średnie ryby: 2 łyżki posiekanej niezbyt drobno cebuli , 1 płaska łyżka ziaren kolendry , 1 płaska łyżka mielonego imbiru , 1 płaska łyżka rozmarynu , pieprz grubo mielony , sól - do smaku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i od razu nałożyć do środka ryb. Imbir oprócz aromatu nadaje ostrości, więc jak ktoś nie lubi pikantnych potraw, to niech zmniejszy
Codzienna kuchnia niecodziennarazem upiekłyśmy drożdżowe bułeczki z drobno mielonej mąki ryżowej. Ze względu na dodatek świeżych pomidorków nie nadają się do dłuższego przechowywania, ale nie ma potrzeby się tym martwić bo znikają zanim zdążą wystygnąć ;) Składniki: mąka ryżowa skrobia ziemniaczana lub kukurydziana, tapioka(...)drożdże instant 1 torebka cukier (najlepiej brązowy) 1 łyżka sól 1 łyżeczka olej lub oliwa 3 łyżki woda lub mleko roślinne około 1,5 szklanki siemię lniane mielone 2 łyżki pomidorki koktajlowe (cherry) oliwki czarne i zielone rozmaryn, bazylia, koperek, natka pietruszki lub suszone zioła np. prowansalskie Jeśli nie macie uczulenia na jajka to warto dodać jedno
głodny alergikangielskie, 2 sztuki liście laurowe, 1 pęczek włoszczyzna, 6 sztuk ziemniaki, 1,5 szklanki kasza jęczmienna perłowa, 3/4 szklanki grzyby suszone prawdziwki, 2 łyżki vegeta, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, 1/2 pęczka natka pietruszki, - ile potrzeba śmietana gęsta słodka pałki kurczaka zagotować i usunąć cedzakiem "szumy" dodać zmiksowana włoszczyznę, pokrojone ziemniaki(...)ziele i liście laurowe, kaszę drobną, namoczone grzyby suszone i gotować z 35- 45 minut na mniejszym ogniu, co jakiś czas mieszając pod koniec gotowania dodać jarzynkę kucharka, pieprz mielony i z 5 minut gotować na koniec wsypać natkę pietruszki podać z pałką kurczaka i ze śmietaną słodka 18% na talerzu.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: łopatka bez kości 1 kg, mąka pszenna 4 łyżki, cebula 1 sztuka, smalec 1 łyżka, kucharek 1/2 łyżeczki, czarny pieprz mielony Prymat 1 łyżeczka, grzyby leśne 250 ml/słoik, śmietana 12% 1/2 szklanki, mąka pszenna 2 łyżki łopatkę pokroić w kostkę grubszą i obsypać mąką na gorącym smalcu(...)dobrze zrumienić mięso, do zrumienionego dodać drobniutko pokrojoną cebulę i maślaki w zalewie solnej i wszystko podsmażać z 10 minut mieszając następnie wlać wodę, do smaku kucharka i pieprz mielony dusić pod przykryciem do miękkości mięsa soli czy kucharka dodać dopiero po dodaniu maślaków w zalewie solnej, gdy się wszystko połączy po dodaniu z wodą wtedy próbujemy smak słoności
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: jaja na twardo 4 sztuki, twaróg 25 dag, jogurt grecki 4 łyżki, przyprawa do sałatek - ile potrzeba, czarny pieprz mielony , kiełki rzeżuchy 1 szklanka, sól morska(...)smaku jajka na twardo ugotowane obrać i pognieść je widelcem w miseczce dodać twaróg półtłusty, gęsty jogurt grecki i wszystko dobrze widelcem pognieść dodać przyprawę ziołową do sałatek, pieprz mielony, rzeżuchę i wymieszać lubię na śniadanie z pieczywem chrupkim...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięlitrów, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 4 sztuki, włoszczyzna 1 pęczek, kucharek 2 łyżki, przyprawa w płynie - do smaku, kurkuma mielona Royal Brand 1 łyżeczka, czarny pieprz mielony - do smaku, makaron nitki - ile potrzeba połowę dużej kury rosołowej opłukać i zalać wodą, po zagotowaniu zmniejszyć ogień, łyżką cedzakową zebrać szumy wsypać ziele i liście laurowe i gotować
W Mojej Kuchni Lubięsztuka, kiełbasa podwawelska 1 długa sztuka, koncentrat pomidorowy Pudliszki 4 czubate łyżeczki, cukinia 6 średnie, woda 3/4 szklanki, kucharek 2 łyżeczka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, koperek 1 pęczek, bazylia świeża 4 listki cukinie umyć, pokroić na małe kawałki i posolić, odstawić na 30 minut, po tym czasie cukinie odcisnąć z soku
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: MARYNATA: karkówka 60 dag, przyprawa w płynie 4 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, pieprz ziołowy(...)łyżeczka, olej rzepakowy 2 łyżki, cebula 1 duża, mąka pszenna 4 łyżki PLACKI Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW: ziemniaki młode 1 kg, jajka 2 sztuki, kucharek 2 łyżeczki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, mąka pszenna 3/4 szklanki, bułka tarta 1/2 szklanki, olej do smażenia - ile potrzeba DODATKI: koncentrat pomidorowy Pudliszki 2 łyżki, woda 3/4 szklanki, śmietana 12% - ile potrzeba karkówkę
W Mojej Kuchni Lubięcukier 1 łyżka, wywar z kurczaka 2,5 litra, marchewka 2 średnie, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, mleko 3,2% 1 szklanka, mąka pszenna 2 łyżki, pieprz czarny mielony - do smaku szparagi białe obrać obieraczką i odciąć czubki i twarde końcówki szparagi włożyć do rosołu, wsypać cukier i gotować z 35 minut na niedużym ogniu - ugotowałam też
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: makaron nitki 25 dag, kiełbasa śląska 2 sztuki, pieczarki 25 dag, cebula 1 sztuka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, sól morska cypryjska rozmarynowa Royal Brand - do smaku, jajka 4 sztuki, śmietana 12% 1 łyżka, szczypiorek 2 łyżki na oleju zrumienić kiełbasę pokrojoną, cebulę, pieczarki posypać w trakcie smażenia
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: kalafior 1 średni, jajka 1 sztuka, bułka tarta 1,5 szklanki, suszone pomidory 2 sztuki, papryka czerwona 1/2 sztuki, pieprz ziołowy 1 łyżeczka,kurkuma mielona Royal Brand 1 łyżeczka, pieprz biały 1 łyżeczka, kminek cały 1 łyżeczka, koperek 1/2 pęczka, olej rzepakowy - ile potrzeba, przyprawa tzatzyki 1 łyżeczki, ogórek zielony 1 średni, jogurt naturalny - ile potrzeba kalafior ugotować(...)posiekany, tartej bułki jeśli masa będzie zbyt luźna to dosypać tartej bułki lub ciut wody jeśli będzie za gęsta - odstawić na 20 minut aby bułka napęczniała formować kotlety jak mielone i kłaść je na mocno gorący olej smażyć na rumiano z każdej strony - odkładać je ręcznik papierowy ogórek gruntowy obrać i zetrzeć na tarce grubsze oczka, dodać sos tzatzyki
