Połączenie wyrazistej, ostrej musztardy z słodkim miodem jest po prostu fantastyczne. Tak przygotowany kurczak ma chrupiącą, wypieczoną skórkę i soczyste mięso. Składniki: 1 kurczak ok. 2 kg 4 łyżki musztardy sarepskiej 4 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka miodu 2 łyżki oliwy sól, czarny pieprz ½ cytryny ½ cebuli glazura: 2 łyżki miodu 2 łyżki musztardy sarepskiej Sposób przygotowania: Kurczaka umyć
Pyry na GazSkładniki: filet z kurczaka czerwona papryka 1/3 główki kapusty pekińskiej 1/2 puszki kukurydzy 2-3 ogórki konserwowe 1/2 małej cebuli 2 łyżki majonezu sól pieprz łyżeczka przyprawy do kurczaka łyża oleju Mięso pokroić w kostkę, posypać przyprawą do kurczaka i usmażyć na oleju. Kapustę zeszatkować, paprykę i ogórki pokroić w kostkę, cebulę drobno posiekać. Majonez wymieszać z solą i pieprzem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPollo a la chilindron" to danie pochodzące z Aragonii, popularne jest także w Kraju Basków. Kurczaka można zastąpić mięsem jagnięcym. W oryginalnym przepisie jest cały kurczak pokrojony na 8 części. Ja użyłem tylko udek. Składniki po 4 udka i podudzia kurczaka 100 g szynki serrano 1 cebula 2 średnie czerwone papryki 400 g pomidorów 10 ml czerwonego wina
R'n'G KitchenDanie szybkie i proste. Do dzieła! Składniki: 2 piersi z kurczaka 1,5 łyżki przyprawy do gyrosa Mięso czyścimy z błonek, myjemy i kroimy(...)kawałki Na 15 minut odstawiamy na bok wymieszane z przeprawą do gyrosa, żeby się przemacerowało Rozgrzewamy olej na patelni (u mnie to był wok) i smażymy mieszając, aż mięso będzie miękkie. Kurczak robi się bardzo szybko Ja podałam z ogórkiem kiszonym i frytkami, ale można podawać z ryżem i surówką Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comzupy z chilli. Do tego klopsiki z koperkiem. Po prostu bajka... No i przepis jest banalny.Potrzebne nam:- włoszczyzna- cebula- 2 serki topione (ok.300g)- 2 kostki rosołowe- 1/2 kg mięsa mielonego z kurczaka- pęczek koperku- sól, pieprz, chilliPrzygotowanie:Mięso doprawić solą i pieprzem, dodać posiekany koperek i mokrymi rękoma wyrobić klopsiki. Do garnka wlać 1,5 litra wody, wrzucić obraną
W poszukiwaniu inspiracjigodzinę, żeby smaki przeszły). Kolejnego dnia na rozgrzanej patelni podsmażamy kurczaka tak długo, aż będzie rumiany - pamiętajmy, żeby nie robić tego za długo, gdyż pierś z kurczaka jest delikatnym mięsem i łatwo je wysuszyć smażąc. Gdy kurczak będzie gotowy dodajemy pęczek posiekanej natki pietruszki i połowę czerwonej papryczki chili. Podajemy ;) Możemy przygotować ulubiony dip do placuszków lub lekko posolić - Smacznego
Sajkofanka smakumarchewki 2 jajka 3 łyżki groszku konserwowego 300 ml bulionu drobiowego 1 ½ łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Udka z kurczaka ugotować (można zrobić rosół wtedy będziemy mieć od razu bulion) i obrać z kości. Następnie pokroić mięso oraz ugotowane marchewki w kostkę. Ugotować jajka i pokroić w plasterki. Do salaterek lub foremek(...)energicznie z żelatyną i zalać nim foremki. Odstawić do lodówki na około 2-3 godziny, aby galaretki stężały. Krok po kroku: 1. Obrać ugotowanego kurczaka 2. Pokroić mięso i marchewkę w kostkę 3. Ugotować i pokroić jajka 4. Wyłożyć składniki do foremek 5. Wymieszać bulion z żelatyną 6. Zalać galaretki bulionem
KuchniaWeDwoje.plcałkowitym wystudzeniu.Ja do pasztetu użyłam mięsa z ud kurcząt bez skóry i kości (dostępne w lidlu) i samodzielnie zmieliłam. Można także użyć mięsa z filetu z piersi kurczaka czy gotowego, mielonego mięsa drobiowego dostępnego w sklepach.Dobre ugniecenie masy mięsnej w keksówce przed upieczeniem zapewni, że w pasztecie nie będzie szczeliny.Olej można zastąpić oliwą lub masłem a sugerowane przyprawy swoimi ulubionymi.Pasztet
