mięso pieczone w piekarniku - 6000 przepisów (strona:11/400)

Jak upiec mięso w kawałku 149

było soczyste i miękkie? Muszę przyznać, że mięso pieczone w kawałku zwłaszcza wołowina czy barani stek sprawiały mi problem, oczywiście wynikający z braku należytej wiedzy jak takie mięso piec. Po wielu latach wzmagań doszłam do wniosku, że jednak najprościej to sprawić sobie kuchenny termometr. Kupując piekarnik kilka lat temu kierowałam się właśnie tym aby mój nowy piekarnik miał(...)zblanszowanego kalafiora i mięty . Jako ciepłą przystawkę proponuję pieczone ziemniaki i smażone pieczarki. Jagnięca polędwica to dosyć małe porcje mięsa. Na godzinę przed przyrządzeniem wyjmuję mięso z lodówki aby się lekko ociepliło. Potem mięso solę i doprawiam pieprzem. Rumienię na oleju z dodatkiem czosnku i gałązki świeżego rozmarynu. Piekarnik ustawiam na 100ºC, a termometer na 60ºC. Ponieważ mięso

codojedzenia
Makaron z papryką i kurczakiem... 134

pieprz, do smaku  dodatkowo: rękawy do pieczenia w piekarniku, prawdopodobnie dwa makaron 300g makaronu farfalle 2 duże, czerwone papryki 1 paprykowa pierś z kurczaka 2 łyżki oleju lub oliwy + około 1 łyżki oliwy do pokropienia gotowego dania 2-3 łyżki drobniutko startego Parmezanu, lub więcej, do smaku Najpierw kurczak : oczyść mięso z błonek i chrzastek, włóż do miski, wlej(...)paprykę; dokładnie wymieszaj, przykryj kawałkiem folii kuchennej i wstaw do lodówki na cała noc. Następnie rozgrzej piekarnik do 200stC, włóż mięso do rękawa do pieczenia (zgodnie z instrukcja na opakowaniu) i piecz przez około 40 minut. Wyjmij z piekarnika i zostaw do przestudzenia. Rozetnij plastik i zostaw mięso do całkowitego ostudzenia, najlepiej na kratce. Zimne pokrój na plastry i przechowuj

Lejdi of the house
1470.Gulasz z piersi kurczaka 794

przyprawy wymieszać.Dodać do mięsa , wymieszać razem i odstawić na 1-2 godziny.Przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą , dodać cebulę i marchewki pokrojone w kostkę.Piec w piekarniku do miękkości mięsa, pod koniec dodać koperek

Moje domowe kucharzenie
Golonka pieczona sosie sojowym i piwie 145

zalewą zalać golonki i pozostawić w lodówce na przynajmniej 24h a najlepiej dwa dni. W tym czasie kilkukrotnie obracać golonki aby równomiernie się zamarynowały. Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia i przykryć pokrywką. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez 1,5h. Odkryć mięso i piec jeszcze przez 30 minut lub do uzyskania ulubionego stopnia wypieczenia. Serwować z zapiekaną

Pyry na Gaz
Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim 117

Obwinąć dokładnie polędwiczkę papierem ryżowym. Całość zawinąć w ciasto. Wbić termometr w mięso. Posmarować rozmąconym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, i piec aż termometr wskaże 62 stopnie. Wyjąć mięso z piekarnika i odstawić na 5 minut. Od kwiatu cukinii odciąć cukinię, przekroić ją wzdłuż na pół i podsmażyć na oleju. Mięso pokroić w plastry, podawać

królestwo garów
boczek długo pieczony - domowa wędlina z piekarnika 149

mięsa) sól kamienna  40 g saletra 4 g cukier brązowy 10 g liść laurowy 3 szt ziele angielskie 5 szt gorczyca  łyżeczka kolendra 3 ziarna pieprz czarny 4 ziarna czosnek suszony łyżeczka   sposób wykonania Ładny boczek kroimy na pasy szerokości około 10 cm i wkładamy do  kamionkowego naczynia ( lub garnka ze stali nierdzewnej) . Teraz mięso zasypujemy(...)płuczemy,  układamy na ruszcie ( zapewni to dostęp powietrza z każdej strony) i wstawiamy je do piekarnika, nagrzanego do 75-80 stopni. W tej temperaturze pieczemy mięso (bez przykrycia), przez  160 minut. Wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim mięso do wystygnięcia, następnie przenosimy je na kilka godzin w chłodne miejsce i gotowe. Nasze boczki kroimy w cienkie plastry i używamy

