mięso z kurczaka - 11609 przepisów (strona:143/774)

pyszne pierogi z kurkumą i mięskiem rosołowym i kaszą jaglaną... 200

gotowane 3/4 kg, kasza jaglana 100 gram, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, majeranek 3 łyżki, włoszczyzna 1/2 pęczka, cebula 4 sztuki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, kucharek 1 łyżeczka mięso drobiowe (średni kurczak) z rosołu obrać z kości i zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku razem z włoszczyzną z rosołu, wymieszać farsz z majerankiem, pieprzem i ugotowaną kaszą gryczaną

W Mojej Kuchni Lubię
PAELLA Z KURCZAKIEM I CHORIZO 621

umiarkowanym ogniu, często mieszając, aż cebula zrobi się szklista (około 3 minut).  Odgarniamy zawartość patelni na bok, zwiększamy ogień do dużego i w wolne miejsce dodajemy pokrojonego kurczaka. Najlepiej obsmażać mięso partiami, by zbyt nie obniżać temperatury smażenia. Dodając kolejną porcję kurczaka, poprzednią mieszamy z cebulką i chorizo. Na koniec dodajemy pokrojoną paprykę i pokrojone pomidory. Smażymy 3 minuty

cool and minty
Sałatka z kurczakiem w curry z miodem (bez soli) 254

łyżki musztardy 2 łyżki oliwy szczypta pieprzu Przygotowanie: Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać z misce wszystkie składniki na marynatę. Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z marynatą. Mięso przełożyć do papierowych woreczków lub zawinąć w papier do pieczenia i usmażyć. Wymieszać składniki na sos. Kurczaka podawać(...)pokrojoną w kostkę mozzarella. Całość polać sosem. Krok po kroku: 1. Przygotować marynatę 2. Wymieszać kawałki kurczaka w marynacie 3. Kurczaka przełożyć do papierowych torebek 4. Usmażyć mięso 5. Wymieszać składniki na sos 6. Wymieszać kawałki kurczaka z sałatą oraz serem i polać całość sosem Pobierz wersję do druku: Pobierz Sałatka

KuchniaWeDwoje.pl
Potrawka z kurczaka (indyka) de luxe 258

upichcić. Żeby nie wracać do traumatycznych wspomnień "diety eliminacyjnej", która w moim przypadku skończyła się na wyeliminowaniu prawie wszystkiego (oprócz gotowanego mięsa, marchewki, buraków i ziemniaków) - tym razem potrawkę przyrządziłam zupełnie inaczej. Składniki: 1 udko (ćwiartka) z kurczaka 1 golonka z indyka 10-15 dag fasolki szparagowej (najlepiej obu kolorów) 1 mała marchewka 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej kilkucentymetrowy(...)letniej wody. Zanim się zagotowały zebrałam szumowinę. Doprawiłam odrobiną soli i pieprzem. Gotowałam  do miękkości mięsa. Aby go nie rozgotować, wyjęłam z wywaru - najpierw kurczaka, po pewnym czasie indyka. Mięso obrałam z kości i zasypałam przyprawami (papryka, chili, czosnek, szafran). Wlałam odrobinę wywaru, wymieszałam i zostawiłam w ciepłym miejscu. Do gotującego się bulionu wrzuciłam pociętą na kawałki fasolę szparagową

Kuchnia po mojemu
Pikantny kurczak z winogronami i oliwkami 254

zarumienienia się. Zestawiamy brytfannę z kurczaka z ognia. Na samym dnie układamy papryczkę, czosnek i chili, a następnie obkładamy kurczaka papryką i oliwkami. Zalewamy składniki winem. Brytfannę przykrywamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Dusimy do miękkości mięsa przez ok. 45 minut. Od czasu do czasu, nie otwierając brytfanny, warto wstrząsnąć składniki i „wykąpać” je w sosie(...)item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-126 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-126 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Sprawione mięso i warzywa Kurczaka najpierw obsmażamy Następnie okładamy warzywami i dusimy w winie Na koniec odkrywamy i dodajemy winogrona Pikantny kurczak z winogronami i oliwkami Post Pikantny kurczak z winogronami i oliwkami

Kulinarna Pokusa
Kurczak w sosie curry 191

Dania z kurczaka w mym domu cieszą się bardzo dużym powodzeniem.  Lubię ten rodzaj mięsa przede wszystkim dlatego, że filety nie wymagają długiej obróbki cieplnej. Smażenie piersi  czy duszenie  tego rodzaju mięsa nie zajmuje na prawdę wiele czasu. Można go podać w wersji słonej i z owocami.   Kurczak w sosie curry jest dowodem(...)przygotowania: Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Obrany czosnek kroimy w cienkie plasterki. Piersi  kroimy w średniej wielkości kostkę. Cebulę i czosnek szklimy na tłuszczu. Dodajemy kurczaka. Smażymy do czasu aż mięso przestanie być surowe. Śmietanę łączymy z curry i przecierem pomidorowym. Dokładnie mieszamy. Zalewamy mięso. Danie doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem przez ok. 30 minut. Kurczak

