papryka cebula pokrojona w piórka 3 jajka sól mąka przyprawa do kurczaka bułka tarta Przygotowanie: Filety z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, wycinamy kostki i błonki. Mięso rozbijamy , solimy, posypujemy przyprawą do kurczaka i odstawiamy do lodówki na czas przyrządzenia papryki. Paprykę myjemy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w wąskie paski. Ser żółty kroimy w większą kostkę. Cebulę(...)obieramy i kroimy w ćwiartki, rozdzielamy na pojedyncze warstwy. Nakładamy na patyczki od szaszłyków paprykę, cebulę, ser i mięso ( 2 warstwy). Szaszłyk owijamy filetem z kurczaka i zaciskamy w dłoniach. Panierujemy w kolejności: mąka, rozkłócone jajko, bułka tarta. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij” i ,,Lubię
Smaczne Potrawyciepło i zimno. Do hamburgerów użyłam sosu duńskiego- Remoulady od firmy Fanex .Sos ma wyjątkowy smak i aromat,idealny do hamburgerów. Do mięsa użyłam przyprawy od firmy Rafex . Składniki: Podwójna pierś z kurczaka 1 łyżka majonezu Przyprawa Shoarma od Rafex Słodka i ostra papryka Sól Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Bułki: 750 gram mąki pszennej(...)blasze wyłożone papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy ziarnami sezamu, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 10-15 minut. Mięso z piersi kurczaka mielimy, dodajemy majonez, doprawiamy do smaku przyprawą do kurczaka, słodka i ostrą papryką oraz solą. Masę dokładnie mieszamy, formujemy małe płaskie okrągłe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej, smażymy
Bajeczna Kuchniarazem coś dla miłośników orientalnej kuchni. Jak zawsze prosty i szybki w przygotowaniu przepis, który z banalnego kurczaka stworzy bardzo apetyczne i wykwintne danie. Delikatne mięso drobiowe w połączeniu z curry oraz mleczkiem kokosowym na pewno pozytywnie Was zaskoczy Składniki: 1 kg udek lub podudzi z kurczaka 200 g cebuli 4 ząbki czosnku 20 g przyprawy curry (patrz na skład(...)papryki ostrej 60 g tłuszczu o temperaturze pokojowej (u mnie smalec gęsi lub olej kokosowy) sól himalajska pieprz czarny mielony 400 ml mleczka kokosowego Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Kurczaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Tłuszcz wymieszać z przyprawami. Powstałą marynatą posmarować dokładnie mięso z każdej strony. Cebulę pokroić w piórka a czosnek obrać i wycisnąć przez praskę lub rozgnieść
Ola la LCHFłyżka suszonej bazylii 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżka papryki czerwonej 4 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem do mięsa 3 łyżki oleju do polania szaszłyków w blaszce 2 szklanki ryżu 1,5 l bulionu z kurczaka 1,5 łyżeczki kurkumy 2 łyżki masła Wykonanie : Piersi myjemy, osuszamy ręczniczkiem papierowym i kroimy w grubą kostkę. Nacieramy przyprawami(...)kostkę lub paski. Do szaszłyków najlepsze są długie i grube patyczki ja miałam cieniutkie i krótkie ale też wyszły dobre.Na patyczek nabijamy na przemian raz kostkę z kurczaka, cebulę, paprykę, mięso i tak do końca patyczka.W blaszce układamy gotowe szaszłyki i polewamy olejem.Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 35/40 minut , ja piekę z termoobiegiem. Musicie sprawdzić widelcem czy mięso
