przygotowaniem sosu.Olej można zastąpić oliwą, a puszkę krojonych pomidorów + 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 3 sparzonymi i obranymi ze skórki pomidorami + 200 g koncentratu pomidorowego.Można użyć dowolnego mięsa mielonego: drobiowego, wieprzowego, wieprzowo-wołowego, czy wołowego.Do sosu można jeszcze dodać startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Należy ją podsmażyć razem z cebulą.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskaprosta, ale potrafi zauroczyć smakiem.. Soczyste, delikatne mięsko w towarzystwie aromatycznego sosu, warzyw i kaszy jęczmiennej.. Czego chcieć więcej? (; Składniki: 300-400g ligawy wołowej ok.1/4 szklanki mąki do obtoczenia mięsa 2 marchewki 1 mała cebula pół selera 2 ząbki czosnku szklanka bulionu warzywnego łyżeczka suszonego rozmarynu, szczypta gałki muszkatołowej i kurkumy świeży koperek
Symfonia SmakówZupełnie przypadkiem kupiłam 3 policzki wołowe. Nigdy wcześniej nie przyrządzałam tej części woła, ale nie raz słyszałam, że jest to bardzo delikatna część wołowiny. Policzki niezwykle miękkie, mięso o bardzo charakterystycznym zapachu i smaku. Sos wyszedł przepyszny. Przepis podaję na 6 policzków, ale już trzy to duża porcja - ważyły ok 1 kg.Przepis znalazłam w książce "Mięsa(...)wrzenia zbierając z dna osad po smażeniu. Dodać bulion, koncentrat pomidorowy, policzki wołowe razem z sokami, dokładnie wymieszać. Dodać marchew i odcedzone z marynaty zioła i przyprawy i owoce. Przykryć i wstawić do piekarnika na 3 i1/2 godziny. Po tym czasie sprawdzić czy mięso jest już gotowe - nakłuć wykałaczką, jeśli wejdzie z łatwością to znaczy ,że mięso
Stare Garyprawdę to zwykłe mięso mielone, tylko zazwyczaj mocniej przyprawione, bardziej pikantne i koniecznie uformowane w podłużne kiełbaski. Można je przygotować na grillu lub usmażyć. Składniki : mięso mielone, najlepiej mieszane – ja użyłem wieprzowo-wołowe 2 małe cebule 3-4 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki ostrej papryki pieprz, sól (ew. inne przyprawy, które lubicie) Cebulę i czosnek(...)drobno siekamy, lub mielimy w maszynce razem z mięsem, dodajemy przyprawy i dokładnie wyrabiamy. Na namoczonych wcześniej w wodzie patyczkach do szaszłyków formujemy podłużne kiełbaski i możemy przystąpić do grillowania/smażenia – ja wcześniej obtoczyłem je jeszcze w mieszance ulubionych przypraw. Obracamy co kilka minut i równomiernie grillujemy z wszystkich stron. Można podawać w sosem (tzatziki, czosnkowym, chińskim słodko-kwaśnym
Ugotuj to sam ...który w końcu był dla mnie idealny, nie za gęsty, nie był mączną breją, jednym słowem: super! SKŁADNIKI 14-15 rurek cannelloni Farsz 500 g mięsa mielonego wieprzowego (można też użyć wieprzowo – wołowego) 1 szt. średniej cebuli 1 szt. czerwonej papryki 1 szt. średniej marchewki 1 szt. średniego jabłka (najlepiej szara reneta) 1 puszka pomidorów 1 bakłażan 3 ząbki(...)się nie sklejał. Wkładać do gotującej wody po kilka rurek, na ok. 3 min. Wyjąć, ostudzić. Farsz: Na rozgrzaną patelnię wlać 2 łyżki oleju, zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać mięso, doprawić pieprzem i solą. Smażyć ok. 5 min. Paprykę pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa. Marchewkę i jabłko obrać i zetrzeć na tarce, na drobnych oczkach. Dodać
zabawa smakiemmałe dynie makaronowe, przekrojone wzdłuż na pół i z usuniętymi pestkami 1 łyżka oleju sól i pieprz do smaku Składniki na mięsny sos: 450 g mięsa mielonego (np. z kurczaka, wieprzowe lub wołowe) 1 łyżka oleju 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1/2 łyżeczki płatków chilli 400 ml sosu marinara lub passaty 1 łyżka koncentratu(...)wewnętrzne strony dyni olejem i dokładnie dopraw solą i pieprzem. Włóż do piekarnika skórą do góry i piecz do miękkości, około 30 minut. W międzyczasie do dużej patelni włóż mięso i smaż przez około 8-10 minut, po czym wyjmij z patelni i odstaw. Na tej samej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, dodaj cebulę i smaż do miękkości, około
