mięso pieczone w piekarniku - 6000 przepisów (strona:17/400)

medaliony z indyka w kokosie 270

mąkę wymieszać z kokosem i panierować w tym mięso. Na patelni rozgrzać olej i zrumienić lekko kotlety z obu stron dosłownie przez chwilę. Następnie przełożyć mięso na blaszkę do pieczenia i wstawić do piekarnika z górną grzałką nagrzaną do 200*C. Piec około 10 minut. Mięso można też upiec na samej patelni ale należy robić to powoli bo kokos łatwo

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
pikantna pieczona szynka 240

mięso w lodówce na 24 godziny).  Następnego dnia szynkę wyjmujemy z lodówki i osuszamy z marynaty papierowym ręcznikiem. Teraz możemy sporządzić pikantną zaprawę w której upieczemy mięso. Mieszamy ze sobą pieprz bałkański, ziarna gorczycy, słodką paprykę, czosnek w płatkach, sól, dodajemy drobno posiekane papryczki chilli, lubczyk, oliwę i suszone pomidory. Tak sporządzoną zaprawą, dokładnie nacieramy osuszoną szynkę. Następnie mięso(...)nagrzanego do 220 stopni. W tej temperaturze pieczemy mięso, bez przykrycia, przez pierwsze 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, przykrywamy szynkę i pieczemy przez kolejne 60 minut. Wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim pieczeń na 30-40 minut. Jest to bardzo ważny etap, niestety często pomijany podczas pieczenia. Umożliwia on pieczeni, wchłonięcie z powrotem soków, które z niej

Miód i pieprz
Kurczak, ziemniaczki, marcheweczka z woreczka 187

cytryny, natrzeć przyprawami i odstawić na pół godziny.Marchewkę i ziemniaki obrać i pokroić. Przełożyć wszystko do woreczka do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika  i piec do miękkości ziemniaków i mięsa. W razie potrzeby doprawić do smaku

Moje domowe kucharzenie
Szaszłyki wieprzowe z papryką i cebulą w marynacie staropolskiej. 246

mięsa marynatą. Swoje szaszłyki piekłam w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni z termoobiegiem przez pierwsze 20 minut przykryte folią aluminiową, po tym czasie odkryłam folię, szaszłyki odwróciłam, posmarowałam ponownie marynata i piekłam kolejne 20 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem. Kiedy są rumiane, a mięso mięciutkie są gotowe. Szaszłyki podałam z pieczonymi ziemniaczkami i kartuskimi ogórkami konserwowymi

Kuchnia z widokiem na ogród
Kaczka długo pieczona 244

się ostatnio złożyło, że z chęcią sprawdzam różne mięsa pieczone w niskich temperaturach. Po  rostbefie przyszła kolej na kaczkę. Niewątpliwą zaletą tak pieczonego mięsa jest fakt, iż po włożeniu do piekarnika, nie trzeba się nim za dużo zajmować - ale trzeba dużo cierpliwości. Dlatego najlepiej planować jako dużą obiadokolację.  Metodę z solanką podawała Magda Gessler(...)kaczki tłuszcz. Piekarnik nagrzać do 80 st.C. Ułożyć kaczkę na ruszcie piersiami do góry i piec ok 8 godzin. Po ok 6 godzinach zwiększyć temperaturę do 100 st. C. Można też kaczkę co jakiś czas podlać piwem i dodatkowo ptaszka ponakłuwać. Na ostatnią godzinę pieczenia zwiększyłam temperaturę do 180 st.C. aby ptak pięknie się zrumienił. Ponieważ kaczka piecze się

Stare Gary
Drożdżowe pierogi z soczewicą 185

robić pierogi, to niech będą wyjątkowe, niech będą takie, że „mucha nie siada”. Moje pierogi są z ciasta drożdżowego, farsz to soczewica z odrobiną mięsa i koperku, pierożki pieczemy w piekarniku. Jak smakują? Troszkę jak paszteciki, ale o niebo lepsze, miękkie i smaczne nawet następnego dnia. Świetnie smakują na ciepło, prosto z piekarnika, odsmażane na masełku lub zimne(...)włoskiego – średnica ok 3 cm), zlepić boki, bardzo dokładnie bo lubią się rozklejać podczas pieczenia. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w 2 cm odstępach, przykryć ściereczką do napuszenia (około 2o min). Jajko rozmącić z dwiema łyżkami wody. Każdego pieroga posmarować jajkiem. Piekarnik nagrzać do 180 st. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 25-30 min bez termoobiegu

