mięso z kurczaka - 11609 przepisów (strona:418/774)

Pad Thai 171

trzcinowego cukru 3 łyżki orzechów ziemnych niesolonych 1 łyżeczka ziaren sezamu Plastry limonki Sposób wykonania: Fileta z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę mieszamy w misce z olejem ryżowym, sosem rybnym oraz sojowym, wkładamy na godzinę do lodówki i marynujemy. Po tym czasie mięso przekładamy z pokrojoną cebulą do woka, obsmażamy na silnym ogniu kilka minut, dodajemy kiełki fasoli, pastę

Wanilia i Kardamon
Kurczak po Blondyńsku! :D 293

rzodkiewki łyżka ziaren słonecznika uprażonego na suchej patelni Wykonanie: W woku rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną w średnią kostkę pierś z kurczaka. Obsmażamy z każdej strony. Posypujemy sola prowansalską, ognistą mieszanką i pieprzem i dusimy klika minut. Po tym na mięso wkładamy mieszankę mrożonych warzyw, przykrywamy i dusimy do momentu, aż warzywa będą kruche. W tej mieszance najwięcej czasu potrzebują pędy(...)mojej balkonowej uprawy, którą możecie zobaczyć na fanpage`u na portalu Facebook w albumie BLAKON 2014 :) CAŁOŚĆ: Ja w pierwszej kolejności wyłożyłam kaszę, na części której wyłożyłam warzywa z kurczakiem, a obok umieściłam sałatkę. Podczas jedzenia i tak wszystko wymieszało się na talerzu tworząc naprawdę ciekawy i super smak! SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) /*post zawiera lokowanie produktu - garnek

Blondynka Gotuje
Kurczak po chińsku 169

paski i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Do podsmażonego kurczaka dodajemy pokrojoną w plasterki paprykę, drobno posiekany czosnek, kukurydzę oraz kapary. Składniki polewamy miodem, sosami, magii oraz solą i pieprzem, wszystko razem smażymy około 15 minut. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, przekładamy na talerz i polewamy przygotowanym sosem z mięsem i warzywami

Zainspirowana w kuchni
Makaron z kurczakiem i orzechami nerkowca 174

pieprz do smaku - olej do smażenia 1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.  2. Mięso oczyszczamy z błon, a następnie płuczemy, osuszamy, kroimy w niewielką kosteczkę i oprószamy przyprawami (z wyjątkiem gałki muszkatołowej) oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. 3. Tak przygotowanego kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju przez 7 min. 4. Jogurt/śmietanę łączymy z parmezanem i dodajemy do kurczaka

Bez Cebuli
Krokiety z mięsem 201

może dać więcej do smaku ) Składniki na farsz: 1 duża lub 2 małe ćwiartki z kurczaka 1 mała cebulka sparzona i podduszona na oleju sól, pieprz do smaku 1. Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszać i odstawić na czas przygotowania farszu.   2. Mięso z rosołu pozbawiamy kości, chrząstek i skórek, mielimy w maszynce. Dodajemy do niego zeszkloną cebulkę, całość

Gotowanie...to proste !
Filet z kurczaka w sosie jarzynowym 242

kurczakiem :)    Składniki:    1/2 kg filetu z kurczaka,  1 i 1/2 szklanki mleka,  puszka pomidorów bez skóry (użyłam Cirio),  puszka groszku,  1 czerwona papryka,  1 marchewka,  1 cebula,  sól, pieprz,  ugotowany makaron,  olej do smażenia.  Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Zalać mlekiem

Z miłości do słodkości
Drobiowe siekańce z zielonym pieprzem i oliwkami 163

pietruszki 2 łyżki mąki pszennej sól morska do smaku pieprz do smaku tłuszcz do smażenia   PRZYGOTOWANIE:   Kurczaka myjemy i siekamy na drobne kawałeczki, żółty ser ścieramy na tarce  na dużych oczkach, oliwki kroimy w plasterki. Do miski przekładamy mięso, ser, oliwki, pieprz zielony, wbijamy jajko, dodajemy mąkę oraz natkę pietruszki i doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Marynata teriyaki - do drobiu, mięsa i ryb 192

moja ulubiona marynata do mięsa i ryb.  Można oczywiście kupić gotową w sklepie, tylko.... po co skoro ta zrobiona w domu będzie smaczniejsza :) Poniżej proporcje na 4 udka z kurczaka albo 4 plastry karkowki. Składniki  1/2 szklanki sosu sojowego 2 łyżeczki brązowego cukru lub płynnego miodu 1/2 łyżeczki imbiru  (najlepiej świeżego, startego na tarce (w ostateczności może

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Boeuf bourguignon - wołowina po burgundzku (duszona w winie z leśnymi grzybami) 227

sposób przygotowuje się inną tradycyjną potrawę francuską - kurczaka w winie (coq au vin). A właściwie nie kurczaka, tylko koguta - bo była to strawa głównie biednych francuskich chłopów, którzy do garnka najczęściej wrzucali właśnie starego, nieprzydatnego już kurom koguta. Nic dziwnego, że takie mięso potrzebowało długiego gotowania. Boeuf  bourguignon najlepiej jest przygotować w żeliwnym garnku, który równomiernie się nagrzewa

