Pyszne słodko-pikantne curry z kurczaka na orientalną nutę - spróbujcie koniecznie! SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja - 486 kcal) 500 g mięsa z udek kurczaka 1 duża cebula 1 czerwona papryczka chili 3 ząbki czosnku sok z 1 limonki 1 łyżka sosu sojowego 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) 1 łyżka oliwy z oliwek pół pęczka kolendry 2-3 woreczki(...)opakowaniu. Cebulę kroimy w piórka, czosnek i papryczkę drobno siekamy. W woku szklimy na rozgrzanej oliwie cebulę, dodajemy czosnek z chili i przesmażamy razem 2-3 minuty. Dodajemy mięso pokrojone na kawałki i podsmażamy 5 minut. Zalewamy mleczkiem kokosowym i gotujemy na dużym ogniu często mieszając przez 10 minut. Pod sam koniec dodajemy sos sojowy oraz sok z limonki. Podajemy
Moje Kuchenne RewelacjeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Tydzień temu otrzymałam wielką paczkę z produktami od Uncle Ben’s a wraz z nią zaproszenie do
Marta Gotujeoliwek Pomidorki koktajlowe Sól, pieprz Opcjonalnie: Papryczka pepperoni Folia aluminiowa Przygotowanie Pierś z kurczaka oczyszczamy z błon, myjemy i osuszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami oraz dodajemy oliwę z oliwek. Cebulę i papryczkę pepperoni kroimy w plastry, czosnek miażdżymy. Na folię aluminiową kładziemy mięso, cebulę, czosnek(...)paprykę pepperoni. Zwijamy i smażymy na rozgrzanej patelni przez około 25 minut, co jakiś czas obracając. Czy mięso jest już miękkie możemy sprawdzić za pomocą wykałaczki. W międzyczasie myjemy banany i przekrawamy je wzdłuż. Wrzucamy je na rozgrzaną patelnię obok kurczaka w folii. Smażymy je do momentu, aż skórka będzie czarna. Na talerzu układamy banany obrane ze skórki, następnie
Programista w kuchniSkładniki : tacka boczniaków 25 dag mały podwójny filet z kurczaka cebula tłuszcz do smażenia sól, pieprz, szczypta kminku Przygotowanie: Umyte mięso kroimy w drobną kostkę, cebulę w pół krążki, grzyby w paseczki Wpierw smażymy kurczaka (na rumiano), dopiero potem dokładamy i "szklimy" cebulę Pokrojone, umyte grzyby dokładamy do całości i przykrywamy patelnię pokrywką, gotujemy do zupełnej miękkości wszystkich składników Potrawę
Proste Potrawypewno lubimy, dlatego można również urozmaić piekąc domowego klopsa. Na pewno doskonały dodatek do codziennych kanapek. Prosty w przygotowaniu. Proponuję dzisiaj klopsik z mieszanym mięsem wieprzowo - indyczym i kawałkami piersi z kurczaka. Pieczemy w formie lub bez. W formie jest na pewno bardziej zwarty i uformowany. SKŁADNIKI 1 kg mięsa wieprzowego 05 kg mięsa z udźca(...)indyk pół piersi z kurczaka 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 3 jajka 1 łyżka sosu sojowego pół łyżeczki majeranku sól, pieprz do smaku WYKONANIE: Mięso opłukać, osuszyć ręcznikiem. Zmielić wszystko w maszynce do mielenia mięsa. Dodać jajka, pokrojoną w kostkę i podduszona na oleju cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku
W kuchennym oknie EwyMediolanie przywiozłam do domu kilka pyszności, wśród których były oczywiście moje ukochane suszone pomidory . Uwielbiam je zjadać zarówno z makaronem, mięsem, jak i przyrządzać z nich fantastyczne i aromatyczne pesto. Dziś mam dla Was przepis na przepysznego kurczaka faszerowanego suszonymi pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim, który idealnie podkręca aromat. Gotowany na parze! Do tego makaron pokrzywowy ( śmiało możecie zamienić
Ostra na Słodkominuty na mocno rozgrzanej patelni, nacinamy mięso w dwóch miejscach tworząc dość głębokie kieszonki, w które wkładamy oba farsze ze szpinaku i pieczarek i ściskamy mięso, aby farsz nie wyleciał. Owijamy piersi kurczaka w plastry boczku. Ciasto francuskie kroimy na dwie części i każdym kawałkiem ciasta owijamy obie piersi z kurczaka, łączenie ciasta ma być pod spodem. Ciasto francuskie smarujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBanalnie prosty przepis na pieczonego kurczaka, taki w którym nie można nic zepsuć. Mięso zawsze wychodzi pyszne, soczyste, i pachnące przyprawami. Dobry na gorąco, ale również na zimno. Idealny sposób na rodzinny obiad, a także świetna propozycja dla wszystkich zabieganych i zapracowanych. Może być przyrządzany i doprawiany na wiele sposobów, dzięki czemu nigdy się nie znudzi. Najlepiej wybrać kurczaka(...)Soki pozostałe z pieczenia kurczaka przelewamy do rondelka i podgrzewamy przez około 5 minut, aż sos lekko zredukuje się i zagęści. Polewamy nim upieczonego kurczaka lub podajemy w miseczce obok gotowej porcji mięsa
