domową pieczoną bułka (nie te napompowane gotowce w sklepach) której przepis znajdziecie tu na blogu. Grillowany kotlet drobiowy (równie dobrze może być z mięsa wołowego) z roztopionym serem na wierzchu. Do tego grillowana cebulka i warzywa z pysznym sosem jak dla mnie najlepszym. Co tu dużo mówić… zapraszam
Marta Gotujebył dobrze doprawiony i świeży. Sos salsa był jednak trochę za mało ostry. Danie jest dość drogie, ale trzeba pamiętać o tym, że to mięso dobrej jakości. bułka, mięso wołowe, bekon, ser żółty, sałata, czerwona cebula, pomidor, ogórek konserwowy, sos czosnkowy, sos BBQ stek Angus z frytkami Żeby jeszcze lepiej zapoznać się z kulinarnym talentem kucharza postanowiliśmy zamówić jeszcze
Pasja Smakuwypełnioną szklanką wody. wkładamy lekko przyklepane, posmarowane jajkiem i posypane sezamem bułeczki. Pieczemy ok 10 min. Kiedy wetkniemy w nie wykałaczkę powinna być sucha.Hamburgery wołowe: 1 kg mięsa mielonego wołowego(najlepiej z antrykotu lub innej niezbyt chudej części mięsa) ok 300 ml wody 3 łyżeczki ostrej musztardy sól, pieprz Dodatkowo: ulubione sosy (musztarda, gotowe sosy, majonez, keczup....) sałata czerwona
Malinowe PocałunkiDanie typowo męskie, bo mięsne-wieprzowo-wołowe. No cóż, czasami trzeba wrzucić na ruszt coś bardziej treściwego, niż lekkie sałatki itp. Będzie niezdrowo, kalorycznie, wybitnie dla mięsożerców, ale smacznie… No i… Klops. Składniki: - 1,5 kg zmielonego mięsa wieprzowo wołowego (2/3 wieprzowiny, 1/3 wołowiny)- 3 jajka- 4 żółtka- ¾ szklanki kaszy manny- 125g wędzonego boczku- 2 łyżki(...)pomidory kroimy w kostkę – dodajemy na patelnię. Kolejno dodajemy chilli w płatkach, oregano, pieprz i sól. Mieszamy i smażymy do chwili, aż się uwolnią aromaty. Odstawiamy do przestygnięcia. Mięso wieprzowe i wołowe wyrabiamy, dodajemy całe jajka, żółtka, sos sojowy, płatki migdałowe, kaszę mannę, świeżo startą gałkę muszkatołową. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną, dodając 4 łyżki zimnej wody. Gdy masa jest
mojewypiekiinietylkoOdnoszę wrażenie, że policzki wołowe są mięsem, które nie należy do najbardziej popularnych wśród sklepowych lad. Ich pieczenie wymaga sporo czasu, ale warto je zrobić - ze względu na ich delikatne, rozpływające się w ustach mięso. Składniki: 400 g policzków wołowych mąka sól pieprz olej 5 marchewek 8 gałązek selera naciowego 1 duża cebula liść laurowy
Taste TherapySKŁADNIKI: 500 g kości wołowych z mięsem 400-500 g steków wołowych 20 g suszonych borowików włoszczyzna 1 cebula 4 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego garść świeżego lubczyku 2 litry wody natka pietruszki świeżo mielony czarny pieprz sól do smaku (opcjonalnie, ja dodaję płaską łyżeczkę) PRZYGOTOWANIE: Do misy multicookera włożyć mięso i cebulę. Nastawić program
ClauditteMissCookingwołowym farszem. Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka 0,5 łyżeczki ostrej papryki 0,5 łyżeczki soli Ok. 1 szklanka mleka Farsz: 500 g mięsa mielonego wołowego 1 czerwona papryka 200 g pieczarek 3 łyżki keczupu Przyprawa meksykańska Sól Pieprz Składniki na ciasto miksujemy. W razie potrzeby dolewamy mleka gdy jest za gęste. Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni
VioletoweKucharzeniekoniecznie spakujcie opakowanie polików wołowych i przekonajcie się, że nie tylko te znane części wołowiny są smaczne! Jeśli już będziecie kupować poliki wołowe rozejrzyjcie się dobrze, bo w MAKRO znajdziecie bardzo bogaty asortyment mięs - na półkach i w ladach chłodniczych czekają na Was zarówno wieprzowina i wołowina, jak i cielęcina, baranina, jagnięcina, kozina, bogata oferta drobiu łącznie(...)czosnkiem będą przesmażone, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie zalewamy wodą, drewnianą łyżką zeskrobując pozostałości ze smażenia mięsa. Kiedy woda się zagotuje przelewamy wszystko do garnka, do mięsa. Dolewamy bulion wołowy, dodajemy posiekane papryczki chipotle, przykrywamy garnek przykrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 30 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy przez 3 godziny