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: pałki z kurczaka 8 sztuk, czubrica zielona Royal Brand 3 łyżki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, cebula 3 sztuki, ząbki czosnku 8 sztuk, kucharek 1 łyżeczka, pomidory 3 sztuki, wywar mięsny 1 szklanka, przyprawa do zup - do smaku umyte pałki z kurczaka, osuszone ręcznikiem papierowym obsypać czubricą zieloną, schować do woreczka foliowego na kilka(...)pomidory i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa, pod koniec gotowania zabrać pokrywkę i na większym ogniu odparować nadmiar wody pałki są pyszne z ryżem na obiad...............SMACZNEGO!!! czubrica mielona Royal Brand - spokrewniona z cząbrem przyprawa, charakterystyczna dla kuchni bułgarskiej, czubricy używa się głównie do zup, mięs, fasoli i serów, pod nazwą "trapezna" w Bułgarii można kupić tę przyprawę
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: twaróg Strzałkowo 25 dag, makrela wędzona 1 średnia, ogórek zielony 1 mały, papryka czerwona 1 mała, cebula 1 sztuka, szczypiorek 1/2 pęczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka twarożek ze Strzałkowa- jest wilgotny i śmietankowy(...)dobrze się nadaje do takich past... ogórek, paprykę, cebulę pokroić w kostkę, twaróg rozgnieść widelcem dodać dobrze obraną z ości makrelę wędzoną i wszystko widelcem pognieść-wymieszać dodać pieprz mielony, posiekany szczypiorek i kilka łodyżek tymianku posiekanego, wymieszać i do lodówki na 1 godzinę aby smaki się przegryzły pyszna pasta do pieczywa...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: kalafior 1 średni, włoszczyzna 1/2 pęczka, woda 3 litry, pierś z kurczaka 1 podwójna, kostki rosołowe drobiowe 2 sztuki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, śmietana 12% 1/2 szklanki, mąka pszenna 2 łyżki, koperek 1 pęczek, makaron - ile potrzeba, sól - do smaku(...)makaron opłukany i podzielony na różyczki zalać wodą zimną dodać włoszczyznę razem z nacią selera rozdrobnioną w rozdrabniaczu dodać umytą pierś kurczaka i zagotować dodać kostki rosołowe drobiowe, pieprz mielony i gotować z 30 minut śmietanę wymieszać z mąką i wlać do zupy mieszając, wsypać posiekany koperek i sól do smaku podać z ugotowanym kolorowym makaronem..................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięopisie, cebula 1 sztuka, masło do smażenia 8 łyżek, pomidory 1 kg, cukier 1 łyżkę, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, przyprawa w płynie - do smaku FARSZ: 3/4 kg mielone z drobiu, jajka 2 sztuki, ryż 3 torebki ugotowane, cebula 1 sztuka, papryczka z chilli 1 sztuka, koperek 1 pęczek, kucharek do smaku - wszystkie te składniki dobrze wymieszać
W Mojej Kuchni Lubięwłoszczyzna 1/2 pęczka, ziemniaki 5 sztuk, kapusta kiszona 1/2 kg, kucharek 1,5 łyżki, majeranek 2 łyżka, natka pietruszki 1/2 pęczka, pieprz czarny świeżo mielony - do smaku, kurkuma mielona 1,5 łyżeczki kości schabowe zagotować w małej ilości wody i wylać na sito, do garnka wlać odpowiednią ilość wody, włożyć kości, dodać ziele, liście laurowe, jałowiec i gotować
W Mojej Kuchni Lubięoliwa 8 łyżek, kucharek 2 łyżeczki, marchew 3 sztuki, cebula 1 sztuka, fasolka szparagowa 20 dag, kalarepka młoda 1 sztuk, papryka czerwona 1 sztuka, pomidory 6 sztuk, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, bazylia suszona 1 łyżeczka, koperek siekany 2 łyżki umyte pałki kurczaka podsmażyć na oliwie i posypać je łyżeczką kucharka, podsmażone przełożyć na talerz do oliwy po pałkach(...)pokrojoną paprykę słodką i podsmażać z 2 minuty mieszając umyte duże pomidory zmiksować w blenderze razem ze skórką na przecier i wlać do warzyw, do smaku dodać kucharka, pieprzu mielonego i wymieszać do warzyw włożyć pałki kurczaka i dusić z 30 minut pod przykryciem na mniejszym ogniu, na koniec dodać bazylię i koperek, gotować jeszcze z 5 minut smaczne
W Mojej Kuchni Lubięjajka 4 sztuki, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 1 szklanka, twaróg 20 dag, mąka pszenna 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, szara reneta 4 duże, cynamon mielony 2 łyżeczki, mąka ziemniaczana(...)łyżki, cukier puder - ile potrzeba jabłka obrać ze skórki, pokroić na cienkie kawałeczki, posypać cynamonem, mąką ziemniaczaną i wymieszać jajka"L", miękka palma, cukier, twaróg pótłusty nie mielony w robocie ucierać z 5 minut wsypać makę z proszkiem i wymieszać z 1 minutę tortownica 24cm - wysmarować masłem, posypać tartą bułką i z 3/4 ciasta rozsmarować w blaszce wsypać
W Mojej Kuchni LubięSkładniki na ciasto: 1 szklanka mielonych migdałów, 1 szklanka otrębów owsianych, 1/4 szklanki cukru trzcinowego, 50 g masła, Składniki na masę 1 kg jabłek, 1 gałązka rozmarynu, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczka masła, Do smarowania kokilek: olej rzepakowy, otręby owsiane, Przygotowanie: Jabłka obierz i pokrój w cienkie cząstki. Rozmaryn posiekaj(...)pokrojone jabłka, cynamon, miód i sok z cytryny. Duś na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut. Kokilki wysmarować olejem rzepakowym i posypać otrębami owsianymi. W dużej misce wymieszaj mielone migdały, otręby owsiane, cukier i masło. Zapełnij kokilki masą jabłeczną do 1/3 wysokości. Następnie nałóż na nie porcje ciasta i dociśnij. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez
Anioły w kuchnipomidorów, 8 łyżek cukru, 1,5 łyżeczki soli, 0,5 szklanki octu, 5 dkg cebuli, 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego i pieprzu, 2 ząbki czosnku, łyżeczka mielonych goździków /proponujemy znacznie mniej dać/, łyżeczka cynamonu,gorczycy, chili,pieprzu cayenne 1 czerwona papryka Wykonanie; Pomidory sparzmy wrzątkiem, obieramy, kroimy na kosteczki i gotujemy.Dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dusimy
Anioły w kuchniłyżeczki mielonej gorczycy, 4 łyżeczki soli, 5 łyżek oleju, 1/2 kg miąższu z dyni, Po przyprawy zapraszamy do SKWORCU Wykonanie; Ziarna gorczycy miksujemy z obranym czosnkiem, imbirem, mieloną gorczycą, solą i 2 łyżkami oleju. Mięso myjemy. Przygotowaną pastą nacieramy schab i odstawiamy na noc do lodówki. Pieczemy 2 godz. w temperaturze 180 stopni.Dynie pokrojoną w kostkę mieszamy