Pobite gary Barbary
Grillowany kurczak z sosem winno –wiśniowym 157

Vegeta) 2 łyżeczki liści lubczyku 100 g świeżych wiśni 50 ml białego wytrawnego wina 100 g ryżu Filet z kurczaka myjemy i osuszamy. Dokładnie nacieramy przyprawą do kurczaka oraz przyprawą warzywną. Mięso układamy w misce, podlewamy winem, posypujemy lubczykiem. Dokładamy wydrylowane świeże wiśnie. Możemy dodatkowo kurczaka skropić sokiem wiśniowym. Miskę odstawiamy na 60 minut do lodówki. Po tym czasie filet(...)kurczaka zawijamy w folię aluminiową. Dodatkowo wlewamy marynatę do środka. Paczuszki układamy na rozgrzanym grillu. Grillujemy do miękkości mięsa (od czasu do czasu sprawdzamy miękkość szpikulcem). Pod koniec otwieramy paczuszki i wyjmujemy filet na ruszt, żeby się przypiekł z wierzchu. Kurczaka podajemy na wcześniej ugotowanym ryżu, polewamy sosem powstałym w foli aluminiowej

VioletoweKucharzenie
Kurczak w sezamie i ryż jaśminowym z marchewką i groszkiem 233

jaśminowym - smakuje rewelacyjnie. Dopełnieniem całości jest marchewka z groszkiem. Ryż jaśminowy jest produktem bezglutenowym i lekkostrawnym. Posiada cudowny aromat i delikatny smak, dlatego idealnie łączy się z mięsem drobiowym. (3 porcje) Kurczak: 1 podwójna pierś z kurczaka przyprawa do kurczaka (użyłam z czosnkiem) 2 łyżki sezamu (z Lidla ) Ryż: 120-130g ryżu jaśminowego (z Lidla )  1 szklanka mrożonej(...)marchewki z groszkiem (*) Dodatkowo: masło do smażenia  sól Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.  Mięso obtoczyć w przyprawach i podsmażyć na rozgrzanym maśle. Na końcu dodać sezam, dokładnie wymieszać i ponownie chwilkę podsmażyć. (Uważać, aby nie przypalić sezamu.) W międzyczasie ugotować ryż oraz marchewkę z groszkiem.     Marchewkę i groszek gotować (10-15 minut) w osolonej

Di gotuje
Stripsy/ skrzydełka a’la KFC 175

Panierka: mąka pszenna   Dodatkowo: olej do smażenia   Wykonanie: Skrzydełka i pierś myjemy, osuszamy ręcznikiem. Skrzydełka przekrajamy na pół, okrajamy też tzw. „lotkę” . Pierś z kurczaka kroimy w paski. Przekładamy mięso do miski i posypujemy wszystkimi przyprawami. Dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był obtoczony w przyprawach. Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy sól, pieprz, paprykę, mleko(...)kawałek mięsa był oblany ciastem. Odstawiamy na ok. 1 godzinę do lodówki. Do pojemnika lub miski ( koniecznie z pokrywką) wsypujemy mąkę. Wkładamy kilka kawałków kurczaka, zamykamy pojemnik a następnie potrząsamy. Mąka musi dokładnie pokryć mięso. W głębokiej patelni lub frytkownicy rozgrzewamy olej. Jak już będzie rozgrzany partiami wkładamy kurczaka. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu osączamy

Passion of Cooking
Grillowana w szynce parmeńskiej pierś kurczaka w sosie z serka Apetina, z dodatkiem groszku cukrowego w szynce parmeńskiej z mło 146

sensu mogłoby nie mieć. A dzięki niemu stało się spójnie, stało się pyszniej, stało się lepiej. Nie tak wiele do szczęścia człowiekowi potrzeba. Raptem kilka plastrów szynki parmeńskiej, mięso z piersi kurczaka, garść groszku cukrowego i młode ziemniaki z koprem. Trend na wiosnę już mam! Więcej takich dań. Smaczniej, ładniej i bardziej kolorowo się już nie da.  Moja zabawa(...)plastry szynki parmeńskiej kroję na mniejsze paski i owijam nimi umyty i osuszony groszek cukrowy.  Na patelni grillowej smażę piersi kurczaka w szynce po 4-5 minut z każdej strony, na średnim ogniu. Następnie odstawiam na chwilę mięso by "doszło".  Na patelni rozgrzewam masło i olej. Siekam szalotkę i smażę na tłuszczu do zarumienienia. Dodaję owinięty szynką groszek