moj przepis na
polędwica po węgiersku czyli wędlina z piekarnika 177

polędwica długo pieczona Wieprzowy schab, oraz wykonane z niego wyroby, to wysoce cenione w naszych domach artykuły. Dzisiaj chciałbym zaprezentować sposób,  przygotowania kawałka schabu, poprzez długotrwałe pieczenie go w niskiej temperaturze. Taka temperatura pieczenia, w sumie niewiele się różni od temperatury panującej w wędzarni, podczas wędzenia mięsa ciepłym dymem. W wędzarni oprócz temperatury, to dym daje mięsiwu końcowy(...)pieprzem bałkańskim i całość wcieramy w schab. Teraz mięso układamy na ruszcie ( zapewni mu to dostęp powietrza z każdej strony) i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 75 stopni. W tej temperaturze pieczemy mięso, bez przykrycia, przez pierwsze 150 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 85 stopni i pieczemy przez kolejne 40 minut. Wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim pieczeń do całkowitego wystygnięcia

Miód i pieprz
szynka peklowana długo pieczona - sposób na domową wędlinę 410

peklowana szynka długo pieczona Dziś pragnę przedstawić kolejny sposób, na zrobienie domowej wędliny bez wędzenia. Szynka wykonana według tego przepisu jest soczysta i niezwykle krucha. Tak naprawdę wykonanie tej szynki, nie jest zbyt pracochłonne, warto więc zabrać się do jej przygotowania już dziś, by móc cieszyć się w nadchodzące święta, wybornym smakiem własnoręcznie zrobionej wędliny. składniki(...)koniecznie z naturalnego włókna), lub wkładamy w siatkę wędliniarską. Teraz mięso układamy na ruszcie ( zapewni mu to dostęp powietrza z każdej strony) i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 75 stopni. W tej temperaturze pieczemy mięso, bez przykrycia, przez dwie godziny. Następnie zwiększamy temperaturę o  dziesięć stopni (do 85 stopni)  i trzymamy w piekarniku kolejne trzydzieści minut. Szynkę wyjmujemy

Miód i pieprz
Indyk pieczony 174

marynacie, a następnie pieczona. Idealna do obiadu podana z sosem lub jako wędlina na kanapki. Taka domowa-najlepsza. Bardzo lubię takie pieczone mięso na kanapki. Jeśli macie ochotę na inne przepisy z udziałem mięsa to zapraszam tutaj    Znajdziecie tam mnóstwo przepisów, które warto wykorzystać. Polecam! 1 kg piersi z indyka marynata 2 ząbki czosnku(...)Przełożyć mięso wraz z zalewą do naczynia żaroodpornego  przykryć pokrywą i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 20 minut, a następnie polać mięso zalewą w której się piecze i piec ponownie pod przykryciem w 180 stopniach C około 35 minut. Indyk pieczony

O kuchni z uczuciem
Pieczeń rzymska 520

obiad. Moje inne propozycje mięsne na świąteczne mięsiwa obiadowe to między innymi szynka pieczona z żurawiną, szynka faszerowana lub pieczona szynka w marynacie z sokiem pomarańczowym. Polecam. Pieczeń rzymska na Świąteczny obiad Składniki: 1,5 kg mięsa mielonego (karkówka i boczek) 2 łyżki prażonej cebulki 2 ząbki czosnku 1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy jaglanej 2 jajka(...)jaglaną. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną. Żaroodporną keksówkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 160°C z termoobiegiem. Przekładamy mięso do formy, całość dokładnie dociskamy. Pieczemy w piekarniku przez 1 godzinę. Po tym czasie posypujemy powierzchnię pieczeni resztą bułki tartej i dopiekamy jeszcze 15 minut. Studzimy pieczeń nie wyciągając z formy, następnie kroimy w plastry i przekładamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szynka pieczona w kawałkach z pieczarkami i cebulą 196

