mięso pieczone w piekarniku - 6000 przepisów (strona:24/400)

C - Sznycel wieprzowy z oscypkiem w sosie serowo-grzybowym 185

wodą, doprowadzić do wrzenia, dodać topione sery, mieszać do rozpuszczenia, dodać pieprz do smaku i ewentualnie łyżeczkę musztardy (jeżeli lubimy wyraźniejsze, kulinarne doznania). Przygotowanym sosem zalać mięso i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec pod przykryciem, 40 minut w temp. 220 stopni

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Łopatka pieczona z cydrem 278

sokiem pomarańczowym Rolady z indyka pieczone z rozmarynem Szynka pieczona z żurawiną Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie Tym razem łopatka marynowała się w marynacie z cydru, z dodatkiem sosu sojowego, oraz pikantnego sosu sweet chilli i z dużą ilością przypraw (majeranek, liść laurowy, papryka, ziele angielskie itd). Pyszna łopatka pieczona, polecam: Najpierw natarłam łopatkę(...)cebuli. Łopatkę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C, piekłam mięso ok. 1 godziny bez przykrycia, na ostatnie 30 minut przykryłam garnek z mięsem pokrywką i zwiększyłam temperaturę do 200 stopni C. Po upieczeniu wyjęte mięso zostawiłam aby chwilkę odpoczęło. Kroiłam mięso na zimno w grube plastry i podałam z ziemniakami i cebulą. Łopatka pieczona z cydrem pokrojona

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowe wędliny: Boczek pieczony 343

układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy wierzch pieprzem, papryką słodką i ostrą, kładziemy ziele angielskie i liście laurowe. Przykrywamy naczynie i wkładamy do nagrzanego na 200 st. piekarnika. Pieczemy ok. godziny, do czasu, aż mięso się ładnie zrumieni. Na dnie naczynia podczas pieczenia zbierze się płyn. Nie wylewamy go. Gdy zastygnie zmieni się w pyszny smalec z galaretką, którym można

chwile dla mnie
Udziec z indyka w pomarańczach 165

keczup z olejem, przyprawą do grilla i szuszem warzywnym. Nacieramy mięso marynatą.  Pomarańcze kroimy w plastry, a cebulę w piórka.  Na dnie naczynia ułóż plastry pomarańczy oraz cebulę. Odłóż kilka pomarańczy do przykrycia udźca pod koniec pieczenia. Włóż do naczynia żaroodpornego i piecz pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180 C aż mięso będzie miękkie

W kuchennej krainie
Testujemy: patelnia Woll linia Logic 24 cm 151

zaszkodzi zwłaszcza że jest on nośnikiem smaku). - patelnie jak i pokrywki do nich wytrzymują temperaturę 220 stopni co pozwala również na stosowanie ich podczas pieczenia w piekarnikach, a tym samym stosowanie jednego naczynia (np. obsmażenie mięsa przed późniejszym pieczeniem) - powłoka patelni jest wykonana ze specjalnej tytanowej ceramiki, a to pozwala twierdzić że będzie zdecydowanie odporniejsza na zarysowania czy ścieranie niż(...)jakieś 5 cm), którą bardzo dobrze się trzyma i co istotnie nie nagrzewa się (nie dotyczy to sytuacji, kiedy patelnia jest w piekarniku – tutaj grzeje się solidnie, ale ciężko żeby tak nie było jak w piekarniku – w naszym przypadku – panowała temperatura 220 stopni gdyż chcieliśmy sprawdzić czy faktycznie pokrywka nie strzeli a rączka czy uchwyt do pokrywki

Kuchenne Wariacje
Polędwiczki wieprzowe z purée z batatów i glazurowanymi w miodzie marchewkami 201

wierzchu. Następnie układamy polędwiczki na brytfance, wlewamy na nią pozostały z marynaty sos oraz układamy na wierzchu kilka cząstek masła. Wstawiamy do piekarnika. Pieczenie: Temperatura - 180ºC Czas - ok. 10-15 minut #Przydatne info:  Po upieczeniu mięso wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na talerz, by "odpoczęło" i wchłonęło wszystkie soki. Nie ważcie się go kroić przed upłynięciem przynajmniej(...)momentu, gdy wszystkie się zeszklą. Podajemy od razu po przygotowaniu. Na talerzu układam purée, polędwiczki kroję w plastry, marchewki układam obok. Mięso polewam glazurą z marchewek (choć można je polać także sosem z pieczenia). Jest naprawdę pysznie i z dużą ilością beta-karotenu. Oczywiście tak zamarynowane mięso możecie podać z Waszymi ulubionymi dodatkami lub skorzystać jedynie z przepisu na marchewki

Cooking Monster
Szynka pieczona w marynacie klasycznej (gotowej) 219

umyć, osuszyć i włożyć do worka z marynatą. Całość wstawić do lodówki - na około 24 godziny. (U mnie przeleżała 48 h.) Po tym czasie mięso (z marynatą) przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 2 godzin w 180 stopniach. (W międzyczasie podlewać wodą i uważać, aby sos się nie przypalił.) Mięso prze zamarynowaniem można pokroić w plastry. Wtedy

Di gotuje
Drobiowe roladki z serem zapiekane z pieczarkami, szczypiorkiem i śmietaną 306