karmelowywięc przygotowuję je na specjalne życzenie. Moje dziewczyny omijają wtedy kuchnie dużym lukiem :-). Jedno, a właściwie dwie rzeczy są pewne: ozorki to bardzo chuda część mięsa i bardzo smaczna. Możemy podać ozorki wołowe, wieprzowe lub cielęce. Są doskonałe zarówno na ciepło jak i na zimno. W czasach PRL-u było to jedno z flagowych dań tak zwanej garmażerki(...)zagotowania. Odlewamy i nalewamy świeżą, znowu gotujemy i ponownie odcedzamy ozorki. Zalewamy kolejną wodą i teraz dodajemy do ozorków obrana włoszczyznę lub pastę bulionowa. Gotujemy do miękkości mięsa, około 1,5 godziny. Gdy będą już miękkie wyjmujemy je z garnka, lekko studzimy w wodzie i zdejmujemy z nich skórę. Według mnie skóra schodzi najlepiej
Kulinarne przygody GatityCarpaccio wołowe to obowiązkowe danie dla wszystkich miłośników mięsa. To klasyczne danie włoskie ma już prawie 65 lat. Powstało w roku 1950 kiedy Giuseppe Cipriani wymyślił je na poczekaniu gdy do jego lokalu zawitała hrabina Amaliia Nani Mocenigo. Lekarz zalecił jej jedzenie tylko surowego mięsa - stąd pomysł właśnie na takie danie. Nazwa pochodzi od renesansowego malarza Vittore Carpaccio
Milion Smakówskończy to szczęście. Znów zostaną tylko szklarniowe lub zagraniczne, sztucznie dojrzewane, bezsmakowe "produkty warzywopodobne" sprzedawane za bezcen. Dlatego na obiad postanowiłam przygotować faszerowaną paprykę. Zawsze używałam do tego celu mięso mielone. Dla odmiany tym razem zdecydowałam się na inne wykonanie: Składniki (dla dwóch osób i Syna z apetytem): 2 czerwone papryki średniej wielkości 1/2 piersi z kurczaka(...)niewielkie, dojrzałe pomidory 1/4 opakowania makaronu pełnoziarnistego (pióra) 1 kulka mozzarelli 2-3 suszone pomidory 1 łyżka oliwy sól, pieprz 1/2 kostki rosołowej ( po 1/4 wołowej i warzywnej) 1/2 łyżeczki ziół tureckich do mięsa Przygotowanie: Umyte mięso pokroiłam w drobną kostkę. Delikatnie posoliłam i popieprzyłam. Kostkę bulionową roztarłam z 1 łyżką oliwy. Dosypałam do tego mieszankę ziół do mięsa
Kuchnia po mojemupowinny docenić zarówno mamy, jak i dzieci. Ma zupełnie inny smak – jest lekko pieczarkowy, a mięciutkie pulpeciki rozpływają się w ustach. Pulpeciki robimy z mięsa gotowanego, a więc zdrowszego i lekkostrawnego. Taki wołowy rosołek jest idealnym daniem na pierwsze jesienne przeziębienia, które niestety już się pojawiły. Mimo, że uwielbiam tradycyjny rosół z makaronem, to taki gości u nas coraz(...)częściej. Rosół z pieczarkami: 500-700 g szpondra wołowego (szponder z kością) 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka + 3 gałązki natki pietruszki 1 kawałek korzenia selera 1 kawałek pora 1 mała, opalona na ogniu cebula 1 kawałek kapusty włoskiej 1 suszony grzybek 4 ziela angielskie 2 liście laurowe 6-7 małych pieczarek sól świeżo mielony pieprz Pulpeciki: szponder, marchewka i grzybek
Poezja smakumięsa na gulasz z dzika, 3 cebule, gałązka rozmarynu, 4 jagody jałowca, pieprz czarny, 300 ml bulionu (gęsiego lub wołowego), 8 – 10 pełnych łyżek kaparów, kawałek skórki z cytryny (1x2 cm), Mięso umyć osuszyć. W garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz, wrzucić mięso i obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano. Wlać bulion, dodać 2-3 ziarna pieprzu, rozmaryn, jałowiec
