mięso pieczone w piekarniku - 6000 przepisów (strona:20/400)

szaszłyki z warzywami i filetem drobiowym w cytrynowo imbirowej marynacie 87

według uznania. Pomiędzy warzywa nabijamy po 3 kawałeczki mięsa, a obok nich listki szałwii. Warzywa smarujemy olejem i posypujemy przyprawą do grilla. Smażymy na grillu lub pieczemy w piekarniku z funkcją grill, aż mięso będzie rumiane i sprężyste. Musimy uważać, żeby za bardzo go nie wysuszyć

noteskulinarnyfiga
łopatka 176

łopatka pieczona Chyba wszyscy lubimy soczyste mięsne pieczenie, dlatego dziś przedstawię przepis na pieczoną łopatkę. O ile wszyscy przywykliśmy do tego że pieczemy szynki, schaby, czy karkówki to większość podchodzi do łopatki dosyć podejrzliwie. Moim zdaniem całkowicie niesłusznie ponieważ pieczeń z ładnie wykrojonej wieprzowej łopatki, delikatnie poprzerastana tłuszczem, będzie daniem które z pewnością przypadnie do gustu domownikom. składniki(...)wkładamy bez przykrywki do piekarnika nagrzanego 220 stopni, piekąc przez 30 minut. Następnie  nakrywamy brytfankę pokrywką i zmniejszamy temperaturę do 175 stopni, piekąc mięso dalsze 70 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik zostawiając  pieczeń w zamkniętym piekarniku jeszcze na dalsze 30 minut ( dzięki temu mięso będzie bardziej soczyste) .  Następnie wyjmujemy z piekarnika i podajemy na gorąco

Miód i pieprz
Pieczony kurczak z soczewicą 149

odłożyć do lodówki najlepiej na kilka godzin. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, kurczaka wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać wodą i piec pod przykryciem przez 30 minut. Następnie zdjąć pokrywkę, zmienić program na grill lub termoobieg i piec kolejne 15-20 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości mięsa i mocy piekarnika. Soczewicę namoczyć w wodzie przez 20 minut

Moja Galeria Smaku
Gołąbki z łososiem i sosem cytrynowo-śmietanowym. 185

ilość ryżu. Oczyszczonego łososia układamy na folii aluminiowej, skrapiamy sokiem z cytryny, Posypujemy pieprzem i solą. Folię zawijamy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Mięso łososia rozdzielamy widelcem i mieszamy z ryżem. Cebulkę dymkę kroimy drobno i dodajemy do łososia z ryżem. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem.  Liście kapusty przelewamy wrzątkiem

Miksturownik
długo pieczona pierś z gęsi 157

wcieramy przyprawy w mięso.  Naczynie  przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 24 godziny ( ja peklowałem mięso 48 godzin),  pamiętając o tym aby co 12 godzin przełożyć mięso. Zapeklowaną pierś wyjmujemy z kamionki,  układamy na ruszcie ( zapewni jej to dostęp powietrza z każdej strony) i wstawiamy je do piekarnika, nagrzanego do 70 stopni(...)temperaturze pieczemy mięso (bez przykrycia), przez pierwsze 150 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 80 stopni i pieczemy przez kolejne 40-50 minut. Wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim pierś do wystygnięcia, następnie przenosimy ją na kilka godzin w chłodne miejsce i gotowe

Miód i pieprz
Przepis na kofty 143

Greckie kofty pojawiły się na naszym talerzu całkiem niedawno. I na pewno będą na nim częstszym gościem. Czym są kofty? W wersji greckiej to grillowany, bądź pieczony w piekarniku szaszłyk z wieprzowego mięsa mielonego. Podaje się go zazwyczaj z dipami. My podajemy go w towarzystwie sosu tzatziki, który nadaje trochę orzeźwienia i świeżości, oraz pity z oliwkami. Bardzo smaczne