Sama słodycz i szczypta chiliprzepis na taki jednogarnkowy gulasz – niesamowicie aromatyczny , bardzo sycący. Dodatkiem do warzyw zamiast mięsa są tutaj dobrej jakości parówki – śmiało możemy zastąpić nimi kurczaka czy też mięso wieprzowe / gulaszowe. Danie robi się błyskawicznie! Podane z pajdą chrupiącego, świeżego chleba jest świetnym pomysłem na szybki, sycący obiad! Polecam! SKŁADNIKI: * parówki – 4 szt * marchew – 2 szt * pieczarki(...)wolnym ogniu gotujemy ok. 10 minut. Zalewamy słodką śmietanką , doprowadzamy do wrzenia i ewentualnie doprawiamy do smakuj. Gotowe! Podajemy gorące! Na blogu znajdziecie również inne, fantastyczne gulasze! Z kurczakiem , pulpecikami , grzybami … a nawet dynią
Ostra na Słodkotowarzystwie brokułów z domowym sosem teriyaki - z ryżem basmati ... Koniecznie wypróbujcie ten przepis! SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja 480 kcal) 2 woreczki ryżu basmati 600 g mięsa z udek kurczaka 1 szt. brokuła - 500 g 1,5 łyżki oleju sezamowego sól, pieprz podprażony na suchej patelni sezam - 1 łyżka Sos teriyaki: 100 ml wody 50 ml sosu sojowego(...)zachowuje wtedy piękny kolor i sprężystość). Składniki sosu (prócz zagęszczenia) - mieszamy. W woku lub na patelni przesmażamy kurczaka - kilka minut z każdej strony. Zdejmujemy na bok ,wylewamy powstały sos i wlewamy sos teriyaki - doprowadzamy do wrzenia i zagęszczamy przygotowaną zawiesiną. Dodajemy usmażone mięso i brokuły - mieszamy i chwilkę razem podgrzewamy. Podajemy z ryżem i prażonym sezamem. Smacznego :) 1 porcja
Moje Kuchenne Rewelacjekuchni. W zamrażarce znalazłam nieduży kawałek boczku. Miałam go zmielić bo był taki niewymiarowy ale jakoś udało się go rozkroić na płat mięsa, który można było zwinąć w roladę. W zamrażarce miałam też małą pierś z kurczaka, która posłużyła za farsz. Przy okazji wykorzysatałam reszki przypraw, które znalazłam w szafce. Roladka wyszła bardzo pyszna i rodzince bardzo smakowała. składniki(...)chudego boczku bez skóry 400 g piersi z kurczaka czubryca zielona przyprawa do kurczaka Boczek rozkroić na duży płat mięsa aby dało się go zwinąć w roladę. Mięso opróczyć dokładnie czubrycą. Pierś kurczaka pokroić w drobną kostkę. Dobrze doprawić przyprawą do kurczaka i wyrobić. Płat boczku ułożyć na desce, tłuściejszą stroną do deski. Na mięsie rozłożyć masę z piersi
Monia miesza i gotujeSmażone podudzia z kurczaka zawinięte w ciasto francuskie, a następnie jeszcze dopieczone. W ten sposób mięso jest miękkie, soczyste i z chrupiącą otoczką z ciasta francuskiego. Smaczne danie dla tych, którym znudziły się klasycznie smażone, czy pieczone udka. 6 podudzi z kurczaka 1 opakowanie ciasta francuskiego MARYNATA: 4 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego staropolskiego 2 łyżki sosu sojowego(...)Piec przez ok 20 minut, aż ciasto się przyrumieni. Można podawać np z ziemniakami i surówką. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Mięsa , Na specjalne okazje , Obiad , Obiad Świąteczny Tagged: ciasto francuskie , kurczak , marynata
https:KKuchniaMniamjuż jest wyluzowany. Wersja wyluzowania którą w tym przepisie wykorzystałam była z przecięciem kurczaka ( jest łatwiejsza ). Najważniejszą sprawą jest nie uszkodzić skóry kurczaka. Składniki: 1 wyluzowany kurczak 500 gram mielonego mięsa ( użyłam wieprzowo – wołowego ) Pęczek pietruszki Mały słoiczek suszonych pomidorów w oleju Vegeta Sól, pieprz Papryka 1 jajko ½ szklanki bułki tartej Igła, nitka Wykonanie: Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy(...)pomidory w paski, jajko i bułkę tartą oraz pokrojoną, wyciętą z kurczaka pierś. Całość mieszamy. Wyluzowanego kurczaka kładziemy na desce, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, vegetą. Kurczaka zszywamy i formujemy z niego kieszeń, faszerujemy przygotowanym mięsem mielonym, zszywamy do końca i przyprawiamy zewnętrzną część solą, pieprzem, papryką. Pieczemy w piekarniku przez ok. 1 ½ godz. W temp
