przygotowywane w garnku rzymskim mają wyjątkowy smak i aromat. Dzięki pieczeniu w garnku rzymskim dania są zdrowe i lekkie, a mięsa kruche i soczyste. W takim garnku można piec różne mięsa, ryby, domowe chleby, warzywa, a nawet risotto i lasagne. Garnek wykonano z naturalnej porowatej gliny, którą wydobywa się ręcznie. Cena: 79,99 zł Gdzie kupić? www.aledobre.pl Zestaw
My Chcemy Jeśćpraktycznie w każdej kuchni. Mimo swej prostoty kurczak smakuje naprawdę świetnie i bardzo aromatycznie. Dominująca, czosnkowa nuta idealnie komponuje się z delikatnym posmakiem pomidorów. Natomiast przyprawa rosołowa podkreśla smak mięsa. Polecam! około 1,2 kg dowolnych części z kurczaka Marynata: 1/2 szklanki ketchupu łagodnego (1 szklanka = 250 ml; najlepiej domowego lub bez zbędnych ulepszaczy i konserwantów) 1 łyżeczka papryki ostrej(...)rękawie do pieczenia, szczelnie związać i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Całość piec 70-90 minut w 180 stopniach. (Czas zależy od wielkości części kurczaka.) Pod koniec pieczenia worek można rozciąć, aby mięso było zarumienione. (*) Przyprawa rosołowa powinna zawierać sól. W sumie jej ilość zależy od rodzaju mieszanki, ponieważ wiele z nich różni się składem. Często używam domowej
Di gotujerównież doskonale sprawdzi się w daniach wytrawnych, w tym stanowi świetny duet z kurczakiem. Zresztą taki smak kurczaka polubi każdy, nawet ten, który nie przepada za orzeszkami ziemnymi. Mięso smakuje rewelacyjnie i kusząco pachnie. Jest bardzo delikatne oraz posiada przyjemny, lekko orzechowy posmak. Polecam! około 1,2 kg dowolnych części z kurczaka Marynata: 2-3 łyżki masła orzechowego (u mnie(...)czasie kawałki kurczaka umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie związać i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Całość piec 70-90 minut w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia worek można rozciąć, aby mięso było zarumienione
Di gotujepasztetu z ogóreczkiem kiszonym. Wyjęłam rano z lodówki mięso mielone i mąż postanowił zrobić z niego coś pysznego. Dodał cebulkę , ketchup, musztardę i wyszło z pieca coś naprawdę dobrego. Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego mała cebula czerwona 2 łyżeczki musztardy Dijon 2 łyżki ketchupu pikantnego 1 jajko 1 bułka kajzerka (bułka wrocławska też może byc) sól, pieprz(...)Sposób przygotowania: Mięso wkładamy do miski. Dokładamy pokrojoną drobno cebulę. Dokładamy namoczoną i odciśniętą z wody kajzerkę. Wbijamy jajko, dokładamy ketchup i musztardę, wyrabiamy dłonią na jednolitą masę. Na koniec solimy i pieprzymy według uznania. Całość przekładamy do foremki keksówki o wymiarach 24x11 cm , wyłożonej papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na wierzchu warstewkę ketchupu. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika
Różne smaki w kuchnipieczeni Składniki: 1 filet z indyka ok. 1,30 kg Składniki glazury : 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka kurkumy ½ łyżeczki soli morskiej ½ łyżeczki tymianku 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki miodu (wieloowocowy) 3 łyżki musztardy (np. miodowej) 3 duże ząbki czosnku Ponadto: Sznurek do obwiązania fileta Rękaw do pieczenia Wykonanie: Mięso opłukałam, osuszyłam papierowym(...)czasie rozcięłam rękaw i ponownie wstawiłam naczynie na 20 minut, filet przypiekł się z wierzchu i nabrał ładnego koloru. Można 210 minut przed końcem pieczenia odkryć naczynie. Po upieczeniu zostawiłam mięso w rękawie, żeby całkiem przestygło. Zimne pokroiłam w plastry. Akurat na śniadanie. Znów udała mi się „domowa wędlina” . Smaczna, soczysta pieczeń z indyka. Lubicie? Polecam
