mięso pieczone w piekarniku - 6000 przepisów (strona:38/400)

Pieczony filet z indyka nadziewany morelami i żurawiną 136

Żadne święta nie mogą się obyć bez pieczonego mięsa! ;) Obok tradycyjnego schabu i boczku warto zrobić także lżejszą i zdrowszą, ale równie smaczną wersję: filet z indyka nadziewany morelami i żurawiną. Nie bójcie się tego, że wyjdzie suchy. Dodatek suszonych owoców oraz pieczenie w folii sprawią, że mięso będzie bardzo soczyste, kruche i smaczne. Może być wykorzystane jako wędlina(...)folii do pieczenia i zawiązujemy jej końce, po czym robimy w niej kilka niewielkich otworów, aby para miała gdzie uciekać. Mięso wstawiamy do piekarnika na ok. 1-1,5 godziny (do wyraźnego zarumienienia mięsa). Pieczemy w 180 stopniach. Po upieczeniu mięso musi odpocząć, aby wszystkie soki mogły się wchłonąć i by pozostało soczyste. Jeśli indyk jest przeznaczony na obiad wówczas

MyCookBook.pl
Azjatycka sałatka z kaczką 119

temperaturę do 200°C i pieczemy jeszcze 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Mięso powinno ładnie odchodzić od kości – oddzielamy je ze skóry i błon (najszybciej jest po prostu ręcznie obrać). Uwaga: Nie wylewamy tłuszczu jaki się wytopił w naczyniu! Łyżeczkę zostawiamy do dressingu, resztę przelewamy do słoiczka – jest genialny do pieczonych ziemniaków (może długo stać

Poezja smaku
Polędwica pieczona w porach i ziemniaczki zasmażane z tymiankiem 112

przepis na polędwiczkę pieczoną właśnie w liściach pora... część przepisu zapamiętałam, resztę przerobiłam po swojemu:) Moja polędwiczka marynowała się około 20 godzin, bo posmarowałam ją marynatą wieczorem, a piekłam dopiero następnego dnia na obiad. Dzięki temu była pyszna - pikantna nie tylko z zewnątrz, ale również w środku. Warto przygotować ją sobie chociaż kilka godzin przed pieczeniem (np. rano przed(...)piekłam bez przykrycia, ale jeśli chcesz, żeby mięso było bardziej wilgotne, możesz piec pod pokrywką.5. Polędwiczkę pieczemy ok. 40 - 45 minut. Ziemniaki kroimy w kostkę. 10 minut przed planowanym końcem pieczenia podsmażamy ziemniaczki na niewielkiej ilości oleju do momentu, aż ładnie nam się zrumienią. Posypujemy tymiankiem.6. Po wyjęciu z piekarnika polędwiczkę kroimy na kawałki grubości ok. 1 cm. Podajemy

Kraina Tysiąca Smaków
Pulled pork- ciągnięta wieprzowina 202

zamarynować przez cały dzień i wkładam do piekarnika dopiero na noc. Dzięki temu wieprzowina kruszeje jeszcze przed pieczeniem i dużo mocniej przechodzi aromatem przypraw i ziół.   Kawałki o łącznej wadze 800g-1,5kg pieczemy w żaroodpornym naczyniu z pokrywą przez około 7-10 godzin w 110-120⁰C. Po tym czasie mięso z łatwością da się podzielić na włókna(...)zamachem dwie porcje- jedną po wystudzeniu zamrozić. Oszczędzi to sporo czasu i prądu, a odmrożony pulled pork będzie równie pyszny.   Nie wylewajcie sosu, który zostanie pieczenia mięsa- to mieszanina coli, cebuli, smaku mięsa i marynaty. Jeśli boicie się, że będzie za tłusto- włóżcie rondelek z sosem do lodówki i zdejmijcie tłuszcz, gdy już się schłodzi i zetnie. Resztę zmiksujcie

