mięso pieczone w piekarniku - 6000 przepisów (strona:33/400)

Pieczone udka z kurczaka w białym sosie ze świeżego chilli 237

Klasyka w połączeniu z tym co tygryski lubią najbardziej czyli chilli :). Świeże papryczki są już dostępne w większości marketów i często też są uprawiane w Polsce - jak odmiana pepperoni. Pieczone udka to ulubione danie wielu Polaków, dodatek słodkiej papryki, czosnku i kminu rzymskiego doda w nich natomiast świetnego koloru i smaku. Jestem zwolennikiem umiarkowanej ostrości tak by kapsaicyna(...)szczypta kakao sól kmin rzymski szczypta pół łyżeczki koncentratu pomidorowego Dodatki: Puure ziemniaczane z dodatkiem pietruszki suszonej, masła i gałki muszkatałowej obsypane czarnym sezamem Przygotowanie: 1/ Mięso marynujemy i wstawiamy do pieczenia do piekarnika na środkową półkę na ok 35-40 minut przy temp. 185 stopni 2/ Ucinamy ogonki papryczek i wstawiamy do wody wraz z obranym i pokrojonym

Kuchnia PROzdrowotna
Duszona karkówka z cebulką 159

ogniu, po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego. Cebulę kroimy w pióra lub plastry i posypujemy nią mięso. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy ze sobą, polewamy nim mięso i cebulę, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 1 godzinę w 200 stopniach. Prawda że proste? A efekt zaskakująco dobry- soczyste, ale kruche mięsko rozpływa się w ustach

Aromatyczne Podróże
Kurczak w sosie marchewkowym 172

tymianku 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego sól pieprz Na patelni rozgrzać masło. Udka oprószyć solą i pieprzem, a następnie przyrumienić z dwóch stron na złoty kolor. Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 20 minut. Na czystej patelni rozgrzać masło i zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać startą marchewkę i pokrojony seler naciowy. Smażyć

O kuchni z uczuciem
Kurczak pieczony w panierce 116

zaproponować kurczaka pieczonego w panierce. Danie bardzo proste, smaczne, a co najważniejsze, nie nasiąknięte tłuszczem. Naprawdę polecam. Składniki: 4 nogi z kurczaka lub 8 pałeczek 3-4 łyżki oliwy 1 łyżeczka suszonego oregano pół łyżeczki suszonej bazylii pół łyżeczki suszonego majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki ostrej papryki sól pieprz około 1 szklanki bułki tartej Mięso umyć, osuszyć(...)pieprzem. Do oliwy dodać wszystkie przyprawy i wymieszać. Powstałą marynatą natrzeć dokładnie mięso i odstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie mięso wyjąć z lodówki i każdy kawałek dokładnie obtoczyć w tartej bułce. Ułożyć mięso na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Piec około 50-60 minut, aż skórka ładnie

kuchnia doski
Schab ze śliwką w koperkowej marynacie. 152

marynatę wylewamy na mięso) podlewamy wodą tak aby poziom wody w naczyniu wynosił około 1 cm. Masło rozpuszczamy na patelni i polewamy nim schab. Tak przygotowane mięso pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 1,5 godziny.  Z pozostałej wody z tłuszczem możemy zrobić bardzo pyszny sos - przelewamy zawartość naczynia na patelnię, podgrzewając na małym ogniu

Moje-pitraszenie
Lasagne lazania z mięsem mielonym 142

smaku i dokładnie wymieszać. Płaty lasagne rozłożyć na stolnicy, nałożyć połowę mięsa i zwinąć w ruloniki. Przenieść do natłuszczonego żaroodpornego naczynia  i obłożyć resztą mięsa. Następnie położyć plastry sera. Piec w piekarniku nagrzanego do 180 stopni około 30 minut

Tradycyjna Kuchnia
Indyk z pomarańczami. 154

krążki. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć cebulę i jedną pomarańczę, na to wyłożyć indyka (zalewę, w której się moczył zachować, bez przypraw), a na mięso drugą pomarańczę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok. godzinę, polewając co jakiś czas marynatą. Upieczone mięso wyłożyć na talerz.  Z naczynia przelać do garnka powstały sos, cebulę i pomarańcze

zadanie-gotowanie
Barszcz ukraiński 176

następnie wyłączamy i zostawiamy na około 2 godziny w wodzie. Po tym czasie wylewamy wodę, zalewamy świeżą i gotujemy do miękkości. Buraki zawijamy w folie i pieczemy w piekarniku (200stopni) około 1 godzinę. Mięso umieszczamy w garnku, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Wylewamy cała wodą, opłukujemy garnek i mięso. Zalewamy świeżą wodą i gotujemy na małym ogniu około godzinkę

Kolizje Smaków
Rolada drobiowa z papryką. 136

wykładamy na grubość około 1 cm. Posypujemy obficie oregano i wykładamy na nie paprykę,posypujemy solą. Następnie zawijamy mięso w roladę. Tak zawinięte mięso w folii przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po tym czasie mięso odwijamy z folii i zapiekamy jeszcze 10-15 minut, żeby mięso z góry się zarumieniło