Smaki EwyCieszmy się świeżutką i zdrową cukinią dopóki możemy, teraz jest ona najsmaczniejsza i tak na prawdę też najtańsza. Dziś proponuję kolejny pomysł na jej wykorzystanie, w
karmelowyciasto: 500 g mąki (+ do podsypywania) 1 jajko gorąca woda ( zagotować i odczekać 10 minut) szczypta soli 1 łyżka masła lub oliwy Farsz: gotowane mięso z rosołu bez skór, kości i chrząstek (kurczak i wołowina w proporcji 3:1) 1/2 gotowanego korzenia marchewki 1/2 gotowanego korzenia pietruszki 1 żółtko sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny i tymianek do smaku (ale umiarkowanie(...)blacie, położyć na mące ciasto i przykryć miską. Zostawić do wypoczęcia na 30 min. 3. W tym czasie zrobić farsz: cebule posiekać i podsmażyć na oliwie na złoto, odstawić. Mięso i warzywa przepuścić przez maszynkę lub drobno posiekać, wymieszać z 1/3 ilości podsmażonej cebuli, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, żółtkiem i przyprawami. 4. Ciasto rozwałkować i wykrawać małe kółka, nakładać
Kuchnia Prezydentowejugotować na twardo. Wystudzić, obrać. Pokroić w kostkę.Cebule obrać, drobno posiekać.Paprykę umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę.Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać.Pokrojone, wystudzone jajko wymieszać z mięsem z rosołu, pokrojoną papryką i cebulą. Dodać majonez i zblendować (blenderem z przystawką/pojemnikiem z nożem do rozdrabniania) na gładką, kremową masę. Dodać pokrojony szczypiorek i wymieszać.Pastę(...)zastąpić kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18%, gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, albo zrezygnować z jego dodatku.Mięso z rosołu można zastąpić ugotowaną lub wędzoną piersią z kurczaka.Źródło przepisu: Przyślij przepis
Gospodyni Miejskagronie przyjaciół. Pasta kurczakowa z curry Przygotuj nóż i deskę do krojenia, miskę, łyżkę, łyżeczkę, wagę kuchenną, garnek. Przygotuj składniki na 4 porcje: 2 jajka, 10 dag ugotowanego mięsa z udźców kurczaka, 1/2 jabłka, 2 łyżki soku z cytryny, 5 rzodkiewek, 1/2 pęczka szczypiorku, 10 dag gęstego majonezu, 2 łyżeczki curry, sól, pieprz, rzeżuchę lub inne kiełki. Jajka ugotuj(...)twardo i odstaw do przestudzenia. Mięso obierz z kości. Wystudzone obierz z łupinek. Jabłko umyj i obierz. Rzodkiewki i szczypiorek umyj i osusz. Jajka, kurczaka, jabłko i rzodkiewki drobno pokrój (pokrojone jabłko skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniało).. Szczypiorek posiekaj. Do miski przełóż wszystkie pokrojone składniki. Całość dopraw do smaku curry, solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj z majonezem
blog.moje-pasje.infoudka/podudzia z kurczaka. Obiad, który "robi się sam". Szybki i pyszny. Składniki: 4-6 udka/podudzia z kurczaka cebula2 ząbki czosnku Marynata:4 łyżki wody4 łyżki oleju1 łyżka miodu2 łyżki sosu sojowego2 łyżki przyprawy do kurczaka2 łyżki przyprawy do mięsa/ uniwersalnejpieprz czarny mielonypół łyżeczki papryki czerwonej mielonejziele angielskieliść laurowySkładniki marynaty mieszam, mięso dokładnie myję i ściągam skórę, wiem(...)skóry jest mniej smaczne (co nie jest prawdą), ale głównie ze względu na mojego smakosza, który nienawidzi udek ze skórą z supermarketu pozbywam się jej ( z polskim kurczakiem nie jest to konieczne :). Mięso dokładnie smaruję marynatą i odstawiam ( na noc/ kilka godzin, ale pół godziny w lodówce też wystarczy). Cebulę kroję w pół plasterki, ząbki czosnku miażdżę. Wszystko wrzucam
NA MOIM TALERZU