mieso wolowe - 521 przepisów (strona:8/35)

wołowina z pończochy - domowa wędlina z łopatki 172

podchodzi ze sporym dystansem do wyrobu wędlin z wołowiny. Osobiście uważam, iż jest to ogromny błąd, gdyż umiejętnie przygotowany wyrób z mięsa wołowego, możne stać się prawdziwym rarytasem  naszej kuchni składniki  ładnie wykrojona łopatka wołowa o wadze około 1,3-1,5 kg 180 g cukru

Miód i pieprz
Spaghetti Bolognese 183

kojarzył ze sceną z filmu "Zakochany Kundel" a Wam? Zapraszam na Spaghetti Bolognese"Składniki na 4 porcje słodka cebula 2 łyżki oleju 500 g mielonego mięsa wołowego/wieprzowego 500 ml przecieru pomidorowy 1/2 łyżeczki suszonego tymianku ½ łyżeczki suszonej bazylii 2 ząbki czosnku duże opakowanie spaghetti 150 g startego parmezanu (ewentualnie(...)pieprz Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, siekamy na mniejsze kawałki i przekładamy przez praskę. To samo robimy z czosnkiem. Całość wrzucamy na rozgrzany olej, chwilę podsmażamy i dodajemy mięso wraz ziołami. Całość zalewamy przecierem pomidorowym i pozostawiamy pod przykryciem dusząc około 15 - 20 minut. Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu w lekko osolonym wrzątku, następnie odcedzamy i przelewamy

Słodkie Przyjemności
Rosół 163

oraz wołowina (lepiej jak jest chuda), ale może być również cielęcina czy dziczyzna. Do tego dużo warzyw i przypraw. A to mój sposób na rosół kura lub kurczak mięso wołowe – szponder, mostek, łata warzywa – około 1 kilograma – marchewka, seler, pietruszka, por 1 burak, 2 cebule, 8 ziarenek ziela angielskiego, 10 ziarenek pieprzu czarnego 2-3 listki laurowe(...)goździki, sól, pół łyżeczki cukru, 2 -3 ząbki czosnku, Kurę dokładnie umyć, odciąć kuper (można zdjąć skórę – rosół będzie chudszy), złamać mostek, włożyć do garnka. Mięso umyć również włożyć do garnka. Zalać zimną wodą, gotować na niewielkim ogniu. Wszystkie warzywa obrać, umyć. Cebule obrać, przekroić na pół i przypalić na gazem lub na suchej patelni. Dodać wszystkie przyprawy, cukier

królestwo garów
Śląskie rolady (zrazy)-czyli szczypta śląskiej tradycji :) 227

Taki sam obiad jest tradycją w Berlinie, a wzięło się to stąd, że dawno temu wielu ślązaków wyemigrowało w okolice Berlina i wprowadziło nasz zwyczaj obiadowy :) Składniki: Ok. 700g mięsa wołowego na rolady lub wieprzowego 2 średnie cebule 3 kawałki kiełbasy śląskiej Średni słój ogórków kiszonych lub konserwowych Musztarda Pieprz, sól *można dodać również boczku Dodatkowo: 1/3 kostki margaryny(...)wołowinę roztrzaskujemy młotkiem do kotletów, a następnie delikatnie solimy, smarujemy musztardą i posypujemy pieprzem. Cebulę, kroimy w ząbki, a ogórki i kiełbaski, kroimy w podłużne paseczki, które układamy na mięso. Najlepiej rozkładać wszystkie składniki po kolei, a na koniec zwijać mięso w roladki i jak już wszystkie będą zrolowane, to owinąć je nitką, lub sczepić wykałaczkami. Ja jednak jakoś wolę

Smakowy Raj
Kalafiorowa Moussaka MUSAKA- 206

Świetny pomysł na zapiekankę mięsną. W tradycyjnym przepisie na grecką musakę stosuje się bakłażan., który ja dziś zastąpiłam tegorocznym kalafiorem! Składniki: 30 dag mięsa wieprzowego mielonego, 30 dag mięsa wołowego mielonego, 1 duży kalafior, 2 jajka, 4 łyżki mąki, 300 ml mleka, 100 ml śmietany, 2  białe cebule, 2 łyżki smalcu, tłuszcz do formy, sól do smaku, świeże zioła(...)ciasto. Kalafior ugotować( lecz nie rozgotować) również ze szczyptą soli i odcedzić. Kalafior podzielić na różyczki i  zanurzać w przygotowanym cieście, smażyć na rozgrzanym oleju tak jak pączki. Mięso mielone razem połączyć, lekko posolić i poddusić na smalcu z drobno pokrojoną cebulą. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem, mięso układać na przemian z kalafiorem. Śmietanę wymieszać z jajkiem i solą