Kuchnia u Krysikładziemy pomidory oraz posiekaną natkę pietruszki . Całość formujemy w roladę i owijamy sznurkiem (naturalnym i bezbarwnym, aby nie okazało się, że farbuje on mięso w trakcie pieczenia). Udziec wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 30 minut (mięsa nie należy niczym przykrywać). Następnie zmniejszamy temperaturę do 175 stopni, przykrywamy roladę i pieczemy przez kolejne(...)minut. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim mięso na 20-30 minut, pozwalając, żeby pieczeń wchłonęła sok. Po upłynięciu tego czasu wyjmujemy udziec z piekarnika i podajemy na gorąco do obiadu, lub na zimno jako dodatek do pieczywa
Miód i pieprzZapraszam na pyszną pieczeń z warzywami. Jest szybka i łatwa do przygotowania. Za świeżym pieczywem smakuje wybornie. Doskonała propozycja na świąteczny stół. SKŁADNIKI: 1 kg łopatki wieprzowej bez kości, 20 dag pieczarek, po 1/2 strąka papryki czerwonej, żółtej i zielonej, 1 cebula, 2 jajka, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Łopatkę mielę przez maszynkę do mielenia mięsa. Pieczarki kroję w ćwiartki(...)obieram, kroję w kostkę i smażę na oliwie około 5 minut. 2. Do zmielonego mięsa dodaję pieczarki, paprykę z cebulą, jajka, sól oraz pieprz. Dokładnie łączę wszystkie składniki. 3. Masę przekładam do foremki keksówki (wymiary 30cm x 11cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna kuchnia KasiOdnoszę wrażenie, że policzki wołowe są mięsem, które nie należy do najbardziej popularnych wśród sklepowych lad. Ich pieczenie wymaga sporo czasu, ale warto je zrobić - ze względu na ich delikatne, rozpływające się w ustach mięso. Składniki: 400 g policzków wołowych mąka sól pieprz olej 5 marchewek 8 gałązek selera naciowego 1 duża cebula liść laurowy ziele angielskie(...)półpiórka. Policzki przekładamy do naczynia żaroodpornego i zasypujemy je warzywami. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy oraz czosnek. Do naczynia wlewamy 2 szklanki wina. Jeśli w trakcie pieczenia - wino zbyt wyparuje - możemy dolać jeszcze trochę. Wszystko pieczemy przez 3 godziny w 160 stopniach w piekarniku. Następnie wyjmujemy policzki, a resztę warzyw miksujemy blenderem - tworząc w ten sposób warzywny
Taste TherapyKarkówka pieczona w sosie pomidorowym z cebulką to fajny pomysł na mięso do obiadu, które nie wymaga zbyt dużo pracy, a wychodzi smakowite. Składniki: 1 kg karkówki sól, pieprz mąka do obtaczania 2 cebule 600 ml wody 1 kostka rosołowa 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżka mąki 1 łyżeczka cukru 3 ząbki czosnku(...)poobkładać cebulą pokrojoną w piórka. W wodzie wymieszać koncentrat, śmietanę, mąkę, cukier, zioła, posiekany czosnek, słodką i ostrą paprykę. Zagotować i dodać kostkę rosołową, wymieszać i zalać mięso z cebulą. Piec w piekarniku w temp. 190 stopni około 60-70 minut. Co jakiś czas przełożyć mięso widelcem, aby równo się upiekło. Życzę Smacznego
talerz przyjemnościSoczysta pieczeń ze schabu na aromatycznej jarzynce z kapusty kiszonej z rodzynkami, żurawiną, miodem,wspaniale prezentuje się na stole,na pewno posmakuje domownikom i gościom, będą
