Zrazy przygotowywane są z różnych postaci i rodzajów mięsa – wołowego, wieprzowego, dziczyzny, tłuczonego czy mielonego. Rozmaite są również ich nadzienia. Jednak zrazy wołowe mające postać rolady nadzianej wędzonym boczkiem, cebulą i kiszonym ogórkiem należą współcześnie do „klasyki klasyki”. Zna je prawie każdy, choć niekoniecznie każdy wie jak je zrobić. Zrazy wołowe przyrządza się z różnych rodzajów tego mięsa(...)zawinięcia w mięso – w „ósemki”. Plastry mięsa rozkładamy na desce, smarujemy musztardą i posypujemy lekko solą oraz pieprzem. Plastry boczku układamy po linii wzdłuż której będziemy zawijać mięso – pozostawiając nieco rezerwy po bokach (patrz zdjęcie). Przekrojony wzdłużnie ogórek oraz kawałek cebuli układamy poprzecznie na krawędzi mięsa, po czym zwijamy je wzdłuż boczku, po drodze „zbierając” do środka mięso pozostawione jako
Kulinarna Pokusacelu naszą ogródkową rukolę, pomidorki (jeszcze nie nasze, nasze rosną) i kwiatki z naszego ogródka – goździki, niezapominajki i inne jadalne. Na gwiazdę wieczoru wybraliśmy polędwicę wołową – mięso tak pyszne, że stanowiłoby wyśmienite danie bez żadnych dodatków, jedynie z odrobiną soli. My jednak lubimy mocne akcenty, które w tym przypadku wcale nie zaszkodziły, a wręcz podniosły walory smakowe tego(...)cudownego mięsa. Jako dodatek do polędwicy wołowej przygotowaliśmy wspomnianą już sałatkę z ogródkowej rukoli, kwiatków i pomidorków koktajlowych. Dzieła dopełnił grillowany ser camembert z czosnkiem i ogródkowym rozmarynem. Jakby tego było mało, zaserwowaliśmy jeszcze grillowany boczek własnej roboty. Identyczny jaki razem z Dobrą Kiełbasą przygotowaliśmy na Wielkanoc. Cudownie chrupiący, lekko słony boczek na grillowanej kromce chleba. Takie proste, a takie
OstryKęsprzełożyć na stolnicę i zagnieść jednolite i elastyczne ciasto (ok. 5 minut). Przykryć podgrzanym talerzem lub zawinąć w folię spożywczą, odłożyć na 15-20 minut. Farsz 400 g ugotowanego mięsa wołowego 300 g gotowanego mięsa wieprzowego lub drobiowego (może też być pół na pół) 1 cebula 1 ugotowana marchewka (można pominąć) 2 łyzeczki klarowanego masła kilka łyżek wywaru/roso
Pełny talerzpomimo opanowania ognia od tysiącleci wciąż część mięsa jadamy na surowo. Dokładnie to samo zresztą robią także żyjące współcześnie prymitywne plemiona. Tatar (befsztyk wołowy) – tradycyjne europejskie danie z surowej wołowiny – przepis : mięso wołowe – 100-150g na osobę żółtko przyprawy: sól, pieprz dodatki: ogórki kiszone lub konserwowe, szalotka i inne Mięso to koniecznie wołowina, wielu poleca
PaleoSMAKZawsze gdy tylko jesteśmy w Czechach kupujemy sobie knedlika do przygotowania w domku. Do niego najlepszy jest pikantny mięsny sosik. Gulasz wołowy z knedlikami SKŁADNIKI: 500g mięsa wołowego gulaszowego 2 cebule bulion warzywny pikantny sos Bomba Calabrese 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz, czerwona czubryca, lubczyk dodatki: knedliczki, cebula i ogórek kiszony, świeży tarty chrzan Mięso umyć i osuszyć papierowymi
MarciochaKucharzywołowiny w marketach, lub kupowanie mięsa już zmielonego. Ważne też, aby kawałek mięsa nie był zbyt tłusty i nie posiadał zbyt wielu błon, najlepszym mięsem na tatara jest polędwica wołowa. Mięso po jego umyciu i osuszeniu bardzo drobno posiekałem przy użyciu blendera, można również zmielić je w maszynce do mielenia mięsa. Do mięsa dodałem 3 łyżki oliwy i wyrobiłem
Wyprawy kulinarneBitki wołowe każdy z nas nazywa to inaczej, czasem po prostu mięso wołowe lub kotlety wołowe. Nigdy(...)zastanawiałam się nad ich nazwą ale ostatnio słowo „bitki” skojarzyło mi się biciem mięsa i tak wytłumaczyłam sobie nazwę dla tego mięsa. Moja mama bardzo często przygotowywała je z ryżem – uwielbiałam taki zestaw, ale bitki pasują […] The post Bitki wołowe appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny Garnekczasach PRL-u serwowała go niemal każda restauracja. Dziś kompletnie zapomniany, a szkoda, bo smakowitości nie da się mu odmówić. Choć wiadomo, że rumsztyk czy befsztyk to kawałek smażonego mięsa wołowego, to dawny rumsztyk z mięsa wieprzowego jest równie smaczny. Składniki: 600 g mięsa wieprzowego z łopatki kilka łyżek goracej wody 3 duże cebule smalec sól, pieprz Wykonanie: mięso posiekać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!chleb i ogórki pokrojone, musztardy zmieszane, nie ma się co wstydzić składać trzeba. Więc licząc od dołu leci to tak: kromka zrumienionego chleba posmarowana musztardą, na to plastry pastrami (mięsa wołowego tego znaczy się), na mięso ogórki i to przykryć trzeba kromką posmarowaną musztardą , musztardą stroną do ogórków. W lewej ręce talerz z kanapką, w drugiej piwko i smacznego! SMACZNEGO
