mięso z kurczaka - 11609 przepisów (strona:145/774)

Rolada drobiowa na zimno 344

bardzo dobrze smakuje. Polecam!   Składniki (na 1 kg rolady): Około 1,1 kg udek drobiowych - po obraniu ze skóry i kości - 650 g samego mięsa; 350 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 2 płaskie łyżeczki soli; 1 płaska łyżeczka pieprzu; 1 płaska łyżeczka cukru pudru (u mnie bez); 3 ząbki czosnku; 3 płaskie łyżeczki żelatyny; 1 czubata(...)osuszyć, pozdejmować z nich skóry, usunąć kości i pokroić w małe kawałki (o wymiarach około 1,5 x 1,5 cm). Do miski włożyć mięso mielone. Dodać pokrojone mięso z udek kurczaka, wszystkie przyprawy (tj. sól, pieprz, cukier puder, majeranek), zioła (przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, koperek i natkę pietruszki) oraz żelatynę. Dobrze wymieszać i wyrobić masę mięsną, aby składniki

Gospodyni Miejska
Tajska zupa curry z kurczakiem 191

kurczaka pokrój w większą kostkę. Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj czosnek i szalotkę, smaż do momentu aż zmiękną. Dodaj pastę curry, smaż około 2 minut. Dodaj mięso, zwiększ ogień, obsmaż kurczaka z każdej strony. Wymieszaj dokładnie, by mięso było obtoczone pastą curry. Dolej bulion i gotuj kilka minut. Następnie dodaj mleczko kokosowe, liście limonki kaffir i gotuj kolejnych

Moja pasja smaku
Filet z kurczaka w cieście cebulowym 3179

Smażone kotlety z kurczaka obtoczone w miękkim i lekko chrupiącym cieście cebulowym. Mięso dzięki takiej otoczce jest soczyste, a ciasto nadaje dodatkowego posmaku cebuli. Pomimo tego, że użyłam tutaj na prawdę ostrej cebuli, to jej smak nie zdominował potrawy. 4 filety z kurczaka przyprawa do kurczaka 2 cebule 3 jajka 1/2 szklanki mleka sól pieprz czarny szczypta gałki muszkatołowej(...)gorącym oleju z dwóch stron. Usmażone odkładać na papierowy ręcznik. Kotleciki można podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania z patelni , Mięsa , Obiad , Obiad na szybko Tagged: cebula , filet z kurczaka

https:KKuchniaMniam
Wrapy z kurczakiem – zdrowy lunchbox + konkurs Galeo 165

gotowanie skomplikowanych potraw. Jak wiecie, proste przepisy są także moją specjalnością. Mam nadzieję, że i ten przypadnie Wam do gustu! Dzięki temu, że kurczaka marynowałam przez kilka godzin w ziołach i oliwie, a następnie zgrillowałam, mięso jest bardzo soczyste i aromatyczne. Do marynaty użyłam bazylii, oregano, tymianku, słodkiej papryki, oliwy z oliwek oraz ząbka czosnku. Jak widzicie na zdjęciach, mięso(...)mieszamy ze sobą wszystkie zioła Galeo, oliwę oraz dodajemy posiekany ząbek czosnku. 2 Odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie kurczaka grillujemy na patelni do mocnego wysmażenia. Odstawiamy na kilka minut, aby mięso w środku doszło. Następnie kroimy w mniejsze, podłużne kawałki. 3 Awokado obieramy, z papryki pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy wzdłuż. Sałatę myjemy

Kuchnia Bazylii
Kurczak pieczony z czosnkiem niedźwiedzim 216

najlepiej wycisnąć z niej jak najwięcej powietrza, a zawartość dobrze ugnieść. Kurczaka w torbie wstawić do lodówki - najlepiej na noc. Przed pieczeniem wyjąć z lodówki i doprowadzić mięso do temperatury pokojowej. Rozłożyć kurczaka na płasko w brytfance wyłożonej folią aluminiową, skórą do góry. Wybrać z torebki całą marynatę i rozłożyć na kurczaku. Piekarnik nagrzać do 200 st C. Wstawić kurczaka(...)czasie kurczak powinien być już ładnie upieczony, z chrupiącą skórką. Można podawać od razu, można też zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i trzymać tak kurczaka do czasu podania. Przed podaniem mięso podzielić na 4 części, lekko polać wytworzonym sosem. Smacznego

