Fasolka szparagowa z kurczakiem i czosnkiem jest bardzo ciekawym i smacznym daniem. Oczywiście pomysł na nie narodził się spontanicznie, w momencie przygotowania „czegoś na jutro
Kuchnia Bazyliiduży filet z kurczaka 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 1 por 1/2 kapusty pekińskiej sól, pieprz majonez przyprawa do kurczaka (np. gyros) Sposób wykonania: 1. Mięso obsypać przyprawą do kurczaka, ugotować i wystudzić. Pokroić w kosktę. 2. Makaron z zupek chińskich połamać i zalać wrzątkiem, odstawić, aż spęcznieje. 3. Kapustę pekińską posiekać. 4. Paprykę pokroić w kostkę. 5. Makaron
Kuchnia domowa AniKurczaka w całości włożyć do rękawa, skropić oliwą, obłożyć warzywami, rękaw zamknąć klipsem, pozostawić na kilka minut w chłodzie Piekarnik nagrzać do 190 *C, włożyć foremkę z kurczakiem, w moim piekarniku mięso piekłam ok. 2 godz. Moje uwagi: Takie warzywa jak marchewka należy pokroić dość drobno, by podczas pieczenia zmiękła, chyba że wolimy twardą :) Ziemniaki, cebula i czosnek upieką się
Proste PotrawyDziś przedstawiam szybkie i łatwe danie dla całej rodziny. Pyszny strogonow z klopsikami drobiowymi i grzybami w śmietankowym sosie i podany na tagliatelle pełnoziarnistym Lubelli . Danie
karmelowyłyżka oliwy z pierwszego tłoczenia do sałaty Z przypraw zrób mieszankę, dodaj olej do smażenia i natrzyj tym umyte i osuszone piersi z kurczaka. Zostaw na 30 minut. Nagrzej porządnie patelnię i ułóż na niej mięso. Smaż około 4 minuty z każdej strony, po czym wyłącz gaz i przykryj mięso, aby doszło. Umyj i osusz sałatę, por i ogórki(...)sałatą, dodaj pokrojone pomidory suszone i w krusz fetę. Dodaj sok z cytryny i oliwę z oliwek, dopraw ziołami po swojemu, wymieszaj i dorzuć pokrojone w kostkę mięso z piersi kurczaka. SMACZNEGO. CMOK
Pasje Jolkikilka minut. Następnie doprawić solą, pieprzem, papryką, pastą curry, dokładnie zamieszać i gotować jeszcze chwilkę, żeby przyprawy miały okazję się otworzyć. Do gotowego curry można dodać posiekanego kurczaka lub inne mięso czy tofu. Ja podałam je z gotowaną na parze piersią z kurczaka. Przed podaniem posypałam suszonym szczypiorkiem (uwielbiam!). Najlepiej smakuje na gorąco
Cakes By KejtDziś proponuję danie, dzięki któremu możemy wykorzystać świąteczne resztki mięs. Niestety po świętach marnuje się bardzo dużo żywności w wielu domach, a na prawdę można z
karmelowyTrochę inne kotlety drobiowe - z siekanego mięsa i żółtego sera. 30 dag mięsa z piersi kurczaka 10 dag żółtego sera 1 łyżka gęstego majonezu (używam dekoracyjnego Winiary) Przyprawa do kurczaka Kamis złocista sól, pieprz bułka tarta do panierowania olej do smażenia Mięso jak najdrobniej pokroić, obsypać przyprawami. Ser zetrzeć na drobnej tarce, stopniowo dodawać do mięsa, dobrze wymieszać. Połączyć
Praktyczna plPrzedstawiam Wam dzisiaj nasz najlepszy przepis na pieczonego kurczaka. Pyszna chrupiąca skórka i soczyste mięso. Pyszności! Składniki: 1 kurczak o wadze ok. 1,6-1,8 kg, 1 łyżeczka soli, pieprz, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne, 1/2 łyżeczki kolendry, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 3 obrane i zmiażdżone ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy z oliwek, dodatkowo: dwa cienkie kawałki
Plate of Joyzdjęciu może niezbyt rewelacyjnie, ale zapewniam, że jest smaczny. Przedstawię Wam wersję dla większych dzieci i dorosłych, dla niemowlaka instrukcję poniżej Składniki: - 2 ziemniaki; - 20 dag mięsa z piersi kurczaka; - pół świeżego brokułu; - 2 łyżki masła; - 2 żółtka ugotowane na twardo; - sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki obierz, umyć, obrać i pokroić w kostkę. Umyć pierś z kurczaka, przyprawić solą