Blondynka GotujeTaki prawdziwy, domowy, wołowy, bez dopalaczy smakowych... SKŁADNIKI: porcja mięsa wołowego z kością (pręga, gicz, szponder lub krzyżowa), włoszczyzna (marchewka, pietruszki, pół selera, ćwierć główki włoskiej kapusty, por, cebula) ząbek lub dwa czosnku, sól, pieprz, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie natka pietruszki makaron rosołowy Mięso opłukać, zalać zimną wodą i zacząć gotować. Gdy na powierzchni zaczną pojawiać
MarciochaKucharzytego rezultat. Składniki: 1 kg mięsa wołowego na steki (polędwica, rostbef, itd do wyboru) 2 długie paski boczku wędzonego laska kiełbasy 1 cebula 3 łyżki przecieru pomidorowego 3 łyżki kuminu 3 ząbki czosnku ocet winny biały garść świeżej kolendry, 1 czerwona papryka ale może być również zielona olej lub oliwa Przygotowanie: Mięso natrzeć, solą, startym czosnkiem, kuminem(...)Bierzemy duży garnek i zalewamy dno garnka olejem lub oliwą i rozgrzewamy. Następnie na rozgrzany olej/oliwę wrzucamy skrojoną w kostkę cebulę i 2 kostki wołowe (knorr). Gdy cebula się zarumieni wkładamy mięso. Dodajemy 3 łyżki przecieru pomidorowego, posiekaną kolendrę, pokrojoną w kostkę paprykę. Obsmażamy mięso. Następnie zalewamy garnek gorącą wodą aż woda przykryje mięso. Przykrywamy pokrywką
Smaki BrazyliiPorządkując komputer natrafiłam na kilka folderów z niewykorzystanymi zdjęciami. Wśród nich zdjęcia bitek wołowych, które po prostu uwielbiam. Postanowiłam zatem nie robić nowych zdjęć, ale zamieścić "stare". Wołowina to wdzięczne mięso, ale czasem przysparza sporo kłopotów podczas przygotowywania. Pamiętam czasy, kiedy byłam młodą gospodynią, tak naprawdę niewiele wiedzącą o gotowaniu (mimo teoretycznej wiedzy wyniesionej ze szkoły.) Z tego(...)uduszenia czy ugotowania. Ileż ja się namęczyłam piekąc, dusząc i gotując! Dopiero, kiedy jakaś doświadczona kucharka oświeciła mnie i wytłumaczyła, jakie mięso jest najlepsze, pojęłam, gdzie tkwił błąd :) Z jakiego mięsa wołowego najlepiej przygotować bitki? Najważniejsze, żeby było jasne, chude, bez błon i ścięgien. Może to być na przykład udziec, polędwica, karkówka
Codzienna kuchnia niecodziennaprawdę dobry, ostry i świetnie pasuje do wołowych burgerów zarówno podanych z bułką jak i z frytkami.Przepis pochodzi z książki "Mięsa, najlepsze potrawy i marynaty" autorstwa Anneki Manningskładnikiburger600 g mielonego mięsa wołowego (u mnie łopatka)1/2 drobno posiekanej cebuli czerwonejszczypta imbiru3 łyżki soku z pomarańczy2 łyżeczki musztardy40 g tartej bułkijajkosól, pieprzsos pomidorowyłyżka oliwy1 czerwona cebula pokrojona(...)pieprzem , dokładnie wymieszać. Masę podzielić na 4 równe części i uformować burgery - najwygodniej zrobić to przy pomocy formy do burgerów, mają wtedy taką samą wielkość i grubość. Mięso przełożyć folią kuchenną , całość zawinąć i włożyć do lodówki na co najmniej 10 minut.Patelnię grillową rozgrzać na średnim ogniu, spryskać oliwą. Grillować burgery po 4 - 5 minut
Stare Garyrewelacyjnie łączą się z puree ziemniaczanym (chociaż słyszałam również o połączeniu z pieczonymi ziemniaczkami, a nawet ryżem) i ciepłą konfiturą żurawinową. Składniki: KLOPSIKI: 300g mielonego mięsa wieprzowego 300g mielonego mięsa wołowego UWAGA! Nie mielone z marketu wołowo-wieprzowe w plastikowej foremce. Porządne, dobre mięso - to sekret klopsików. garść świeżych ziół drobno posiekanych (np. koperek, szczypiorek, natka pietruszki) duże jajko 100ml(...)sól morska, świeżo zmielony pieprz oliwa SOS: sok z 1/2 cytryny 300ml bulionu wołowego (poszłam na skróty 300ml wody + kostka wołowa) 1 łyżka mąki 60ml śmietanki 36% 200g dżemu z żurawiny Siekam drobno zioła, wrzucam do miski. Dodaję mięso, jajko, bułkę, mleko, ziele angielskie, sól i pieprz. Łączę całość rękoma. Mokrymi dłońmi formuję malutkie kulki. Można je teraz schować
Brzuszki Łakomczuszkizapiekance często obok bakłażanów pojawia się cukinia. A znajdziemy i taką, w której brak ziemniaków. Grecy do przygotowania musaki najczęściej używają mielonej jagnięciny i baraniny, ale śmiało można użyć mięsa wołowego czy wieprzowego. Grunt to dobrze doprawić mięso mielonym cynamonem :) SKŁADNIKI: Porcja dla 4 osób. Musaka: 1 kg ziemniaków 2 bakłażany oliwa do smażenia 2 ząbki czosnku 2 cebule
W kuchni Katie