Plate of Joymasywnej, żelaznej, kutej patelni. ale nie każdy taką posiada. Wystarczy patelnia ze stali byle nie z teflonem. patelnia do smażenia stekówNa jakim tłuszczu smażymy stek wołowy? Gdy mięso jest przerośnięte tłuszczem najlepiej na żadnym. Gdy mamy chude mięso jak polędwicę to na oleju rzepakowym bo osiąga wysoką temperaturę dymienia. Do oleju możemy dodać łyżkę(...)soki. sos do mięsa (jeśli ktoś chce)musztardę wymieszać z jogurtem i dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Mięso podawać z bułą i ze świeżymi warzywami. stek wołowy medium rare
Bon Appetit Małgorzatytylko podgrzać i podać z pieczywem. Z makaronem, czy ryżem również smakuje wybornie : ) Pikantne Chili najlepiej przygotować kilka godzin przed podaniem, wówczas zyskuje dużo bogatszy smak :) Składniki: 75dag mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego ok. ½ szklanki oleju do smażenia mięsa 1 duża cebula 1 puszka pomidorów 1 puszka czerwonej fasolki 1 puszka kukurydzy 1 puszka pieczarek w soli ok. ¼ - ½ łyżeczki Chili
Smakowy Rajsporo mięsa zostało, a nie chcieliśmy raczyć się drugi dzień tym samym obiadem, więc pokroiliśmy mięso w plastry, soki z blaszki i resztki z pieczenia zeskrobaliśmy podlewając gorącą wodą, zebraliśmy pieczone cebule i czosnek, a następnie wszystko włożyliśmy do garnka, podlaliśmy bulionem wołowym i dusiliśmy na wolnym ogniu! Tu świetnie sprawdzą się też pieczone warzywa korzeniowe dodane(...)pysznie, świeżo i bardzo aromatycznie! Składniki: ok. 2,5 kg kawałek antrykotu wołowego, 3 średnie ząbki czosnku, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, 1 łyżeczka suszonego tymianku, sól, pieprz 5-7 łyżek oliwy, 1 szklanka wody (do podlania) dodatkowo : 3 cebule, 1 główka czosnku, ew. warzywa korzeniowe Mięso umyć, oczyścić i osuszyć. Przy pomocy noża odciąć część mięsa przy kościach
Plate of JoyDziś wtorek, a więc, zgodnie z wcześniejszą zapowiedzią na facebooku, na blogu pojawia się przepis z wieprzowiną. Na początek akurat padło na mięso mieszane, czyli wieprzowo-wołowe, ale z powodzeniem można taką pieczeń przygotować z samego mięsa wieprzowego. Dlaczego uważam to danie za zdrowe? Przede wszystkim dlatego, że taka pieczeń to idealny dodatek do kanapek - a co może być(...)bogato ;) Kategoria wtorkowych przepisów to "FIT przepisy", ale w tej kategorii pojawią się także inne przepisy, które do niej się zaliczają. Normal 0 21 Składniki: 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego ½ słoika pomidorów suszonych z czosnkiem (około 10-13 sztuk) ½ puszki cieciorki z puszki 1 papryka czerwona 1 marchewka 1 duży pęczek natki pietruszki 2 duże cebule 4-5 ząbków
Kolorowy Przepisownikindyczego 1 duże jajko 1 cebula 1 sucha kajzerka 100 gram ryżu sypkiego sól, pieprz 1 puszka koncentratu pomidorowego 1 słoik domowego przecieru pomidorowego (250ml) 2 kostki rosołowe - wołowe Przygotowanie: Mięso wyrabiamy z jajkiem, cebulą (możemy ją zmielić razem z mięsem) solą i pieprzem - jak na mielone. Dzielimy na pół. Połowę mięsa wyrabiamy dalej z namoczoną suchą kajzerką(...)sposób odrywamy kolejno liście. Te największe układamy na dnie garnka (w tym przypadku garnków) Porcje mięsa (kulki) zawijamy w liście. W jednym garze układamy gołąbki z ryżem, w drugim z bułką. Przykrywamy warstwą liści. Podlewamy wodą. Do każdego gara wrzucamy kostkę wołową. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości kapusty. Zaprawiamy pomidorami. Ja "swój gar" kapusty z bułką zaprawiłam kupnym koncentratem
Kuchnia po mojemuLista zakupów Wbrew pozorom lista jest bardzo ważna. Skraca czas zakupów do minimum i nie zostawia miejsca dla wyobraźni. Wchodzisz, kupujesz i wychodzisz. Nie jesteś baba! Potrzebujesz: 1. Mięso mielone wołowe 1kg – wybierz ładny, chudy kawałek wołowiny i niech zmielą to przy tobie. Mięso ma mieć ładny czerwony kolor. Ma pachnieć mięskiem a nie zdechłym lisem, albo szatnią męską
ladykitchen