cool and mintykolejna propozycja obiadowa; zdrowsza, razowa wersja "świderków" z kurczakiem i warzywami, wszystko przesiąknięte aromatycznymi ziołami. Szybko, zdrowo i smacznie! składniki: 400 g makaronu razowego świderki 500 g mięsa z udek kurczaka cebula 2 ząbki czosnku papryka czerwona cukinia 1/2 brokuła ulubione zioła świeże lub suszone sól, pieprz do smaku łyżeczka mąki pszennej 4 łyżki oliwy Makaron ugotować wg przepisu
6niebooleju sezamowego - 1 łyżka mąki ziemniaczanej (dałam kukurydzianą) Umyte i osuszone mięso kroimy w kostkę, przekładamy do woreczka strunowego. Składniki marynaty mieszamy w salaterce – zalewamy mięso, woreczek zamykamy i dokładnie rozprowadzamy marynatę na kurczaku. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. W międzyczasie prażymy na suchej patelni orzeszki ziemne na złoty kolor. Następnie szykujemy warzywa oraz sos. Umyte i wydrążone(...)będzie użyty na samym końcu). W woku rozgrzewamy olej arachidowy do bardzo wysokiej temperatury, wrzucamy papryczki chilli i pieprz syczuański. Po chwili dodajemy kurczaka – smażymy intensywnie mieszając (można użyć łyżki lub podrzucać), aż mięso się lekko zrumieni. Dodajemy pokrojony czosnek oraz imbir (jeżeli dajemy świeży, to go ścieramy). Zmniejszamy temperaturę pod wokiem, dodajemy papryki, cebulę i orzeszki – cały czas mieszamy
mojewypiekiinietylkofilety z piersi kurczaka 250 g mięsa mielonego garść suszonych śliwek kilka suszonych grzybków szczypta suszonej chili w płatkach pieprz ziołowy staropolski 1 łyżeczka soli pieprz czarny ok 4-5 łyżek wody Filety umyć osuszyć , następnie przy pomocy ostrego noża wykonać otwór , ostrożnie by nie przeciąć za daleko. Mięso mielone wymieszać z przyprawami, śliwki nieco posiekać, grzybki rozkruszyć. Do nadzienia
Gotowanie jest łatweWykwintne w smaku kurki i delikatne mięso drobiowe to połączenie idealne. Dodatkowo wybrałam specjalnie do towarzystwa kurkom najdelikatniejsze mięso z piersi kurczaka - polędwiczki drobiowe. Szybkie i efektowne danie, przygotujesz je w 30 minut. Te śliczne, małe grzybki skrywają ogromny potencjał, także możesz być pewna - obiad będzie super smaczny. I na pewno sie uda, bo to bardzo proste danie. Składniki: polędwiczki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: pierś kurczaka 30 dag, mięso indyka 35 dag, mielone drobiowe 20 dag, peklosmaczek K 2 łyżeczki płaskie, żelatyna 2 łyżeczki, przyprawa Natura Smak-John 3 łyżeczki płaskie, woda zimna 3/4 szklanki umyte mięso i osuszone na ręczniku papierowym pokroić na 2-3 cm kawałki/paski, włożyć do miski i dodać świeże mięsko mielone wsypać peklosmaczek, przyprawę John, żelatynę, wlać
W Mojej Kuchni Lubięprzypraw w garam masala sprawiają, że moje podniebienie szaleje. To danie mogłabym zajadać do przesytu... ale niestety musiałam się podzielić 😉 Można tutaj użyć piersi z kurczaka. ja wolę mięso z udek - jest bardziej soczyste i zróżnicowane strukturalnie. Składniki: 2 udka i 2 podudzia z kurczaka - miałam dwie ćwiartki, które podzieliłam na części i wytrybowałam 2 ząbki(...)kolendra do posypania Udka należy wytrybować, usuwając wszystkie kości, chrząstki i większość ścięgien. Można również zdjąć skórę i nie używać jej. Ja zdjęłam skórę i zostawiłam ją. Wytrybowane mięso pokroić na mniejsze kawałki - można na niewielką kostkę lub tylko symbolicznie podzielić na czworo. Do mięsa dodać 1/2 łyżki garam masala, 1 łyżkę soku z cytryny, 1 łyżkę oleju
Ze smakiem bez glutenugęsty, bardzo intensywny w smaku i niezbyt pikantny. Do tego domowej roboty chlebki chapati i mamy efekt jak w indyjskiej restauracji! Spróbujcie sami. Składniki: 0,5 kg mięsa z fileta kurczaka 2 puszki pomidorów drobno krojonych z czosnkiem Mutti 1 duża cebula 1 czubata łyżka przyprawy Garam Masala 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mieszanki curry 150 g jogurtu naturalnego(...)minut. (Uwaga: Jeśli zamiast pomidorów z czosnkiem używacie zwykłych, w momencie dodawania imbiru trzeba też dodać posiekany ząbek czosnku). Kurczaka lekko oczyścić z masy jogurtowej i smażyć partiami na maśle klarowanym aż będzie lekko brązowy. Dodać kawałki mięsa do sosu pomidorowego, wymieszać i gotować przez 20 minut. Podawać z jogurtem naturalnym i listkami kolendry oraz ryżem, albo
Kulinarne Inspiracje