Tradycyjna Kuchnia
Gulasz wołowy z dynią 232

póki co spróbujcie rozgrzać się aromatycznym, jednocześnie lekko słodkim, a zarazem pikantnym gulaszem :) U nas podany z kasza jaglaną - diety ciąg dalszy :) SKŁADNIKI: Porcja dla 3 osób. 300 g mięsa wołowego (np. pieczeń wołowa) 150 ml wytrawnego czerwonego wina (opcjonalnie) 2 łyżki oleju roślinnego 2 średnie cebule 2 - 3 ząbki czosnku 1 cm kawałek imbiru 2 listki laurowe 4 ziarenka(...)dyni (bez skóry i bez pestek) sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Wołowinę kroimy w kostkę o boku około 1,5 cm. Na patelni na oleju przesmażamy mięso, aby się zarumieniło z każdej strony. 2. Następnie na patelnie dodajemy cebule pokrojona w piórka, chwilę smażymy. 3. Potem dodajemy drobno posiekany czosnek, chili i korzeń imbiru - również chwilę smażymy

W kuchni Katie
Chili con carne 145

stopniowe dolewanie bulionu. Dzięki temu mięso i papryka stają się delikatne i nabierają słodyczy. Odpowiednie przyprawy nadają daniu wyrazistości i pikanterii.Składniki:500 g mielonej wieprzowiny (choć najlepiej użyć mięsa wołowego)2 małe papryczki chili2 słodkie czerwone papryki2 puszki czerwonej fasoli1 cebula3 ząbki czosnku1 puszka obranych pomidorów w kawałkach lub 4 świeże (obrane i pokrojone w kostkę(...)łyżeczka masła1 łyżka oliwy z oliweksos Tabasco (ewentualnie)Przygotowanie:Oliwę z masłem rozgrzać na głębokiej patelni. Dodać posiekany czosnek, a następnie cebulę. Przysmażyć na złoty kolor. Dodawać partiami mielone mięso. Przyrumienić. Dodać przyprawy: kumin, pieprz cayenne, oregano, cukier, sos Worcester. Następnie wrzucić pomidory. Przykryć pokrywką i dusić przez 20 minut. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę słodką oraz posiekane chili. Dusić

Food Square
W paprykowym świecie - faszerowana papryka 200

pikantną faszerowaną paprykę :) Składniki  4 papryki średniej wielkości (preferuję czerwone, ale mogą być w dowolnym kolorze)   1 mała papryczka chili drobno posiekana 500 g  mielonego mięsa (wołowe, wołowo-wieprzowe lub z indyka) 1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę 1 całe jajo 2-3 łyżki stołowe bułki tartej olej do podsmażenia cebuli 1 litr przecieru pomidorowego(...)wyjąć ze środka białe części wraz z nasionami. Ogonki pozostawić, posłużą nam do zamknięcia papryki po napełnieniu farszem. Drobno posiekaną cebulę lekko zrumienić na patelni i dodać do mięsa mielonego.  Przyprawić mięso solą i pieprzem i dokładnie wymieszać z cebulą. Dodać jako, bułkę tartą i jak najdrobniej posiekane chili i jeszcze raz wyrobić Napełnić papryki farszem, ugniatając

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Indonezyjskie samosy z jogurtowym sosem miętowym 231

mielonego mięsa wołowego                   - 400 ml jogurtu greckiego- 2 małe cebule lub 1 duża(...)kolendry- 2 łyżki oleju Przygotowanie: Składniki na sos wrzucamy do blendera i miksujemy na gładko, tak by mięta była mocno rozdrobniona. Następnie miskę z sosem chowamy do lodówki. Mięso wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy z drobno posiekaną cebulą i pokrojoną w krążki papryczką. Pastę Tikka Masala mieszamy z odrobiną ciepłej wody i wlewamy na patelnię razem z szafranem

W poszukiwaniu inspiracji
90. Zupa Berdyczowska - karczmarza Jankiela 256

odzwierciedla niezapomniany smak zupy z Krakowskiego Kazimierza. Jest to teraz moja ulubiona zupa,  którą z powodzeniem można też nazwać gulaszem, gdyż jest syta i gęsta. 1 kg mięsa wołowego 300 g marchewki 200 g pietruszki 200 g selera 300 g ziemniaków 100 g cebuli 1 czerwona słodka papryka 1 słoiczek przecieru pomidorowego 1 główka czosnku 1-2  łyżeczki(...)Przygotować wywar warzywny: W 2 litrach osolonej wody  ugotować marchew, pietruszkę, ziemniaki (wszystko pokrojone w kostkę). Ziemniaki i paprykę dodajemy w połowie gotowania, gdyż rozgotowują się szybciej.  Mięso i paprykę pokroić w kostkę, dodać pieprz (soli na tym etapie nie dodajemy), mieloną paprykę, zmiażdżoną główkę czosnku , ziele angielskie,liść laurowy, majeranek i cebulę pokrojoną w piórka. Wymieszać

