mieso wolowe - 521 przepisów (strona:13/35)

Izmir Kofte 195

ryżem lub pieczywem.  Przepis powstał na podstawie informacji, które udało mi się zebrać na temat tego tradycyjnego tureckiego dania. Składniki 3-4 porcje: na kofty: 400g mięsa mielonego wołowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/3 natki pietruszki ¼ łyżeczki kminu rzymskiego ¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 jajko 4 łyżki bułki tartej mąka pszenna do obtoczenia olej do smażenia dodatkowo(...)passaty pomidorowej 1/3 szklanki wody ¼ ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki oregano sól i pieprz do smaku szczypta cukru Przygotowanie: Kofty: Cebulę, czosnek i pietruszkę drobno posiekać. Dodać do mięsa wraz z pozostałymi składnikami. Formować owalne, płaskie kotlety. Obtoczyć je w mące. Obsmażyć na delikatnie złoty kolor z obu stron. Ziemniaki obrać, pokroić w łódeczki. Obsmażyć z obu stron. Wyłożyć

Fabryka pomysłów
Ostra Zupa Meksykańska 179

Wczoraj było łagodnie, dziś będzie piekielnie ostro Meksykańska zupa podana  z nachosami zapiekanymi pod serem;-) SKŁADNIKI: 0,5 kg mięsa mielonego wołowego 1,5  cebuli 3  ząbki czosnku 1 papryka czerwona, zielona i żółta (po kawałaku) 1 puszka kukurydzy 0,5  puszki groszku 1 puszki fasoli czerwonej 1 puszka pomidorów bez skórek lub przecier pomidorowy(...)wraz z tzw. wodą wlać do dość niedużego garnka. Następnie dolać do garnka wodę tak aby całość była rzadka. Gotować 10 minut na wolnym ogniu. Międzyczasie podsmażyć cebulkę i mięso mielone ok 10 min. Pod koniec doprawić solą, pieprzem, papryką chili. Po kilku minutach pokrojoną w kostkę paprykę. Całość podsmażać do momentu gdy cebula wraz z papryką będą miękkie

MarciochaKucharzy
Tagliatelle z cukinii z sosem bolońskim 175

zamiast ze zwykłym tagliatelle podałam go z makaronem z cukinii. Do tego odrobina parmezanu i mamy pyszny, sycący obiad. Składniki: 2 średniej wielkości cukinie 400 g mięsa mielonego wołowego 400-600 g passaty pomidorowej ( u mnie Passata Mutti ) 1 duża marchewka 2 spore gałązki selera naciowego 1 duża lub dwie mniejsze czerwone cebule 1 ząbek czosnku 1 kieliszek(...)naciowy drobno posiekać, marchew zetrzeć na tarce na grubych oczkach. W garnku, na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy podsmażyć warzywa, dodać starty na drobnych oczkach czosnek. Do warzyw dodać mielone mięso, zwiększyć ogień i smażyć wszystko razem, aż mięso zmieni kolor. Dodać wino, wymieszać i gotować przez kilka minut bez przykrycia. Zalać zawartość garnka passatą pomidorową , dodać oregano i chili

Kulinarne Inspiracje
Spaghetti bolognese 159

się udało. Sekretem była świeża bazylia i świeże oregano. Uwierzcie mi, niby nic, a zmienia smak potrawy o 180 stopni! :)) Pyszności. 'spaghetti bolognese' Składniki (na 4 porcje): - 500g mięsa mielonego wołowego - 2 puszki pomidorów (jedna puszka pomidorów w całości bez skórki, druga puszka - pomidorów bez skórki, pokrojonych) - 1 średniej wielkości cebula - 2-3 ząbki czosnku - 1 łyżeczka cukru - papryczka chilli(...)ugotowania - starty ser Cebulę obrać i drobno posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek (i posiekaną papryczkę chilli - ilość wg smaku) i podsmażyć. Dodać mięso i smażyć, aż mięso nie będzie surowe i będzie miękkie. Przyprawić solą, pieprzem, paprykami. Zalać pomidorami z puszki i zagotować na średnim ogniu. Zmniejszyć ogień, dodać cukier i doprawić solą

