mieso wolowe - 521 przepisów (strona:6/35)

Burger 200

Musicie kupić tylko kawałek dobrej wołowiny, zmielić ją do tego dobre pieczywo (nie takiego gotowe sprzedawane w workach foliowych) tylko dobre, zdrowe, najlepiej pełnoziarniste i gotowe. Składniki:Mięso wołowe mielowe,Czerwona cebula,Ogórek,Pieczarki,Sałata,Bułka (duża)Żółty ser,Musztarda,Przyprawy.Do dużego naczynia wkładamy mięso, przyprawiamy je, ja dodałam sól, pieprz i czosnek niedźwiedzi. Formujemy duże kotlety. Grilujemy

Kulinarna rozmowa
Kolorowe szaszłyki 196

oliwki, usmażone ziemniaki (tylko takie się nie rozpadną), kukurydzę pokrojoną w krążki, cukinię. Mięso też można zmienić, ja używam karkówki bo jest tłusta. Pasuje tu także boczek albo łata wołowa. Mięso z indyka (zwłaszcza pierś) może być w szaszłykach zbyt suche. Z drobiu raczej wybrałabym kurczaka. Szaszłyki podajemy do chleba lub do pieczonych ziemniaków i surówki

prawdziwe jedzenie
Pieczeń wołowa w ciemnym sosie cebulowym 243

rozkochać :) Źle przygotowana bywa twarda jak zelówka, wiórowata czy sucha. Zniechęca i sprawia, że nie chcemy mieć z nią nic wspólnego. Trzeba też umieć kupić odpowiedni kawałek mięsa wołowego, bo nie każdy nadaje się do konkretnej potrawy. Dlatego boimy się wołowiny :) Sama bałam się jej kiedyś, zwłaszcza po moim pierwszym samodzielnym(...)ligawy , 3 większe cebule , 3 średnie szalotki , 5 średnich ząbków czosnku , sól , pieprz - do smaku, 2 średnie liście laurowe , 5-7 ziaren ziela angielskiego , odrobina oleju rzepakowego lub ryżowego. Mięso opłukać w zimnej wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem. Obsmażyć w całości ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym oleju. Mięso powinno lekko przyrumienić się. Mięso wyjąć, odstawić na kilkanaście minut

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gulasz wołowy z papryką i pieczarkami 221

zapowiedzią pogody na całą jesień. Może warto dziś trochę poobserwować i potem zweryfikować, czy przysłowie się sprawdziło :)Dziś zapraszam Was na taki jesienny obiadek - gulasz :) Składniki:500 g mięsa wołowego na gulasz1 czerwona papryka100 g pieczarek1 cebula 1 liść laurowykilka ziarenek ziela angielskiegosól, pieprzwodaolejświeży tymianekświeży rozmaryn1 łyżka mąki + 1 łyżka śmietany + odrobina zimnej wody Sposób przygotowania:1. Mięso gulaszowe

Kuchnia domowa Ani
Gulasz z kurczaka z pieczarkami 296

filetów z kurczaka25 dag pieczarekmąkasól, pieprz, paprykaolej Nie wiem dlaczego, ale zawsze gulasz kojarzyłam tylko z mięsem wołowym lub wieprzowym. Aż do momentu kiedy natknęłam się na rewelacyjny i prosty w wykonaniu przepis na gulasz z kurczaka. Mięso w nim jest delikatne i soczyste. Doskonale smakuje z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami.Mięso dokładnie umyć, osuszyć i pokroić

Świat Domowej Kuchni
American Burger 293

rewelacyjnym sosem tysiąca wysp. Nie ma co się zanadto rozwodzić - to tylko hamburger... ale te z fast foodu się nie umywają. Do przygotowania hamburgerów użyłem: 500 gram mielonego mięsa wołowego, 2 średnich cebul, 1 sporej papryczki chili, 2 ząbków czosnku, 1 jajka, 2 pomidorów, kilkunastu listków bazylii (można zastąpić rukolą lub sałątą), sera żółtego w plastrach, majonezu, ketchupu, musztardy, oliwy

Wyprawy kulinarne
Zrazy wołowe po myśliwsku 229

kwietnia pozbawieni całej kuchni :(. ostała nam się tylko lodówka i mój wspaniały multicooker dzięki, któremu nawet podczas remontu mogę dalej przygotowywać wspaniałe i pyszne dania.  SKŁADNIKI: 800 g mięsa wołowego (udziec) 500 g pieczarek 1 opakowanie mrożonki (zupa grzybowa mroźna kraina) 2 duże czerwone cebule (posiekać) 8 ogórków kiszonych (słupki) 400 ml jogurtu naturalnego sól himalajska 2 liście laurowe