Miód i pieprz
Zapiekane bakłażany z kaszą jaglaną i mięsem mielonym 157

jaglana. Przygotowanie dania jest bardzo łatwe. Jest to świetne rozwiązanie na oryginalny obiad. Nie zapomnijcie o płukaniu kaszy aby nie miała gorzkiego posmaku. Gorąco polecamy! Składniki: - 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej lub szynki - 2  woreczki kaszy jaglanej - 3 średniej wielkości bakłażany - pomidory w puszcze - 2 - 3 ząbki czosnku - 1 łyżeczka suszonej kolendry - 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)około 10 minutach płuczemy, suszymy na ręczniku papierowym i nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę.  Posypujemy ziołami, polewamy oliwą i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez 30 minut.  Mięso smażymy, dodając przeciśnięty ząbek czosnku i doprawiając solą i pieprzem. Kaszę jaglaną płuczemy naprzemiennie raz w zimnej raz w ciepłej wodzie aby pozbyć się goryczy. Gotujemy przez

Pan i Pani Smith w kuchni
Pieczeń rzymska z pieczarkami i marchewką 210

pieczeniu – 1 łyżka Przygotowanie pieczeni: Bułkę tartą zalewamy mlekiem aby napęczniała. Cebulę kroimy w drobną kostkę, umyte pieczarki kroimy w dość grubą kostkę, całość podsmażamy na oleju, doprawiając do smaku sola i pieprzem i studzimy. Marchew obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do doprawienia mięsa wykorzystujemy dodatkowo domową suszoną cebulę z czosnkiem. Mięso mielone przekładamy do miski(...)namoczoną w mleku bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej mięso, całość dociskamy. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Pieczeń pczemy w piekarniku przez ok.1 godzinę. Po tym czasie posypujemy powierzchnię pieczeni resztą bułki tartej i dopiekamy jeszcze 15 minut. Studzimy pieczeń nie wyciągając jej z formy, następnie kroimy w grube

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Indyk z miodem i cytryną 178

zamarynowaniu obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju, po czym przełożyć do żaroodpornego naczynia. Piec w tem 180C przez 70-90 minut, można obracać mięso podczas pieczenia. Kilka minut przez wyjęciem z piekarnika posmarować mięso roztopionym masłem. źródło ,,mięsa siostry Marii

Apetyczna babeczka
kurczak miodowo-musztardowy 157

duża szczypta chilli 3 ząbki czosnku pieprz sól według uznania Mięso oczyścić, każde udko podzielić na dwie części. Pozostałe składniki wymieszać (czosnek przecisnąć przez praskę). Mięso natrzeć marynatą i przełożyć do rękawa do pieczenia. Odstawić do lodówki(...)minimum kilka godzin. Zamarynowane mięso w rękawie umieścić w blaszce do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około godziny. Następnie przeciąć worek i pozostawić mięso w piekarniku jeszcze na kilka minut żeby się zapiekło

