Kurczak w panierce panko w sosie miodowo-czosnkowym 568Kolejna azjatycka propozycja zainspirowana restauracją Panda Express. W takiej odsłonie mięso jadłam po raz pierwszy. Zazwyczaj w kuchni azjatyckiej panierowane mięso smażymy na głębokim tłuszczu. W tym wypadku kurczak pieczony jest w piekarniku, dzięki czemu unikamy niezdrowego smażenia w dużej ilości oleju.Pomimo moich obaw mięso wyszło naprawdę smaczne i bardzo chrupiące. W połączeniu z pysznym miodowo-czosnkowym sosem, rewelacja(...)mieszamy. Mięso przekładamy do worka z panierką i dokładnie obtaczamy każdy kawałek.Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Blachę smarujemy dokładnie warstwą oleju aby uniknąć przywierania. Pieczemy kurczaczki około 15-20 minut, do momentu kiedy będą złote i chrupiące. W trakcie pieczenia należy co jakiś czas obracać mięso aby równomiernie zarumieniło się z każdej strony. W tym czasie gotujemy ryż
Mania Gotowania
soczysty pieczony schab 181minimum 12 godzin ( najlepiej pozostawić mięso w lodówce na 24 godziny). Następnego dnia schab wyjmujemy z lodówki i osuszamy z marynaty papierowym ręcznikiem. Teraz na patelni rozgrzewamy masło i obsmażamy schab z każdej strony, na złoto brązowy kolor. Zabezpieczy to całość, przed wypłynięciem soków z mięsa w czasie pieczenia. Następnie schab układamy do wysmarowanej tłuszczem brytfanki(...)nagrzanego do 220 stopni. W tej temperaturze pieczemy mięso, bez przykrycia, przez pierwsze 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, przykrywamy schab i pieczemy przez kolejne 60 minut. Wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim pieczeń na 30-40 minut. Jest to bardzo ważny etap, niestety często pomijany podczas pieczenia. Umożliwia on pieczeni, wchłonięcie z powrotem soków, które z niej
Miód i pieprz
Pieczeń wołowa z łopatki w garnku rzymskim 228godzin do lodówki. Przed pieczeniem doprowadzić mięso do temperatury pokojowej. Posolić popieprzyć, obsmażyć ze wszystkich stron na oliwie. Garnek rzymski namoczyć przez ok 30 minut. Włożyć do niego osmażone mięso, gałązka tymianku, rozmarynu, 2 liście szałwii, 4 obrane ząbki czosnku, podlać winem i wstawić do zimnego piekarnika. Piec 2 godziny od chwili gdy piekarnik nagrzeje
Stare Gary
Udziec wołowy z sosem pieczarkowym. 156wylanego oliwą (tylko odrobinę na dno) naczynia żaroodpornego i polewamy sosem sojowym. Podlewamy wodą, przykrywamy naczynie i pieczemy 60 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku, odkrywamy naczynie obracamy mięso na drugą stronę i pieczemy 30 minut. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki lub małe kawałki. Smażymy doprawione solą i czosnkiem, kiedy będą miękkie zalewamy mlekiem wymieszanym z mąką przesianą przez
Moje-pitraszenie
Kanapkowa karkówka. 185przed pieczeniem posmarować musztardą, włożyć do rękawa z marynatą, mięso wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 1 godz., następnie wyjmujemy z rękawa, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy kolejne 45 min.w temp. 150 stopni, ostatnie 15 min. pieczemy bez przykrycia, aby mięso się zrumieniło
Kuchnia Beaty
Golonka w piwie i miodzie i "Sezon na cuda" 211minut. Obrócić mięso i posmarować połową łyżki miodu. Piec pod przykryciem dalsze 20-30 minut (długość pieczenia zależy od piekarnika oraz wielkości i "młodości" golonki). Po upieczeniu golonka powinna odchodzić od kości, a skóra powinna mieć ładny brązowo-czerwony kolor. Podawać z surówką lu sałatką o zdecydowanym smaku. ----- Podobne: Leszcz w pomarańczach Królik pieczony w winie Czosnkowo-miodowe pałki
Weekendy w domu i ogrodzie
Udka w sezamowej panierce. 149udka obtaczamy w uprażonym wcześniej sezamie na suchej patelni do złotego koloru i układamy w brytfance. Pieczemy ok 50 min.w 190C przed wyjęciem sprawdzamy czy mięso jest już miękkie, ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej ;-) Ja podałam udka z sałatą z feta i pomidorami, Skłądniki; kilka lisci zielonej sałaty pomidor ser feta
Radość kipiąca uśmiechem.
