mieso wolowe - 521 przepisów (strona:3/35)

Pierwsza przeprawa przez bardzo polską kuchnię. 269

pieprz kminek troszkę cukru 4 łyżki mąki bitki wołowe: zrazy wołowe (w moim przypadku udziec) grzyby suszone pół cebuli ziele angielskie pieprz liście laurowe opcjonalnie kostka knorr mięso wołowe trochę oleju Mięso umyłam i pokroiłam w poprzek włokiem na kotlety ok 1 cm grubości. Następnie je zbiłam (jak to mam powiedziała "ale nie na tatar!" było(...)mięso i strasznie przylegało do dna garnka). Moje mięsko dusiło się 3h, a nie wszystkie kawałki były mięciutki. Gdy sos dość znacznie się zredukowała, a mięso potrzebowało jeszcze duszenia dolałam wodę z rozpuszczoną wołową kostką. W międzyczasie obieramy 1 kg ziemniaków i gotujemy. Gdy już się ugotują osuszamy i przeciskamy przez praskę, następnie czekamy aż ostygną. (w międzyczasie przygotowałam kapustę

Brzuszki Łakomczuszki
Zapiekanka mięsno-grzybowa z purée z ziemniaków (Sformato di carne, funghi e purè di patate) 244

coperto con uno strato di sfizioso purè di patate e carote. E' un piatto perfetto per un pranzo della domenica in famiglia. Buon appetito! SKŁADNIKI 500 g mięsa wołowego mielonego 600 g ziemniaków 300 g grzybów  250 g sosu pomidorowego 25 g masła 4  ł y ż ki mleka(...)scalogni 2 spicchi d'aglio olio d'oliva prezzemolo origano secco sale, pepe PRZYGOTOWANIE Posiekane szalotki i 2 ząbki czosnku szklimy na oliwie, dodajemy mięso, które podsmażamy kilka minut. Do mięsa dodajemy grzyby, posiekaną natkę pietruszki, sos pomidorowy i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Całość

La grande e la piccola cuoca
Zrazy wołowe 220

Zrazy wołowe SKŁADNIKI: mięso wołowe - 4 plastry ogórek kiszony - 1 szt papryka czerwona - 4 paski boczek wędzony - 4 plastry cebula - 1 szt sól i pieprz musztarda - 1 łyżka mąka do obtoczenia zrazów bulion warzywny - 1 szkl 1 listek laurowy 2 ziela angielskie tłuszcz do smażenia PRZYGOTOWANIE: Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, posypać pieprzem. Każdy plaster wołowiny posmarować cienko

Kuchnia Danusi
Kuchnia meksykańska- chilli con carne 202

carne możecie przełożyć je do słoików i pasteryzować. Pamiętajcie jedynie, że podgrzewając potrawę musicie bardzo uważać, aby Wam się nie przypaliła. Chilli con carne – składniki 500 g mięsa mielonego (wołowego/wieprzowego) 2 marchewki 2 czerwone papryki puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy 1 cebula 2 ząbki czosnku puszka krojonych pomidorów w puszce 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego olej szczypta oregano łyżeczka(...)warzywa. Całość razem przesmażamy. Dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Dusimy razem ok. 10 minut, a następnie przekładamy do większego garnka. Na drugiej patelni na odrobinie oleju podsmażamy mięso . Doprawiamy je solą, pieprzem i słodką papryką. Przesmażone mięso również przekładamy do garnka z dodanymi wcześniej warzywami. Dodajemy odsączone z zalewy fasolę i kukurydzę. Doprawiamy majerankiem, oregano i dusimy wszystko

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Meksyk we własnej osobie - Enchilada w formie tortu 230

Tradycyjna meksykańska enchilada powinna być   układana w formie rurek napełnionych farszem. Moja jest w formie tocika. Rewelacyjne warstwy mielonego wołowego mięsa, warzyw i tortilli-  przecież tort nie zawsze musi być słodki. 3 tortille o śr. 24 cm 500 g mięsa mielonego wołowego 1 czerwona papryka 2 pomidory 400 g pieczarek 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku(...)odrobiną oleju (pozwalamy aby płyn odparował). Czerwoną cebulę, pomidory oraz czerwoną paprykę kroimy w kosteczkę. Całość podsmażamy na patelni. W większym garnku lub patelni rozgrzewamy olej, dodajemy mielone mięso, podsmażamy około 5 minut. Dodajemy podsmażone warzywa z patelni, przeciskamy czosnek przez praskę.  Przyprawiamy przyprawami: solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką i pieprzem cayenne, ziołami prowansalskimi. Dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie

VioletoweKucharzenie
Pikantny Gulasz Węgierski 210

wody   słodka papryka, papryka chili, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, zioła prowansalskie, sól, pieprz olej dodatki: kasza gryczana, kasza jęczmienna, lub kto co lubi Mięso wieprzowe i wołowe pokroić w kosteczkę. Usmażyć na oleju aż odparuje woda i mięso ładnie się zrumieni. Zrumienione mięso zalać gotującą się wody. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Cebulę obrać i pokroić

MarciochaKucharzy
Treściwy krupnik na wołowinie. Danie dwa w jednym na zimne dni 194

poniedziałkowy ciężki dzień. Składniki (na garnek 5 l): 40-50 dag pręgi wołowej 7-10 łyżek stołowych kaszy jęczmiennej 1 marchew 1 niewielka pietruszka 1/4 małego selera 5-6 plasterków pora 2 liście laurowe 1 ziele angielskie sól, pieprz Przygotowanie: Umyte mięso lub mięsne kości wołowe wrzucamy na letnią wodę i na wolnym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Usuwamy zbierającą(...)doprawić odrobiną lubczyku bądź natką pietruszki. Ja ziemniaki do krupniku dogotowuję osobno - tuż przed podaniem. Nie lubię po prostu gdy przechodzą smakiem kaszy. Krupnik podajemy z pokrojonym wcześniej mięsem wołowym. Pyszny i pełnowartościowy posiłek gotowy. Kto zje poczuje się syty i rozgrzany i niekoniecznie będzie upominał się o drugie danie

Kuchnia po mojemu
Mozzarella z mięsem mielonym 222

Smażone na głębokim tłuszczu mięso nadziane serem, który po przekrojeniu wypływa... takie połączenie nie może nie smakować. Składniki: 1/2 kg mięsa wołowego 1/2 kg mięsa z indyka 2 jajka 1/2 op. przyprawy do indyka do np. po staropolsku (będzie wtedy miała taki lekko ziołowy smak) 3 łyżki bułki tartej (opcjonalnie do masy) bułka tarta do obtoczenia 2 op. mozzarelli mini

IMPRESJA SMAKU
Flaczki wołowe 137

Składniki 750 g flaczków wołowych (krojonych) 2 marchewki średniej wielkości 1 pietruszka średniej wielkości seler średniej wielkości mały por 4 łyżki oliwy 1.5 l bulionu wołowego 200 g mięsa wołowego 1 listek laurowy po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego 2 łyżki majeranku (suszonego łyżka słodkiej papryki w proszku płaska łyżeczka ostrej papryki łyżeczka mielonego czarnego pieprzu sól

R'n'G Kitchen
Gruzińskie pierogi chinkali 423

wypróbować te znane pierożki metodą prób i błędów powstał ten o to przepis: Ciasto: - 3 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki ciepłej wody - 1 jajko - szczypta soli Farsz: - 150 gram mięsa wołowego - 300 gram mięsa wieprzowego - 1 łyżeczka kolendry w ziarnkach - 3/4 szklanki rosołu (można dodać więcej lub mniej ważne żeby mięso nie pływało w rosole) - 1/2 cebuli - 1 jajko - pieprz

Tanio szybko zdrowo
Kołduny litewskie i ciasto pierogowe na maślance 333

syberyjskie pielmienie i litewskie kołduny – mają w nadzieniu surowe mięso. Ale różnice są ogromne i warto je znać. Pielmienie są dużo mniejsze, wielkości naszych uszek; nadziewamy je surowym mięsem (wołowym, wieprzowo-wołowym) i surową cebulą. Pielmieni gotuje się albo w rosole, albo w wodzie a podaje najczęściej z solidnym kleksem kwaśniej śmietany lub spirytusowym octem. I z kieliszkiem(...)zimnej wódki na lepsze trawienie ;) Cebulkę używaną do kołdunów najpierw przesmaża się do zeszklenia , a do mięsa dodaje koniecznie słoninę i bulion, która odpowiadają za soczystość i kruchość nadzienia. Kołduny w oryginalnym przepisie robi się z mieszanego mięsa wołowo-baraniego z dodatkiem wołowego tuku , który rozpuszcza się podczas gotowania i zwilża mięso. Tuk jednak jest trudno dostępny, w warunkach domowej

