mięso pieczone w piekarniku - 6000 przepisów (strona:43/400)

Kacze nóżki pieczone w jabłkach i jarzębinie 134

żaroodpornego naczynia, dodać jarzębinę i pokrojone w ósemki jabłka ( ja ich wcześniej nie obieram).  Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec około 1,5 godziny, od czasu do czasu polewać mięso powstałym sosem ( jest go naprawdę dużo).  W końcowej fazie pieczenia możemy odkryć naczynie - skórka na nóżkach będzie chrupiąca.  Smacznej jesieni

Nie tylko w kuchni
Tradycyjny schab pieczony z majerankiem i czosnkiem 345

brytfannie z przykrywką, jeśli takich nie mamy, to może być też forma np. keksówka, którą przykryjemy folią aluminiową. Na dno nalać trochę oleju, włożyć mięso, przykryć i wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Piec pod przykryciem 1,5 godziny, następnie przykrywkę zdjąć i piec jeszcze około 20 minut w temperaturze 180 stopni, polewając kilkakrotnie sosem z pieczenia. Kroić

głodny alergik
Pieczona pierś z indyka z tymiankiem i jałowcem 268

obiadową to wspaniale smakuje z dodatkiem pieczonych jabłek - do brytfanki dorzucamy obrane, pokrojone na ćwiartki.Składniki:filet z piersi indyka około 1 kgsuszony tymianek  2 łyżeczkiszyszkojagody jałowca 5-6 sztsól pół łyżeczkiolej (rzepakowy lub oliwa z oliwek)Przygotowanie:Mięso posolić. Jałowiec i tymianek rozetrzeć w moździerzu z dodatkiem łyżki oleju. Posmarować mięso, najlepiej odstawić(...)brytfannie z przykrywką, jeśli takich nie mamy, to może być też forma np. keksówka, którą przykryjemy folią aluminiową. Na dno nalać trochę oleju, włożyć mięso, przykryć i wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Piec pod przykryciem 1,5 godziny, następnie przykrywkę zdjąć i piec jeszcze około 20-30 minut w temperaturze 180 stopni, polewając kilkakrotnie sosem z pieczenia. Kroić

głodny alergik
PULLED PORK- ciągnięta wieprzowina 158

zamarynować przez cały dzień i wkładam do piekarnika dopiero na noc. Dzięki temu wieprzowina kruszeje jeszcze przed pieczeniem i dużo mocniej przechodzi aromatem przypraw i ziół.   Kawałki o łącznej wadze 800g-1,5kg pieczemy w żaroodpornym naczyniu z pokrywą przez około 7-10 godzin w 110-120°C. Po tym czasie mięso z łatwością da się podzielić na włókna

Kocham Czekoladę
Roladki drobiowe ze szparagami 145

miarę cienkie kotlety. Kotlety oprószyć solą i pieprzem, posmarować serkiem Philadelphia, nałożyć niewielką ilość zielonego pesto, następnie położyć 3 szparagi, mięso zwinąć w roladki i spiąć wykałaczkami. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut lub do czasu aż mięso będzie upieczone, a szparagi miękkie. Podawać z ulubioną surówką

Codzienne Gotowanie
Indyk z marynacie miodowo-musztardowej 179

plastry. 2. Przygotować marynatę. Miód, musztardę i olej wymieszać, dodać przyprawy. 3. Mięso zamarynować i odstawić na kilka godzin do lodówki. 4. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. 5. Piec bez przykrycia ok. 20-25 minut, tak żeby mięso pozostało miękkie i soczyste.  1 porcja   (140 g) zawiera: 170 kcal; 23,7 g białka;   3,5 g tłuszczów