królestwo garówFiladelfijska kanapka ze stekiem. Pełna sera, pełna mięsa, chrupiących warzyw. Chrupka i przypieczona z zewnątrz, kremowa, soczysta i aromatyczna w środku. Sposób na cudowne rozmnożenie kilku niedrogich składników i zrobienie z nich lunchu/obiadu/ kolacji dla 4 osób. Ameryka zostanie dla mnie na zawsze kolebką ulicznego jedzenia. Hot-dogi i hamburgery to podstawa, a wariacji na ich temat jest multum. Gorące(...)sera. Nikt na takie połączenie nie zostanie obojętnym. Kanapka popularna jest w całych stanach, nie tylko jako danie uliczne, ale też jako potrawa restauracyjna. Łatę wołową mrozimy – dużo lepiej na cieniutkie plasterki kroi się mięso twarde. Po zamrożeniu mięso ostrym nożem kroimy w poprzek włókien na cienkie, 2-3mm plasterki. Pieprzymy i odstawiamy. Pieczarki oczyszczamy pędzelkiem lub wilgotnym
Karo in the Kitchenapetyt. Tylko pamiętajcie, by garnek przykryć pokrywką! Ja tego za pierwszym razem nie zrobiłem i cały płyn wyparował. A przecież szkoda byłoby zmarnować tyle dobrego mięsa. ;) * SKŁADNIKI na 4-6 porcji 1 kg polędwicy wołowej 150 g wędzonego boczku 3 marchewki 20 dag szalotek lub małych cebulek 3 ząbki czosnku 50 dag małych pieczarek 2 listki laurowe 6 ziarenek czarnego(...)pieczywo (do podania) * PRZYGOTOWANIE Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na dużej patelni, aż wytopi się znaczna ilość tłuszczu. Boczek przełóż do rondla lub żaroodpornego naczynia, tłuszcz zostaw. Polędwicę wołową pokrój w sporą kostkę (2-4 cm). Następni przysmaż do zrumienienia z każdej strony na wytopionym z boczku tłuszczu. Pamiętaj, że wołowina powinna w środku nadal być krwista. Marchew, szalotki
Food SquarePrzepis inspirowany jest jedną z potraw Jamiego Olivera. Drodzy mięsożercy: zamiast batatów, możemy przygotować stek wołowy, karkówkę wieprzową, lub wymieszać naszą fasolkę z mięsem mielonym. Danie posmakuje również weganom - wystarczy pominąć dodatek jogurtu naturalnego :) Zapraszam w podróż do Meksyku! Składniki dla dwóch osób: 1 duży batat 1/2 marchewki 1/2 cebuli czerwonej 1/2 cebuli białej 2 ząbki czosnku 1/4 papryczki
My Culinary ArtKuchnia świata :D Już niedługo jedziemy na wakacje... Adana Kebab z kaszą pszenną Pilavlik Bulgur, ... w Polskim wydaniu :D SKŁADNIKI 0,5 kg mięsa mielonego (najlepiej baraniny, ale może być też wieprzowo- wołowe) pół cebuli mały przecier pomidorowy 1 ząbek czosnku,1 papryczka chilli, przyprawa Cevapcici patyczki do szaszłyków kaszą pszenną Pilavlik Bulgur 1 bakłażan 2 pomidory(...)gazie przez około 15 min, w razie potrzeby podlewać jeszcze wodą. Na sam koniec dodajemy posiekaną mięte,pietruszkę oraz łyżkę masła dla uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli chodzi o mięso, to robi się je podobnie do naszego mielonego. Do mięsa mielonego dodajemy drobno posiekaną cebulę, jeden ząbek czosnku i jedną papryczkę chilli. Przyprawić przyprawą Cevapcici i dodać 2 łyżki przecieru pomidorowego
MarciochaKucharzynich - są fantastycznie przepyszne! :) Drugi? Żeby przekonać co poniektórych niedowiarków (ja też nim byłam), że wołowinę na hamburgery można tak przygotować, że mięso będzie miękkie, smaczne i niezbyt czasochłonne w przygotowaniu. Przestałam robić w domu wołowe hamburgery, ponieważ uważałam, że i tak zawsze wyjdą twarde jak podeszwa, niezjadliwe a w ogóle po usmażeniu po prostu do wyrzucenia(...)soli - naprawdę niewiele 1 awokado 1 cebulka 2 ogórki kiszone keczup majonez sałata a w zasadzie to Wasze ulubione dodatki Najważniejsze w tym wszystkim tak naprawdę jest przygotowanie mięsa, dlatego nie będę szczegółowo podawać Wam jak wygląda mój gotowy hamburger, tylko napiszę jak przygotować mięso. Reszta to Wasza inwencja twórcza :) Wołowinę kroimy w kostkę (przed krojeniem nie usuwamy tłuszczu
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com