Anioły w kuchnicukru, 250 g roztopionego masła, 200 g mąki tortowej, 50 g pełnoziarnistej maki, 1/2 opakowania proszku do pieczenia, 100 g zmielonych migdałów, 2 łyżeczki przyprawy do piernika, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej, 50 g orzeszków, 100 g gorzkiej czekolady, 3 jajka, 2 gruszko pokrojone(...)kostkę Polewa; 300 ml kwaśnej śmietany, 100g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady Po przyprawy zapraszam do SKWORCU Wykonanie; Cukier mieszamy z dwoma rodzajami maki, proszkiem do pieczenia, mielonymi migdałami i przyprawami. Orzechy mieszamy z migdałami. Trochę odstawiamy do posypania wierzchu ciasta. Dodajemy posiekaną czekoladę. W oddzielnej misce mieszamy roztopione masło z jajkami. Mokre składniki dodajemy do suchych. Mieszamy
Anioły w kuchnicukinia tymianek, oregano olej, masło do smażenia Wykonanie: Szynkę wieprzową ew. łopatkę zmielić - używam tylko takiego mięsa. Jakoś nie mam zaufania do gotowego mielonego mięsa. W trakcie mielenia mięsa dodać wyciśniętą bułkę i przesmażoną cebulę. Przełożyć do miski, dodać całe jajko, kwaśną śmietanę i do smaku przyprawy - sól, pieprz, majeranek i maggi. Całość dobrze
Kulinarny karnet ChristopheraUrocze ptaszki w makaronowym gniazdku skuszą największego niejadka :) Składniki: mięso mielone z indyka lub szynki wieprzowej 0,5 kg kalarepka 1 mała szt. marchew 1 szt. jabłko 1 szt. olej do smażenia (użyłam rzepakowy) około 5 łyżek koncentrat pomidorowy (użyłam Pudliszki) 1 słoik 200 g brązowy cukier 2 łyżki woda 2 -3 szklanki sól do smaku majeranek, oregano(...)zagęszczenia sosu (użyłam skrobii ryżowej) 2 łyżki makaron spaghetti (użyłam kukurydzianego) pół paczki mozarella w kulkach lub rzodkiewki kilka szt. Przygotowanie: Rozgrzać na patelni około 3 łyżki oleju, wrzucić mielone mięso, mieszając rozgnieść aby nie było grudek. Podsmażyć aż wyparuje z patelni woda i mięso leciutko się zarumieni. Przełożyć na sitko aby odsączyć nadmiar oleju. Marchew, jabłko i kalarepkę
głodny alergikkukurydziana mąka ryżowa (lub z amarantusa) 100 g 1/2 szklanki 1/2 szklanki 1/2 szklanki skrobia kukurydziana (lub tapioka) 1/2 szklanki popping z amarantusa (ekspandowane nasiona) 1/2 szklanki siemię lniane mielone pół łyżeczki proszek do pieczenia bezglutenowy 1 łyżeczka mleko (sojowe, ryżowe lub inne dozwolone) aromat waniliowy(...)szklanki kilka kropli polewa czekoladowa lub lukier Przygotowanie: Miękką margarynę (o temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi nasionami lnu, przesiać przez sito do miski z utartą margaryną. Dodać mleko, aromat. Wymieszać łyżką/szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach. Gdy składniki połączą się na gładką
głodny alergikkukurydziana mąka ryżowa (lub z amarantusa) 100 g 1/2 szklanki 1/2 szklanki 1/2 szklanki skrobia kukurydziana (lub tapioka) 1/2 szklanki popping z amarantusa (ekspandowane nasiona) 1/2 szklanki siemię lniane mielone pół łyżeczki proszek do pieczenia bezglutenowy 1 łyżeczka mleko (sojowe, ryżowe lub inne dozwolone) płatki migdałowe aromat pomarańczowy(...)szklanki 1/4 szklanki kilka kropli lukier Przygotowanie: Miękką margarynę (o temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi nasionami lnu, przesiać przez sito do miski z utartą margaryną. Dodać mleko, aromat. Wymieszać łyżką/szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach. Gdy składniki połączą się na gładką
głodny alergikproszek do pieczenia bezglutenowy 3 łyżeczki margaryna bezmleczna lub masło mąka bezglutenowa mix uniwersalny 100 g 2 szklanki brązowy cukier 100 g jajka cynamon mielony kakao (lub karob mielony) esencja waniliowa 2 szt kurzych lub 7 przepiórczych 1 łyżeczka 1 łyżeczka pół łyżeczki Przygotowanie: Ciasto: Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Daktyle pokroić na kawałki, zalać wrzątkiem, odstawić
głodny alergikszklanki pestki słonecznika (łuskane) 3 łyżki zielone pestki z dyni 3 łyżki orzeszki piniowe 1 łyżka filet z piersi kurczaka 200 g kurkuma mielona 1/2 łyżeczki sól, papryka mielona, pieprz, tymianek, kolendra olej do smażenia do smaku kilka łyżek ser kozi, mozarella lub żółty do posypania (niekoniecznie) jajko kurze lub 4 jajeczka przepiórcze (niekoniecznie) Przygotowanie: Pestki i orzeszki
głodny alergikcukier puder 1/2 szklanki karob mielony (ew. kakao lub cykoria instant) 2 łyżeczki daktyle lub morele suszone 6 szt. aromat cytrynowy kilka kropli cukier waniliowy imbir mielony cynamon żółtko (niekoniecznie, o ile jest dozwolone) 2 łyżeczki 1/2 łyżeczki 1/2 łyżeczki na lukier: cukier puder 0,5 szklanki sok z połowy cytryny lub woda Przygotowanie: D aktyle
głodny alergikpuszka 70 g ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec po kilka szt. kolendra mielona 0,5 łyżeczki słodka papryka 1 łyżeczka majeranek, tymianek 0,5 łyżeczki kminek mielony 0,25 łyżeczki sól, pieprz do smaku olej lub smalec do smażenia Przygotowanie: Kiszoną kapustę przepłukujemy wodą, odsączamy i kroimy. Zalewamy wrzątkiem, gotujemy chwilę i wylewamy wodę. Jeśli kapusta jest
głodny alergikbogaty aromat. Można je podawać z ryżem, kaszą, kuskusem i oczywiście z sosem. Składniki do potraw orientalnych znajdziecie na stronie Sklep.naSushi.pl Składniki na 4 porcje: 40 dag mielonej chudej wieprzowiny 2 ząbki czosnku, drobno posiekane świeża natka kolendry 1 łyżka sosu ostrygowego 2 łyżki bułki tartej 1 duża czerwona cebula(...)łyżeczki carry 2 łyżeczki kurkumy 1 jajko 1-20 dag cienkiego makaronu olej do głębokiego smażenia sól świeżo zmielony pieprz sos chili, sojowy, czosnkowy, wg. upodobań i dostępności 1. Mielone mięso włóż do salaterki, dodaj czosnek, posiekaną kolendrę, sos ostrygowy, bułkę tartą, jajko, carry i kurkumę. Cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać i przyprawić solą i pieprzem