Powiedz dietom nie
Pasztet z królika 150

sól do smaku. Dolewamy tyle rosołu ile mięso zdoła wchłonąć, całość ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Po wymieszaniu rosołu z mięsem możemy dodatkowo doprawić jeśli zajdzie taka potrzeba.  Naszą masę przelewamy do foremek aluminiowych i pieczemy w piekarniku 180 st. C przez 50 min do 1 h. Należy patrzeć na stopień wypieczenia wierzchu pasztetu ;) Jak wspomniałam również we wstępie(...)s/obr. 7. Do zmielonego mięsa dodajemy przyprawę do pasztetu, imbir, pieprz i sól do smaku. Dolewamy tyle rosołu ile mięso zdoła wchłonąć, całość ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Po wymieszaniu rosołu z mięsem możemy dodatkowo doprawić jeśli zajdzie taka potrzeba.  Naszą masę przelewamy do foremek aluminiowych i pieczemy w piekarniku 180 st. C przez

MamaOskarka
Greckie kofty z sosem tzatziki 168

goście,mięsko  i sosik można przygotować wcześniej i tylko wstawić do piekarnika jak przyjdą goście,lub na bieżąco  grillować, każdy sposób jest dobry,należy tylko pamiętać ,żeby nie piec ich za długo ,żeby nie były suche-polecam Składniki: 600 g mielonego mięsa wołowego 1 mała cebula 2 -3 ząbki czosnku kilka gałązek natki pietruszki 1/2 łyżeczki kuminu(...)nabijać na patyczki do szaszłyków.Grillować na rozgrzanej patelni lub grillu po ok 2-3 min z każdej strony,jeśli pieczecie w piekarniku to w 180 stopniach rzez ok 10-15 min-uważajcie żeby nie wysuszyć za bardzo mięsa. Przygotowujemy sos-ogórka myjemy dokładnie i ze skórką trzemy  na tarce o drobnych oczkach,następnie odciskamy z nadmiaru wody ,następnie

Swojskie jedzonko
Cytrynowo-rozmarynowy kurczak z kaszą bulgur i warzywami 251

wymieszać z sokiem z cytryny, otartą skórką, rozmarynem oraz odrobiną soli prowansalskiej. Następnie przygotowaną marynatą nasmarować kawałki mięsa. Tak przygotowane mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym i odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Potem mięso wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 1,5 godziny, ja piekłam w zamkniętym naczyniu. Kaszę bulgur zalać

Monia miesza i gotuje
Schab z pietruszką i pesto z rukoli 116

Dzisiejszą inspirację na obiad znalazłam w magazynie Kuchnia. Podczas pieczenia schabu dodałam na drugi ruszt ziemniaczki i obiad gotowy. Składniki: 500 g schabu 6 pietruszek 4 łyżki oliwy 1 cytryna sól, pieprz Pesto: garść rukoli garść mięty 1 łyżeczka oliwy (lub więcej jeżeli będzie za gęste) 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz 2 ząbki czosnku Schab pokroić na plastry, posypać(...)Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Pietruszkę obrać, przekroić na pół wzdłuż i podsmażyć na tej samej patelni co mięso, dodać tylko pozostałą łyżkę oliwy. Podsmażoną pietruszkę przełożyć do mięsa. Cytrynę przekroić na pół i skropić sokiem mięso z pietruszka, doprawić solą i pieprzem. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Piec przez 30 minut, po tym czasie przewrócić schab na druga stronę

Moja Galeria Smaku
Młode ziemniaki z piekarnika 206

tylko pojawiają się młode ziemniaki to bardzo często piekę je w piekarniku. Podam Wam świetny i prosty przepis jak przygotować smaczne, pieczone młode ziemniaki z piekarnika! Uwielbiam ziemniaki w takiej postaci, doskonale pasują do pieczonego mięsa, ale ja tym razem upiekłam je z najzwyklejszą kaszanką. składniki 1 kg młodych ziemniaków oliwa sól i pieprz suszony i świeży(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Obok układamy pęta kaszanki. Skrapiamy ziemniaki i kaszankę obficie oliwą i doprawiamy solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem. Pieczemy ok. 15 minut w 160 stopniach. Posypujemy świeżym tymiankiem i rozmarynem. Zapiekamy jeszcze w piekarniku aż się lekko ze złocą. Podałam do młodych ziemniaków i kaszanki kompot z papierówek z porzeczkami. The post Młode ziemniaki z piekarnika

