ogonów wołowych, tłuszcz do smażenia, 3 marchewki, 2 pietruszki, pół selera, 2 cebule, 3 listki laurowe, 3 owoce jałowca, gałązka rozmarynu, 8 ziaren pieprzu, 4 jagody ziela angielskiego, 400 ml czerwonego wytrawnego wina Ogony umyć, osuszyć, pokroić na kawałki długości około 5 cm. Ogony można kroić nożem, tylko trzeba trafić w odpowiednie miejsce. Jeżeli „napotkamy opór” przesuńmy nóż kawałek(...)dalej. Marchewki, pietruszki, selera obrać i pokroić na niewielkie kawałki. Cebule obrać, przekroić na ćwiartki. W garnku o grubym dnie podsmażyć mięso rumieniąc je, dodać warzywa przesmażyć. Wlać wino, dodać przyprawy, wlać wodę (tyle aby mięso było tylko przykryte). Gotować na małym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Około 3 godzin. Mięso wyjąć a sos przecedzić. Ogony podawać
królestwo garówszef kuchni w Le Victoria Brasserie Moderne . Tusza jest dzielona podczas rozbioru na cztery ćwiartki, ale oprócz mięsa z kośćmi jadalne są także wnętrzności. Piąta ćwiartka to części tuszy mięsa, które po uboju nie stanowi żadnej części ćwiartki: flaki , żołądek , móżdżek , grasica , wątroba , ozór, policzki , uszy, płuca , nerki , jądra , krew, wymiona, ogon. Słowo podroby z kolei powstało od słowa drobne(...)móżdżku cielęcego, serc kaczych, byczych jąder i szpiku. zdjęcia Sofitel Warsaw Victoria i królestwo garów. * Jeżeli nie mamy tak pociętych kości, to proponuje szpik przygotowac według przepisu szpik wołowy pieczony. **sos vinaigrette – sos z oliwy (3 części), octu winnego lub soku z cytryny(1 część) z dodatkiem soli i świeżo zmielonego pieprzu. Można doprawić ziołami, czosnkiem, musztardą
królestwo garówjajko 1 łyżka oleju 1/2 szklanki gorącej wody szczypta soliFarsz:pół kilograma wołowiny1 cebulasól, pieprzPrzygotowanie: Farsz: Mięso z cebulą przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, doprawić solą i pieprzem i dobrze wmieszać.Ciasto na kołduny robi się identycznie jak na ciasto do pierogów.Ciasto: Wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajko, dodając wodę, olej i sól. Wszystko(...)Następnie zalepić jak uszka. Kołduny gotować kilka sekund w osolonym wrzątku, na małym ogniu a następnie gotować przez 5-8 minut w rosole (bez przykrycia). Podawać z rosołem, najlepiej wołowym.farsz z wołowinykołduny w rosole
Bon Appetit Małgorzatywszystkim do jagnięciny, serów, grillowanych mięs. Importer: Piwnica Wybornych Win Panamera Cuvée California 2011 Region: California Jasny, rubinowy kolor. Pełne aromatów świeżych wiśni, anyżu, wanilii i nutą czarnego pieprzu. Zrównoważone, z bogatym aromatem wiśni, truskawek i wanilii. Ma jedwabistą konsystencję z długo utrzymującymi się taninami. Polecane do jagnięciny z grilla, pizzy i pieczeni wołowej. Importer: Cerville Investments(...)kojący efekt. Zbiory odbywały się w każdej parceli z osobna. Wino dojrzewało przez 16 miesięcy w beczkach z mieszanych gatunków dębu: francuskiego, amerykańskiego i wschodnioeuropejskiego. Polecane do drobiu, czerwonego mięsa, wieprzowiny, makaronów i sałatek. Jest niezwykle uniwersalny. Importer: VININOVA SP. Z O.O. Noble Vines 181 Merlot 2012 Region: Lodi Kolor czerwono-rubinowy. Eleganckie aromaty wiśni, jeżyn i słodkich ziół. Wino
królestwo garówkebab gdyz jest to naprawdę pyszny dodatek - nie lubię surowej cebuli a w tym połaczeniu z mięsem ugrillowanym lub upieczonym jest rewelacyjna! Kebab ormiański 500 g mięsa mielonego wołowego (może być baranina) 3 cebule mieszanka ziół ormianskich do mięsa (można dodać tymianek i paprykę słodką) sól, pieprz lawasz pół pęczka pietruszki sos typu adżuka lub w wersji łagodniej można(...)talarki i mieszamy z poszatkowaną pietruszką. Ostawiamy na minum 30 minut. Z miesa formujemy wałeczki grubości ok 2 cm i dowolnej długości (zależy jakie mamy kawałki lawaszu). Tak przygotowane mieso albo smażymy na rozgrzanym oleju albo nabijamy na szpady do szaszłyków i grillujemy aż bedzie rumiane i soczyste. Lawasz smarujemy odrobiną sosu i układamy na nim cebulkę z pietruszką