Jadło i czytadło
bogracz z wołowiną 176

porze roku z puszki)  3 cebule 4 ziemniaki 3-4 ząbki czosnki 4 łyżki smalcu 3-4 łyżki papryki słodkiej szczypta cząbru szczypta bazylii sól, pieprz sposób przygotowania Mięso myjemy, kroimy w niewielką kostkę, oprószamy pieprzem, oraz solą i odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godziny. Cebule obieramy, drobno kroimy i wrzucamy do  dużego garnka, w którym wcześniej(...)kolejne dwie łyżki smalcu, wsypujemy łyżkę słodkiej papryki ( ogień pod garnkiem musi być bardzo mały żeby papryka się nie przypaliła), mieszamy, zwiększamy płomień i  dokładamy do garnka wołowe mięso. Mięso smażymy na dużym ogniu, lekko je rumieniąc, a następnie dodajemy pomidory (ze słoja lub puszki), zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i całość dusimy przez godzinę. Z papryk usuwamy gniazda

Miód i pieprz
Zupa karczmarza Jankiela - berdyczowska II 283

wspaniała, to jednak dodatek dwóch nowych składników sprawił, że jest jeszcze lepsza, a są to rodzynki i dżem z czarnej porzeczki. Absolutne niebo w gębie.     1 kg mięsa wołowego 300 g marchewki 200 g pietruszki 200 g selera 300 g ziemniaków 100 g cebuli 1 czerwona słodka papryka 1 słoiczek przecieru pomidorowego 2-3 łyżki dżemu z czarnej(...)smażenia Przygotować wywar warzywny: W 2 litrach osolonej wody  ugotować marchew, pietruszkę, ziemniaki (wszystko pokrojone w kostkę). Ziemniaki dodajemy w połowie gotowania, gdyż rozgotowują się szybciej.  Mięso i paprykę pokroić w kostkę, dodać pieprz (soli na tym etapie nie dodajemy), mieloną paprykę, zmiażdżoną główkę czosnku , ziele angielskie,liść laurowy, majeranek i cebulę pokrojoną w piórka. Wymieszać i dusić

Jadło i czytadło
Papryki faszerowane chili con carne 212

carne i podałem je z sosem guacamole. Może i Wy skusicie się na odrobinę Meksyku w Waszej kuchni? (:Składniki (na 4 porcje):500 g mielonej wieprzowiny (choć najlepiej użyć mięsa wołowego)4 średniej wielkości czerwone papryki2 małe papryczki chili1 puszka czerwonej fasoli1 cebula3 ząbki czosnku300 ml pasty pomidorowej (lub 1 puszka pomidorów)200 ml bulionu warzywnego1 łyżeczka kuminu1 łyżeczka pieprzu(...)temperaturze 200°C. W tym czasie przygotować farsz.Oliwę z masłem rozgrzać na głębokiej patelni. Dodać posiekany czosnek, a następnie cebulę. Przysmażyć na złoty kolor. Dodawać partiami mielone mięso. Przyrumienić. Dodać przyprawy: kumin, pieprz cayenne, oregano, cukier, sos Worcester. Następnie wlać pastę pomidorową oraz posiekane drobno chili. Przykryć pokrywką i dusić przez 20 minut. Gotować kolejne 10-20 minut, stopniowo

Food Square
Tort Mięsny 314

smalcu 90g masła 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki zimnej wody szczypta soli 1 jajko do posmarowania ciasta Farsz : 2- 3  średnie ziemniaki 500g mielonego mięsa wołowego 2 cebule 1 papryka 1 puszka pomidorów 2 ząbki czosnku 4 łyżki sosu Worcester 2 łyżka sosu sojowego ostra i słodka papryka sól pieprz Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito, dodać(...)mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, paprykę umyć, obrać i również pokroić w drobną kostkę. Cebulę zeszklić na oleju, następnie dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek i mięso mielone. Smażyć na średnim ogniu, aż mięso zmieni kolor. Dodać paprykę, pokrojone pomidory i przyprawy. Smażyć aż papryka będzie miękka a nadmiar płynu odparuje. Gotowe mięso przełożyć do miski

Mama Gotuje

Proponowane wyszukiwania