mięso pieczone w piekarniku - 6000 przepisów

Marynowana pieczeń wieprzowa z nadzieniem owocowym 213

podniebiena.  Przygotowując pieczeń, szczególnie się staram, aby wyszła idealna, a przede wszystkim aby nie była sucha. Dlatego przez 2/3 czasu pieczenia ( w piekarniku) mięso piekę pod przykryciem, np z folii aluminiowej. Kruchości pieczeni dodaje również odpowiednia marynata. Tym razem do marynaty wybrałam białe wino, a oprócz czosnku dodałam młodą cebulkę wraz z zieloną łodyżką i korzenne przyprawy: goździki(...)szałwię, rozmaryn i szczelnie przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do nagrzanego do 190° piekarnika i pieczemy przez około 2 h, w zależnosci od wielkości pieczeni, co jakiś czas sprawdzamy czy należy uzupelnić sos. Przez pierwsze 1,5 h pieczemy pod przykryciem, a ostatnie 30 minut bez. Upieczone mięso wyjmujemy z brytfanny, trzymamy w cieple. Sos przecieramy przez sitko( można zmiksować

Mia Cucina Sofieta
Pieczeń z szynką szwarcwaldzką 199

Pieczeń rzymska, to inaczej klops z mielonego mięsa pieczony w piekarniku, z dodatkiem ugotowanego jajka.Wersja z jajkiem jednak mnie nie przekonuje smakowo i po prostu jej nie robię, jednak czasami dodaję suszone śliwki czy morele, a najczęściej robię ją bez żadnych dodatków i taka wersja najbardziej mi smakuje :)W zależności od użytego mięsa, przypraw czy dodatków, za każdym razem

Kraina Miodem Płynąca
Marynaty jogurtowe oraz kilka ważnych informacji i wskazówek dotyczących ogólnego marynowania mięsa 171

proces jest lepszy od żadnego. 3. Przechowywanie. Zamarynowane mięso należy przechowywać w lodówce. 4. Grubość mięsa. Najlepsze do marynowania są mięsa w plastrach o grubości 1-1,5 cm, gdyż na tyle przenika do niego smak marynaty. Każdy kawałek powinien być mniej więcej jednakowej wielkości. Jeśli marynujemy większe porcje mięsa to warto ponakłuwać je nożem lub widelcem, co ułatwi wchłanianie(...)pamiętać, że podczas marynowania sól "wyciąga" wilgoć z mięsa i tym samym powoduje jego wysuszenie. Oczywiście odrobina soli nie zaszkodzi, ale jeśli mięso marynuje się dłużej, to warto ją dodać dopiero pod koniec marynowania. 4. Miód lub cukier. Marynata z dodatkiem miodu lub cukru najlepiej nadaje się do mięs pieczonych w piekarniku, gdyż jego smażenie bądź grillowanie powoduje karmelizowanie

Di gotuje
KACZKA W POMARAŃCZACH 203

wstawiam do nagrzanego do 200*C piekarnika. Pieczemy mięso w temp.180*-200*,ok.1-1,5h lub do miękkości. Kilkakrotnie przewracając na drugą stronę . Po ok.30 minutach dodać obrane (także z zewnętrznych błon), pokrojone na plastry pomarańcza. Pod koniec dodać do smaku miód (u mnie ok. 1 łyżki). Miękkie mięso wykładamy z piekarnika, przekładamy na talerz (przykrywamy by nie stygło), zawartość patelni

Smaczne Zdrowe
Duszona łopatka wg Aleex 185

Dzisiejszą propozycję wykorzystałam niedawno na obiad. Taki rodzaj mięsa robiłam już kiedyś na patelni, na szybko, jednak przygotowywane w piekarniku smakuje zdecydowanie lepiej. To danie, jakie lubię – chwila przygotowań, a później robi się samo. Ja w tym czasie mogę zająć się innymi sprawami w kuchni, na przykład pieczeniem ciasta. Jeśli lubicie wieprzowinę, polecam ten sposób jej podania. Dobrze jednak(...)przełożyć ząbki czosnku i talarki cebuli, które marynowały się z mięsem w przyprawach. Wkładać także podsmażone mięso. 4. Na patelnię, na której smażyło się mięso, wlać wodę, zagotować, aby rozpuściły się w niej przyprawy. 5. Wodę przelać do brytfanny z mięsem, cebulą i czosnkiem. 6. Brytfannę wstawić do piekarnika. Mięso piec do absolutnej miękkości około 1,5 – 2 godzin

W mojej kuchni
Kurczak z warzywami z piekarnika. 253

całości włożyć do rękawa, skropić oliwą, obłożyć warzywami, rękaw zamknąć klipsem, pozostawić na kilka minut w chłodzie Piekarnik nagrzać do 190 *C, włożyć foremkę z kurczakiem, w moim piekarniku mięso piekłam ok. 2 godz. Moje uwagi: Takie warzywa jak marchewka należy pokroić dość drobno, by podczas pieczenia zmiękła, chyba że wolimy twardą :) Ziemniaki, cebula i czosnek upieką się szybciej nawet

Proste Potrawy
Karkówka z marchewką z piekarnika. 208

Dzisiaj zapraszam na pyszną karkówkę z marchewką, pieczoną w piekarniku. Ostatnio często piekę mięsa w piekarniku, po pierwsze że są zdrowsze bo zużywam mniej tłuszczu, a po drugie nie muszę stać przy patelni i co rusz mieszać żeby się coś nie przypaliło mam wtedy więcej czasu na przygotowanie czegoś innego :) Do mięsa użyłam przypraw od firmy Skworcu . Zapraszam :) Składniki(...)dodać do mięsa, polać oliwą i wszystko wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą przełożyć mięso, szczelnie zamknąć i wstawić na noc do lodówki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni, do naczynia z mięsem wlać 1 szklankę wody, piec pod przykryciem około 1 do 1,5 godziny aż mięso będzie miękkie. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Pulled pork barbecue – wolnopieczona łopatka 217

genialne urządzenie do przygotowywania jedzenia z wyprzedzeniem. Nastawiam porcję mięsa wieczorem, a następnego dnia w porze obiadowej jest już ugotowane. Zero pilnowania, zero wylewania się jedzenia z garnka, zero przypaleń. Ot samogotujący się obiad. Na wolnogotowaną łopatę z wolnowaru miałam już ochotę dłuższy czas, do tej pory przygotowywałam ją w piekarniku, ale nie zawsze wychodziła idealnie miękka jak chciałam(...)godzin.  Pieczenie w wolnowarze Mięso wkładamy do garnka wolnowaru, przykrywamy i nastawiamy na I program pieczenia ( wolnowar Russell Hobbs ) – wolne, długie pieczenie. Pieczemy mięso przez 10 godzin. Pieczenie w piekarniku Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywką lub folią spożywczą. Piekarnik rozgrzewamy do 120*C, wstawiamy naczynie i zmniejszamy temperaturę do 100*C. Pieczemy bez termoobiegu przez 12 godzin

Gotowanie i blogowanie
Pieczony kalafior 181

Kalafior pieczony w piekarniku, całkowicie inny smak niż ten z wody. Jeżeli pieczecie mięso w piekarniku to przy okazji na drugim poziomie może piec się kalafior i surówka do mięsa gotowa:) Polecam! Składniki: 1 kalafior 4 ząbki czosnku 1-2 łyżki oleju sól morska pieprz Kalafior podzielić na różyczki. Czosnek posiekać na plasterki. Wymieszać kalafior z czosnkiem, olejem, solą

Moja Galeria Smaku
Pieczone klopsiki z kaszą jaglaną 185

Mięso pieczone w piekarniku to ciekawa alternatywa dla smażenia. Ten przepis powstał przez przypadek i w ciągu kilku minut, ale z bardzo smacznym efektem. Składniki 500 g mielonego mięsa z indyka 1 jajko szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody 1 mała cebula sól pieprz Kaszę gotujemy w dwóch szklankach wody i odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w drobną(...)Wszystko dokładnie mieszamy. Rękami formujemy kulki wielkości mandarynek i umieszczamy w silikonowych formach do muffinek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Pieczemy ok. 25 minut. Pieczone klopsiki można podawać z gotowanymi warzywami, np. z fasolką szparagową. Warto wiedzieć, że mięso pieczone w piekarniku ma mniej kalorii niż to samo przygotowane na patelni z dodatkowym tłuszczem

My Chcemy Jeść
Szarpana wieprzowina po meksykańsku, czyli carnitas 184

dalej ustawia nam czas i temperaturę pieczenia. To bardzo wygodna funkcja direct touch, gdzie wszystko ustawia się automatycznie. Po upływie czterech godzin piekarnik sygnalizuje zakończenie pieczenia. Mięso po upieczeniu jest bardzo kruche, delikatne i wilgotne.   Szarpana wieprzowina po meksykańsku, czyli carnitas Czas przygotowania: 8 godzin + marynowanie Składniki: 1000 g łopatki wieprzowej(...)chleby, różne rodzaje ciasta, mięsa i zapiekanki, oraz oczywiście pizzę. Piekarnik spisuje się doskonale  z czystym sumieniem mogę go Wam polecić. Oto cechy, które go charakteryzują: kształt  HomeMade , co oznacza, że piekarnik posiada zaokrąglony kształt, co pozwala gorącemu powietrzu swobodnie się poruszać. Posiada on wszystkie cechy pieczenia w piecu opalanym drewnem SilverMatte ,  czyli bardzo

Kulinarne przygody Gatity
Schab pieczony w niskiej temperaturze 474

posmarowałam schab olejem za pomocą silikonowego pędzelka i obsypałam majerankiem.. Schab umieszczamy w tym samym naczyniu żaroodpornym, w którym się marynował lub układamy schab na blaszce. Pieczemy bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 100º C przez 120 minut. Mięsa nie obracamy podczas pieczenia, ani nie polewamy. Po 2 godzinach piekarnik wyłączamy i pozostawiamy(...)mięso do wystudzenia. Ja piekłam schab w wieczorem, więc pozostawiłam mięso w piekarniku na całą noc bez otwierania piekarnika. Na drugi dzień schab wraz z naczyniem, w którym się piekł przekładamy do lodówki. Smacznego! ‪#‎domowewędliny ‪#‎mięso   The post Schab pieczony w niskiej temperaturze appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szynka wieprzowa 194

stopni i piekę jeszcze 90 min po tym czasie wyjmuje mięso rozcinam rękaw foliowy piekarnik przełączam na termoobieg i piekę jeszcze ok 15-20 min do zrumienienia się wierzchu mięsa, od czasu do czasu podlewając sosem powstałym z pieczeni. Po tym czasie wyjmuje mięso z piekarnika przekładam na talerz odczekuje 10 min żeby mięso odleżało swoje, a później

Piekielna Kuchnia Pati
Pieczone młode ziemniaczki w piekarniku 332

Młode ziemniaczki z piekarnika- smakują tak dobrze, jak ziemniaki pieczone w ognisku ;) Często robię takie ziemniaczki, gdy na obiad mam coś z piekarnika- typu kurczak, żeberka czy pieczeń. Wtedy godzinę przed końcem pieczenia mięsa przygotowuję takie ziemniaczki i pieką się razem z mięsem. Składniki: ok. 1 kg młodych ziemniaków (małych), 3 łyżki oleju, sól. Przygotowanie:  Ziemniaczki(...)blaszce i wstawiamy do piekarnika na 180 stopni od 40 do 60 minut. Ja zazwyczaj wkładam 40-60 min (w zależności od ich wielkości) przed końcem pieczonego mięsa w piekarniku. Co jakiś czas obracamy ziemniaczki, sprawdzamy patyczkiem do szaszłyków ich miękkość. Można także posypać je słodką papryką lub wymieszać z rozmarynem czy tymiankiem

Aga w kuchni
Gołąbki we włoskiej kapuście (z piekarnika) 196

Ostatnio miałam ochotę na gołąbki, ale jednak było mi szkoda czasu na podsmażenie i duszenie mięsa z kapustą. Dlatego też postanowiłam przygotować gołąbki pieczone w piekarniku. Mięso zawinęłam w liście włoskiej kapusty, dzięki którym gołąbki były miękkie i delikatne w smaku. Najlepiej smakowały polane domowym sosem pomidorowym. Jestem pewna, że polubicie tą metodę przygotowania gołąbków, ponieważ zaoszczędzicie czas(...)zacznie wrzeć to partiami zaparzać liście kapusty. Z mięsa formować podłużne pulpeciki.  Na każdy liść umieścić farsz, następnie podwinąć boki i całość zrolować. Przygotowane gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym (łączeniem do dołu). Najlepiej, aby były ciasno ułożone. Piekarnik rozgrzać do 195 ºC. Na dno naczynia wlać wodę. Przygotowane gołąbki piec ok. 45 minut pod przykryciem i co najmniej

Ugotować