Musicie kupić tylko kawałek dobrej wołowiny, zmielić ją do tego dobre pieczywo (nie takiego gotowe sprzedawane w workach foliowych) tylko dobre, zdrowe, najlepiej pełnoziarniste i gotowe. Składniki:Mięso wołowe mielowe,Czerwona cebula,Ogórek,Pieczarki,Sałata,Bułka (duża)Żółty ser,Musztarda,Przyprawy.Do dużego naczynia wkładamy mięso, przyprawiamy je, ja dodałam sól, pieprz i czosnek niedźwiedzi. Formujemy duże kotlety. Grilujemy
Kulinarna rozmowaoliwki, usmażone ziemniaki (tylko takie się nie rozpadną), kukurydzę pokrojoną w krążki, cukinię. Mięso też można zmienić, ja używam karkówki bo jest tłusta. Pasuje tu także boczek albo łata wołowa. Mięso z indyka (zwłaszcza pierś) może być w szaszłykach zbyt suche. Z drobiu raczej wybrałabym kurczaka. Szaszłyki podajemy do chleba lub do pieczonych ziemniaków i surówki
prawdziwe jedzenierozkochać :) Źle przygotowana bywa twarda jak zelówka, wiórowata czy sucha. Zniechęca i sprawia, że nie chcemy mieć z nią nic wspólnego. Trzeba też umieć kupić odpowiedni kawałek mięsa wołowego, bo nie każdy nadaje się do konkretnej potrawy. Dlatego boimy się wołowiny :) Sama bałam się jej kiedyś, zwłaszcza po moim pierwszym samodzielnym(...)ligawy , 3 większe cebule , 3 średnie szalotki , 5 średnich ząbków czosnku , sól , pieprz - do smaku, 2 średnie liście laurowe , 5-7 ziaren ziela angielskiego , odrobina oleju rzepakowego lub ryżowego. Mięso opłukać w zimnej wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem. Obsmażyć w całości ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym oleju. Mięso powinno lekko przyrumienić się. Mięso wyjąć, odstawić na kilkanaście minut
Codzienna kuchnia niecodziennazapowiedzią pogody na całą jesień. Może warto dziś trochę poobserwować i potem zweryfikować, czy przysłowie się sprawdziło :)Dziś zapraszam Was na taki jesienny obiadek - gulasz :) Składniki:500 g mięsa wołowego na gulasz1 czerwona papryka100 g pieczarek1 cebula 1 liść laurowykilka ziarenek ziela angielskiegosól, pieprzwodaolejświeży tymianekświeży rozmaryn1 łyżka mąki + 1 łyżka śmietany + odrobina zimnej wody Sposób przygotowania:1. Mięso gulaszowe
Kuchnia domowa Anifiletów z kurczaka25 dag pieczarekmąkasól, pieprz, paprykaolej Nie wiem dlaczego, ale zawsze gulasz kojarzyłam tylko z mięsem wołowym lub wieprzowym. Aż do momentu kiedy natknęłam się na rewelacyjny i prosty w wykonaniu przepis na gulasz z kurczaka. Mięso w nim jest delikatne i soczyste. Doskonale smakuje z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami.Mięso dokładnie umyć, osuszyć i pokroić
Świat Domowej Kuchnirewelacyjnym sosem tysiąca wysp. Nie ma co się zanadto rozwodzić - to tylko hamburger... ale te z fast foodu się nie umywają. Do przygotowania hamburgerów użyłem: 500 gram mielonego mięsa wołowego, 2 średnich cebul, 1 sporej papryczki chili, 2 ząbków czosnku, 1 jajka, 2 pomidorów, kilkunastu listków bazylii (można zastąpić rukolą lub sałątą), sera żółtego w plastrach, majonezu, ketchupu, musztardy, oliwy
Wyprawy kulinarnekwietnia pozbawieni całej kuchni :(. ostała nam się tylko lodówka i mój wspaniały multicooker dzięki, któremu nawet podczas remontu mogę dalej przygotowywać wspaniałe i pyszne dania. SKŁADNIKI: 800 g mięsa wołowego (udziec) 500 g pieczarek 1 opakowanie mrożonki (zupa grzybowa mroźna kraina) 2 duże czerwone cebule (posiekać) 8 ogórków kiszonych (słupki) 400 ml jogurtu naturalnego sól himalajska 2 liście laurowe