ClauditteMissCooking
Chili con carne z soczewicą 232

Soczewicę zalać wodą, w proporcjach 1:2. Ugotować. Ugotowaną soczewicę odsączyć na sicie.  Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Do cebuli dodać mięso wołowe. Smażyć około 8-10 minut, od czasu do czasu mieszając. Paprykę pokroić w kostkę - dodać do podsmażonej wołowiny. Smażyć razem przez 5 minut. Mięso przełożyć do większego naczynia - garnek

kolorowotorcikowo
Zupa gulaszowa węgierska 353

szatkujemy drobno. Mięso kroimy w kostkę, tak „na gryza”. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i podsmażamy chwilę, aż się zeszkli. Dodajemy pokrojone mięso i podsmażamy, aż lekko się zrumieni. Dodajemy przyprawy, mieszamy i chwilę podsmażamy. Dodajemy wino i bulion, poszatkowane chili, przykrywamy i gotujemy aż mięso zacznie mięknąć (w zależności od użytego kawałka mięsa może(...)godziny). W międzyczasie obieramy i kroimy warzywa w kostkę. Gdy mięso zacznie mięknąć, dodajemy przecier i wrzucamy warzywa – gotujemy jeszcze około 30 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Prawdziwa zupa gulaszowa węgierska – Gulyasleves – może być podawana z małymi kluseczkami, posypana natką pietruszki. Podobne przepisy Zrazy wołowe jak u babci Egzotyczny krem z dyni Krem szparagowy biały Kurczak

Pociąg Do Kuchni
Burgery 100% homemade 211

pietruszkę (wg uznania, ja dodałam garść rukoli i odrobinę mniej natki) oraz wyciśnięty sok z cytryny i dalej miksujemy do uzyskania jednolitej, zielonej konsystencji. 3. KotletySkładniki: 0,5 kg mięsa wołowego bez kości 1 papryczka chilli 2 ząbki czosnku kawałeczek cebuli 1 jajko kilka liści bazylii sól, pieprz, ew. tabasco, zioła, np. mieszanka ziół prowansalskich Wykonanie:Mięso kroimy na mniejsze

Taste Of My Day
Wołowina w ciemnym sosie 196

odmiany wołowina w sosiku, z ziemniaczkami i surówką.     Składniki: -mięso wołowe - ok. 0,7 kg -sól, pieprz -płatki słodkiej czerwonej papryki -czosnek niedźwiedzi -świeża lub mielona kolendra -olej -łyżka masła -2 łyżki sosu sojowego -łyżeczka mąki kukurydzianej -woda Mięso kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. i rozbijamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, czosnkiem niedźwiedzim, skrapiamy olejem

Maminek kulinarny
Męską ręką: pieczeń wołowa z pieczonymi warzywami, ziemniakami i sosem winnym 185

domu to raczej on jest specjalistą i nawet nie próbuję w tym temacie z nim konkurować ;) Obecnie leżę przeziębiona i wracam myślami do tego obiadu - pysznej, idealnie wypieczonego kawałka mięsa wołowego z pieczonymi ziemniakami i warzywami, glazurowaną marchewką i sosem ze zredukowanego czerwonego wina.  Niebo w gębie, po prostu

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Przepis na… – Polpette al pesto, włoskie pulpeciki 276

szanowne określenie – polpetta. W ojczyźnie Dantego przyrządza się je na mnóstwo sposobów, w tym z ryżem, skorupiakami czy skórką pomarańczy. Oto jeden z wybornych przepisów. 400 g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego 4 kromki podsuszonego chleba 60 ml mleka 3 jajka bułka tarta 2 peperoncini sól, pieprz, oliwa pesto – przepis tu: Przepis na pesto – smak dalekomorskich przygód

Bon Ton Italia
Boeuf bourguignon 187

mnie okazjach, na naszym stole gości ten francuski specjał i mimo swego zagranicznego pochodzenia doskonale wpasowuje się w nasze tradycje.  Boeuf bourguignon Składniki: 1 i 1/5 kg mięsa wołowego 150 g wędzonego boczku 750 ml czerwonego wina wytrawnego* 2 cebule 1 duża marchew 2 ząbki czosnku 250 g pieczarek 300 ml bulionu wołowego 3 łyżki oleju Kujawskiego tłoczonego

Przysmaki Karolki

Proponowane wyszukiwania