Stare Gary
"Skrętki" z kurczaka 116

Mięso należy pokroić na cienkie długie paseczki, wtedy ładnie się skręcą podczas smażenia. Dobre na przekąskę, do obiadu  lub domowej tortilli.   40 dkg mięsa z piersi kurczaka Marynata: 50 mml jasnego sosu sojowego 50 ml wody łyżka miodu ząbek czosnku (zmiażdżyć) płaska łyżeczka mielonego imbiru oraz: mąka krupczatka (ok. szklanki) olej do głębokiego smażenia ( ok 700ml

Maślane ciasteczko
Rosół Prezydentowej 3283

planuję ich tego samego lub następnego dnia zużyć, resztę biorę do rosołu): 1 porcja rosołowa  1-2 ćwiartki  - uda (jeśli kurczak jest tłusty lub duży biorę jedną) 2 skrzydełka 300 g mięsa wołowego, najlepiej antrykotu lub kawałek karkówki 9 ziaren czarnego pieprzu 7 ziaren ziela angielskiego 3 listki laurowe 1 duża cebula 2-3 marchewki 1 pietruszka (korzeń(...)zawsze mrożone, ale można pominąć) 1 kostka rosołowa - ewentualnie 1-2 łyżki vegety - ewentualnie sól, pieprz do smaku 1. Do 5-litrowego garnka wkładam oczyszczone mięso (dobrze jest pozbawić kurczaka płuc i nerek, jeśli kupujemy całego, ponieważ w trakcie długotrwałego gotowania łatwo się rozpadają na małe kawałeczki i później bardzo nieapetycznie zanieczyszczają nam rosół) , całe przyprawy, wlewam

Kuchnia Prezydentowej
Galaretki z kurczaka - pomysł na wykorzystanie resztek rosołowych 264

Pomysł na wykorzystanie nadmiaru rosołu oraz gotowanych warzyw i mięsa – galaretki z kurczaka nadziane marchewką, pietruszką i zielonym groszkiem. Proste do przygotowania i bardzo smaczne.  Warto dodać, że jest to idealna dietetyczna przekąska na słono, ponieważ w swoim składzie nie zawiera kalorycznych składników. Jeżeli szukacie jeszcze innych przepisów na wykorzystanie resztek rosołowych to zachęcam do przygotowania pasztetu(...)odcedzonego rosołu   1/4 szklanki wrzącej wody  6 płaskich łyżeczek żelatyny 1 ugotowana pierś z kurczaka 2-3 ugotowane marchewki 1 ugotowana pietruszka 1/2 puszki zielonego groszku konserwowego ewentualnie sól, pieprz ocet, np. jabłkowy do podania Mięso obrać, usunąć skórę, kości i oczyszczone mięso pokroić w niewielką kostkę. Marchewkę i pietruszkę pokroić w plasterki (jeśli warzywa są grube

Ugotować
Pasztet ardeński z mięsa mieszanego 156

udka z kurczaka 400 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego 2  marchewki 1 pietruszka 1 cebula listek laurowy ziele angielskie sól pieprz 2 łyżeczki przyprawy Pasztet ardeński SKWORCU 3/4 szkl kaszy kukurydzianej lub mannej Udka włożyć do garnka, dodać włoszczyznę, listek laurowy i ziele i ugotować rosół. Mięso oddzielić od kości, włożyć do kubka blendera, dodać ugotowane warzywa, zalać