Jakugotujesz.pl
Rolada Schabowa Z Mięsem Mielonym Obłożona Boczkiem 207

rozcinamy na długi płat mięsa. Delikatnie tłuczemy go. Obsypujemy solą czosnkową, pieprzem, papryką słodką i chowamy do lodówki na czas przygotowania mięsa mielonego i rozgrzania piekarnika. Ja to robię na folii aluminiowej na której będę potem piec moja(...)roladę ;) 2.  Rozgrzewamy piekarnik do 200 stop. Mięso mielone przyprawiamy jak na kotlety, ale nie musimy dodawać jajka. 3. Na płacie schabu rozkładamy najpierw mięso mielone, na nie ścieramy ser i całość rolujemy w roladę. 4. Obkładamy plastrami boczku i zawijamy ściśle w folie aluminiową. 5. Przekładamy do formy w której będzie się piekło wyłożonej folia aluminiową. Pieczemy

Gotowanie...to proste !
Karkówka zapiekana, aromatyczna i rozpadająca się w ustach 172

piekarniku lub jak ja w garnku do wolnego gotowania. Mięso z takiego garnka gotuje się bardzo wolno nawet do 4-5 godzin na bardzo wolnej temperaturze. Prawie nie widać że coś tam się dzieje, a jednak mięsko będzie miękkie i pyszne. Mięso pokroić w 1 cm plastry, doprawić solą, ziołowym pieprzem, papryką słodką. Na patelnię wylać troszeczkę oleju, obsmażyć mięso(...)pokrojoną w plasterki, następnie rozłożyć na mięso. Jako ostatnie obsmażyć pieczarki pokrojone w plasterki, następnie rozłożyć na cebulce. Papryki umyć, oczyścić z nasionek i błonek. Pokroić w paseczki i rozłożyć na pieczarkach. Wlać pomidory z puszki i 1/3 szklanki wywaru warzywnego. Przykryć naczynie i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec 45- 50 minut. Jeśli sos będzie

Kuchnia Pokoleń
Udziec koźlęcia pieczony z młodymi warzywami w śmietanie 221

oleju. Odstawiamy do lodówki na noc. Wkładamy mięso do naczynia żaroodpornego lub (tak jak ja) do naczynia rzymskiego, obkładamy go liśćmi laurowymi, cebulą pokrojoną w talarki (szczególnie układamy ją pod mięsem) i gałązkami tymianku, szczelnie zamykamy i pieczemy ok 1/5 godziny w 160 stopniach. Po tym czasie wyjmujemy mięso z piekarnika, do naczynia wkładamy dokładnie umyte młode warzywa i zalewamy(...)całość śmietanką 30%. Całość pieczemy w zamkniętym naczyniu jeszcze ok godziny w tej samej temperaturze. Następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy mięso aby ,,odpoczęło" na ok 20 minut. Po tym czasie odlewamy na patelnię powstały sos (połączenie tłuszczyku z mięsa i śmietanki )i delikatnie zaprawiamy go masłem wymieszanym z mąką - gdy sos zgęstnieje przyprawiamy go świeżym tymiankiem. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Polędwiczka wieprzowa z farszem szpinakowym i z chorizo 166

powstałą roladę obwiązać sznurkiem kuchennym. Obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron na dobrze rozgrzanej patelni. Przełożyć do naczynia w którym będziemy roladę piekli (jeżeli patelni można używać w piekarniku, zostawiamy mięso na niej) smarujemy resztą oliwy z czosnkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 st.C na 30 - 40 minut.  Po wyjęciu z pieca, zanim zaczniemy roladę

