oprószyć mąką ziemniaczaną, całość ponownie wymieszać. Kurczaka smażyć ze wszystkich stron na oleju na złoto. W zależności od wielkości naszej patelni może się okazać, że lepiej smażyć partiami. Kawałki mięsa nie powinny się ze sobą stykać. Zdjąć z patelni. Na rozgrzany olej wrzucić posiekany czosnek, chili w płatkach
Kocham Czekoladęchutney znane były od bardzo dawna (pojawiają się nawet przepisy z XVII w.) pod nazwą gąszcze” ( klik ). Zawsze lubiłem połączenie mięsa i słodko/ostrych smaków. Na początek zdecydowałem się na chutney mango . Właściwie to planowałem zrobić sałatkę z piersi kurczaka, rukoli i mango, ale przypomniałem sobie o chutney'u i postanowiłem zaryzykować:) Eksperyment uważam za bardzo udany. Czytaj dalej
Gotuj z MisiemKurczak po turecku z ryżem. 2 piersi z kurczaka lub 1 cały kurczak 1 pomarańcza 2 jabłka 1 cebula 1 garść rodzynek 1 garść orzechów włoskich 1 łyżka maggi 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka papryki sól, pieprz olej Mięso podzielić na mniejsze części ,oprószyć solą ,pieprzem ,papryką i curry ,ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem. Mięso obłożyć kawałkami cebuli
Kulinarny karnet Christopheraodstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim kurczaka. Zalewamy niewielką ilością wody, dodajemy cebulę pokrojoną w ćwiartki, przykrywamy i dusimy ok. 30 min. (w zależności od wielkości filetów). Raz na jakiś czas odwracamy mięso. W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy olej i prażymy na nim ryż. Zalewamy bulionem i gotujemy
Moniki Smakołyki