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczona shawarma z kurczaka 151

Bliskiego Wschodu. Do tego chrupiący chlebek na wierzchu, a aromatyczny i nasiąknięty sokami z mięsa i przyprawami pod spodem. Taka potrawa stanowi wspaniałe, proste i szybkie danie, idealne do zaserwowania rodzinie w ciągu tygodnia, gdy nie macie czasu na wielogodzinne stanie w kuchni. Polecam! Pieczona shawarma z kurczaka Składniki :  3-4 udka z kurczaka wyfiletowane 1 nieduża cebula(...)żaroodpornego naczynia. Mięso ułożyć na pieczywie, zalać pozostałą marynatą, przykryć pozostałymi tortillami również podartymi na mniejsze kawałki.  Wstawić do piekarnika i piec przez około 20-30 minut lub do czasu aż tortille będą rumiane, a mięso upieczone.  Podawać z sosem czosnkowym i lekką sałatką libańską .  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Rolada z mielonego mięsa na patelni 173

papieru.  Rozmieścić plastry boczku na mięsie . Kiełbasę obrać ze skórki i ułożyć razem z serem na krawędzi mięsa od której rozpoczniemy zawijanie rolady. Pomagając sobie papierem do pieczenia zawinąć mięso w roladę. Przenieść roladę z papierem na patelnię i delikatnie zsunąć. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});  Teraz dodać 3-łyżki oleju z oliwek i obsmażyć  z obydwu stron(...)inne warzywo. Gotować mrożony groszek ( lub ten ze sloiczka ) aż do miękkości. SMACZNEGO :) ( jeśli ktoś nie potrafi przewrócić rolady na patelni może upiec roladę w piekarniku wkładając mięso do foremki razem z papierem do pieczenia. Piec  przez 40 minut w temperaturze 200 °C aż do uzyskania z zarumienionej  powierzchni

zielonacukinka
Schab kanapkowy, peklowany, parzony w piekarniku. Domowa wędlina. 5628

Dzisiaj chciałam Wam zaprezentować smakowity, pieczony w niskiej temperaturze, w zasadzie parzony w piekarniku, schab kanapkowy. Schab przygotowałam w bardzo podobny sposób jak boczek rolowany peklowany, ( przepis jest już na blogu  klik ) Tak naprawdę, to pierwszy był schab, robiłam go już kilka razy, ale za każdym razem tak szybko znikał, że nie zdążyłam zrobić zdjęć. Schab z tego(...)papryką, majerankiem i kminkiem mielonym. Przekładam do piekarnika nagrzanego do 100 stopni celsjusza i piekę ok. półtorej godziny z termoobiegiem. Kiedy schab jest miękki w dotyku i sprężysty, a tłuszcz powstały z jego wytopienia jest przejrzysty,  jest gotowy. Po upieczeniu zostawiam mięso w zamkniętym piekarniku  do czasu aż całkiem wystygnie. Następnie owijam folią aluminiową i przekładam do lodówki

Kuchnia z widokiem na ogród
Kurczak pieczony na tymianku. 118

mięso... Najważniejsze to dobrze przyprawić kurczaka, a reszta sama się robi. Ja miałam dużego kurczaka (2,3 kg), więc piekłam go około 2 godzin (mniejszemu ptaszkowi wystarczy 1,5 godziny) i przez te dwie godziny mąż przechodził katusze :-) Zapach był na tyle intensywny i smakowity, że nie dawał mu spokoju. Na szczęście dał radę, ale gdy tylko wyłączyłam piekarnik(...)wkładamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika, po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 160 stopni , przykrywamy mięso folią aluminiową i pieczemy kolejne 100 minut. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, a po ugotowaniu kroimy w ćwiartki. Cebule obieramy, kroimy w ósemki, pieczarki czyścimy i kroimy w ćwiartki. Godzinę przed końcem pieczenia kurczaka na blachę wykładamy cebule i pieczarki

Rozpustne gotowanie