Gospodyni Miejskaobiadu. Ostatnio mam go zdecydowanie za mało i ta perspektywa smętnej jesieni... Danie jest proste i łatwe w przygotowaniu, a jednocześnie zachwyca smakiem. I to baaardzo! Dlaczego kurczaka nazwałam egzotycznym? Mięso smażyłam na oleju kokosowym, dodałam też mleczka oraz nutę curry. Całość komponuje się rewelacyjnie, a wszystkie wymienione składniki to doskonałe połączenie. Zresztą sami spróbujcie! Lubię takie udane(...)smażenia 100 makaronu (u mnie świderki Lubella ) Opcjonalnie: ser żółty do posypania (najlepiej o charakterystycznym smaku) Pierś umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Następnie mięso natrzeć przyprawami i przełożyć na patelnię z rozgrzanym olejem. Kurczaka chwilkę podsmażyć, zarumienić i dodać posiekaną cebulę. Jak cebula już lekko zmięknie - dorzucić dynię pokrojoną w kostkę. Całość wymieszać i po kilku minutach połączyć
Di gotujeWołowina w pomarańczach i miodzie to właściwie przepis na kurczaka z pomarańczą, miodem i czosnkiem... w moim przypadku z podmienionym mięsem. Przepis otrzymałam już w zeszłym roku od miłościwie mi panującej Agnieszki, w mailu zatytułowanym "Kurczak Artura". Wtedy jeszcze nie wiedziałam, że z owym Arturem zdarzy mi się współpracować na polu zgoła innym niż kulinarne:) Potrawę postanowiłam przetestować(...)trzeba pokroić na kawałki, posolić i podsmażyć a dużym ogniu. Na patelnię dodawać po łyżce marynaty. Kolejną łyżkę sosu dodać dopiero, kiedy poprzednia odparuje. Mięso powinno się smażyć, a nie gotować! Jeśli kurczak jest już dobrze wysmażony, a zostało sporo marynaty, wtedy możemy dopiero wlać całość na patelnię i mieszając doprowadzić do zredukowania sosu. Sos powinien być gęsty
Kulinarne Inspiracjeużycia tłuszczu lub po prostu rzucić na ruszt grilla. Bez wątpienia będę wracał jeszcze nie raz do tego przepisu. Do piersi z kurczaka podałem gotowany kalafior oraz grillowaną cukinię, które świetnie dopasowały się do mięsa. Idealny obiad na ciepły, letni dzień. Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka 1 łyżeczka oliwy z oliwek (do natłuszczenia patelni) 1 jogurt grecki (około(...)pieprz, przyprawa do kurczaka Przygotowanie Pierś z kurczaka oczyszczamy z błon, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Jogurt grecki mieszamy z solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Oczywiście możemy użyć innej przyprawy, którą lubimy. Nasze mięso dzielimy na grubsze kotlety i już go nie rozbijamy. Pierś z kurczaka obtaczamy w przygotowanym jogurcie greckim z przyprawami i odstawiamy do lodówki na około
Programista w kuchniprzekładamy do głębokiego talerza. Pierś polewamy 3 łyżkami oliwy z oliwek. Mieszamy aby każdy kawałek był obtoczony cały w oliwie. Przyprawiamy kminem rzymskim, chili con carne, tortillą z kurczakiem, chili jalapeno. Mięso odstawiamy na 20 minut.Papryki myjemy i wydrążamy środki i kroimy na małe kawałki. Ogórka kroimy w grubsze plasterki i każdy plaster na pół.Kawałki kurczaka układamy na folii
Parowar Facetanaszej ojczyźnie na świeczniku byłby kurczak. I tu zrodził się pomysł na dzisiejsze danie główne, czyli kurczaka pieczonego w całości. Na samą myśl o jego chrupiącej skórce i soczystym, białym mięsie cieknie mi ślinka. Nie obejdzie się też bez małej kłótni przy stole o to który kawałek wędruje(...)niej zrobił Całość dokładnie wymieszaj. Przygotowaną marynatą natrzyj tuszkę kurczaka i odstaw na minimum 60 minut, aby mięso przeszło smakiem przypraw. Kurczak pieczony wychodzi idealny jeśli jest pieczony na środkowej półce z termoobiegiem w 150°C przez 2 godziny. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Ja wybrałem ryż
kuron.com.plugotowało się nam za dużo. Do tego sos z kurczakiem, serem feta, czerwoną papryką i słodką kukurydzą. Szybki i smaczny obiad w kilka minut. 1 filet z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 4 łyżki słodkiej kukurydzy 100 g sera feta 50 g serka topionego o smaku szczypiorku Sól Pieprz Zioła prowansalskie(...)delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy. Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy na patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę. Filet z piersi kurczaka kroimy na małe kawałki. Doprawiamy przyprawą do mięsa, dodajemy na patelnię. Gdy mięso zmięknie dokładamy odcedzoną kukurydzę oraz kawałeczki serka topionego i sera feta. Podlewamy całość wodą i przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi
VioletoweKucharzenieNie kurczak w całości , a filety z kurczaka.Danie niesamowicie aromatyczne.Zjadła je z przyjemnością nawet moja mama , która od kilku tygodni zmaga się z dietą ;)Musztarda
Ostra na Słodko