Apetyczna babeczkaSmakuje dobrze na gorąco jak i na zimno Pieczeń rzymska SKŁADNIKI: 2 kg mięsa mielonego 3 jajka 1 cebula 2 kajzerki sól i pieprz tłuszcz papryka ostra zioła prowansalskie 1/2 słoika papryki kolorowej konserwowej 3 duże pieczarki. PRZYGOTOWANIE(...)Kilka pasków papryki konserwowej,wyjąć ze słoika,osączyć. Pieczarki opłukać,osączyć,pokroić w grubsze plasterki. Bułki namoczyć w wodzie,odcisnąć. Cebulę obrać,pokroić w kostkę,przesmażyć na tłuszczu. Mięso mielone wyłożyć do miski,dodać odciśniętą bułkę,jajka, cebulę,sól i pieprz,dokładnie wymieszać. Długą podłużną formę jak na metrowca,wysmarować tłuszczem,wysypać tartą bułką. Do blaszki wyłożyć połowę masy
Kuchnia DanusiFaszerowany kalafior SKŁADNIKI: kalafior -1 duży ser żółty - 200 g mięso mielone -0,5 kg papryka zielona -1 strąk papryka czerwona -1 strąk papryka żółta -1 strąk szczypiorek pieczarki -5 szt jajka -2 szt majonez -3 łyżki cebula - 1 szt keczup do dekoracji ryż 4 łyżki ugotowany na sypko PRZYGOTOWANIE: Kalafior opłukać, włożyć do wrzącej i osolonej wody, gotować(...)plastry. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, usmażyć na złoty kolor. Do cebuli dodać pieczarki, chwilę razem poddusić. Papryki umyć, osączyć, pokroić w kosteczkę. Szczypiorek umyć, pokroić drobno. Do mięsa mielonego dodać wszystkie składniki, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Całego kalafiora nadziać między różyczkami farszem. Kalafiora ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posmarować majonezem, dobrze obsypać żółtym serem. Włożyć
Kuchnia Danusiłyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu 4 łyżki wody zimnej tłuszcz do formy Krem śmietana 36% - 700 ml cukier puder- 3 łyżki śmietan fix- 3 opak orzechy włoskie mielone- 3 łyżki Poncz 1,5 szkl przegotowanej wody sok z cytryny do smaku cukier - 1 łyżeczka spirytus -2 łyżki Dodatkowo barwnik zielony do dekoracji róża czerwona gotowa migdały tarte(...)wymieszać. Ponczem nasączyć każdy krążek ciasta. KREM Większą połowę śmietany zmiksować z 2 śmietan fix i dwoma łyżkami cukru na sztywno. Do ubitej śmietany dodać orzechy mielone, wymieszać. Tak postąpić z resztą śmietany, tylko bez dodatku orzechów. PRZEŁOŻENIE TORTU biszkopt krem śmietanowo-orzechowy biszkopt reszta kremu ostatni krążek biszkoptu. Wierzch tortu
Kuchnia DanusiWymagają trochę pracy, ale są przepyszne Skrzydełka faszerowane SKŁADNIKI: skrzydełka z kurczaka - 8szt mięso mielone - 250 g szczypiorek - 1 pęczek cebula - 1 szt sól i pieprz jajko - 1 szt przyprawa do kurczaka - 0,5 opak tłuszcz PRZYGOTOWANIE: Skrzydełka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Usunąć kości(...)skrzydełek. W środku i na zewnątrz skrzydełka, dobrze obsypać przyprawą do kurczaka, odstawić w chłodne miejsce na całą noc. FARSZ Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać ostudzoną cebulę, jajko, sól i pieprz. Szczypiorek umyć, osączyć, drobno pokroić, dodać do mięsa., dokładnie wymieszać. Tak powstałym farszem nadziewamy skrzydełka. Koniec skrzydełekn należy
Kuchnia DanusiGalantyna z nową przyprawą do kurczaka Kamis, od razu smakuje lepiej. Galantyna wieprzowo-drobiowa SKŁADNIKI: kurczak- 1 szt mięso mielone wieprzowe -0,5 kg pieczarki -300 g cebula -1 szt jajka - 2 szt sól i pieprz tłuszcz przyprawa do kurczaka Kamis Przygotowanie Z kurczaka usunąć kości, następnie skórę naciąć wzdłuż, zaczynając od piersi udka i mięso z piersi rozciąć(...)kurczaka, włożyć mięso do miski, przykryć i odstawić na całą noc do lodówki. Farsz Pieczarki opłukać, pokroić w półplastry, udusić na tłuszczu. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć. Mięso mielone wymieszać z pieczarkami i cebulę. Dodać jajka i przyprawy,dokładnie wymieszać. Wyłożyć farsz na skórę z mięsem, ciasno zrolować, obsypać przyprawą do kurczaka, włożyć do siatki. Następnie przełożyć
Kuchnia Danusijuż napisałem w tytule bardzo proste w przygotowaniu, po prostu takie, które udadzą się każdemu. Bardzo gorąco polecam i zapraszam do wypróbowania! Składniki: Średnia główka kapusty 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego szklanka ryżu 2 duże cebule 5 średnich marchwi 2 l bulionu drobiowego sól, pierz łyżka majeranku Przygotowanie: Główkę kapusty gotujemy w osolonej wodzie przez(...)pieczemy" w kuchence mikrofalowej przez ok. 15 min. Po tym oddzielamy liście kapusty od łodygi i nożem odkrajamy zgrubienie ( środkowa, najgrubsza żyłka ). Do mięsa mielonego dodajemy, ugotowany i ostudzony ryż, majeranek, sól i pieprz. Dokładnie wyrabiamy. Na środek liścia układamy 2-3 łyżki farszu i zawijamy kopertą, czyli dwa boki zaginamy do środka, a następnie rolujemy
Kuchnia ŁukaszaMoja propozycja na mięsny obiad idealny do ryżu bądź makaronu... składniki: 4 porcje 500 gram mięsa mielonego 5 liści kapusty 1 średnia marchewka ziarna słonecznika jako(...)panierka 500 ml. przecieru pomidorowego przyprawy: bazylia, oregano, chilli, czosnek, papryka slodka Kapustę bardzo drobno siekamy, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach Do poszatkowanych warzyw dodajemy mięso mielone wszystko dokładnie dodajemy, przyprawiamy startym czosnkiem i posiekana papryczką chilli. Formujemy niewielkie kulki. Następnie obtaczamy klopsy w słoneczniku Na patelni z grubym dnem przecier pomidorowy mieszamy z przyprawami
NaKońcuJęzykasoba CONCHIGLIE RIGATE MALMA.. bo jestesmy oczywiscie nad morzem ,coz innego niz muszelki ? I odtworzymy jedno z popularnych dan - Muszelki spod Etny. Skladniki- -conchiglie rigate Malma -mieso mielone wieprzowe lub wieprzowo - wolowe w kawalku- zmielimy je na dosc duzych "oczkach" w domu -sos pomidorowy -pomidory z puszki -marchewka(...)przepuszczona przez maszynke do miesa na tych samych "oczkach" co nasze miesko -oliwa z oliwek,sol morska,pieprz, czosnek, swieza bazylia. Wykonanie- Do garnka dajemy nasze mieso mielone, marchewke, czosnek, bazylie, sol, pieprz ( przyprawiamy jak lubimy) ,oliwe z oliwek- mieszamy i zamykamy garnek pokrywka-dusimy miesko . Nastepnie dodajemy pomidory z puszki, sos pomidorowy uwazajac by wszystko