dom-agi.plMożna przygotować go więcej i nadmiar zamrozić. Ja podaje przepis na bazie udka kurczaka, ale równie dobrze można go przygotować z porcji rosołowej, skrzydła indyka lub dowolnego innego mięsa. Składniki: udko kurczaka 1 marchew 1 pietruszka 1 mały seler 1 cebula liść laurowy 2 owoce ziela angielskiego sól pieprz Wykonanie: Udko umyć, włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać liść(...)pieprz, zagotować. Cebulę obrać z zewnętrznej warstwy, przekroić na pół i przypiec na blaszce. Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i warzywa dodać do gotującego się mięsa. Bulion gotować przykryty pokrywką przez co najmniej 30 minut aż mięso i warzywa będą miękkie. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Gotowy bulion odcedzić od mięsa i warzyw
Mama Gotujewyciśniętym czosnkiem. Odstawić na ok. pół godziny. Fetę i suszone pomidory pokroić w drobną kostkę i wymieszać z posiekaną bazylią (część bazylii zostawić do posypania mięsa po usmażeniu). Przygotowanym farszem nadziać kurczaka (ułożyć na rozkrojonej części i przykryć drugą). Jeśli kurczak bardzo się rozpada, można przytrzymać farsz wykałaczką. Smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanym na patelni oleju (delikatnie przekręcać(...)pomagając sobie widelcem i szpatułką). Najlepiej najpierw usmażyć tę stronę kurczaka, która jest grubsza i lepiej „utrzyma” farsz. Na talerzu mięso posypać posiekaną bazylią. Podawać z ziemniakami
Bulliowyciśniętym czosnkiem. Odstawić na ok. pół godziny. Fetę i suszone pomidory pokroić w drobną kostkę i wymieszać z posiekaną bazylią (część bazylii zostawić do posypania mięsa po usmażeniu). Przygotowanym farszem nadziać kurczaka (ułożyć na rozkrojonej części i przykryć drugą). Jeśli kurczak bardzo się rozpada, można przytrzymać farsz wykałaczką. Smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanym na patelni oleju (delikatnie przekręcać(...)pomagając sobie widelcem i szpatułką). Najlepiej najpierw usmażyć tę stronę kurczaka, która jest grubsza i lepiej „utrzyma” farsz. Na talerzu mięso posypać posiekaną bazylią. Podawać z ziemniakami
BullioFilet z kurczaka w takiej wersji jest nie tylko smaczny, ale i wygląda efektownie. Dodatek żurawiny daje mięsu ciekawy smak. Składniki : podwójna pierś z kurczaka brzoskwinie z puszki musztarda olej do smażenia jajko, bułka tarta żurawina Składniki na sos : około 10 -20 dag suszonej żurawiny 2 łyżki miodu szczypta mielonego imbiru płaska łyżeczka octu balsamicznego Przygotowanie sosu : Umytą żurawinę zagotować(...)imbirem do momentu zredukowania płynu Po przestudzeniu owoców blanszować je na sos. Przygotowanie : Filet z kurczaka przekroić na cienkie płaty, lekko rozbić i posypać pieprzem Każdy płat posmarować lekko musztardą, ułożyć na nim kilka ugotowanych, odłożonych owoców żurawiny oraz pokrojony kawałek brzoskwini, mięso zrolować ( można pomóc sobie spinając je wykałaczką ) Każdą roladkę zanurzyć w roztrzepanym jajku, potem bułce tartej Smażyć
Proste PotrawyMożemy je wykorzystać do przygotowania słodkich ciasteczek z marmoladą lub słonych przekąsek z serem lub szpinakiem . Dzisiaj z kolei ciasto w połączeniu z daniem głównym czyli roladki z kurczaka w cieście. Mięso nadziane jest orzechami, natką pietruszki i parmezanem, całość otoczona chrupiącym i delikatnym ciastem francuskim. Do tego w zupełności wystarczy surówka ze świeżych warzyw i sycący obiad gotowy. Polecam(...)Roladki z kurczaka z orzechami w cieście francuskim Składniki na 4 roladki: 4 piersi z kurczaka 500g ciasta francuskiego (2 płaty) 100g orzechów włoskich garść posiekanej natki pietruszki 4 łyżki startego parmezanu przyprawy: sól, pieprz Wykonanie: Mięso nacinamy wzdłuż (tak jakbyśmy chcieli przeciąć filet na dwie połówki, jednak nie rozcinamy ich do końca), Po rozłożeniu powstanie nam jeden duży płat
Smak mojej kuchni