Moje-pitraszenie
Karkówka pod warzywną pierzynką 155

kroimy w plasterki, odparowujemy z nadmiaru wody na patelni. Wykładamy na mięso. Marchew obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Posypujemy potrawę. Na każdym kawałku mięsa kładziemy po plastrze sera. Pieczemy w piekarniku nagrzanych do 180 stopni

Pobite gary Barbary
Kurczak z rożna 145

obiadu. Łyżkę cukru rozpuszczamy w połowie szklanki wody.  Kurczaka nadziewamy na rożen, ściśle związując nogi i dbając o przyleganie do całości skrzydełek. Smarujemy mięso wodą z cukrem. Kurczaka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 - 190 stopni; czas zależy od wagi: na 1 kilogram 60/70 minut. Pozwalamy mu chwilę odpocząć, by pozostał soczysty i porcjujemy. Voila! Smacznego

Życie zamknięte w smaku
Kalafior zapiekany z serem i szpinakiem, czyli bomba witaminowa w smacznej, obiadowej formie 246

szczypta szafranu  Przygotowanie: Ugotowanego kalafiora dzielimy na dość drobne różyczki. Układamy warstwę w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Na kalafiorze rozkładamy obrane z kości, pieczone mięso kurczaka. Wstawiamy bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podpiekamy przez jakieś 15 minut, tak by mięsko zaczęło się rumienić. W tym samym czasie na patelni podsmażamy szpinak z masłem

Kuchnia po mojemu
Skrzydełka na słodkawą nutę - kurczak 172

tłuszczu jaki wytopił się ze skrzydełek dodajemy, musztardę, miód, przecier, imbir, sól i pieprz do smaku. Sos należy zagotować i polać nim skrzydełka, następnie wstawić do piekarnika i piec pod przykryciem do miękkości mięsa. W czasie pieczenia jeden raz skrzydełka należy odwrócić i polać sosem, aby nie wyschły za bardzo

Jadło i czytadło
Żeberka w coli i miodzie. 204

rozgniecionym czosnkiem, miód, colę, ketchup dokładnie mieszamy, dodajemy żeberka, mieszamy, odstawiamy do lodówki na 2-3 godz., następnie wraz z marynatą wkładamy do worka i pieczemy w piekarniku około 1 godz. , aż mięso odchodzi od kości, podawać np. ze smażonymi ziemniaczkami

Kuchnia Beaty
Poniedziałkowy "fit" - jogurtowe udka z kurczaka 187

Dziś w poniedziałkowym cyklu przedstawiamy propozycję obiadową, a właściwie mięsa do obiadu. Zrobiłyśmy udka z kurczaka w wersji "fit" czyli bez tłustej skóry. Pieczone są w jogurcie naturalnym dzięki czemu są, delikatne i nie są suche. Polecamy nie tylko tym na diecie... Jogurtowe udka z kurczaka SKŁADNIKI: 2 udka z kurczaka 3 ząbki czosnku 0,5 szklanki jogurtu(...)dodać zielony pieprz i dolać jogurt. Zamknąć rękaw i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Przed włożeniem do piekarnika rękaw nakłuć w kilku miejscach. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec w nim mięso w rękawie ok 35 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pieczone żeberka wieprzowe 241

Przygotowanie: Żeberka pociąć na kawałki, polać łyżką oleju i posypać przyprawami. Dodać pokrojone cebule i zgnieciony nożem, nie obrany czosnek. Zostawić na 1-2 godz.  Piekarnik rozgrzać do 180 st C. Mięso piec ok 2 godzin w rękawie do pieczenia. Na pięć minut przed końcem otworzyć rękaw i podpiec żeberka na ciemniejszy kolor z góry.. Smacznego

Gaździnka warzy
Kurczak w ziołach i czosnku 247

Wszystkie składniki marynaty mieszamy. Następnie wcieramy ją w mięso. Odstawimy do lodówki na ok. przynajmniej 1h, ale lepiej na dłużej, aby mięso było bardziej aromatyczne:) 2. Piekarnik rozgrzewamy. 3. Wkładamy mięso w rękaw. Pieczemy ok 45 min w temp. 180*C, po czym rozcinamy rękaw i pieczemy kolejne

Kuchnia Pełna Pasji
Drożdżowelove z mięsem mielonym i ziołami 147

mąki ze szczyptą soli oraz oliwą. Zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Na rozgrzanej oliwie przesmażyć mięso, dodać sos pomidorowy, poddusić razem z ziołami. Ciasto rozwałkować, polać mięsem z sosem, wstawić do piekarnika i piec 15 minut, posypać pizzę serem i dopiekać aż ser się rozpuści. Piekarnik rozgrzać na maksymalną moc. Podawać z sosem jogurtowym