Z Kuchni Do KuchniJAMAR 10% 3 szklanki oliwy lub oleju jaki lubicie np.rzepakowy, słonecznikowy itd. Ja dałam pół na pół oliwę i olej. 2 łyżki soli 3 łyżki cukru 2 łyżki papryki mielonej słodkiej KAMIS WYKONANIE: Najpierw wydrążyć w przekrojonych wzdłoż ogórkach gniazda nasienne aby powstały łódeczki, i pokroić w paski ,bądz w malakserze zetrzeć na tarczy do szatkowania. Marchewkę obrać(...)być chrupka i jędrna, nie rozpaciana. Wychłodzić. Pokroić na mniejsze kawałki i dodać do w/w składników. Wymieszać, , wlać oliwę lub olej, dodać ocet,sól pieprz i słodką paprykę mieloną KAMIS i wymieszać najlepiej rękami. Pozostawić na całą noc pod przykryciem typu gaza lub siatka-chodzi tylko o muszki, komarki i inne takie stwory latające. Na drugi dzień papryke
Z Kuchni Do KuchniBRYTFANNA KLIK – jej cudny kolor, kształt, idealnie oddaje charakter włoskiej kuchni! Składniki na danie 5 sztuk czerwonej papryki 1 papryka żółta 2 papryki zielone do kilograma mięsa mielonego- szynka suszone pomidory Ole- dlaczego Ole? Bo sama suszyłam przez kilka lat pomidory na Sycylii, na tarasie, na słońcu i Ole ma taki właśnie smak masło oliwa z oliwek(...)Przykrywamy. Do gotującej się wody wrzucamy kasze gryczana i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Możemy wrzucić wszystkie kasze jednocześnie. Gdy cebula z czosnkiem się zeszklą , wrzucamy mięso mielone i dusimy, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy około 3 łyżek oleju z suszonych pomidorów. Olej ten ma niesamowity smak i idelanie nadaje się do duszenia mięsa. Kroimy
Z Kuchni Do Kuchniimprezę. Można składniki zmniejszyć o połowę lub nawet o 2/3. Ja podaję przepis taki jak mam zapisany w zeszycie. Danie bardzo rozgrzewające, idealne na jesienne dni. Składniki farszu: - 1kg mielonego mięsa (u mnie łopatka, może być również drobiowe) - 2-3 cebule - puszka kukurydzy - puszka czerwonej fasoli - puszka groszku konserwowego - puszka fasolki szparagowej - puszka pomidorów w zalewie (dałam 2) - papryka(...)łyżka oleju kokosowego bezzapachowego lub oliwy - mąka ziemniaczana lub skrobia Maizena (do zaciągnięcia sosu), ok.2-4 łyżeczek Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju kokosowym, dodać do niej mielone mięso, oregano, trochę soli i pieprzu i podsmażyć. Następnie zalać pomidorami z puszki, dodać fix lub przyprawę do dań meksykańskich, przeciśnięty przez praskę czosnek i dusić całość kilka minut
Smaczne ZdroweSkładniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 jajka 6 łyżek cukru 250 g ricotty 5 świeżych fig 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej Wykonanie: Ciasto wyjmujemy z lodówki i zostawiamy na 10 minut. W misce mieszamy cukier, ricottę, jajka i przyprawy. Figi kroimy w plasterki. Tortownicę wykładamy ciastem wywijając jego
Kulinarne przygody GatitySkładniki: 100 g serka śmietankowego, 200 g mięsa mielonego wieprzowego (łopatka, szynka), 4 średnie papryki czerwone z płaskim dnem, 4 jajka, ½ papryczki chili, 1 łyżka posiekanych listków mięty, 100 g kaszy gryczanej, 1 mała czerwona cebula, olej do smażenia, pęczek(...)świeżej bazylii, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka orzechów piniowych, 2 łyżki startego parmezanu, 100 ml oliwy z oliwek, sól do smaku, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku. Przygotowanie: Mięso mielone mieszamy z serkiem, dodajemy miętę, posiekaną w kostkę cebulę, sól i pieprz do smaku. Z czerwonych papryk odcinamy górę z ogonkiem, środek wydrążany i oczyszczamy z pestek. Papryki wypełniamy
Moniki Smakołykiboloński. W mojej kuchni najbardziej ulubiony, ale!!! Robię sos naturalny bez ulepszacza typu torebka sosu Bolognese. Zachęcam do wypróbowania. SKŁADNIKI 1 duża marchewka 1 cebula 500 g. mięsa mielonego wieprzowe-wołowe lub inne 5 łyżek oliwy 1/2 szklanki wina- czerwonego półwytrawnego 3 pomidory 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego odrobina cukru 2 ząbki czosnku bazylia świeża, oregano makaron spaghetti WYKONANIE(...)Posiekać bardzo drobno cebulę, marchewkę zetrzeć na tarce do owoców. Na patelnię wlać olej dodać cebulkę i startą marchew. Dusić pod przykryciem do miękkości często mieszając. Dodać mielone mięso, smażyć Następnie włożyć pokrojone pomidory -skórkę sparzyć. Dusić pod przykryciem, ąż pomidory zmiękną. Wlać wino. Mieszać aż odparuje, następnie dodać przecier pomidorowy. Przyprawić wyciśniętym czosnkiem
W kuchennym oknie Ewypomidorów suszonych w oleju, 2 łyżki oleju z pomidorów, 1 płaska łyżka przecieru pomidorowego, listki świeżej bazylii, sól himalajska świeżo mielona do smaku, pieprz czarny świeżo mielona do smaku, 2 duże ziemniaki, pomidorki koktajlowe. Przygotowanie: Marynata: do naczynia wlewamy olej, oliwę z truflą i oliwę z pomidorów suszonych, dodajemy koperek, sok z limonki, przecier pomidorowy, pokrojone
Moniki Smakołykisiebie w kuchni! Składniki dla 2 osób: 5 jajek 2 małe polędwiczki z filetów z kurczaka 1 pomidor 1 mały pęczek szczypiorku sól świeżo zmielony biały pieprz szczypta pomidorów mielonych Skworcu odrobina masła do smażenia Wykonanie: Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy na malutkie kawałeczki. Pomidora myjemy, nacinamy delikatnie i polewamy wrzątkiem, ściągamy skórkę. Usuwamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy(...)rozpuszczamy masło, wkładamy mięso, które opruszamy solą i pieprzem i smażymy na wolnym ogniu. W momencie, w którym mięso osiągnie odpowiedni stopień wysmażenia, dodajemy kosteczki pomidora, dodajemy szczyptę pomidorów mielonych i smażymy kilka minut, następnie wybijamy jajka,solimy i posypujemy pieprzem, dodajemy szczypiorek (zostawiamy troszkę do posypania jajecznicy na talerzu) i mieszamy podczas smażenia do czasu aż osiągniemy odpowiedni
Blondynka Gotujepyszna i zdrowa :) SKŁADNIKI 1 duża cukinia (ok.700g) lub 2 małe 2 papryki czerwone 1 cebula 300g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe) 1 woreczek ryżu sól,pieprz czerwona słodka papryka olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Cukinię obieramy ze skórki (jeśli są 2 młode to nie ma takiej potrzeby(...)Odcinamy wierzchy papryk i usuwamy gniazda nasienne. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę podsmażamy na oleju i dodajemy mięso. Rozdrabniamy je, przyprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką. Do usmażonego mięsa dodajemy ugotowany ryż i dobrze mieszamy. Cukinię posypujemy słodką papryką i nadziewamy farszem warzywa, które układamy w żaroodpornych naczyniach. Przykrywamy papryki ściętymi wierzchami, cukinie możemy
