Filet z kurczaka w takiej wersji jest nie tylko smaczny, ale i wygląda efektownie. Dodatek żurawiny daje mięsu ciekawy smak. Składniki : podwójna pierś z kurczaka brzoskwinie z puszki musztarda olej do smażenia jajko, bułka tarta żurawina Składniki na sos : około 10 -20 dag suszonej żurawiny 2 łyżki miodu szczypta mielonego imbiru płaska łyżeczka octu balsamicznego Przygotowanie sosu : Umytą żurawinę zagotować(...)imbirem do momentu zredukowania płynu Po przestudzeniu owoców blanszować je na sos. Przygotowanie : Filet z kurczaka przekroić na cienkie płaty, lekko rozbić i posypać pieprzem Każdy płat posmarować lekko musztardą, ułożyć na nim kilka ugotowanych, odłożonych owoców żurawiny oraz pokrojony kawałek brzoskwini, mięso zrolować ( można pomóc sobie spinając je wykałaczką ) Każdą roladkę zanurzyć w roztrzepanym jajku, potem bułce tartej Smażyć
Proste PotrawyMożemy je wykorzystać do przygotowania słodkich ciasteczek z marmoladą lub słonych przekąsek z serem lub szpinakiem . Dzisiaj z kolei ciasto w połączeniu z daniem głównym czyli roladki z kurczaka w cieście. Mięso nadziane jest orzechami, natką pietruszki i parmezanem, całość otoczona chrupiącym i delikatnym ciastem francuskim. Do tego w zupełności wystarczy surówka ze świeżych warzyw i sycący obiad gotowy. Polecam(...)Roladki z kurczaka z orzechami w cieście francuskim Składniki na 4 roladki: 4 piersi z kurczaka 500g ciasta francuskiego (2 płaty) 100g orzechów włoskich garść posiekanej natki pietruszki 4 łyżki startego parmezanu przyprawy: sól, pieprz Wykonanie: Mięso nacinamy wzdłuż (tak jakbyśmy chcieli przeciąć filet na dwie połówki, jednak nie rozcinamy ich do końca), Po rozłożeniu powstanie nam jeden duży płat
Smak mojej kuchniPolecam Wam ten pyszny i prosty w przygotowaniu obiad. Podana porcja starczy na 2 osoby lub jedną bardzo głodną Spróbujcie. Składniki: (na 1-2 porcje) 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 czerwona cebula 2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki – u mnie od Greckie Przysmaki 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu szczypta soli ziołowej 2-3 łyżki oleju 4 łyżki śmietany(...)ilość przed gotowaniem) około 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na oleju podsmażamy chwilę pokrojoną cebulę. Dodajemy pokrojone w małą kostkę mięso (pierś z kurczaka). Całość doprawiamy słodką czerwoną papryką, pieprzem i solą ziołową. Mieszamy aby przyprawy ładnie pokryły mięso. Smażymy. Po chwili dorzucamy pokrojone na półplasterki (obrane) pieczarki. Całość smażymy, co jakiś
Słodkie okruszkiszklanki mąki1 jajkookoło 1 szklanki letniej wodyszczypta soliFarsz:80 dag mięsa wieprzowego, np. łopatki lub biodrówki20 dag udek z kurczaka2 litry bulionu2 marchewki1 pietruszka2 cebule1 łyżka masłamajeraneksólpieprzPierogi, to jedno z podstawowych dań świątecznych. Jest to potrawa znana już od XIII wieku, a sprowadzona do Polski najprawdopodobniej z Dalekiego Wschodu poprzez Ruś.To prawda - są pracochłonne, ale za to jakie pyszne(...)długo, ponieważ można je wyciągć z lodówki lub zamrażarki stopniowo, i odgrzewać według potrzeb.Mięso wieprzowe, udka z kurczaka, obraną pietruszkę i marchewki ugotować do miękkości w bulionie. Wystudzić. Na otrzymanym wywarze można ugotować przy okazji pyszną zupę :)Mięsa pozbawić ewentualnych kostek i chrząstek i razem z warzywami zmielić w maszynce. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni
