pierś pociąć w kawałki, nakłuć, musztardę, miód, sok z cytryny dokładnie wymieszać, połączyć z mięsem, mięso w marynacie zostawiamy na 2-3 godz.(ja zostawiam na noc), płatki kukurydziane rozkruszamy w woreczku wałkiem na małe kawałki, łączymy z tartą bułką i parmezanem, kawałki kurczaka panierujemy, smażymy na wolnym ogniu
Kuchnia Beatymniej - ile lubicie. Wolnowar jak zwykle ułatwia pracę. Zwłaszcza, że przepis nie wymaga obsmażania mięsa czy specjalnego szykowania warzyw. Po prostu wszystko do gara i już. Gotowałam w ustawieniu high. Wstawiłam o 11, a już o 15 obiad był gotowy. Podpiekłam kurczaka pod grillem w piecyku, ale można ten krok pominąć. Ja chciałam mieć chrupiącą skórkę. Miałam tylko fasolkę
Stare Garyprzyprawami zapraszam na stronę internetową - https://www.galeriaherbat.pl/category/przyprawy-mieszanki . Zapraszam :) Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 700 g sosu pomidorowego z puszki lub swojego 1 łyżka domowej vegety 1 łyżka suszon ych pomidorów z bazyli ą i czosnkiem Plenus 1 łyżka przyprawy do kurczaka Plenus 1,5 łyżeczki suszonego czosnku Plenus 2 łyżki masła
Sama słodycz i szczypta chilitakich dni. SKŁADNIKI: 1 pierś z kurczaka ocet balsamiczny (u mnie gruszkowy) sos sojowy pieprz kilka listków sałaty rzymskiej lub innej ulubionej 1/2 awokado 1/2 papai 1/2 strąka czerwonej papryki 1 młoda dymka pestki dyni (uprażone) oliwa sok z cytryny 1 łyżeczka miodu sól pieprz kolorowy A jak to zrobić: Mięso umyć, oczyścić z błonek(...)zamarynować w occie, sosie sojowym i pieprzu. Odstawić na 1-2 godziny. Gdy mięso się zamarynuje, grillować je na tradycyjnym grillu, ale równie dobrze można użyć patelni. Na talerzu układamy porwane liście sałaty, dodajemy pokrojone w kostkę awokado, papaję, paski papryki i grillowanego kurczaka, oraz drobno pokrojoną dymkę (razem z białą częścią). Całość posypujemy prażonymi pestkami z dyni, doprawiamy solą
Kuchnia w opałachsmażymy po 5 min z każdej strony. Na końcu wlewamy na patelnię pozostałą marynatę. Polewamy nią kurczaka, dzięki dodatkowi cukru ładnie się skarmelizuje. Filety karmelizujemy z każdej strony po 1 minucie. Ściągamy z patelni i zostawiamy na 3 minuty, aby mięso odpoczęło. Dzięki temu pozostanie soczyste. Następnie kroimy wzdłuż fileta w pół centymetrowe plastry. SALSA: Wszystkie składniki salsy kroimy(...)aromaty się ze sobą ładnie połączyły. ZWIJANIE TORTILLI: Każdy z naleśników smarujemy odrobiną salsy w najszerszym miejscu placka. Powinien powstać pasek. Wykładamy na niego dodatki, na końcu plastry kurczaka. Całość skrapiamy oliwą i dość ciasno zwijamy. Nie jest to trudne, jeśli ułożymy składniki w ten sposób. Podajemy solo, z salsą lub w towarzystwie ulubionych sosów. Smacznego
Kuchnia od dwojgaKolejna wariacja na temat truskawek. Bardzo lubimy połączenie owoców i mięsa, a jeszcze bardziej jak uczestniczą w nich makaron lub ryż. No i stało się :P Pysznie wyszło, ryż jak zwykle nie rozczarował...truskawki z naszej działki, pyszne, zdrowe, nie pryskane...słodkie <3 Kurczak nie wiadomo gdzie biegał...ale dobiegł na czas :P Składniki 300 g ryżu arborio(...)wytrawnego 100 g słodkich truskawek 250 g filetów z kurczaka 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżka brązowego cukru 600-700 ml rosołu drobiowego sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ryż wrzucamy na rozgrzany olej, chwilę smażymy i zalewamy winem. Odparowujemy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę mięso, truskawki (większe na ćwiartki, mniejsze na pół), rozmaryn, zalewamy
R'n'G KitchenPolędwiczki z kurczaka w sosie sojowym zamarynowałam do którego chili i pieprz dodałam. Ryż z dodatkiem korzenia kurkumy ugotowałam i dzięki temu ciekawy smak uzyskałam. Pieczarki, cebulkę podsmażyłam, do której polędwiczki, pomidorki, kapary dołożyłam. Kiedy mięso było idealne, ryż dodałam, całość zamieszałam, szczypiorku dorzuciłam, na koniec doprawiłam i danie było już gotowe, łatwe, a w smaku