Mango Papaja
Kurczak po meksykańsku Tex-Mex 264

duże) pociąć na mniejsze kawałki – można np. na 3 podłużne paski. Opłukać i osuszyć. Dobrze doprawić przyprawą taco, pieprzem cayenne i solą (przyprawami delikatnie, żeby nie uszkodzić mięsa, natrzeć kawałki kurczaka). Na dużej patelni rozgrzać olej. Włożyć na rozgrzaną patelnię kurczaka i smażyć z obu stron, aż przestanie być w środku różowy – około 6 minut z każdej strony(...)uwaga, żeby go nie przesmażyć. Zdjąć mięso z patelni, odłożyć. Na tę samą patelnię wrzucić zmiażdżony czosnek, pokrojoną w cienki półksiężyce cebulę i paprykę pokrojoną w niewielką kostkę. Smażyć kilka minut (pk. 5), aż warzywa zaczną lekko mięknąć (papryka ma zostać w miarę chrupka, ale nie surowa). W międzyczasie wypłukać fasolę z zalewy i dodać do patelni, wymieszać i podgrzewać

Pociąg Do Kuchni
Kurczak pieczony w sosie czosnkowym 148

Przepis autorski (mój). Jeśli nie macie pomysłu, ani chęci na wymyślny obiad - skuście się na zaprezentowany przepis. Kurczak smakuje rewelacyjnie i jest szybki w przygotowaniu. Mięso rozpływa się w ustach - kusi delikatnością i cudownym aromatem. Podczas pieczenia wytwarza się apetyczny sos, który idealnie łączy się z ziemniakami, makaronem, kaszą, czy ryżem. Polecam! 1,5-1,8 kg dowolnych części(...)kurczaka (u mnie ćwiartki przecięte na połowę) tymianek papryka słodka sól i pieprz Dodatkowo: około 400g sosu czosnkowego Ponadto: masło do wysmarowania formy Kurczaka umyć, osuszyć i delikatnie natrzeć przyprawami. Następnie mięso przełożyć do formy/naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. (Każda część kurczaka powinna leżeć obok siebie. Nie kłaść ich jedna na drugą.) Całość zalać sosem czosnkowym i wstawić do rozgrzanego piekarnika

Di gotuje
Nadziana pierś z kurczaka na zielonym, pietruszkowym dipie 188

pierś, będzie do sałatki :) Sporo czasu zajęło mi samo smażenie na patelni grillowej, ale warto było czekać. Mięso wspaniale się upiekło, było chrupkie i złociste. Składniki na mięso: 3 piersi z kurczaka 1/2 opakowania mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku sól świeżo zmielony pieprz 1 płaska łyżeczka przyprawy do kurczaka po węgiersku Składniki na dip: 125 gramów jogurtu naturalnego 1 garść(...)środku każdej z nich, od grubszej strony robimy tzw. kieszonkę: wkładamy do środka nóż i delikatnie go obracamy tak, aby nie przedziurawić go na wylot Mięso doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka po węgiersku Na zwykłej patelni rozmrażamy szpinak, na małym ogniu. Gdy będzie już rozmrożony, a woda delikatnie wyparuje, obieramy czosnek  i przeciskamy go przez  praskę

Szczęśliwa kuchnia
Nadziana pierś z kurczaka na zielonym, pietruszkowym dipie 225

pierś, będzie do sałatki :) Sporo czasu zajęło mi samo smażenie na patelni grillowej, ale warto było czekać. Mięso wspaniale się upiekło, było chrupkie i złociste. Składniki na mięso: 3 piersi z kurczaka 1/2 opakowania mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku sól świeżo zmielony pieprz 1 płaska łyżeczka przyprawy do kurczaka po węgiersku Składniki na dip: 125 gramów jogurtu naturalnego 1 garść(...)środku każdej z nich, od grubszej strony robimy tzw. kieszonkę: wkładamy do środka nóż i delikatnie go obracamy tak, aby nie przedziurawić go na wylot Mięso doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka po węgiersku Na zwykłej patelni rozmrażamy szpinak, na małym ogniu. Gdy będzie już rozmrożony, a woda delikatnie wyparuje, obieramy czosnek  i przeciskamy go przez  praskę

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kurczak po hiszpańsku 362

pojęcia czy stricte taki przepis wykorzystują w Hiszpanii. Składniki: 2 ćwiartki kurczaka (albo inne ulubione części ;)) 2 cebule papryka czerwona pomarańcza puszka krojonych pomidorów 5-6 pieczarek 2 ząbki czosnku oliwa ocet balsamiczny pół szklanki wody oregano, bazylia papryka wędzona, papryka ostra sól i pieprz Przygotowanie Mięso umyć, osuszyć, dzielimy na porcje i usuwamy skórę. Oprószamy solą i pieprzem(...)naczyniu do zapiekania układamy kurczaka, na niego warzywa i ćwiartki pomarańczy. Pomidory miksujemy z wodą, czosnkiem, ziołami, łyżką oliwy i łyżką octu balsamicznego. Sosem zalewamy kurczaka. Potrawę pieczemy pod przykryciem ok 45 minut, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec duszenia można zdjąć pokrywkę, aby nadmiar wody mógł odparować

e-PrzepisyKulinarne