Świat Domowej Kuchniryżowa Kebab Gyros – Składniki: 2 woreczki ryżu (razem 200g) 1 opak. przyprawy kebab – gyros 2 duże filety z piersi kurczaka (ok. 600g) 1 duża czerwona papryka 1 puszka kukurydzy (220g po odsączeniu) olej rzepakowy do zamarynowania mięsa i smażenia 2 cebule 6 ogórków konserwowych (ok. 400g) 400g sera żółtego 4 pełne łyżki ketchupu pikantnego 4 pełne łyżki majonezu(...)Ryż ugotować w osolonej wodzie. Wrzucić na cedzak, przelać zimną wodą i zostawić do odcedzenia. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie dorzucić kurczaka i smażyć do czasu aż mięso będzie dobre (najlepiej na dużym ogniu, by mięso za bardzo nie puściło ‚wody’). Ryż wsypać do miski, dodać kurczaka wraz z całą zawartością patelni (tłuszczem i cebulką). Całość
Kulinarne Przebojemiseczce wymieszać paprykę słodką, paprykę ostrą, sól i pieprz i wszystko wymieszać z mięsem. W rondlu rozgrzać masło i lekko zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, dodać mięso i smażyć , mieszając . Kiedy kurczak jest już lekko rumiany, wlewamy wodę i dusimy chwilę pod przykryciem.do miękkości, a następnie dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę, ketchup i przecier pomidorowy. Doprawiamy w razie potrzeby
O kuchni z uczuciemłyżeczka czosnku granulowanego NADZIENIE: 1 cebula 3 ząbki czosnku 450 g szpinaku mrożonego sól pieprz czarny 200 g sera żółtego Piersi kurczaka naciąć w połowie, aby utworzyły się kieszonki. Składniki marynaty połączyć i oprószyć z każdej strony mięso. Odstawić. W tym czasie można przygotować nadzienie. Czosnek roznieść i wrzucić na rozgrzaną patelnię z olejem, po chwili dołożyć pokrojoną w kostkę(...)pieczenia, posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez 30 min. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Mięsa , Obiad , Obiad Świąteczny Tagged: ciasto francuskie , filet z kurczaka , marynata , ser żółty , szpinak
https:KKuchniaMniambrokułów śmietana przyprawy Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonym wrzątku i odcedzamy. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, pieczarki w plastry, doprawiamy (curry, papryczka chilli, przyprawa do kurczaka, majeranek) i smażymy pod przykryciem. Gdy mięso się podsmaży, a grzyby zmiękną, na patelni zobaczymy wodę, wtedy dokładamy brokuły. Dołożone wcześniej będą rozgotowane. Jak brokuły będą miękkie lub lekko niedogotowane (zależy jakie preferujecie
Taste Of My Daywody. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Garnek przykryć pokrywką ale nie całkiem. Zmniejszyć ogień do minimum, gotować przez około 30 minut, aż piersi będą ugotowane. Mięso z piersi kurczaka wyjąć na talerz, ostudzić, przykryć i odstawić w chłodne miejsce. Rosół gotować już bez przykrycia, około 2,5 godziny. Po tym czasie wyjąć resztę kurczaka z bulionu
Stare Garyugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę 2 jajka 1 łyżka mąki domowa vegeta do smaku pieprz i szczypta chili do smaku 1 duża ugotowana pierś z kurczaka może być mięso z rosołu 1 duża cebula 1 łyżka masła 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka buła tarta do obtoczenia kulek 1 opakowanie serka śmietankowego topionego hochland Wykonanie : Cebulę obieramy i kroimy
Sama słodycz i szczypta chilidomowych wędlin ze wszystkich, które do tej pory przygotowałam. Delikatna, a jednak ma swój charakter, soczysta, łatwo ją kroić nawet na dość cienkie plasterki. składniki: 700 g mięsa z piersi kurczaka 300 g zmielonej łopatki 3 płaskie łyżeczki soli peklującej szczypta kminku szczypta tymianku szczypta rozmarynu 1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu 1 zmiażdżony ząbek czosnku 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki(...)wody wykonanie: Pierś kurczaka oczyściłam i pokroiłam w dość drobną kostkę, połączyłam ze zmieloną łopatką. Do mięsa dodałam wszystkie przyprawy, wsypałam żelatynę, dolałam wodę i wyrabiałam tak długo, aż mięso zaczęło się kleić (około 10 minut). Przełożyłam je do pojemnika i odstawiłam do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie wyłożyłam szynkowar woreczkiem, a do woreczka włożyłam mięso, dobrze ugniatając