Moje Kuchenne Rewelacjetłuszczu. SKŁADNIKI (porcja na 3 osoby) Podwójna pierś z kurczaka 3 duże ząbki czosnku 1 łyżka hiszpańskiej mielonej wędzonej papryki (Pimonte) 4 gałązki rozmarynu (posiekany) sól morska świeżo mielony pieprz Sałatka: 2 garście pomidorków koktajlowych 3 garście rukoli 1/2 czerwonej cebuli 2 łyżeczki siemienia lnianego sok z 1/4 cytryny ewentualnie 3 łyżeczki oleju lnianego Sos jogurtowo-czosnkowy pół
OstryKęsszklanka jasnej pasty tahini - 1/3 szklanki lodowatej wody - 3 łyżki soku z cytryny - 3 ząbki czosnku - 1,5-2 łyżeczki sody - sól Dodatkowo: - dobra oliwa, - posiekana natka pietruszki, - mielona wędzona papryka (lub zwykła) - chili (nie trzeba) - orzeszki piniowe (nie trzeba) Dzień przed przygotowywaniem hummusu (najlepiej przynajmniej 12-16h wcześniej- u mnie 20h) namoczyć ciecierzycę w wodzie z 3/4-1(...)ręcznego blendera. Do gęstej masy dolewać stopniowo zimną wodę i cały czas miksować, tak długo aż powstanie idealnie gładka, aksamitna konsystencja, doprawić solą (ja dodaję także do jednej części mieloną, wędzoną paprykę i trochę chili, w ten sposób mam dwie wersje od razu: łagodną i pikantną). Gdy mamy bardzo gęstą masę można dodać trochę więcej wody. Przed podaniem
Smaczne Zdroweząbki czosnku przyprawy: 4 ziarna ziela angielskiego, 2 listki laurowe, 1 łyżeczkę majeranku, 0,5 łyżeczki kminku, 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki lub chilli, 4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki, sól, pieprz, 2 płaskie łyżeczki cukru 1 czubata łyżka mąki (opcjonalnie) Dzień wcześniej fasolkę należy opłukać i namoczyć na noc. Następnego dnia gotujemy ją w tej samej wodzie
Ratunku obiadGołąbki - przepis 1 kg mięsa mielonego - ja użyłam z szynki 0,5 kg ryżu - ugotować 2 cebule - pokroić i zrumienić na maśle łyżka koncentratu pomidorowego przyprawa do mięsa mielonego, np. Kamis pieprz, sól - do smaku 2 jajka Z podanych składników wyrobić farsz. Kapusta biała - wyciąć "głąb". W dużym garnku zagotować wodę, włożyć do niego kapustę - gotować i odrywać
kolorowotorcikowopieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 220 ml oleju rzepakowego 60 ml maślanki 2 jajka Krem: 160 g białej czekolady 200 ml śmietanki kremówki 30% 100 g mielonych orzechów laskowych Wykonanie: Tortownicę średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Obraną marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W miseczce połączyć składniki suche, tj. - mąka, cukier, soda, proszek(...)krem orzechowy. W kąpieli wodnej rozpuścić połamaną czekoladę. Śmietankę ubić na sztywno. Do rozpuszczonej, lekko wystudzonej czekolady, dodawać po łyżce ubitej śmietanki - delikatnie mieszać. Na koniec do kremu wsypać mielone orzechy - wymieszać. Blaty ciasta marchewkowego smarować kremem. Torcik schłodzić w lodówce, około 1 godziny. Gotowy torcik marchewkowy posypać cukrem pudrem ,udekorować paskami marchwi. Smacznego
kolorowotorcikowofamily:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Źródło: „Życie na gorąco”, nr 36/2012, s. 27 Składniki: 2 bakłażany sól, pieprz oliwa z oliwek 500 g mięsa mielonego 150 g mrożonego szpinaku opakowanie sera feta cebula 2 ząbki czosnku 800 g krojonych pomidorów z puszki 1 łyżka ziół prowansalskich 80 g tartego żółtego sera Wykonanie: Bakłażany umyć(...)chwilę. Gdy puszczą sok, osuszyć je papierowym ręcznikiem. Na patelni grillowej rozgrzać oliwę, plastry bakłażana podpiec z obu stron. Odłożyć do wystygnięcia. Na małej ilości tłuszczu podsmażyć mielone mięso. Dodać rozmrożony szpinak. Krótko podsmażyć, oprószyć solą i pieprzem, odstawić. Kiedy mięso nieco wystygnie, wymieszać z rozkruszonym serem feta. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Podsmażyć na małej
Pasja Smakunasion lnu -1/2 szklanki orzechów laskowych lub migdałów -1 1/2 szklanki płatków owsianych (bezglutenowych lub zwykłych gdy nie zależy nam na tym, by chleb był bezglutenowy) -8 łyżek mielonego siemienia lnianego -1 1/2 łyżeczki soli himalajskiej(lub morskiej-płaskie) -40g oleju kokosowego lub masła klarowanego(...)szklanki wody -można dodać łyżkę miodu lub szczyptę stewii (ja nie dałam-uważam że nie ma takiej potrzeby) Wszystkie suche składniki prócz soli tj. słonecznik, dynia, len cały i mielony, orzechy, migdały oraz płatki owsiane wymieszać w misce. Odstawić. W garneczku zagotować wodę z solą i olejem kokosowym. Odstawić do lekkiego przestudzenia i po ok. 10 minutach połączyć
Smaczne Zdrowemożemy zwiększyć , wówczas uzyskamy większą ilość sosu np.do makaronu. Polecam ! Składniki: - 1 puszka pomidorów 400g - 1-2 ząbki czosnku - listki oberwane z ok.1/3 bazylii - sól himalajska lub morska - świeżo mielony czarny pieprz - oliwa z oliwek - ok.2-3 łyżki W naczyniu rozgrzać oliwę , wrzucić rozdrobniony czosnek , lekko go zrumienić. Dodać liście bazylii oraz pomidory. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Następnie zdejmujemy garnek(...)umieszczamy ponownie w garnku i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy palnik i gotujemy na małym ogniu ok.5 minut aby wydobyć pełnię aromatu. Lekko nam zgęstnieje. Dodajemy sól i świeżo mielony pieprz - do smaku. Gotowy sos możemy przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce, tylko czy jest taka potrzeba skoro przygotowuje się go tak szybko. Ja dlatego zmniejszyłam ilości składników by zużyć