Karo in the Kitchen
Kotlety mielone z piekarnika 1259

skórki, kroimy w cząstki i smarujemy lekko olejem. Obok, tak jak na zdjęciu, układamy surowe kotlety. Wstawiamy do piekarnika (zimnego), ustawiamy grilla i pieczemy w temp. 180 stopni 25-30 minut.   Skład:  0,5 kg mielonego mięsa, 1 średni surowy ziemniak, 1 średnia cebula, sól, pieprz ziołowy (pieprz, w którym nie ma liścia laurowego)… Wykonanie:  do miski(...)włożyć mięso + zetrzeć na tarce miałkiej ziemniaka i cebulkę (jeżeli sami mielimy mięso, można też zmielić cebulę) + sól + pieprz ziołowy – dokładnie wymieszać – formować rozpłaszczone kulki – układać je na lekko natłuszczonej blaszce – piec w piekarniku – 15 minut z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni – następnie – przełączyć na grilla i piec jeszcze 10-15 minut, aż kotlety będą rumiane. Jeśli wysmaży się tłuszczyk

Tradycyjna kuchnia inaczej
Dietetyczna lasagne/ zapiekanka 183

połowę wylewamy na spód żaroodpornego naczynia wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni i pieczemy około 10 minut, aż ciasto się zetnie (nie powiem konkretnie ile czasu i w jakiej temp. bo mam tu piekarnik gazowy bez termometru;/) na upieczone ciasto wykładamy mięso, na które równomiernie wylewamy(...)pozostałe ciasto (warto przed wylaniem ponownie zmiksować ciasto bo pewnie porobią wam się grudki od siemienia lnianego) wstawiamy do piekarnika i pieczemy, aż góra ciasta się wypiecze zapiekanka o wiele bardziej smakowała mi na następny dzień kiedy ciasto i mięso przesiąkło pomidorami ;) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Obiadowa sałatka z pieczonymi ziemniakami i pieczoną piersią z kurczaka 117

Pieczone piersi z kurczaka: Piersi dobrze osuszyć i ponacinać. Cebulę i czosnek pokroić i w każde nacięcię w piersi powkładać. Mięso doprawić solą i pieprzem, naoliwić. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220stopni C i piec 30-40minut ( ja piekłam pod przykryciem i na ostatnie kilka minut odkryłam). Sos:  Jogurt naturalny wymieszać z ketchupem, wyciśniętymi ząbkami czosnku

W kuchni u Moniki
Podudzia z kurczaka z farszem borowikowo-orzechowym w porach z sałatką z jarmużu z paprykami. 219

farszem i zawijamy. Możemy je pozamykać wykałaczkami, które przed podaniem należy wyciągnąć. Na maśle klarowanym, w rondlu (rondel powinien się nadawać do smażenia i pieczenia w piekarniku), szklimy por i podsmażamy zawinięte z farszem mięso, dodajemy gałązki tymianku. Skórka powinna się zrumienić. Przykrywamy pokrywką i dusimy ok 10 minut. Podlewamy winem i bez przykrycia wkładamy do piekarnika góra - dół

BaRepas
Ostra polędwiczka w ziołach prowansalskich. 124

czasie obsmażyć polędwiczkę z wszystkich stron na dużym ogniu. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC i piec przez 20 - 25 minut (czas pieczenia może się wydłużyć o kilka minut, w zależności od grubości mięsa). Wyciągnąć z piekarnika, polędwiczkę owinąć folią aluminiową i odczekać kilka minut, aby "odpoczęło". Pokroić na plastry o grubości

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Kurczak generał z warzywami 300

lodówki. Na drugi dzień wyjmujemy go - ok. 2 godziny przed pieczeniem (aby nabrał temperatury pokojowej). Obieramy warzywa, myjemy  i kroimy (ziemniaki i cebulę w zależności od ich wielkości – na połówki lub w ósemki, marchew w talarki). Skrapiamy lekko olejem i solimy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z butelki z piwem zdejmujemy nalepki (trzeba butelkę namoczyć w ciepłej wodzie), myjemy(...)pieczemy 1,5 godziny (1 godzina na 1 kg mięsa). Podczas pieczenia mieszamy warzywa i co 30 minut wsypujemy do butelki trochę soli (aby piwo wypływało). Dodatkowo kurczaka polewamy odlanym piwem. Na 10 minut przed końcem pieczenia do warzyw dokładamy pomidorki koktajlowe (skropione olejem i oprószone solą). Po wyjęciu z piekarnika kurczaka ostrożnie zdejmujemy z butelki i pozostawiamy