Wanilia i Kardamonkażdej strony, tak aby się dobrze przyrumieniła. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (termoobieg). Następnie przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego wysmarowanego niewielką ilością oleju i pieczemy przez 25-30 minut. Gotowe mięso powinno być soczyste i delikatnie różowe. Przygotowujemy sos. Na patelni pozostałej po smażeniu polędwiczki rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Ważne aby cały sok z wcześniej smażonego mięsa również pozostał(...)gęsty możecie dodać wody. Ja osobiście po upieczeniu mięsa dodałam do naczynia żaroodpornego, w którym się wcześniej piekło odrobinę wody. Dzięki temu wymieszała się ona z pozostałymi po pieczeniu sokami z mięsa. Wodę dodałam do sosu. Sos dokładnie mieszamy i podgrzewamy jeszcze chwilę aby smaki się połączyły. Polędwiczkę kroimy w plastry i polewamy sosem
Mania GotowaniaKarczek pieczony w ciemnym, wytrawnym winie jest wyjątkowo smaczny, kruchy i delikatny. Wino zmiękcza mięso podczas pieczenia przez co pieczeń staje się wyjątkowo krucha. Przepis na takie mięso jest na prawdę rewelacyjny(...)nacieramy nimi mięso łącznie z czosnkiem. Karczek odkładamy na kilka godzin w chłodne miejsce. Po upływie czasu mięsko już naszło przyprawami, teraz zawiniemy je w nitkę tak aby nadać jemu kształt. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, wlewamy wino i dodajemy pozostały, pokrojony czosnek, liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach. Naczynie zakrywamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym
Kulinarne Fantazje Mariolialuminiową (pamiętając, że matowa strona folii ma być na zewnątrz) i wkładamy do nagrzanego piekarnika, na około 80 - 90 minut. Folię zdejmujemy dopiero 20 minut przed końcem pieczenia. Dzięki temu mięso i warzywa się zarumienią. Pałki z marchewką piekę w piekarniku elektrycznym w następujący sposób: 60- 70 minut pod przykryciem i w 175 stopniach ( grzałka dolna + grzałka(...)termoobiegiem). Następnie zdejmuję folię, zwiększam temperaturę do 200 stopni i piekę jeszcze około 20 minut. Gdy marchewka i mięso są miękkie oraz apetycznie zrumienione, danie jest gotowe. Sprawdźcie to, zanim wyjmiecie naczynie z piekarnika. Każdy piekarnik piecze troszkę inaczej. Na czas pieczenia wpływa również rodzaj naczynia, w którym pieczecie. Smacznego
Smak mojego domugęsi pieczone na kapuście kiszonej z sokiem jabłkowym, śliwkami i żurawiną Sezon na gęsinę dobiega końca. Pomyślałam więc, że warto jeszcze przygotować coś z tym wspaniałym mięsem. To danie przygotowałam jeszcze przed Świętami. Okazało się, że uda udały się bardziej, niż się spodziewałam i okazały się hitem. Do tego wskoczyły w nasze świąteczne menu, zmieniając obiadowe plany. Święta(...)majeranku. Wymieszać. Do żaroodpornego naczynia przełożyć kapustę. Na wierzchu ułożyć mięso (skórą do góry), przykryć. Piec w 160°C (termoobieg) przez ok. 2 godziny.* Następnie odkryć naczynie, zwiększyć temperaturę do 230°C i podpiec jeszcze kilka minut, aż skórka będzie chrupiąca. Podawać z kluseczkami ( np. takie- klik) lub pieczonymi ziemniakami. Smacznego
Pełny talerzstopni i wstawiamy mięso w zamkniętym naczyniu na ok. 1,5 godz. (może być też foliowy rękaw). Po tym czasie sprawdzamy miękkość mięsa długą wykałaczką. Jeśli jest miękkie – odkrywamy pokrywkę i pieczemy jeszcze 10-15 min. do zrumienienia. Przed pokrojeniem dobrze jest mięsu dać „odpocząć” jakieś 10 min od wyjęcia. Gotowe! Mam nadzieję że Wam także posmakuje
Mama z miasta