Smaczne Zdrowedużych czerwonych papryk, (12 porcji na kolację lub 6 na obiad). Można oczywiście ilości składników zmniejszyć, ja miałam 1kg mięsa, stąd taka ilość. Składniki: - 6 czerwonych papryk (dużych) - 1000g mielonego mięsa (u mnie z łopatki) - 750g mrożonych warzyw(...)paski (marchew,pietruszka, seler, por) - 1 jajko - 3/4 łyżeczki soli himalajskiej (lub morskiej) - 1 łyżka suszonego oregano - 1 łyżka suszonego tymianku - 1/2-1 łyżeczki czerwonej pasty z curry - świeżo mielony pieprz - 1/2 płaskiej łyżeczki chilli - 1 łyżeczka oleju kokosowego bezzapachowego lub oliwy z oliwek Dodatkowo: Ser do posypania (nie trzeba) i zapieczenia. U mnie roladka kozia (twarogowa) i żółty
Smaczne Zdroweprzepisu wychodzi ok.16 ciasteczek. Znalezione tutaj (klik) z małymi modyfikacjami. Składniki: - 500g ugotowanych i obranych buraków (użyłam kupne gotowane buraki bez przypraw) - ok.10 łyżek mąki jaglanej (ja mielę w młynku kaszę jaglaną) - 4 łyżki ziaren słonecznika - 4 łyżki ziaren siemienia lnianego - 1 łyżka miodu - 3-4 łyżki ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukru waniliowego) + dodatkowo: - 60g pokruszonych orzechów(...)mąki z kaszy jaglanej. Gdy użyjemy gotowej mąki jaglanej może się okazać iż będzie jej potrzeba troszkę mniej. Ja swoją mąkę otrzymuję ze zmielenia kaszy jaglanej w młynku do mielenia kawy. Kiedyś kupiłam taki specjalnie do mielenia cukru trzcinowego, teraz służy mi do mielenia ksylitolu i kaszy jaglanej. Możemy dodać także pokruszone orzech laskowe, lub zrobić połowę z orzechami (wówczas
Smaczne Zdroweupieczenia . Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 20 dag masła 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 płaska łyżka kakao 3 łyżki mielonych migdałów Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym za pomocą miksera na puszysto. Porcjami dodawać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,wlać(...)roztopione letnie masło i całość dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto podzielić na trzy części.Formę 30*10 cm wysmarować i wysypać kaszą manną.Wlać białe ciasto.Do drugiej części ciasta dodać mielone migdały ,wymieszać i wylać na białe ciasto.Do trzeciej części ciasta dodać kakao ,wymieszać i wylać na ciasto z migdałami Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez
Ala piecze i gotujeciasteczka: 50 g drożdży 3 szklanki mąki 2 żółtka 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mleka 125 g margaryny Palma z Kruszwicy 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego cynamonu Z pokruszonych drożdży, 1 łyżeczki cukru, 1 łyżeczki mąki i letniego mleka robimy rozczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15-20 minut. Żółtka ubijamy z cukrem mikserem. Mąkę wymieszaną
Przysmaki Karolkimąkę ja jednak połączyłam składniki w równej proporcji i wyszło idealne. Składniki : 150 ml oliwy 50 g kakao w proszku 125 ml wrzątku 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 75 g mielonych migdałów* 75 g mąki pszennej* 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 g drobnego cukru 3 jajka szczypta soli Piekarnik rozgrzać do 170 ºC i przygotować tortownicę o średnicy(...)przelać do przygotowanej tortownicy. Pieczemy 40-45 minut (piekłam 50 minut) Po upieczeniu odstawić ciasto na metalową kratkę na 10 minut, aby przestygło. *w oryginale jest 150 g mielonych migdałów lub 125 g mąki pszennej. Smacznego
Zabawa smakiemkalorycznej przekąski nasi znajomi z cała pewnością nie przyznają nam czerwonej kartki :) Składniki : 500 g mielonej wołowiny 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 papryczka chili 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego 1/2 szklanki passaty pomidorowej 150 g pomidorków koktajlowych 1 puszka czerwonej fasoli 1/4 łyżeczki płatków chili 1 łyżeczka soli pieprz do smaku 350 g serka mascarpone
Zabawa smakiemtłustego boczku ) 4 duże cebule 2 mini kostki czosnkowe Knorra 1 łyżeczka pieprzu mielonego 2 łyżki Sosu Teryiaki ( zamiennie powideł śliwkowych zmieszanych z łyżeczka sosu sojowego ) 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej 4 łyżki oleju słonecznikowego + 2 łyżki Schab pokroić w plastry jak na kotlety - lekko potłuc tłuczkiem do mięsa .Każdy taki kotlet przekroić na 3-4 kawałki ( zależy
Buniabaje w kuchniwarzywa. Cenię też sobie wykorzystywanie w inny sposób potraw , które robię w większych ilościach i zamrażam ( np. kotlety mielone).Wynalazłam w zakamarkach szuflady zamrażarki ostatnie 2 malutkie kotleciki mielone. Doskonale nadały się jako nadzienie do wydrążonego ogórka ( ugotowanego na parze). Zrobiłam do tego sos pomidorowy z serami. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniLubię ryby. Z tym , że wszelkie gotowe kostki rybne , paluszki rybne ( szczególnie te z mielonej ryby) odstraszają mnie. Kupuję ryby i przygotowuję sama. Przyznaję, że wolę filety bo nie pociąga mnie grzebanie w talerzu i wyławianie(...)ości, ale jak trzeba to kupuję całe i filetuję lub robię w całości ( pstrągi), lub dzwonka ( halibut, szczupak, sandacz, karp). Robię też paluszki rybne z całych kawałków filetów ( z mielonych robię kotlety rybne). Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnidyniowego 20 pulpecików jaglanych gulasz: 1/2 dyni piżmowej (około 0,6 kg) 3 średnie ziemniaki 2 niezbyt duże marchewki 125 ml mleczka kokosowego szczypta płatków suszonych chili łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne liść laurowy 2 ziela angielskie sos sojowy do smaku pulpeciki: 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki wody 2 ząbki czosnku 1 mała cebula(...)siekam i przesmażam na odrobinie oleju roślinnego. Studzę. Kaszę przestudzoną, roztarte ząbki czosnku, przesmażoną cebulkę, suszoną kolendrę wrzucam do miski. Dodaję mąkę gryczaną, jajko i wyrabiam ciasto, jakby na mielone. Musi być zwarte, ale nie twarde. Nieco lepkie. Stąd dodajemy tyle kaszy gryczanej, aby uzyskać właśnie taką konsystencję. Z ciasta formuję małe kuleczki wielkości piłeczki do ping
W kuchni Karmel-itkilatin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na ok. 12 sztuk: 0,5 kg mięsa mielonego drobiowego 1l bulionu (ewentualnie woda i dwie kostki rosołowe) 1 mała marchewka 2 czubate łyżki śmietany (u mnie 18%) –ok. pół małego pojemniczka 3 czubate(...)łyżeczki chrzanu 2 łyżki mąki 3-4 ziarna ziela angielskiego Liść laurowy 1 cebula 2 kajzerki namoczone w mleku lub wodzie 1 jajko Bułka tarta Sól Pieprz Przygotowanie: Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać jajko, cebulę pokrojoną w kostkę, 2 kajzerki, sól, pieprz. Wszystko wyrobić do połączenia składników. Gdy masa jest za rzadka dodać odrobinę bułki tartej. Z mięsa