CookYourself
Co zrobić z cukinią? 152

KUSKUSEM, MIĘSEM MIELONYM I OSCYPKIEM (dla 2 osób)   1 średniej wielkości cukinia 1 ćwiartka cebuli 1 ćwiartka czerwonej papryki 1 ćwiartka żółtej papryki 1 ząbek czosnku 300g mięsa mielonego (wołowego albo wieprzowo-wołowego) 1/4 szklanki kuskusu razowego kilka małych oscypków oliwa sól i pieprz Cukinię przekrawamy na pół i łyżeczką wyjmujemy nasiona. Smarujemy oliwą i lekko solimy. Wkładamy(...)razowy bo ma ciekawszy smak). Przykrywamy talerzem i zostawiamy na około 10 min. Cebulę i papryki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na odrobinie oliwy- aż się zeszklą. Dodajemy mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy aż mięso nie będzie gotowe. Mieszamy z gotowym kuskusem i ewentualnie doprawiamy (nie solimy za dużo, bo za chwilę do akcji wkroczy oscypek). Oscypek

les mirabelles
Nepalskie pierożki gotowane na parze 244

ciastem, natomiast w kuchni orientalnej takie pierożki pojawiają się pod innymi nazwami - różnią się jedynie farszem, ale nie ciastem. Nepalskie pierożki gotowane na parze SKŁADNIKI: - 0,5 kg mięsa mielonego wołowego - 5 kapust bok choy lub inne liście do wyłożenia dna koszyczków - garść grzybków mun - garść kiełków soi - garść marynowanych pędów bambusa - 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem - 3 ząbki czosnku(...)mąki pszennej - pół szklanki mąki ryżowej - pół szklanki wody - szczypta soli PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę, grzyby moczymy. Następnie podsmażamy cebulę z czosnkiem na oleju, dodajemy mięso. Dodajemy grzyby, kiełki, pędy bambusa, cebulkę dymkę, szczypiorek. Na koniec dodajemy wszystkie przyprawy i sosy. Wszystko dusimy pod przykryciem 10-15 min. Następnie zagniatamy ciasto. Obie mąki przesiewamy przez sitko

Zainspiruj się kuchnią
Przepis na… – Lasagna Vincisgrassi, świąteczne danie Marche 480

lasagne bolońskiej miała dodać sił jego wojskom mającym wkrótce walczyć z armią Napoleona. ciasto: pół kilograma mąki pszennej 3 jajka 2 łyżki oliwy z oliwek farsz: 220 gramów mięsa mielonego wołowego 100 gramów wątróbki lub innych podrobów 40 gramów boczku 40 gramów masła 1 cebula 1 marchew 500 mililitrów passaty pomidorowej (przepis na passatę znajdziecie TUTAJ ) 3 jajka beszamel(...)niego prostokątne płaty. Przygotowujemy beszamel – Rozpuszczamy masło z mąką, dodajemy mleko i przyprawy. Boczek kroimy, podroby siekamy i razem ze skrojonymi warzywami smażmy na maśle, następnie dodajemy mielone mięso oraz passatę. Niektóre wersje przepisu uwzględniają dodanie w tym momencie dwóch / trzech jajek. Płaty ciasta gotujemy w wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek. Odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Naczynie żaroodporne albo

Bon Ton Italia
Jesienna potrawka z dynią, marchewką i fasolą 173

ramach kampanii "Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców" ( www.poranapomidora.com ), finansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.  Składniki: 500 g mięsa mielonego (wołowego lub wieprzowego) 1 średnia cebula 1 lub 2 ząbki czosnku 2 średnie marchewki (pokrojonej w talarki) 200 g miąższu dyni (pokrojonego w kostkę) 200 g ugotowanej czerwonej fasoli 3 średnie(...)samej wodzie przez ok. 40 minut. N a rozgrzanym maśle podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, pod koniec smażenia dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku. Kiedy cebulka ma już złoty kolor, dodajemy mięso mielone i podsmażamy całość ok. 10 minut. N astępnie dodajemy sparzone i obrane ze skórki pomidory oraz pokrojoną w plasterki marchewkę. Dusimy razem, aż marchewka będzie miękka. N astępnie dodajemy pokrojoną

bistro mama
Cukinia faszerowana mięsem z sosem pomidorowym 171

smak dodając do sosu pomidorowego pepperoni, ale nie jest ono konieczne. Składniki na 4-6 porcji: 4-5 cukinii 1 mała cebula 2 łyzki masła klarowanego 400 g mięsa mielonego wołowego lub wymieszanego pół na pół z cielęciną ⅓ łyżeczki suszonej bazylii ⅓ łyżeczki suszonego oregano 1 duże jajo 50 g parmezanu (startego) + ewentualnie do oprószenia dania sól i pieprz(...)rozpuścić masło, zeszklić cebulę. Dodać miąższ z cukinii, lekko posolić. Dusić na średniej mocy ok. 15-18 minut, aż cukinia się rozgotuje i odparuje większość soku. Odstawić do przestudzenia. Mięso wyrobić z ziołami, podsmażoną cebulą z cukinią i jajem. Dodać parmezan, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Stopniowo dodawać bułkę tartą. Masa powinna dawać się dość łatwo formować