sierotka maRysia w kuchniSkładniki:10 kg łopatki/szynki wieprzowej 1,5 kg łopatki/ szynki wołowej 3 kg boczku ( jeżeli boczek jest bardzo chudy dodać ok 1 kg słoniny)15 g pieprzu czarnego w ziarenkach5 g kolendry5 g gorczycy8 g ziela angielskiego5 liści laurowychkilka listków suszonej miętyok 400 g soli peklującej/ do smakudodatkowo 20 m jelita Przygotowanie:Boczek oskórować(...)jest potrzeba, przepuścić przez praskę na średnich oczkach - wszystko wymieszać. Na patelni prażymy wszystkie przyprawy z wyjątkiem soli, następnie mielimy w młynku albo moździerzu i dodajemy z solą do mięsa. Mięso dobrze wyrabiamy ok 20-30 minut ( jeżeli będzie bardzo twarde dodajemy ok 0,5 szklanki zimnej wody.Jelita dobrze myjemy i nadziewamy mięsem, co jakiś czas zakręcając aby powstały kiełbaski
Niezły Młynekzostąpić wędzonym boczkiem lub podgardlem) 80 g surowej szynki dojrzewającej 1 szklanka czerwonego wina 1/2 szklanki mleka (opcjonalnie) sól i pieprz szczypta gałki muszkatałowej szczypta oregano kilka łyżek bulionu wołowego lub wody Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Seler, marchewkę i cebulę posiekać w drobną kostkę. Pancettę (lub boczek) i szynkę drobno posiekać. Na głębokiej patelni z grubym(...)mieszając. Warzywa powinny być miękkie i lekko przyrumienione (nie brązowe!). Zmniejszyć ogień prawie do minimum i gotować kolejne 10 minut. Tak powstanie soffritto, czyli baza smakowa do dania. Dodać mięso. Podsmażyć na średnim ogniu, mieszając i odwracając, aż mięso zmieni kolor i się przyrumieni. Wlać wino, szybko zagotować i gotować na średnim ogniu przez ok. 5 minut aż większość wyparuje
Pełny talerzPoliczki wołowe to dla mnie całkowita nowość. Udało mi się je kupić w jednej z sieci dyskontowej i biorąc pod uwagę jak mało osób miało tę szansę uważam się za szczęściarę, że w moim sklepie były i prosiły się o to by je kupić. Jako że nigdy ich wcześniej nie jadłam postanowiłam nie eksperymentować za bardzo i postawiłam(...)klasycznie. Danie wyszło bardzo dobre, policzki się rozpływały w ustach. Mam nadzieję, że uda mi się jeszcze je kiedyś kupić i spróbować zrobić z nich coś pysznego. Bo warto, mięso jest lekkie, delikatne i co najważniejsze dietetyczne. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikprzybrania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='3 łyżki smalcu gęsiego/kaczego (lub klarowanego masła) 2 duże cebule pokrojone w kostkę 1 kg udźca lub rostbefu wołowego 200 g wydrylowanych daktyli 100 g suszonych moreli 1,5 szklanki soku z granatów 1 szklanka wody 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonej kurkumy 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka(...)garnku o grubym dnie lub w naczyniu tażin rozgrzewamy smalec (ewentualnie klarowane masło) i podsmażamy cebule pokrojone w kostkę. Dodajemy wszystkie przyprawy oprócz soli, zwiększamy ogień, mieszamy i dodajemy mięso. Obracamy, aby równomiernie się obsmażyło. Wlewamy wodę i drewnianą łopatką zeskrobujemy wszystko co przywarło do dna. Wlewamy sok z granatu, dodajemy pokrojone na ćwiartki daktyle i morele. Dodajemy sól. Przykrywamy
Poezja smakuładnej barwy. Dania są więc kolorowe i apetyczne. W przepisie użyłam zielonej papryki, która jest gorzkawa, więc można ją zastąpić czerwoną, jeśli komuś przeszkadza jej posmak. Składniki 150g polędwicy wołowej marynata 1 ząbek czosnku zmażdżony lub drobno posiekany 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka sake 2 łyżki sosu śliwkowego 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej 150g makaronu(...)100g ziaren kukurydzy 75g kiełków fasoli mung 30g kiełków mieszanych do przybrania olej do smażenia Sposób przygotowania Rano pokroić wołowinę w drobne paseczki. Wymieszać składniki na marynatę, zalać nią mięso i zostawić na kilka godzin. Można to też zrobić wieczór wcześniej. Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu (jeśli to soba to 3 minuty we wrzątku), odcedzić i odstawić