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Brak tytułu 138

się na wiór. W 100% spełniło swoje zadanie. Mięsko wyszło soczyste i pyszne. Jak je przygotować? KARKÓWKA PIECZONA Mięso - odpowiedni kawałek w zależności od potrzeb, natrzeć przyprawą/marynatą do karkówki, ewentualnie posypać ziołami. Ułożyć w naczyniu, polać olejem i piec, około 90 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu, można zostawić pod przykryciem, by wchłonęło parę, będzie bardziej soczyste(...)kuchni - zastąpi folię aluminiową, rękaw do pieczenia. Niezwykle praktyczne - nie raz mi się zdarzyło, że soki, które wyciekły podczas pieczenia mięsa, przy wyjmowaniu zalały piekarnik bądź podłogę w kuchni. Z naczyniem TERMISIL nie grozi mi już taka sytuacja. Wszystko zostaje w naczyniu. Łatwo i wygodnie je przenieść. Mięsko w nim pieczone zachowuje wilgotność i smak

kolorowotorcikowo
Żeberka na sposób azjatycki + test sosu Woh Hup do żeberek 203

Żeberka, to po wołowinie mój ulubiony rodzaj mięsa. Jednak obowiązkowo muszą być pieczone w piekarniku lub na grillu. Te duszone są jak dla mnie za tłuste. Inspiracją do poniższego przepisu był dla mnie sos do żeberek, który zakupiłam niedawno i szukałam pomysłu na jego wykorzystanie. Żeberka wyszły znakomite. Doskonale komponują się z azjatyckimi przyprawami. Sos przetestowałam również(...)oleju sezamowego) wrzucały do miski i dokładnie pokrywamy nimi mięso. Żeberka wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Najlepiej zamarynować je dzień wcześniej, wtedy będą bardziej aromatyczne i kruche. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem sezamowym. Żeberka przekładamy do naczynia wraz z marynatą pozostałą w misce.   Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po godzinie zdejmujemy przykrycie

Mania Gotowania
Pieczeń z indyka 132

Lubicie takie pieczone mięsko? Ja bardzo lubię, bo można je zjeść na dwa sposoby. Gorący, soczysty wyjęty prosto z piekarnika pokroiłam na plastry i podałam z sosem chrzanowym do obiadu. Na zimno świetnie smakuje na kanapkach, Składniki: 1 kg piersi z indyka marynata 1 cebula 2 ząbki czosnku 6 łyżek oleju 2 łyżki octu balsamicznego z modeny(...)obtoczyć ją w marynacie z każdej strony i włożyć do naczynia, przykryć folią i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Przełożyć mięso wraz z zalewą do naczynia żaroodpornego polać oliwą, przykryć pokrywą i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 20 minut, a następnie polać mięso zalewą w której się piecze i piec ponownie pod przykryciem

O kuchni z uczuciem
Schab w ziemniaczanej skorupce 179

zamknąć , umieścić w naczyniu żaroodpornym  i wstawić do  zimnego piekarnika. -Nastawić temperaturę na 180-200 st.C  i piec  ok.60-80 min/ w zależności od wielości mięsa/. -Upieczone, przyrumienione  mięso  wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia /w rękawie/. -Ziemniaki obrać , umyć, ugotować , odcedzić  i jeszcze ciepłe zagnieść  razem ze śmietanką na pure. -Dodać(...)Zimne mięso wyjąć z worka i umieścić w naczyniu żaroodpornym. -Masą ziemniaczaną obłożyć starannie wierzch i boki schabu /wilgotna ręką/. -Wstawić do gorącego piekarnika na ok.15 minut. -Ziemniaki powinny się ładnie przyrumienić, a mięso podgrzać. -Gotową pieczeń pokroić i ułożyć na  podgrzanym półmisku lub bezpośrednio na talerzach. -Podawać z  ćwikłą lub buraczkami nadziewanymi sałatką selerową z chrzanem

Zakamarki mojej kuchni
Kurczak marynowany w soku z pomarańczy. 138

oliwek Przygotowanie: Wymieszać wszystkie przyprawy. Dodać do soku. Kurczaka zamarynować w soku z przyprawami. Minimum godzinę. Marynaty nie wylewamy. Naczynie żaroodporne skropić oliwą z oliwek. Wyłożyć mięsoPiekarnik nagrzany do 180'C. Pieczemy ok 20 min . Po tym czasie podlewamy mięso pozostałą marynatą i pieczemy jeszcze około 30-45min w zależności od wielkości naszego drobiu. Podajemy z ziemniakami

Tagebuch po polsku