Wyciągnij mięso z lodówki. Włącz piekarnik na 170stC. Wszystkie krojone składniki wymieszaj ze sobą i rozsyp między roladkami, możesz też nieco wepchnąć pod boki mięsa. Całość, także filety, zalej sosem. Wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika. Piecz od 35 do 50 minut, w zależności o tego, czy wolisz bardziej soczyste czy bardziej wypieczone mięso. W trakcie pieczenia kilka razy podlej roladki

Anioszek w kuchni
Pieczona kaczka z jabłkami 203

reguły, że na każde rozpoczęte 0,5 kg mięsa powinno przypadać 20 minut. Jeśli jednak piekarnik nie ma termoobiegu lub kaczka niekoniecznie była bardzo młoda, czas pieczenia może być dłuższy - dlatego warto co pół godziny otworzyć garnek, polać mięso sosem z pieczenia oraz sprawdzić jego rzeczywisty stan. W międzyczasie obieramy ziemniaki i podgotowujemy je przez 15 minut w dobrze osolonej(...)minut przed końcem pieczenia mięsa w taki sposób, aby były częściowo przykryte sosem z pieczenia. Kaczkę podajemy ciepłą razem z ziemniakami – w całości lub w porcjach. Dekorujemy żurawiną i rozmarynem. Podajemy z dodatkową żurawiną oraz z sosem z pieczenia. Uwagi Jeśli chcemy, aby kaczka miała bardziej rumianą i chrupiącą skórkę, przez ostatnie 15-20 minut możemy piec ją bez przykrycia

Kulinarna Pokusa
Zapiekany filet z piersi indyka 161

upieczony. Całość naszej pracy zajmie nam dosłownie 5 minut, a pieczenie kolejne 50 - w niespełna godzinę uzyskamy obiad idealny! Soczysty kawałek mięsa, a zapachy unoszące się po domu z pieczenia z pewnością poprawią nam nastrój! :) Jest pysznie! :) Składniki: ok. 800 g filetu z piersi indyka, 3-4 garści szpinaku, ok. 10 suszonych pomidorów z zalewy, ser,* szynka serrano, oliwa, sól(...)następnie związać przy pomocy bawełnianego sznurka.  Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Mięso umieścić w naczyniu żaroodpornym, lekko polać oliwą z oliwek i podlać winem. Pieczemy przez 50 -55 minut, następnie mięso wyciągamy z piekarnika lekko przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy na ok. 15 minut, żeby doszło. Smacznego :) * u mnie parmezan i ser z truflami

Plate of Joy
Pieczeń z rostbefu na różowo. 135

marynaty wymieszać i zanurzyć w niej oczyszczone mięso. Po dwóch lub więcej godzinach marynowania wyjąć i lekko oprószyć mąką. Obsmażyć na oleju z każdej strony na rumiano. Ułożyć na kratce do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Piec krótko, ok. 30 minut. Wyjąć i odstawić, by soki wewnątrz pieczeni rozeszły się równomiernie. Podawać na ciepło

Kulinarny karnet Christophera
aromatyczna szynka pieczona na jabłkach 189

z jabłkiem Jesienna aura sprawia, że mamy apetyt na "konkretne" dania. Niewątpliwie należy do nich pieczeń z wieprzowej szynki, której wyborny smak, został tym razem dodatkowo podkreślony, aromatem pieczonych jabłek.  składniki 1,5 kg foremnej wieprzowej szynki 3-4 niewielkie kwaśne jabłka 1,5 łyżki soli kamiennej grubej  1 łyżeczka cukru brązowego 2 liście laurowe(...)dnie wysmarowanej tłuszczem brytfanki ( z przykrywką). Na jabłka kładziemy naszą szynkę i wstawiamy całość do piekarnika, nagrzanego do 220 stopni. W tej temperaturze pieczemy mięso, bez przykrycia, przez pierwsze 20-25 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, dokładamy do pieczeni pozostałe jabłka pokrojone w ćwiartki, przykrywamy brytfankę i pieczemy przez kolejne 60 minut. Wyłączamy piekarnik, zostawiając

Miód i pieprz
Pieczeń wieprzowa 205

temperatury pokojowej. Obsmażyć na patelni, włożyć do naczynia żaroodpornego, dodać parę ząbków czosnku, gałązkę tymianku, pokrojoną w piórka cebulę, podlać winem i wstawić do  piekarnika nagrzanego do 190 - 200 st C. Piecmięso będzie miało w środku temperaturę ok 76 - 78 st C. Moja wieprzowina piekła się ok 1,5 godziny. Po upieczeniu mięso zawinąć w folię aluminiową

Stare Gary
Udka kurczaka pieczone w sosie pomidorowym 1310

Udka i podudzia z kurczaka pieczone z cebulą w mocno pomidorowym i aromatycznym sosie. Mięso jest delikatne, soczyste o słodkim, lekko kwaśnym smaku. 6 nóg z kurczaka olej rzepakowy do smażenia MARYNATA: 6 łyżek oleju rzepakowego 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy 2 ząbki czosnku 1 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 1 łyżeczka papryki słodkiej(...)pokrojoną w piórka cebulę. Wlać przecier pomidorowy i chwilę poddusić. Wlać śmietanką, przyprawić i chwilę gotować, aż sos trochę zgęstnieje. Tak przygotowany sos wyłożyć na mięso. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec przez 1,5 do 2 godzin. Po upieczeniu, zanim podamy mięso należy odczekać 10 min, aby mięso zatrzymało w sobie wszystkie soki. Po upieczeniu można

https:KKuchniaMniam