Gotowanie jest łatwe
BIRJANI Z KURCZAKA 306

typowej dla północnych terenów Indii.Nazwa pochodzi od perskiego słowa beryā(n) (بریان) oznaczającego „pieczony”.Polega na zapiekaniu w szczelnie zamkniętym garnku na przemian ułożonych warstw ryżu i mięsa, z dodatkiem różnych kombinacji przypraw.W zależności od regionów wytworzyły się różne style przyrządzania.Zobaczcie jak je je robię!SKŁADNIKI:( 3 porcje )PRZYPRAWY :* posiekany świeży imbir – 0,5 łyżeczki* posiekany(...)kminek – 1 szczypta* cynamon – 1 szczypta* pieprz ziarnisty – 2 ziarenek* papryka chili – 1 duża szt*sok z cytryny – 2 łyżkiDODATKOWO:* filet z kurczaka –  ok. 600 g* mleko – 75 ml* klarowane masło ghi – 3 łyżki* duża cebula – 1 szt* ryż np. basmati – 250 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Do miseczki wkładamy imbir, czosnek, garam

Ostra na Słodko
Kurczak a’la KFC 396

ostrej papryki 1 jajko Do panierowania i smażenia: Mąka pszenna Ok. 1 litr oleju Skrzydełka dokładnie myjemy. Odcinamy lotki. Pozostałą cześć kroimy na dwie (przecinamy w stawie). Mięso dokładnie przyprawiamy przyprawą do kurczaka i ostrą czerwoną papryką. Odstawiamy na 15 minut do lodówki. Przygotowujemy ciasto. Mleko mieszamy z mąką, jajkiem i ostrą czerwoną papryką. Zalewamy nim mięso, dokładnie obtaczamy(...)było w całości pokryte. Odstawiamy do lodówki na kolejne 30 minut. Do pojemnika wsypujemy mąkę, przekładamy na nią po kilka kawałków kurczaka. Zamykamy pojemnik i potrząsamy. W ten sposób mięso będzie całe w panierce.  Skrzydełka smażymy na rozgrzanym głębokim oleju ok. 12 minut

VioletoweKucharzenie
PAD THAI Z KURCZAKIEM 292

wybiorę się do Tajlandii zapraszam do własnej kuchni! Szykujcie się, bo czeka Was prawdziwa tajska uczta! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * makaron ryżowy – dla 2 osób * filet z kurczaka – ok. 250 g * sos sojowy -2 łyżki * olej z orzechów ziemnych – 2 łyżki * sos rybny – 2 łyżki * kiełki fasoli mung – 1 garść * pasta tamaryndowa(...)prawdziwego , pysznego Pad Thaia absolutnie nie wolno pomijać żadnego z wymienionych składników ( pasta z tamaryndowca jest bardzo ważna! ). SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mięso kroimy w paseczki, marynujemy co najmniej godzinę w sosie sojowym, oleju i sosie rybnym. Rozgrzewamy woka, smażymy kurczaka razem z marynatą przez kilka minut, dodajemy kiełki fasoli mung, pastę tamaryndową, cukier, pokrojone łodygi cebulki, i przesmażamy kilka minut

Ostra na Słodko
ROLADKI Z UDEK FASZEROWANE MIĘSEM MIELONYM 1705

Wszyscy chyba lubimy drobiowe mięso.  Tym razem postanowiłam zamiast roladek z tradycyjnych piersi kurczaka przygotować je z wyfiletowanych udek.  Soczyste mięso udek faszerowałam pikantnym i aromatycznym mielonym mięsem. Roladki wyszły pyszne! Na pewno często będę wracała do przepisu ... :)) Składniki: 8 u dek z kurczaka bez skóry i kości Na farsz: 400g mielonego mięsa (u mnie mielona łopatka

Walijskie Pichcenie
Zielone curry z kurczaka 122

kostkę. Odstaw. Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj czosnek, szalotkę i kumin, smaż około 5 minut. Następnie dodaj pastę curry, smaż kolejne 2 minuty, mieszając. Dodaj mięso, zwiększ ogień, obsmaż kurczaka z każdej strony. Wymieszaj dokładnie, by mięso było obtoczone pastą curry. Dodaj mleko kokosowe, cukier, liście bazylii oraz liście kaffiru, smaż na małym ogniu około 5 minut. Wyłóż

Moja pasja smaku

Proponowane wyszukiwania