W SMAK
,,Domowa wędlina z salami” 187

konserwantów i sztucznych dodatków. Inspiracją do powstania szynki domowej roboty była życzliwość marki Winoszarnia . Składniki: 3 filety z kurczaka 20 dag Salami Pieprz czosnkowy, chilli 2 ząbki czosnku 3 łyżki żelatyny Wykonanie: Filety dokładnie myjemy oczyszczamy i kroimy w kostkę. Mięso przekładamy do miski przyprawiamy dodajemy rozgnieciony czosnek i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie wyjmujemy

Podróż w kulinaria
Skrzydełka w panierce 279

Skrzydełka w panierce Propozycja na szybki obiad dla tych, którzy uwielbiają kurczaka z KFC. Soczyste, z chrupiącą panierką skrzydełka w wersji pikantnej. Samo przygotowanie nie zajmie Wam dłużej niż 30 min. Smacznie i szybko. Składniki: 1 kg skrzydełek łyżeczka soli szczypta słodkiej papryki pół łyżeczki pieprzu cayenne - oczywiście ilość uzależniona od Waszych upodobań ciasto naleśnikowe: 1 jajko 1/4 szklanki mleka(...)blendera, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Ciasto naleśnikowe musi być bardzo gęste. Jeśli jest za rzadkie, dodajemy mąkę i mieszamy ponownie. Przelewamy ciasto do miski ze skrzydełkami. Każdy kawałek mięsa dokładnie obtaczamy w cieście naleśnikowym.  Do przesianej mąki wkładam po kilka kawałków skrzydełek, potrząsam pojemnikiem z mąką tak, aby mąką porządnie pokryła mięso w cieście. Obtoczone mięso ułożyć

na moim stole...
Eintopf jesienny- z udkami kurczaka, marchewką i grzybami 156

grzyby- 120 g (użyłam suszonych) * woda- 400 ml * suszona włoszczyzna- 2 łyżki (opcjonalnie) * olej ryżowy- 3 łyżki * sól, pieprz, słodka papryka oraz suszony rozmaryn- wedle uznania Udka z kurczaka zamarynować w oleju, soli, pieprzu, słodkiej papryce oraz rozmarynie i odstawić na min. 1 godzinę do lodówki. Grzyby wraz z suszoną włoszczyzną zalać wrzątkiem- odstawić na 30 minut. W naczyniu żaroodpornym(...)marchewkę, pomidorki, zalać wywarem grzybowym i przykryć. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 stopni (termoobieg), dusić 60 minut, a następnie odkryć i piec 15 minut- do lekkiego zarumienienia się mięsa. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Aromatyczny kurczak w carry z ryżem. Zdrowy i pożywny obiad. 221

zgniatamy nożem na desce (ma powstać coś na kształt pasty). Dodajemy przygotowaną cebulkę i czosnek do naszego kurczaka wraz z przyprawami – curry i słodką papryką. Całość podlewamy wodą, dodajemy przecier, mieszamy i dusimy (na małym ogniu) około 30 minut do miękkości mięsa. Po tym czasie patelnię zdejmujemy z gazu. 2-3 łyżki powstałego sosu wkładamy do kubeczka dodajemy jogurt(...)nasz sos nabiera bardziej kremowej konsystencji. W między czasie gotujemy nasz ryż według instrukcji na opakowaniu (około 20 minut). Na talerze wykładamy ryż, a następnie na wierzch dajemy naszego kurczaka w carry. Podajemy od razu. Smacznego UWAGA!   Dla moich czytelników na hasło ZDROWE – GOTOWANIE  W SKLEPIE DAJAR  10% zniżki na zakupy!   hashtag #Ambition

Słodkie okruszki
Domowy, kremowy pasztet do smarowania, w słoikach-pyszny! :-) 198

pasztety. Znaleźć można w nich całą tablicę Mendelejewa.  Ja osobiście bardzo lubię pasztet, ale właśnie ze względu na to, że pasztetom w sklepach bliżej do trucizny niż mięsa unikałam ich.  Pasztet jest jednak produktem, który możemy przygotować w domu. I dziś chcę Wam przedstawić mój rewelacyjny przepis na kremowy pasztet do smarowania. Nie pieczemy go, tylko pasteryzujemy(...)vegety -pieprz -gałka muszkatołowa około 2-3 łyżki -majeranek  3 łyżki -120g kaszy mannej Ćwiartki z kurczaka,marchew, liście laurowe, ziele angielskie,cebulę, pietruszkę oraz wątróbkę dajemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy aż do miękkości warzyw i mięsa-gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu. Po ugotowaniu studzimy. Powstałego wywaru nie wylewamy! Mięso z udek oddzielamy od kości

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku