mięso pieczone w piekarniku - 6000 przepisów (strona:9/400)

Kaczka z sosem malinowym i flambirowaną pomarańczą 136

min.3h a najlepiej na całą noc. 2. Wyjąć z lodówki i podsmażyć z każdej strony po 2minuty. Piekarnik rozgrzać do 200stopniu z naczyniem żaroodpornym i następnie przełożyć mięso do piekarnika i piec przez 13 minut. 3. Maliny myjemy i przekładamy do rondelka, wlewamy wytrawne wino, dodajemy miód i sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż sos będzie

Coś z niczego
Kaczka z sosem z czarnej porzeczki i puree z zielonego groszku 181

min.3h, najlepiej na całą noc. 2. Wyjąć z lodówki i podsmażyć z każdej strony po 2minuty. Piekarnik rozgrzać do 200stopniu z naczyniem żaroodpornym i następnie przełożyć mięso do piekarnika i piec przez 13 minut. 3. Porzeczkę myjemy i przekładamy do rondelka, wlewamy wytrawne wino, dodajemy miód i sok z pomarańczy. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż sos będzie odpowiednio

Coś z niczego
Aromatyczny kurczak z bananami 114

curry. Wszystko przesmażyć stale mieszając. Zalać bulionem i śmietaną, mieszać, aby nie powstała  klucha. Doprawić solą, pieprzem  Sos jest dość gęsty. Wlać na mięso i piec w piekarniku w 200 stopniach C . Piec około 30 minut . Po wyjęciu z piekarnika posypać natką pietruszki. aromatyczny kurczak z bananami

O kuchni z uczuciem
Udka pod majonezem. 117

klarowane WYKONANIE: udka dzielimy na pałki i udziec, z przypraw przygotowujemy marynatę,  mięso wkładamy do marynaty na 3-4 godz. następnie smarujemy naczynie żaroodporne masłem, układamy mięso, smarujemy majonezem, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 30 min. podlewając uzyskanym z mięsa sosem, jeśli mięso będzie się za szybko rumienić należy przykryć je folią aluminiową, tuż przed podaniem

Kuchnia Beaty
Złoty, soczysty, pikantny kurczak - przekąska do piwa jak znalazł 178

kilka garści). Mieszamy okruchy z przyprawą, dodajemy garść siemienia lnianego i łyżeczkę ostrej suszonej papryki. Obtaczamy mięso w panierce i układamy na blasze z folią/papierem do pieczenia. Mięso trafia do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 10 minut (ostatnie kilka minut z termoobiegiem dla ładniejszego, złotego koloru). Podajemy z sosem czosnkowo-szczypiorkowym , o którym pisałem już wcześniej

Right Behind The Kitchen
Pieczeń rzymska z jajkiem 147

wyrabiamy ręką na jednolita masę. Połowę masy przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą foremki, na mięso układamy wzdłuż ugotowane obrane jajka oraz przykrywamy drugą częścią mięsa. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 1 godziny w temperaturze 180 stopni C. Pieczeń wykonaniu Krystyny Smacznego

kgwjanczewo
Pieczeń rzymska z jajkiem. Smaczna na zimno i na ciepło. 333

ręką na jednolita masę. Połowę masy przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tarta foremki na mięso układam wzdłuż ugotowane i obrane jajka i przykrywam drugą częścią mięsa. Piekę w nagrzanym piekarniku około 1 godziny w temperaturze 180-200 stopni z termoobiegiem. Kiedy wytopiony tłuszczyk jest przezroczysty, a skórka lekko rumiana znaczy, że pieczeń jest gotowa. Po wyjęciu z piekarnika