Pełny talerz
Cannelloni z cukinii na pure ziemniaczanym z kminem 210

drugie jest moja ulubiona cukinia i sos beszamelowy, które kocham Ja. Idealne połączenie i bardzo proste w wykonaniu.    Składniki: 1 duża cukinia 500 g mięsa mielonego wołowego 1 jajko 3 czubate łyżki bułki tartej 0,5 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej i tymianku sól i pieprz do smaku pure 300 g ziemniaków 1 szklanka(...)rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę smażymy ok 1 min, cały czas mieszamy trzepaczką lub blenderem. Następnie dodajemy mleko, gotujemy cały czas  mieszając, aż wszystko zacznie gęstnieć, doprawiamy. Mięso łączymy z jajkiem, bułką tarta i przyprawami wszystko dobrze łączymy ze sobą. Cukinię myjemy i tniemy wzdłuż na cienkie paski grubość

Niezły Młynek
Bigos według Ewy Wachowicz 3030

kupić np. taki olej albo inne produkty.. 75 dag białej kapusty 75 dkg kiszonej kapusty 2 duże cebule 1 średnia golonka lub ½ kg wieprzowego karczku 1 kg mięsa (pieczenie wołowa i cielęca, kawałki pieczonego drobiu, różne wędliny, boczek, dziczyzna) 1 szkl. czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100 g suszonych grzybów 2-3 liście laurowe kilka ziaren jałowca(...)posiekać w paseczki) i wodą, w której się moczyły. Gotować do miękkości.Ugotowane kapusty połączyć ze sobą. Dolać resztę rosołu wraz z koncentratem pomidorowym. Ugotowaną golonkę obrać ze skóry, mięso pokroić i dodać do kapusty. Pieczenie, wędliny, boczek, drób itd pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni i dodać do garnka. Doprawić sporą ilością pieprzu i soli. Wszystko gotować

Moje domowe kucharzenie
Pulpety z migdałami i pesto bazyliowym w sosie, podawane z pieczonymi ziemniaczkami faszerowanymi burakiem z kapustą 192

wygrać w tym starciu. Przepisy konkursowe znajdziecie -> tutaj.  Na osoby głosujące czekają atrakcyjne nagrody!   Porcja dla 4 osób Składniki : pulpety  500 g mięsa mielonego wołowego 1 jajko 4 ząbki czosnku 1/3 posiekanego na drobno pora pęczek szczypiorku 4 łyżki pesto bazyliowego 0,5 szklanki zblendowanych migdałów 1 łyżka papryki słodkiej kilka kropli tabasco sól(...)podgotowujemy wcześniej ziemniaków, ponieważ burak po usmażeniu będzie dość twardy i podczas pieczenia stanie się mięciutki razem z ziemniakiem.  pulpety w misce łączymy mięso, sprasowany czosnek, posiekany drobno szczypiorek i por, następnie dodajemy, jajko, zblendowane migdały, pesto i przyprawy. Wszystko dobrze mieszamy i formujemy w pulpety. Pulpety smażymy na odrobinie oleju na złocisty kolor

Niezły Młynek
„Carpaccio” z buraka 158

Carpaccio – bardzo cienko pokrojone mięso, pierwotnie wołowe polane oliwą i sokiem z cytryny. Obecnie potrawy z cienko pokrojonych warzyw i owoców również nazywane są carpaccio. Ja przygotowałam „carpaccio” z buraków chioggia - kolorowego buraka. Ponieważ po ugotowaniu kolory bledną, najlepiej jeść je na surowo. 3 - 4 buraki, oliwa, sok z cytryny, 1 łyżka miodu, ocet winny – ocet z bzu czarnego

królestwo garów
Lasagne w szkle 147

dodatkowym atutem jest fakt, że potrawy w nich przygotowane możesz podać na stół bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika czy z kuchenki. Co bedzie nam potrzebne? -platy lasagne -mieso mielone wolowe lub wieprzowo wolowe- nie kupujcie na tackach ale w kawalku i sami zmielcie w domu -marchewka -swieza bazylia -oliwa z oliwek -czosnek nawet 6 zabkow -cebula -ser zolty-koncentrat pomidorowy

Z Kuchni Do Kuchni
Bliny z farszem 179

Oryginalna nazwa to bliny żmudzkie z farszem. Składniki: ciasto: 7 - 8 ziemniaków średniej wielkości 1 szklanka mąki 1 jajko olej do smażenia Farsz I 20 dag gotowanego mięsa (wieprzowe lub wołowe) 1 mała cebula 1 jajko 1 łyżka śmietany sól, pieprz Mięso przepuścić przez maszynkę wraz z cebulą, dodać pozostałe składniki, wymieszać.  Farsz II 1 szklanka ugotowanej kapusty

Praktyczna pl

Proponowane wyszukiwania