Moniki Smakołykijajko 2 łyżki mleka ok 100g sezamu Smażenie: 1 szklanka oleju Sos: 1/2 szklanki ketchupu pikantnego 1/2 szklanki majonezu 1/4 szklanki przegotowanej zimnej wody Sposób przygotowania: 1. Pierś kurczaka myjemy, kroimy na ok 4cm słupki. Oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące, jajku (również doprawionym) i sezamie. 2. Sałatę, ogórka i pomidora myjemy. Sałatę targamy na mniejsze kawałki(...)Olej wlewamy do niewielkiego garnka i do rozgrzanego wrzucamy po kilka kawałków panierowanego mięsa. Smażymy często przewracając na lekko złotawy kolor. 5. Dużą patelnię rozgrzewamy i delikatnie rumienimy nasze tortille. Ciepłe smarujemy odrobiną sosu i układamy nasze warzywa. 6. Układamy kawałki kurczaka, polewamy sosem i posypujemy szczypiorkiem. Podwijamy odrobinę dołu tortilli, a następnie zwijamy boki do środka. Owijamy
Kuchnia w czekoladziezdrowy posiłek na leni obiad. Mięso nie jest obciążone żadną panierką, co nie znaczy że jest gorsze lub mniej smaczne. Śmiem napisać, że dodatki na takim golasie są bardziej wyczuwalne i dobitne. A przecież o to chodzi , po to je dodajemy, aby były wyczuwalne, spełniały rolę przysłowiowej wisienki na torcie. duża pierś kurczaka 2 plastry mozzarelli 2 plastry(...)aromatu. Jak widać po moim opisie, robi się szybko, a nawet bardzo szybko, a do tego jeszcze nieźle wygląda i świetnie smakuje. Krótki czas smażenia nie wysusza mięsa , jest ono soczyste i delikatne. Znaczący jest także wierzch, który zatrzymuje wilgoć w środku
Dieta moja pasjaDziś postanowiłam przygotować kurczaka tandoori. Zanim przejdę do przepisu, chcę Wam przekazać kilka podstawowych faktów o tej potrawie :) Tandoori - kolorowe i aromatyczne potrawy kuchni indyjskiej przygotowywane w specjalnym glinianym piecu tandoor. Przed włożeniem do pieca mięso marynuje się w jogurcie oraz intestywnych przyprawach. Tandoori masala - mieszanka przypraw, w której skład wchodzą: kmin, cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon
Tajskie smakiniezbyt fajne wspomnienia związane z bigosem z czasów dzieciństwa, zawsze pełen był tłustego mięsa. Stąd też pomysł by zrobić odchudzony bigos. Składniki: 500 g kapusty kiszonej 200 g wędzonego fileta z kurczaka 200 g świeżego fileta z kurczaka 1 cebula 20 g suszonych grzybów 10 suszonych śliwek 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, sól, pieprz, majeranek
Oka w rosole czyli KaFka gotujeolej Wielkopolski rzepakowy do smażenia farsz: 1 mała cukinia 1/2 czerwonej papryki 1/2 pora sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Filet kurczaka porcjujemy tak, aby otrzymać 4 kawałki, a następnie lekko rozbijamy je pięścią na kotlety (jeśli użyjemy tłuczka mięso się poszarpie i mogą powstać dziury) Kotlety posypujemy solą i pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę i odkładamy
Bon appetit mon amieSkładniki: 1 kg udek 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka granulowanego czosnku przyprawa do kurczaka (można użyć gotowej, lub własnej mieszanki) pieprz sól papryka słodka i ostra wg uznania olej do smażenia Mięso umyć, osuszyć, posolić. Do worka foliowego włożyć mięso, wsypać składniki, wymieszać, zawiązać worek i mocno potrząsać, by posypka wszędzie dotarła. Udka
Olga Piecze i Gotujezdjęcie też na szybko.. 80 dkg filetów z kurczaka 1 jajko cebula sól, wegeta pieprz Filety z kurczaka posiekać w drobną kostkę lub zmielić [ u mnie były posiekane], dodać resztę składników i dokładnie wymieszać.Z mięsa formować kotlety i i usmażyć z obu stron na złoty kolor
Moje domowe kucharzenienawilżyć podpieczoną bułę, podkręcić smak dodatków. Ja tego sosu używam zarówno do burgerów naszykowanych z wołowiny , jak i tych z kurczaka, indyka i burgerów z ryb – pasuje w każdym wypadku. Czasami też podaję go do grillowanych – raczej chudszych mięs – i w tym wypadku spisuje się znakomicie! Sposób wykonania? Banalny – wymieszać wszystko razem. Do miski wkładamy 4 pełne łyżki majonezu
Karo in the Kitchen