wersji obiadowej (choć w moim rodzinnym domu się jej nie robiło) - mięso jest dużo smaczniejsze, mniej suche od schabu a przygotowuje się je bardzo podobnie. Dziś przedstawiam wersję szynki pieczonej w kawałkach - danie obiadowe, które "robi się samo". Pasuje praktycznie do wszystkiego - ziemniaków, ryżu, kaszy czy kluseczków. Jeden z przepisów idealnych na niedzielę - można przygotować wszystko dzień wcześniej(...)pieczarki z cebulą można również odłożyć na noc do lodówki lub przygotować je bezpośrednio przed pieczeniem mięsa. 3. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać cebulę i pieczarki. Majonez, keczup i musztardę wymieszać razem, dodać do mięsa, całość dobrze wymieszać.  4. Mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec pod przykryciem ok 1,5 godziny (w przypadku dużych

Kto ugości moich gości?
Schab duszony w czerwonym winie 197

szaszłyków, piekarnik nagrzewam do temp 200° C i wstawiam mięso na około 20 min. Następnie zmniejszam temperaturę do 180°C i piekę około 2 godz. Upieczone zostawiam w piekarniku, aż całkowicie wystygnie. następnie rozcinam rękaw, wyjmuję mięso i przekładam na deseczkę. Kroję na plastry i gotowe. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Schab pod warzywną pierzynką i mozzarellą 188

mięsa nie powinny leżeć jeden na drugim, lepiej je powciskać obok siebie bo przy pieczeniu i tak troszkę się skurczą). Na mięso wyłożyć podduszone i osolone warzywa. 4. Keczup, majonez i musztardę wymieszać. Posmarować dokładnie wierzch warzyw. 5. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C (góra-dół) na ok 1h 15 minut (czas pieczenia zależy od grubości mięsa, najlepiej(...)Mozzarellę pokroić w kosteczkę (lub ser żółty zetrzeć na tartce). Gdy mięso będzie już miękkie należy posypać nią wierzch i włożyć z powrotem do piekarnika, wyłączyć grzanie i zostawić tak na kilka minut żeby ser się roztopił a mięso "odpoczęło". Inne przepisy na pyszne mięsa pieczone w podobny sposób: Schab po cygańsku Schab pieczony w plastrach

Kto ugości moich gości?
Pieczona karkówka z sokiem pomarańczowym, sosem sojowym i sweet chilli 260

oregano Mięso pieczonepieczona szynka w marynacie z sokiem pomarańczowym Rolady z indyka pieczone z rozmarynem Szynka pieczona z żurawiną Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie Tym razem proponuję Wam upiec lekko pikantną pieczoną karkówkę z sokiem pomarańczowym, z dodatkiem sosu sojowego zaraz soli, oraz pikantnego sosu sweet chilli i z dużą(...)piekarnika nagrzanego do 160 stopni C,  piekłam mięso ok. 1 godziny  bez przykrycia, na ostatnie 30 minut przykryłam mięso folią aluminiową i zwiększyłam temperaturę do 200 stopni C. Po upieczeniu wyjęte mięso zostawiłam aby odpoczęło i wystygło. Kroiłam mięso na zimno w cienkie plasterki, odkroiłam też kilka grubych plastrów do obiadu. Z płynu, który powstał podczas pieczenia zrobił się naturalny

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Fricassee z piersi kurczaka. 1256

brytfannie, wlać szklankę wody ,wstawić do nagrzanego piekarnika,temp.170stop. i piec około1 h. Miękkie mięso ostudzić, sos zlać do miseczki ,a mięso pokroić w plastry, trzymać w cieple. W rondelku roztopić 1 łyżkę masła ,wsypać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Wlać zimny bulion, gotować chwilę ciągle mieszając. Dodać sos spod pieczeni (ten zlany) ,wlać wino i gotować ,aż wyparuje(...)Posmakować, może trzeba trochę przełamać cukrem ,smak cytrynowo-kwaśny. Ubić śmietankę, dodać do sosu. Dodać resztę masła i ubić sos ,wsypać kapary. Mięso ułożyć na półmisku żaroodpornym, polać połową sosu ,obłożyć warzywami i wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 min. Resztę sosu podać w sosjerce. Ja dodałem plastry marchewki i pora uduszone  na maśle al dente, posypane przyprawą "Zantar

Kulinarny karnet Christophera