mojewypiekiinietylko
Szaszłyki z kurczaka z pieczarkami 133

piekarniku, ale ze względu na sezon grillowy, równie dobrze mogą być grillowane... pewnie będą jeszcze smaczniejsze Składniki: 1-1,3 kg mięsa z udek kurczaka 3 duże cebule 500 g pieczarek ulubiona przyprawa do mięsa ok. 3-5 łyżek oleju (Rapso) Dodatkowo: patyczki do szaszłyków (ja mam długie metalowe) Wykonanie: Mięso z kurczaka pokrojone w kostkę doprawiamy przyprawą do mięsa(...)samą przyprawą którą użyliśmy do kurczaka Na każdy patyczek nabijamy mięso, cebulę, pieczarkę (jak jest duża to dzielimy na pół), mięso, cebulę itp. aż do wykończenia składników. Tak przygotowane szaszłyki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C ok. 30-40 min. na środkowej półce. Takie szaszłyki mogą być również pieczone na grillu. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Zapiekanka ziemniaczana z pieczonym mięsem 608

mieli pyszny obiadek. Ja ostatnio jestem miłośniczką tego typu obiadów. nakładam do naczynia, wsuwam do piekarnika i gotowe. A inne moje zapiekanki, których się uzbierało na blogu już bardzo dużo możecie znaleźć tutaj Składniki 6 średnich ziemniaków 250 pieczarek około 300 g pieczonego mięsa (miałam pieczoną łopatkę) 1/2 puszki pomidorów 200 ml śmietany 1 por sól pieprz(...)wlać na zapiekankę. Całość posypać startym żółty serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez pierwsze 30 minut pieczenia zapiekankę nakryć folią aluminiową, a następnie sprawdzić patyczkiem czy ziemniaki są miękkie. Wtedy należy odkryć i piec do momentu aż ser będzie rumiany. zapiekanka ziemniaczana z pieczonym mięsem

O kuchni z uczuciem
Najlepszy bigos świąteczny pieczony 1971

bigosu pieczonegopiekarniku, nigdy już nie będzie gotował bigosu! Pomijam tutaj aspekt zapachowy, kiedy to zapach kiszonej kapusty jest wszędobylski, bo tutaj liczą się walory smakowe. Mój bigos to kwintesencja polskiej kuchni. Zachwyca bogactwem składników i niepowtarzalnym zapachem leśnych grzybów i wędzonych śliwek. Powodzenie mojego bigosu zawdzięczam kilku zasadom : – pieczeniu(...)czasie z piekarnika, przemieszać. Odchodzi już wtedy mięso od kości, więc kości należy powyciągać i wyrzucić. – Polać resztą wina, dodać pokrojoną kiełbasę (najpierw wzdłuż na cztery, potem na plasterki) i zapiekać jeszcze przez 2 godziny. Kiedyś wkładałam kiełbasę od razu z innym mięsem, ale długie pieczenie sprawiało, że znikała

To co kocham
Karkówka z porem i pieczarkami 229

tłuszczu, obsmażyć z obu stron karkówkę, patelnia powinna być dobrze rozgrzana. Na dno formy do pieczenia wyłożyć plastry karkówki, na każdym położyć nieco podsmażonego pora i wierzch przykryć plasterkami pieczarek. Formę przykryć folią do pieczenia i piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku około 50 minut, następnie zdjąć folię i zapiekać przez około 10 minut. Po upieczeniu przykryć mięso(...)pozostawić je w wyłączonym piekarniku jeszcze przez 5 minut, aby mięso doszło i zatrzymał się proces pieczenia. Część wytopionego płynu możemy wykorzystać do zrobienia smacznego sosu. Do rondelka wlać 0,5 litra płynu, nieco zredukować go i pod koniec dodać 5 łyżek śmietany 30%. Sos doprawić do smaku pieprzem i solą, gotować ze śmietaną na małej mocy palnika, aż zacznie

Kuchcik gotuje
Pieczona karkówka 150

naczynia i włożyć do piekarnika ,rozgrzanego do 250 stopni na 30 minut ( ważne -po 15 minutach należy karkówkę przekręcić ) . Krok 6 . Po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec ok 2 godzin. Ponieważ czas pieczenia zależy od grubości mięsa ,należy sprawdzać wykałaczką czy jest miękkie.  Bardzo ważne jest co kilka minut podlewać mięso wydzielanym sokiem(...)zamiar wykorzystać część  pieczeni na obiad to pod koniec pieczenia kroje ją na plastry ( coś w rodzaju kotletów Życzę smacznego

Eli Gotowanie

Proponowane wyszukiwania