Magiczne Życie Marty
Udziec z indyka 147

pieczony udziec z indyka w domowym sosie bbq. Mięso jest miękkie i soczyste. Zdrowe, bo indyk ma mało tłuszczu i jest niskokaloryczny. Świetnie sprawdzi się na ciepło, ale równie dobry będzie na zimno, jako wędlina na kanapki. Polecam! Składniki: udziec z indyka o wadze ok. 2kg 2 łyżki grubo mielonego pieprzu 1 czubata łyżka soli 4 łyżki oleju Mięso(...)łyżeczka soli W miseczce dokładnie wymieszać wszystkie składniki sosu. Do naczynia żaroodpornego przełożyć obsmażone mięso i natrzeć je dokładnie sosem. Wstawić do piekarnika (bez przykrycia) rozgrzanego do 120 stopni i piec przez 3 h. Mięsa nie trzeba przewracać. Na koniec zwiększyć temperaturę do 220 stopni i piec 10-12 minut. Spożywać na ciepło lub zimno. Inspiracja

Moja Galeria Smaku
Pieczona kaczka z jabłkami 223

stopni piekarnika i pieczemy ok. 1,5-2 godzin aż mięso będzie miękkie co jakiś czas polewając je wytapiającym się tłuszczem. Po tym czasie wyjąć mięso z naczynia i położyć na kratce i dopiec jeszcze ok. 20-30 minut aż skórka zrobi się rumiana.Sos powstały z pieczenia można przecedzić przez sitko i zagęścić mąką lub odparować.Smacznego Post Pieczona

UgotujmyTo.pl
Pierś z indyka ze szpinakiem i paprykowym serem w cieście francuskim 158

francuskim i zaplatamy paskami, lekko je na siebie nakładając, by dobrze się skleiło. Całość wkładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 1 godzinę. Nad formę z mięsem w cieście wkładamy pustą brytfannę, aby ciasto się nie spaliło - wyjmujemy ją na około 20-25 minut przed końcem pieczenia, aby ciasto

Kolorowy Przepisownik
Udka zapiekane z cukinią, marchewką i cebulą 163

ćwiartki. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w cienkie paseczki. Warzywa ułożyć pomiędzy udkami z kurczaka i całość posypać solą oraz pieprzem. Naczynie żaroodporne przełożyć do piekarnika i piec w 195ºC, aż warzywa i mięso wyraźnie się zarumienią (ja najpierw piekłam pod przykryciem około 30 minut, a później zdjęłam pokrywkę i zapiekałam jeszcze 15 minut

Ugotować
Aromatyczny schab z ...rękawa 157

pieczenia i włożyłam do niego mięso. Spięłam z obu końców i włożyłam do lodówki na 1 godzinę.   Piekarnik ustawiłam na200 °C. Mięso włożyłam do zimnego piekarnika. Kiedy piekarnik nagrzał się do ustawionej temperatury piekłam schab 1 godzinę. Po przestudzeniu włożyłam do lodówki na kilka godzin. Dopiero teraz wyjęłam z rękawa i pokroiłam w plasterki.       Wspaniały schab

Kuchnia u Krysi
Udka pod jabłkową pierzynką 260

skóry i obtoczyć w jabłkach. Odstawić na co najmniej 3 godziny. Przełożyć do naczynia do zapiekania razem z marynatą jabłkową, wykładając ją na wierzch mięsa. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez 1-1,5godz. Po upieczeniu odczekać 10min i podawać. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Mięsa , Obiad , Zapiekanki Tagged: cydr , jabłka

https:KKuchniaMniam
Pałki kurczaka w mozzarelli, czosnku i czerwonej cebuli 114

oraz przyprawą maggi i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika - piec bez przykrycia około 40 minut. Po tym czasie wyjąć naczynie z piekarnika i poukładać pomiędzy pałki kurczaka mozzarellę ( kawałki lub małe kulki). Mięso piec jeszcze około 15 minut ( do czasu rozpuszczenia się mozzarelli). Smacznego

Nie tylko w kuchni
Pieczony schab z musztardą 162

olejem. Położyć  mięso, obłożyć pozostałą cebulą i cytrynami. Przykryć i wstawić na noc do lodówki..Musztardę wymieszać z miodem.Mięso wyjąć z marynaty, doprawić pieprzem a następnie natrzeć ze wszystkich stron musztardą z miodem.Na patelni mocno rozgrzać olej  obsmażyć krótko schab z każdej strony do lekkiego zrumienienia.Jeśli  patelni można używać w piekarniku, przykryć(...)niej schab folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W innym przypadku przełożyć mięso do odpowiedniego naczynia. Piec mięso przez ok 60 minut. ( temp wewnątrz mięsa 54 - 60 st C) Po wyjęciu z piekarnika pozostawić przez co najmniej 10 minut pod przykryciem.Podawać na gorąco z chrzanem i buraczkami lub na zimno jako wędlinę. Smacznego

Stare Gary