Karo in the Kitchen
Steki wołowe 326

czasie smażenia mięsa nie wolno nakłuwać. Nie używamy więc do przewracania mięsa widelca, ani innego ostrego narzędzia. Najlepiej nadają się do tego szczypce. - Po usmażeniu stek powinien „odpocząć” ok. 5 minut, aby soki się wchłonęły. - Moim zdaniem dobry stek powinien „smakować mięsem”, więc sól, pieprz grubo mielony i odrobina masła (jak dla mnie) są wystarczające. Steki wołowe to danie(...)mężczyzn – to nieprawda, to mit. Lubię mięso, preferuję drób, ale raz na jakiś czas tatar wołowy, czy stek wołowy na talerzu jest mile widziany. Moja propozycja, tym razem, to stek medium rare podany z sosem Guinness. Średnio krwisty, soczysty, miękki i bardzo aromatyczny. Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Steki wołowe appeared first on Moje Wypieki

mojewypiekiinietylko
Bitki wołowe w sosie pieprzowo - cebulowym 242

kruchym, idealnie ugotowanym mięskiem. Z wywaru, w którym gotowały się bitki, przygotowuję wyśmienity sos, aromatyzowany czarnym pieprzem oraz cebulą. Bitki wołowe z czarnym pieprzem i cebulą. Składniki ok. 1 kg chudego antrykotu wołowego lub innego kawałka mięsa wołowego np. z udźca, usuń błony i tłuszcz 2 średnie cebule, obierz i drobno pokrój czarny pieprz świeżo mielony sól(...)podsmażaj następną partię mięsa podsmażaj na maśle kolejne partie i przekładaj mięso do szybkowaru - za każdym razem, gdy masło się spali, umyj patelnię przed smażeniem kolejnej partii na podsmażone plastry mięsa ułożone w szybkowarze, wyłóż podsmażoną cebulkę dolej do szybkowaru 500 ml świeżo zagotowanej wody lub nieco więcej (woda ma zakryć plastry mięsa) zamknij szczelnie garnek

Szybko Szybkowar
Grzybki i wołowina 240

pyszna wołowina z warzywami. Do tego kasza jęczmienna z suszonymi pomidorami i pietruszką, a do tego zasmażane buraczki. Pomyślałam wtedy  - Nie ma jak w domu! :)   Aromatyczny karczek wołowy Mięso: 1 kg karczku wołowego 3 cebulki czerwone 2 cebule białe papryka czerwona cukinia kilka suszonych śliwek kilka suszonych grzybów Marynata: musztarda meksykańska świeżo mielony pieprz pieprz ziołowy mieszanka ziół(...)czosnek, oliwa do smaku Wołowinę oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki, zalać marynatą wcześniej przygotowaną. Warzywa pokroić na mniejsze części - dowolnie. Grzyby namoczyć, gotować na wolnym ogniu około 2 godzin. Mięso wraz z warzywami przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec ponad dwie godziny, aż mięso będzie soczyste i miękkie. Około pół godziny przed końcem pieczenia dodać grzyby i zalać mięso wywarem

Sajkofanka smaku
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – stek wołowy 371

celu naszą ogródkową rukolę, pomidorki (jeszcze nie nasze, nasze rosną) i kwiatki z naszego ogródka – goździki, niezapominajki i inne jadalne. Na gwiazdę wieczoru wybraliśmy polędwicę wołowąmięso tak pyszne, że stanowiłoby wyśmienite danie bez żadnych dodatków, jedynie z odrobiną soli. My jednak lubimy mocne akcenty, które w tym przypadku wcale nie zaszkodziły, a wręcz podniosły walory smakowe tego(...)cudownego mięsa. Jako dodatek do polędwicy wołowej przygotowaliśmy wspomnianą już sałatkę z ogródkowej rukoli, kwiatków i pomidorków koktajlowych. Dzieła dopełnił grillowany ser camembert z czosnkiem i ogródkowym rozmarynem. Jakby tego było mało, zaserwowaliśmy jeszcze grillowany boczek własnej roboty. Identyczny jaki razem z Dobrą Kiełbasą przygotowaliśmy na Wielkanoc. Cudownie chrupiący, lekko słony boczek na grillowanej kromce chleba. Takie proste, a takie

OstryKęs

Proponowane wyszukiwania