Kuchnia z widokiem na ogród
Piersi kurczaka pieczone w miodzie i musztardzie 5:2 183

rozpuszczamy w osobnym naczyniu, dodajemy musztardę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Każdą pierś obtaczamy w marynacie.  Piersi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Mięso pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 C ok. 20 min. Cukinię kroimy w talarki i wrzucamy do garnka z odrobiną wody. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i gotujemy do miękkości. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Pulled Beef - szarpana wołowina z główką czosnku i kością 175

szarpane do obiadu czy ucięte jako plaster - o ile uda się ukroić plaster bez rozpadnięcia. Przygotowałam mięso w wolnowarze, ale możecie również skorzystać z piekarnika.  W moim odczuciu mięso gotowane czy pieczone razem z kością ma inny smak, nie wspominając już o delikatnych włóknach mięska, które są przy samej kości.  Składniki: 1,5kg łopatki wołowej(...)czosnku przeciętą na pół. Ustawiamy program do wolnego gotowania, zostawiamy na 10 godzin. Mięso wyciągamy, przykrywamy folią aluminiową na 15 minut. Piekarnik Piekarnik ustawiamy na 100*C, bez termoobiegu.  Zamarynowane mięso wkładamy do rękawa do pieczenia, wkładamy umytą główkę czosnku przeciętą na pół, wlewamy bokiem wodę i szczelnie zamykamy.  Rękaw wkładamy na blaszkę, wstawiamy na środkową półkę piekarnika

Gotowanie i blogowanie
Karkówka z sosem z pieczonej papryki 124

chwilę mnie nie było, ale już jestem tym razem z czymś mniej słodkim! Przygotowywana dwa dni, aromatyczna i pełna smaku marynowana 24 godziny karkówka, a do niej sos z pieczonej papryki z powidłami śliwkowymi i śmietanką. Trudno wręcz opisać aromaty do tej pory unoszące się w całym domu. Dlatego też zapraszam do wypróbowania przepisu!  Do przygotowania całego dania(...)piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po tym czasie wyjmujemy naszą karkówkę z pieca i obkładamy ją kawałkami papryki oraz wkładamy plastry pomarańczy pod mięso, zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 140 stopni i pieczemy około 2 do 3 godzin lub do uzyskania temperatury mięsa pomiędzy 80 a 90 stopni (zajmie to około 2-2,5 godziny). Po upieczeniu mięsa nasza paprykę

Kuba Gotuje
Duszona obiadowa łopatka wieprzowa. Pieczeń w aksamitnym sosie z piekarnika. 369

naczynia żaroodpornego, przesypując je uprzednio pokrojoną w półplasterki cebulą. Tak przygotowane mięso z cebulą zalewam pozostałą marynatą wymieszaną z wodą. Tak aby płyn przykrył prawie całe mięso. Piekę pod przykryciem w nagrzanym piekarniku w 160-180 stopni około 1,5- 2 godziny, do całkowitej miękkości mięsa. Podczas pieczenie zaglądam kilka razy i w razie potrzeby uzupełniam płyn dolewając gorącej wody

Kuchnia z widokiem na ogród
Boczek pieczony w niskiej temperaturze 125

blasze do pieczenia, posmarować tłuszczem ( smalec, olej) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 80 stopni na 11 godzin. Mięso polać wytworzonym sosem i zwiększyć temperaturę piekarnika do 180 stopni i piecmięso wewnątrz osiągnie 72 stopnie – około 30 minut. Najlepszy na zimno. polecam również boczekpieczony   zastawa

królestwo garów
łopatka wieprzowa pieczona z cebulą i pomidorowym sosem 167

pieczona łopatka Dodanie, w trakcie pieczenia, do mięsa wyrazistego sosu składającego się z pomidorów i przypraw, zupełnie odmieni jego smak. składniki dla sześciu osób 6 ładnie wykrojonych kawałków z łopatki wieprzowej każdy około 200 g 4-5 cebuli sól, pieprz 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki maggi domowego,według tego  przepisu 4 łyżki oleju składniki sosu 3 łyżki(...)żaroodpornego naczynia ( z przykrywką) układamy warstwę cebuli, na nią układany kawałki mięsa ( na skos), każdy z nich przekładając cebulą. Całość polewamy olejem i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 220 stopni. W tej temperaturze pieczemy mięso, bez przykrycia, przez pierwsze 25-30 minut. Następnie otwieramy piekarnik, całość polewamy sosem, nakrywamy naczynie przykrywką , zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy dalsze

Miód i pieprz
peklowana wieprzowa łpatka, wędlina pieczona w niskiej temperaturze 183

wędlina długo pieczona z łopatki W dzisiejszym przepisie chciałbym pokazać że wyrób z  niedocenianej łopatki, może śmiało konkurować z innymi ( często uważanymi za szlachetniejsze) , mięsami takimi jak szynka, karkówka czy schab. składniki  1,5 kg ładnego kawałka wieprzowej łopatki sucha mieszanka peklująca  ( ilość podana na półtorej kilo mięsa) sól kamienna(...)naturalnego włókna), lub wkładamy w siatkę wędliniarską. Teraz mięso układamy na ruszcie ( zapewni mu to dostęp powietrza z każdej strony) i wstawiamy je do piekarnika, nagrzanego do 75 stopni. W tej temperaturze pieczemy mięso (bez przykrycia), przez pierwsze 150 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 85 stopni i pieczemy przez kolejne 40-50 minut. Wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim mięso

Miód i pieprz
Schab pietruszkowo-bazyliowy 143

zaciśnięte, aby podczas pieczenia się nie zdeformowało. Przygotowany kawałek schabu przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na dno wlać 1 szklankę wody. Naczynie przykryć pokrywką. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C   . Mięso piec pod przykryciem 70 minut. Następnie zdjąć pokrywkę, przekroić rękaw i piec jeszcze 15 minut (mięso powinno się z wierzchu zarumienić). Upieczony schab wyjąć na talerz i pokroić

Ugotować
Schab pieczony 142

czasie rozcinamy folię i pieczemy schaba do zrumienienie 10-15 min. Gotowe mięso wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na chwilę. Pozostałym po pieczeniu sosem możemy polać schab po wyłożeniu na talerz, najlepiej pieczone mięsa smakują z ziemniakami i jakąś domową surówką np. colesław

Piekielna Kuchnia Pati
jagnięcina pieczona z ziemniakami 158

Dobra metoda na barana, lubię mięso pieczone razem z ziemniakami bo po wyjęciu z piekarnika obiad właściwie gotowy, no , może trzeba dodać coś zielonegoskładniki dla 4 osób1,5 kg łopatki jagnięcej, najlepiej porąbanej przez rzeźnika1 kg ziemniakówgłówka czosnku + 1/2 główki do pieczeniasólpieprzkilka gałązek rozmarynu (zostawić ze 2-3 całe gałązki do pieczenia)kieliszek czerwonego, wytrawnego winaoliwaprzygotowanieŁopatkę podzielić(...)parę gałązek rozmarynu  i   kilka ząbków czosnku, polać oliwą, wlać kieliszek czerwonego wina i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 1,5 do 2 godzin , najpierw przykryte, ostatnie 1/2 godziny bez przykrycia. W trakcie pieczenia przewracałam mięso

Stare Gary
PIERŚ Z GĘSI W SOSIE Z CZARNEJ PORZECZKI Z KLUSECZKAMI NA ZIEMI ORZECHOWO-PIERNIKOWEJ 187

 Ci, którzy mnie znają prywatnie doskonale wiedzą jaką energiczną osobą jestem … jak nie potrafię usiedzieć na miejscu … i jak wiele pomysłów ( czasami szalonych i

Ostra na Słodko
Pieczeń wołowa w garnku rzymskim 184

pieczeni pilnować. Przy okazji bardzo polecam pakowaną , dojrzewającą wołowinę z Sokołowa. Dawno nie kupiłam tak ładnego kawałka mięsa!   składniki ok 1000-1300 g wołowiny (  dojrzewająca,  krzyżowa Sokołów)  musztarda ok 200 g słoniny sól, pieprz 1/2 szklanki wina 4 ząbki czosnku cebula parę listków szałwii śmietana  1 łyżka mąki 2 łyżki masła przygotowanie Mięso umyć(...)sznurkiem, aby lepiej trzymało formę. Przed pieczeniem doprowadzić mięso do temperatury pokojowej. Tak przygotowane mięso obsmażyć ze wszystkich stron na oliwie.  Garnek rzymski namoczyć przez ok 30 minut. Na dno włożyć cebulę pokrojoną w , piórka, ząbki czosnku, liście szałwii a na nich  obsmażone mięso. Podlać winem i wstawić do zimnego piekarnika. Piec 2h - 2h15

Stare Gary