Pierś kaczki w mandarynkowej marynacie, pieczona w jabłkach 200mięso sok z mandarynki. Obracamy je i to samo czynimy z drugą stroną. Przygotowaną pierś odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc, jeśli jednak czas nas goni, można go skrócić (z uszczerbkiem na smaku). Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w średniej grubości pół plastry. Kaczkę przed pieczeniem wyjmujemy z lodówki, przynajmniej na kwadrans, by nabrała temperatury pokojowej. Rozgrzewamy piekarnik(...)żaroodpornego naczynia. Na tłuszczu, który wytopił się z mięsa podsmażamy dosłownie przez kilka chwil pokrojone jabłka. Te następnie wrzucamy do kaczki w naczyniu i zamykamy je. Mięso wstawiamy na środek piekarnika i pieczemy przez około pół godziny. Pierś dzielimy na połowę. Każdą z części nacinamy jak na zdjęciu (nie przecinamy do końca) i w te kieszonki wkładamy ostrożnie plastry jabłka
Kuchenna Kontrrewolucya
Pieczona pierś z indyka z musztardowym sosem 352badziej podkreślić smak sosu. Co zaś do indyka to wydaje mi się, że to całkiem wygodnie zrobić obiad jedynie z piersi indyka, szybciej, a i ryzyko mnniejsze, że mięso będzie suche. Pieczona pierś z indyka Składniki: 8 porcji 1 kg piersi z indyka 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu sól i czarny pieprz do smaku Sos musztardowy(...)użyj wykałaczek. Zrumień mięso z na maśle z obu stron. Przełóż do żaroodpornego naczynia. Nastaw piekarnik na 200ºC, wbij termometr i piecz indyczą pierś tak długo aż temperatura mięso dojdzie do 70ºC. Wyjmij mięso z piekarnika owiń w aluminiową folię i odczekaj 10 minut. Pokrój na plastry. W między czasie ugotuj sos. W rondelku zrumień mąkę, dodaj masło a następnie
codojedzenia
Schab z jabłkami 252olejem/oliwą.Naczynie żaroodporne natłuścić oliwą/olejem i włożyć do niego mięso.Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C (grzałka góra i dół) i do tak nagrzanego piekarnika wstawić schab na 20 minut.W tym czasie w rondelku podgrzać ze sobą bulion, sok jabłkowy i wino.Po upływie 20 minut pieczenia, temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180 stopni C, mięso zalać przygotowaną mieszanką
Gospodyni Miejska
Kurczę pieczone na piwie 374minut otworzyć piekarnik i polać naszą pieczeń tłuszczem, który się z niej wytopił. Dzięki temu mięso zbytnio się nie wysuszy.Po wyjęciu z piekarnika układamy na półmisku. Nie rozdzielamy mięsa od razu, odczekujemy kilka minut, proponuję ok 10 - 15 min, by "odpoczął", nie stracił wilgotności i oparów alkoholu ze środka.Podajemy z pieczonymi i / lub warzywami.Zebrany w naczyniu płyn możemy
Taste Of My Day
Kotlety zapiekane w cukinii 1059Doprawiamy bazylią, solą, pieprzem i oregano. Zalewamy nasze mięso w naczyniu i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 40 minut. Przed końcem pieczenia posypujemy całość serem i pieczemy aż ser się rozpuści kotlety zapiekane w cukinii ułożenie cukinii przygotowanie mięsnego pakieciku mięso zawinięte w cukinię zapieczone kotlety w cukinii
O kuchni z uczuciem
Karkówka po królewsku 358Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym.5. Pieczarki i cebulę nakładamy na kawałki karkówki, posypujemy bazylią, przykrywamy plastrami żółtego sera. Na wierzchu można rozsmarować 2 łyżki majonezu.6. Pieczemy w piekarniku do czasu, aż mięso będzie miękkie, w temperaturze 200 st. Warto w pewnym momencie odkryć naczynie, bądź nie przykrywać wcale.Ja podałam karkówkę z ziemniakami i ćwikłą, choć jej na zdjęciu
Pasja Smaku
Udziec kozi duszony - koźlina duszona 278czosnku, sól, pieprz w ziarnach, sok z cytryny, oliwa z oliwy – około 0,5 l, Przepis dostałam od Marcina Safiańczuka szefa kuchni z restauracji Santorini . Ja mięso wstawiłam do piekarnika, nie dusiłam - piekłam. Wcześniej natarłam udziec przyprawami i odstawiłam na 4 dni. Ząbki z 1/2 główki czosnku rozgnieść. Udziec kozi natrzeć solą (ok. 2 łyżek), nasmarować czosnkiem i obłożyć(...)się do brytfanki), przykryć resztą tymianku, ułożyć ząbki czosnku, skropić sokiem z cytryny i oliwą. Naczynie przykryć folią spożywczą a następnie pokrywką (przykrycie musi być szczelne). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na 3,5 godziny. Podałam z ziemniakami fioletowymi, szpinakiem i chipsami z wężymordu. zastawa
królestwo garów
Kurczak mocno rumiany z nutą czosnku i bazylii 187kurczaka. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i ułożyć w nim mięso. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec (do miękkości) około 90 minut w 180 stopniach. (Czas pieczenie zależny jest od wielkości porcji kurczaka.) Podczas pieczenia - kurczaka podlewać (z 2 razy) niewielką ilością mleka. (Polewać po mięsie. Dno naczynia nie może być suche - inaczej mięso się przypali
Di gotuje