mieso wolowe - 521 przepisów (strona:26/35)

Zrazy wołowe zawijane z boczkiem i ogórkiem 271

Dzisiaj przepis bardzo tradycyjny - roladki wołowe czyli zrazy z boczkiem i ogórkiem SKŁADNIKI 500 g ligawy - ładnie się rozbija i dusi 4 długie plastry boczku wędzonego 4 małe ogórki kiszone musztarda 1 cebula mąka do obtoczenia sól, pieprz słodka papryka olej do smażenia 1 szklanka bulionu ziele angielskie liście laurowe PRZYGOTOWANIE Mięso kroimy na 4 plastry. Rozbijamy cienko tłuczkiem

Moje Kuchenne Rewelacje
Sos borowikowo - ziołowy do mięsiwa z chrzcin 192

powstał bez mojej pomocy podczas pieczenia. Oto przepis na sos borowikowo - ziołowy, który doskonale nadaje się do różnego rodzaju mięs pieczonych. Składniki (na ok 0,7 litra sosu): 10-15 dag suszonego borowika 1/2 kostki rosołowej drobiowej 1/2 kostki rosołowej wołowej 1/2 pęczka kopru 1/2 pęczka natki pietruszki łyżka posiekanego szczypioru 2-3 łyżki śmietany 18% 1 czubata łyżka mąki(...)nich się skupię. Resztę istotnych szczegółów można odnaleźć w przepisie do którego link znajdziecie powyżej. Borowiki w kilkugodzinnej kąpieli odmładzającej... ...gotuję ok. 20 min. w garnku z bulionem drobiowo-wołowym ...następnie siekam drobniutko przy pomocy Męża ;) ...podobnie postępuję z zieleniną Następnie wszelkie uzyskane półprodukty lądują z powrotem w bulionie powstałym na bazie przecedzonej wody z moczenia grzybów. Teraz pozostaje

Kuchnia po mojemu
Paprykarz - Karkówka z pieczarkami i papryką 189

paprykarz można wykorzystać mięso wołowe, królicze, a także drobiowe. Składniki: 70 dkg wieprzowej karkówki 1 cebula 2 łyżki smalcu 200 g pieczarek 1-2 czerwone papryki 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz słodka papryka w proszku ostra papryka w proszku - opcjonalnie 1 łyżka mąki śmietana szczypiorek lub inna zielenina Wykonanie: umyte mieso pokroić w grubą kostkę.Oprószyć mąką

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Shish Kebab 225

mięsa mielonego wieprzowo – wołowego lub wołowego 1 mała papryczka chili lub pół większej ½ łyżeczki kminku ½ łyżeczki kolendry 1 ząbek czosnku Sól Pieprz 1/3 pęczka natki pietruszki Przygotowanie: Czosnek, pietruszkę i chili oraz kminek i kolendrę zblendować (funkcja siekacza). Połączyć z mięsem, doprawić solą i pieprzem. Wstawić na kilka minut do zamrażalnika.  Następnie formować mieso w kształcie owalnych kotletów. Grillować

Fabryka pomysłów
Grillowana wołowina z mozzarellą 170

polędwicy wołowej 2 kulki mozzarelli 1 jajko bułka tarta sól,pieprz Sos: 1 cebula 1 ząbek czosnku 500 g świeżych pomidorów 1 łyżka oliwy z oliwek  garść świeżej bazylii sól, pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Polędwicę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i mielimy na najmniejszych oczkach. Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, sól, pieprz, zagęszczamy bułką

R'n'G Kitchen
Łatwy burger wołowy z serem i pieczarkami / Easy beef, mushroom and cheese burger 231

Burgery, tak bardzo przez wszystkich uwielbiane, a niestety spożywane w większości w niezdrowych fast foodach… A tak łatwo zrobić je samemu w domu! Przedstawiam dziś

karmelowy
Bitki wołowe w sosie własnym 269

Bitki można przyrządzić na wiele sposobów, na przykład dodając do nich  grzyby . Jednak to te najprostsze, we własnym sosie, smakują mi najbardziej. Zwłaszcza podane z

W SMAK
Strogonow z papryką i pieczarkami 253

polędwica wołowa sól 1,5 l woda 1 łyżka mąka 1/2 słoiczka koncentrat pomidorowy 1 słoik mały papryka marynowana 5 szt ogórek kiszony 4 szt cebula 1/2 kg pieczarki pieprz tłuszcz PRZYGOTOWANIE: Polędwicę kroimy w grubsze paski. Pieczarki umyć osączyć,pokroić w paseczki. Następnie paprykę,ogórki i cebulę pokroić w paski. Na patelnię wyłożyć mięso,podsmażyć na tłuszczu,przełożyć mięso

Kuchnia Danusi
Mięso w winie z ziemniakami czyli Baeckeoffe 226

stronie. Baeckeoffe jest typowym daniem z francuskiego regionu Alzacji , znajdującego się na granicy z Niemcami . W Alzacji, to proste danie z trzech rodzajów mięs ( jagnięciny, wołowiny, wieprzowiny), ziemniaków i wina jest robione w tradycyjnych glinianych owalnych garnkach. Pierwotnie było to jedzenie szykowane na dzień przeznaczony na pranie.Kobiety szykowały je wieczorem  i odbierały od piekarza następnego dnia(...)drobno posiekanego świeżego tymianku3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 3 szklanki (jedna butelka 750 ml) białego wytrawnego wina+ więcej, jeśli to konieczne, do garnka500 g  łopatki  wołowej bez kości, pokrojonej w sporą kostkę (3cm x 3 cm)500 g  łopatki  wieprzowej bez kości, pokrojonej w sporą kostkę