ClauditteMissCookingSoczewicę zalać wodą, w proporcjach 1:2. Ugotować. Ugotowaną soczewicę odsączyć na sicie. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Do cebuli dodać mięso wołowe. Smażyć około 8-10 minut, od czasu do czasu mieszając. Paprykę pokroić w kostkę - dodać do podsmażonej wołowiny. Smażyć razem przez 5 minut. Mięso przełożyć do większego naczynia - garnek
kolorowotorcikowoszatkujemy drobno. Mięso kroimy w kostkę, tak „na gryza”. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i podsmażamy chwilę, aż się zeszkli. Dodajemy pokrojone mięso i podsmażamy, aż lekko się zrumieni. Dodajemy przyprawy, mieszamy i chwilę podsmażamy. Dodajemy wino i bulion, poszatkowane chili, przykrywamy i gotujemy aż mięso zacznie mięknąć (w zależności od użytego kawałka mięsa może(...)godziny). W międzyczasie obieramy i kroimy warzywa w kostkę. Gdy mięso zacznie mięknąć, dodajemy przecier i wrzucamy warzywa – gotujemy jeszcze około 30 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Prawdziwa zupa gulaszowa węgierska – Gulyasleves – może być podawana z małymi kluseczkami, posypana natką pietruszki. Podobne przepisy Zrazy wołowe jak u babci Egzotyczny krem z dyni Krem szparagowy biały Kurczak
Pociąg Do Kuchnipietruszkę (wg uznania, ja dodałam garść rukoli i odrobinę mniej natki) oraz wyciśnięty sok z cytryny i dalej miksujemy do uzyskania jednolitej, zielonej konsystencji. 3. KotletySkładniki: 0,5 kg mięsa wołowego bez kości 1 papryczka chilli 2 ząbki czosnku kawałeczek cebuli 1 jajko kilka liści bazylii sól, pieprz, ew. tabasco, zioła, np. mieszanka ziół prowansalskich Wykonanie:Mięso kroimy na mniejsze
Taste Of My Dayodmiany wołowina w sosiku, z ziemniaczkami i surówką. Składniki: -mięso wołowe - ok. 0,7 kg -sól, pieprz -płatki słodkiej czerwonej papryki -czosnek niedźwiedzi -świeża lub mielona kolendra -olej -łyżka masła -2 łyżki sosu sojowego -łyżeczka mąki kukurydzianej -woda Mięso kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. i rozbijamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, czosnkiem niedźwiedzim, skrapiamy olejem
Maminek kulinarnydomu to raczej on jest specjalistą i nawet nie próbuję w tym temacie z nim konkurować ;) Obecnie leżę przeziębiona i wracam myślami do tego obiadu - pysznej, idealnie wypieczonego kawałka mięsa wołowego z pieczonymi ziemniakami i warzywami, glazurowaną marchewką i sosem ze zredukowanego czerwonego wina. Niebo w gębie, po prostu
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!szanowne określenie – polpetta. W ojczyźnie Dantego przyrządza się je na mnóstwo sposobów, w tym z ryżem, skorupiakami czy skórką pomarańczy. Oto jeden z wybornych przepisów. 400 g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego 4 kromki podsuszonego chleba 60 ml mleka 3 jajka bułka tarta 2 peperoncini sól, pieprz, oliwa pesto – przepis tu: Przepis na pesto – smak dalekomorskich przygód
Bon Ton Italiamnie okazjach, na naszym stole gości ten francuski specjał i mimo swego zagranicznego pochodzenia doskonale wpasowuje się w nasze tradycje. Boeuf bourguignon Składniki: 1 i 1/5 kg mięsa wołowego 150 g wędzonego boczku 750 ml czerwonego wina wytrawnego* 2 cebule 1 duża marchew 2 ząbki czosnku 250 g pieczarek 300 ml bulionu wołowego 3 łyżki oleju Kujawskiego tłoczonego
Przysmaki Karolki