Stare Gary
Karczek rolowany z boczkiem. Rolowana karkówka pieczona. 313

mieszanki, osuszamy ręcznikiem papierowym. Mięso kładziemy na dużej desce i kroimy tak, aby uzyskać jak największy płat mięsa okrajając ją ostrym nożem na około 1,5-2 cm grubości, staramy sie podczas krojenia utrzymać jednakową grubość mięsa. Gdy uzyskamy prostokątny płat przykrywamy go folią spożywczą i delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Zdejmujemy folię, mięso nacieramy połową majeranku i mieszaniny przyprawy(...)lodówki, na całą noc. Mięso układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ponad brzegi, z tego co wycieknie podczas pieczenia będzie można przygotować pyszny domowy sos pieczeniowy. Czas pieczenia mięsa jest zależny od wagi mięsa. Na każde 0,5 kg mięsa liczymy ok 30 minut. Karkówkę pieczemy około 2 godzin w nagrzanym do 180 °C piekarniku, w połowie czasu karkówkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szynka peklowana pieczona w niskiej temperaturze 2590

uruchomiliśmy jeszcze wędzarki, więc na razie robię wędliny parzone lub pieczone. Tę szynkę robiłam trzy razy. Pierwszy raz piekłam ją w temperaturze 70 st C. Wyszła świetna, ale czas pieczenia był masakrycznie długi. Drugą parzyłam w wolnowarze. Wyszła niezła, ale jednak nieco gorsza niż pieczona. Zrobiłam więc trzecie podejście, które z czystym sumieniem polecam.  Warto(...)peklową. Jeżeli chcemy by mięso ładnie się zapeklowało, warto zrobić tzw "nastrzyk". Przy pomocy strzykawki, najlepiej ze specjalną igła, nakłuwamy mięso równomiernie i wstrzykujemy w nie zalewę (przecedzoną) w ilości 20% masy*.  W naczyniu odpowiedniej wielkości układamy mięso i zalewamy przygotowanym wywarem, wraz z przyprawami.   Zalewa powinna całkowicie pokryć mięso, ale nie powinno

Stare Gary
Udziec z jelenia pieczony 163

jałowca, 2 łyżki posiekanego rozmarynu, sól, 5 łyżek octu winnego*    Mięso umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami, nasmarować octem i dostawić na 24 godziny. Mięso związać sznurkiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec aż wewnątrz osiągnie temperaturę 54 stopni. Mięso wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Podawać na zimno. Można również podać na ciepło, ale nie kroić wcześniej

królestwo garów
Pieczony udziec z indyka 230

pieczone ziemniaki w wersji z majerankiem Instrukcje Mięso płuczemy dokładnie w zimnej wodzie, a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy dokładnie ze wszystkich stron solą, pieprzem i ziołami. Pozostawiamy przynajmniej na kilkanaście minut, aby mięso przeszło przyprawami, w razie potrzeby przykrywając i wkładając do lodówki. Olej rzepakowy oraz odrobinę wody wlewamy na dno brytfanny. Wkładamy do niej mięso skórą(...)pokrywką lub folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Mięso pieczemy do miękkości, zwykle przez 2 godziny. W międzyczasie 2-3 razy polewamy wierzch mięsa sosem z pieczenia. Przez ostatnie 10 minut możemy je piec bez przykrycia, aby skórka stała się chrupiąca i nabrała ładnego koloru. Podajemy na gorąco razem z pieczonymi ziemniakami, duszoną marchewką oraz sosem

Kulinarna Pokusa
Filet z piersi indyka faszerowany brązowymi pieczarkami 147

blaszkę polaną cienką warstwą oleju. Posypujemy majerankiem, układamy kilka plasterków czosnku i polewamy odrobiną oleju. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza - pod przykryciem z folii aluminiowej, by mięso nie było suche. Po tym czasie mięso smarujemy przygotowaną polewą i wstawiamy ponownie do piekarnika (już bez przykrycia) na 10-15 minut. Brązowe pieczarki są bardziej aromatyczne od białych Składniki(...)farszu Robiąc kieszeń na farsz, uważaj, by nie przebić mięsa na wylot Mięso gotowe do pieczenia Tuż po wyjęciu z piekarnika Gotowa pieczeń Faszerowaną pierś można podać z fenkułem i selerem naciowym zapiekanymi w pomidorach

W SMAK

Proponowane wyszukiwania