Stare Gary
Przyjęcie w Transylwanii 148

flaczków wołowych, przez taranescę ze sztuką cielęciny, po pirisoarę z mięsno ryżowymi kulkami pływającymi wśród warzyw. Do wszystkiego kilkanaście rodzajów papryki. Po nich można było zjeść zająca, potem trzy rodzaje pasztetów z kaczek, w dyni był ponoć najlepszy. Cierpliwym podane mogły być małe ptaszki, zapewne drozdy, zawinięte w kapuściane liście. Najważniejsza jednak, jak zapewniała gospodyni, była sztuka mięsa

Jadło i czytadło
Rostbef wołowy z czosnkiem, pieczony 180

wołowy,  brazylijski. Ponieważ był to zgrabny, ponad kilogramowy kawałek, postanowiłam upiec go w całości, z założeniem, że będzie jedzony na ciepło zaraz po upieczeniu, a reszta już do zjadania w cienkich plastrach na zimno.  Piekłam wg przepisu znalezionego na stronie Simply Recipes. Przepis nie wymagający wielu składników. W przypadku rostbefu jest to moim zdaniem zaleta, gdyż mięso

Stare Gary
Pomysł na świąteczny obiad: Żeberka wołowe z grilla w sosie bearneńskim 229

Świętuj podając coś niezwykłego z grilla. Przepis na te żeberka wołowe z grilla jest świetny na każdą okazję. Wyjątkowość tego dania podkreśla sos bearneński, który przygotowuje się na bazie sosu holenderskiego (sos na bazie masła i żółtek) z dodatkiem estragonu. Ten sos doskonale nadaje się do wołowiny. Składniki: około 3,5 kg żeberek wołowych2 wyciśnięte ząbki czosnku6 łyżek musztardy(...)żeberek (dla uzyskania efektu średnio wysmażonego). Pamiętajmy aby w trakcie grillowania monitorować poziom wody w tacy ociekowej tak aby ona nie była sucha. Gdy mięso jest już prawie gotowe (poziom wysmażenia najlepiej sprawdzać termometrem do mięsa.) zdjąć je z grilla, zawinąć lekko w folię aluminiową i odstawić na 20 minut przed cięciem i podaniem.Przygotowanie sosu bearneńskiego: W rondelku wymieszać: ocet

naRuszcie
Kotlety mielone z serem 1381

inne wymagania , jeżeli chodzi o przyprawy w kotletach. My lubimy dobrze doprawione, i ja nie żałuję przypraw. Zapraszam po przepis i zaczynamy : Składniki na 5 kotletów :500 gr mielonego wołowego ( x2 na dwa obiady)1 jajko1 cebula 3 łyżki startego miękkiego sera1 łyżka bułki tartej + bułka tarta do obtaczania kotletówsól, pieprz, papryka, sucha natka pietruszki3 ząbki czosnku oliwa(...)smażeniaWykonanie:Do mielonego dodajemy  posztkowaną cebulę, jajko i bułka tarta, doprawiamy przyprawami i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy do całkowitego połącznia składników. Na koniec dodajemy ser- mieszamy. Mięso dzielimy na 5-6 części i formujemy kotlety. Obtaczamy w bułce tartej. Kładziemy na rogrzany olej i smażymy z obu stron naśrednim gazie. Gotowe.Kotlety podałam z ziemniakami i surówką

Smaki Edyty
Bigos orientalny 202

Arabii Saudyjskiej :) I chociaż trudno porównywać smaki na odległość, to z opisu wynika, że nasze bigosy, zbytnio się od siebie nie różniły, pomimo tego, że użyliśmy różnych gatunków mięsa (w moim wypadku w bigosie nie było wieprzowiny). Podany poniżej przepis jest dostosowany do realiów w każdym niemal kraju. Składniki  2 kg kapusty kiszonej własnej roboty (wg. przepisu Futrzaka - klik(...)karkówki lub łopatki wieprzowej (zastąpiłem wielbłądziną, bo wieprzowina jest w Arabii Saudyjskiej zabroniona)  0,5 kg dziczyzny (zastąpiłem jagnięciną)  0,5 kg wędzonego boczku (użyłem surowego boczku wołowego, bo innego tutaj nie ma)  0,5 dobrej wędzonej kiełbasy (dodałem carpaccio, do wyboru miałem tylko to lub wędliny drobiowe)  5 dużych mięsistych pomidorów lub 2 puszki krojonych

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Klopsy wołowe 286

ogólności o kuchniach południowo-wschodniej Europy czy Azji Mniejszej . Dlatego też otrzymamy potrawę podaną w dość dobrze znany nam sposób, ale o dużo bardziej oryginalnym dla nas smaku. Klopsy wołowe 2015-04-20 13:03:26 Łatwa i szybka w przygotowaniu, ale oryginalna potrawa nawiązująca do południowych klimatów kuchni bułgarskiej. Ciekawe i w miarę lekkie danie na obiad(...)minuty, do zarumienienia, aby możliwie szczelnie „zamknąć” mięso. Klopsy wkładamy niezwłocznie do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni, najlepiej na blasze lub płaskiej brytfannie, początkowo szczelnie przykryte np. folią aluminiową. Pieczemy przez 45 minut. Na 10 minut przed końcem usuwamy przykrycie, i odwracamy klopsy na drugą stronę (wcześniej mięso powinno wypuścić niewielką ilość sosu, który teraz zapobiegnie wysuszeniu jego powierzchni

Kulinarna Pokusa

Proponowane wyszukiwania