W kuchni wieczoremtaka, że w restauracji jem góra dwa razy na kwartał ;) Ostatnie nasze rodzinne wyjście skończyło się totalnym fiaskiem, a miało być tak miło... Jedno foszyło, że nie zje żadnego mięsa, tylko naleśniki z owocami, a drugiego nie dało się zatrzymać przy stole, bo znalazł idealne miejsce na zabawę w "SpaRdejmena", pech tylko chciał, że była to zakątek, z którego wychodzili(...)francuskiej. Marie, podczas zderzenia z zupełnie obcą kulturą, pociesza się domowymi potrawami z przepisów swojej mamy.W bardzo przystępny sposób podaje receptury na skomplikowane dania, np. słynny burgundzki gulasz wołowy czy kurczaka po baskijsku. Ale znajdziemy również przepisy na dania słodkie i proste w przygotowaniu, np. popularne we francuskie ciasto tarte tatin i mus czekoladowy. Sałatka nicejska, według
bistro mamadanie nie świadczy, że zrezygnowaliśmy z makaronu, oj nie.. :D Tagliatelle z cukinii SKŁADNIKI: 2 cukinie 500g miesa mielonego wieprzowo- wołowego kilka pieczarek 1 cebula przecier z pomidorów sól, pieprz, oregano, bazylia, papryka ostra, ząbek czosnku do dekoracji parmezan i oliwki Umytą cukinie korzystając z obieraczki do warzyw tniemy wzdłuż w długie paski. Następnie kroimy je nożem(...)się lekko zeszkli, posypać cukrem. Po tym czasie dodać plastry pieczarek a po chwilimięso. Na patelni, drewnianą łyżką podzielić je na mniejsze kawałki. Smażyć przez około 20 minut aż mięso zbrązowieje. Dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i przesmażyć przez pół minuty. Następnie dodać pomidory. Doprowadzić do wrzenia do czym zmniejszyć ogień. Dusić przez kilka minut, mieszając od czasu
MarciochaKucharzysałatka cesarska, Lepki kurczak z makaronem po chińsku, Risotto z kurczakiem i groszkiem, JFC (Jamie’s Fried Chicken), Cannelloni z kurczakiem i szpinakiem, Żółte curry pukka, Pikantny tażin wołowy, Chrupiące tacos z wieprzowiną, Król burgerów, Fantastyczne rybne curry.Ale najmocniejszą stroną książki oprócz samych przepisów jest część poradnikowa (zarówno wstęp jak i porady umieszczane pomiędzy przepisami). To kulinarne podstawy (wielu(...)oglądać na antenie telewizji Kuchnia+.W książce znajdziesz m.in. porady:jak poporcjować kurczaka,jak mądrze kupować owoce i warzywa na targu czy supermarkecie,jak wykorzystać niedopite wino,jak kupować mięso w sklepie,jak przygotować tańszy, niestandardowy typ steka,jak wykorzystać pozostałość z pieczenia mięsa (sos i tłuszcz),jak wykorzystać resztki warzyw,jak wykorzystać nadmiar papryczek chilli,jak przygotowywać i przechowywać
WojnaNaSmaki.plsię wstawać od stołu i iść da tego stołu wiejskiego, po kawałek wędliny. Jeszcze na pewno ktoś zapyta, a ile ma być tych mięs pieczonych, wędlin, ryb. Mięsa pieczone, wędliny i sery - po 3 dag z każdego asortymentu na 1 osobę. Ta ilość w zupełności wystarczy, daje to ok. 30 dag na osobę, do tego pozostałe ryby, tymbaliki(...)dzika z jałowcem, prosiaka faszerowanego, udziec pieczony z fanfarami i płonącymi racami. Możemy też skromniej, co wcale nie znaczy dużo taniej, podać dobrego oryginalnego, zrobionego z polędwicy wołowej boeuf Stroganowa. Możemy podać jeszcze taniej, podając np. płonące szaszłyki z drobiu. Co również przy odpowiedniej oprawie muzycznej zostanie zauważone przez gości. Podanie tortu to zawsze najsłodszy moment przyjęcia weselnego
Kulinarny karnet Christopherażółty ser śmietana 18% Łopatkę oczyszczamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. W międzyczasie wstawiamy na gaz garnek z 2 szklankami wody, wrzucamy do wody kostkę wołową i gotujemy. Możemy wrócić do naszej łopatki, gdy jest przyprawiona obtaczamy w mące i delikatnie podsmażamy. Następnie przekładamy do garnka z bulionem. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojone w kostkę(...)mielonej. Nasz gulasz musi się delikatnie pyrlić ale nie pozostawiajmy go bez opieki bo będzie chętnie przylegał do dna. Mój gulasz gotował się ok 2-3h dzięki temu mięso było mięciutkie, wręcz rozpływało się w ustach. Teraz możemy zabrać się za placki. Ziemniaki obieramy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach. Ścieramy również w ten sposób cebulę i czosnek. Dodajemy jajka
Brzuszki Łakomczuszki