babka w formieklik ) papryka słodka papryka ostra zioła prowansalskie sól, pieprz olej Dodatkowo: makaron (około 150-200g; wg gustu; u mnie świderki ) Umytą i osuszoną pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Mięso oprószyć solą, pieprzem oraz słodką papryką , wymieszać i wstawić do lodówki - minimum na 30 minut. Po tym czasie cebulę pokroić w piórka i zeszklić na odrobinie oleju. (Można lekko(...)posolić.) Dodać kurczaka i całość podsmażyć kilka minut - do momentu aż mięso delikatnie się zarumieni. W międzyczasie ugotować (w osolonej wodzie) brokuła, a następnie w tej samej wodzie makaron. Brokuła przełożyć na patelnię, wymieszać i zalać śmietanką. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i płatki papryki. Całość odrobinę poddusić i doprawić do smaku - ostrą papryką , ziołami prowansalskimi oraz solą
Di gotujePerfekcyjny pasztet, idealny na Święta. Część mięsa to pozostałości z rosołu, natomiast połowę mięsa stanowi zmielona pierś kurczaka. Dodatkowo wzbogaciłam pasztet o białe warzywa: cebulę, czosnek, pietruszkę i seler, które nadają delikatności naszemu wypiekowi. Dodatek szynki parmeńskiej powoduje, iż całość staje się wykwintna, z charakterystycznym dymnym posmakiem szynki. Składniki: 400 gram zmielonego mięsa drobiowego, np. z rosołu 300 gram zmielonej(...)piersi kurczaka gotowane warzywa: mały seler, dwie pietruszki, jedna cebula, dwa ząbki czosnku 5-6 suszonych grzybów, wymoczonych 1 łyżka soli ziołowej 1/2 łyżki pieprzu ziołowego 1/2 łyżki majeranku 5 łyżek bułki tartej (lub np. mąki jaglanej w wersji bezglutenowej) 3 jajka 6-7 plastrów szynki parmeńskiej Gotowane warzywa, grzyby i mięso mielimy. Doprawiamy przyprawami i mieszamy dokładnie
Mango Papajażółtej 1/2 marchewki fioletowej szczypiorek 1 ząbek czosnku Przyprawy : pieprz czarny imbir pieprz cayenne nitki chili kardamon Pierś z kurczaka myjemy, odsączamy wodę, oczyszczamy i kroimy w plastry. Obtaczamy mięso w sosie sojowym. Przyprawiamy pieprzem czarnym, pieprzem cayenne i imbirem. Ząbek czosnku kroimy w płatki i układamy na kawałki mięsa, nitki chili kładziemy(...)wierzch. Odstawiamy mięso na godzinę. Marchewki myjemy, obieramy,kroimy w słupki i przyprawiamy kardamonem. Pierś z kurczaka układamy na 1 poziomie parowaru na folii aluminiowej i włączamy urządzenie na 20 minut. Na 10 minut przed końcem na drugi poziom wrzucamy marchewki, oczywiście również na folii :) Szczypiorek myjemy i kroimy. Po wyłączeniu urządzenia przekładamy wszystko na talerz :) Szybki, smaczny, prosty
Parowar FacetaŚwietny pomysł na przygotowanie błyskawicznego obiadu - mięso z udek kurczaka usmażone z cukinią i pomidorkami koktajlowymi. Pycha :) Poniższe danie świetnie smakuje z ugotowanym ryżem lub kaszą gryczaną. Jestem pewna, że przypadnie do gustu osobom, które lubią lekkie danie. Składniki na porcję dla 2-3 osób: 0,5 kg wyluzowanych udek z kurczaka (bez skóry) 1 średniej wielkości cukinia garść(...)ziołami do drobiu. Cukinię umyć, obrać, przekroić na pół i pociąć na półplasterki. Pomidorki umyć i ewentualnie przekroić na pół. Na patelnię wylać odrobinę oliwy z oliwek. Przesmażyć mięso. Gdy kawałki mięsa drobiowego będą już prawie usmażone to dodać cukinię. Całość przemieszać i smażyć na średnim ogniu. Gdy cukinia będzie miękka to dodać pomidorki koktajlowe. Smażyć jeszcze chwilę. Całość ewentualnie
Ugotować