Fabryka pomysłówmięsa sprawia, że jest to syte i pożywne danie. Makaron z Sosem Bolońskim - Bolognese - Składniki: ok. 500 g makaronu (np. tagliatelle) parmezan ok. 50 g Sos: 500 g mięsa mielonego duża cebula 2 ząbki czosnku ok. 100 g natki selera marchewka pomidory w puszce krojone (400 g) 500 g bulionu warzywnego 200 g sosu pomidorowego 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Słodka Stronachłodne miejsce na całą noc. Ja po wystudzeniu odstawiłam do lodówki. Na drugi dzień całość zagotować, przecedzić, doprawić do smaku octem, solą, ksylitolem (lub cukrem) i świeżo mielonym pieprzem. Grzybki dorzuciłam do barszczu, można je zużyć również do przygotowania uszek. Ja dodałam dodatkowo tylko łyżkę ksylitolu, ale wszystko zależy od smaku i użytych produktów. Doprawić także roztartym
Smaczne Zdrowepowiecie na wersję z twistem, czyli lekko podkręcone, tradycyjne sushi w nowej, niekonwencjonalnej odsłonie, z nutą polskiej kuchni? Dzisiaj taką właśnie wersje wam prezentuję z dodatkiem mięsa mielonego, metki na tatarskiej, domowych buraczków, rukoli i serka kremowego. To naprawdę fajne, smaczne połączenie, warte wypróbowania. Zapraszam do eksperymentowania ze smakami sushi. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikdobrze opłukać pod bieżącą zimną wodą i pokroić białą całą część razem z zieloną do jej połowy ogórki obrać ze skóry i pokroić w kostkę posypać pieprzem czarnym mielonym opakowanie sosu sałatkowego wymieszać z jogurtem w ilości podanej na opakowaniu przed podaniem polać sałatkę i wymieszać smaczna, zdrowa, tania sałatka do podjadania, do obiadu, do kolacji.......SMACZNEGO!!! biorę
W Mojej Kuchni Lubięsztuka seler korzeniowy, 2 sztuki pietruszka korzeń, 6 sztuk marchew, 1 sztuka por, 3 sztuki liście laurowe, 5 sztuk ziele angielskie, 2 łyżki vegeta, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, - do smaku maggi, 30 dag makaron zacierki, - do smaku natka pietruszki zagotować szponder, kurczaka w niewielkiej ilości wody i tę wodę wylać teraz mięsa(...)zalać 5 l wody i zagotować, gotować na mniejszym ogniu bez przykrycia dodać warzywa, ziele i liście - pod koniec gotowania wsypać vegetą do smaku przyprawić pieprzem i maggi szponder mielę do farszu na pierogi a z kurczaka robię potrawkę do ryżu makaron "zacierki" ugotowany odlać na sito rosołek podać z marchewką, makaronem i natka pietruszki........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięLemon meatballs with saffron zucchini. Klopsiki-składniki. 40dag cielęciny mielonej 1 bułeczka 1/2 szklanki mleka 1 cebula 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka śmietany 18% 1 jajko 1 łyżka skórki cytrynowej olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie. Bułeczkę namoczyć w mleku. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle .Dodać pozostałe składniki
Kulinarny karnet Christopheraszklanki mleka ½ szklanki oleju 4 żółtka 2 jajka Cukier waniliowy budyń śmietankowy Wszystkie składniki zmiksować, ser kupujemy gotowy mielony lub sami mielimy dwu krotnie Przygotowanie do pieczenia ; Do foremki włożyć ciasto. Na ciasto wylać ser. Piec w tem.180 C przez 60 minut. Pod koniec pieczenia na ciasto wyłożyć pianę i upiec
Apetyczna babeczkamarchewka 1 pietruszka kawałek selera por, biała cześć pół pęczka natki pietruszki 2 cebule 2 ząbki czosnku gałka muszkatołowa kilka ziaren ziele angielskiego 2 liście laurowy pieprz czarny mielony pieprz kolorowy lub cytrynowy do ozdobienia wierzchu sól Mięso opłukać, zalać 2 l zimnej wody, doprowadzić do wrzenia. Zebrać szumy, dodać obraną i pokrojoną pietruszkę, marchewkę, selera i pora(...)kości. Namoczyć bułkę w rosole. Cebulę obrać, drobno posikać. Podsmażyć na maśle razem z wątróbką, posolić i popieprzyć. Mięso, warzywa, wątróbkę i odciśniętą bułkę dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia. Doprawić do smaku ziołami, solą i pieprzem, zetrzeć gałkę muszkatołową. Dodać żółtka z jajek, pistację, żurawinę i posikaną natkę pietruszki. Białka jajek ubić na sztywna pianę z odrobiną soli. Drewnianą
Apetyczna babeczkaformaggi - zielone tagliatelle z trzema serami - Alastor z bloga Kuchnia z wyrakiem Tagliatelle z bazyliowo-lubczykowym pesto - Klaudia Cebula z bloga Zaklęcie na szczęście Tagliatelle z mięsem mielonym i warzywami - Magdalena Lebuda z bloga Sól i Pieprz Domowe sosy: Domowy sos pomidorowy do pizzy albo makaronu - slodkamama z bloga Słodziutka Mama Pesto alla genovese
Chilli Czosnek i Oliwanajmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów Składniki -500 g mielonej wołowiny -2 średnie marchewki -2 łodygi selera naciowego -1 średnia cebula -2--3 ząbki czosnku -50-70 g wędzonego boczku
Z Kuchni Do Kuchnichwilkę moja kawka będzie gotowa. Dzbanek może stać na płycie, to zagwarantuje nam , że kawa będzie cały czas mocno ciepła. I w razie niespodziewanego gościa, zawsze będziemy mieli gorącą kawę pod ręką. Jest to wygodne rozwiązanie dla osób pijących często w ciągu dnia kawę bądz kawę z mlekiem. Sam ekspres posiada rzucający się w oczy przyjemny design, biały(...)Pochodzi od Importera FLORENTYNA- zakładu Pracy Chronionej Mariusza i Jarosława Mateckich. Warto go mieć, bo robi śwetną kawę! Parametry Ekspresu to Rodzaj ekspresu Przelewowy Rodzaj filtra Papierowy Rodzaj kawy Mielona Moc [W] 900 W Pojemność 1,2 Pojemność części przelewowej [l] 1,2 Kolor Biały Podgrzewanie dzbanka/filiżanki Tak Wskaźnik poziomu wody Tak Elementy ruchome Dzbanek na wodę
Z Kuchni Do KuchniVera (wędzona papryka hiszpańska) 200 g wody lub białego wina 2 ząbki czosnku pieprz jelita wieprzowe 28-30 mm Wykonanie: Mięso i słonina muszą być porządnie schłodzone prze mieleniem ! Mięso mielimy używając sitka 13, dodajemy zmiażdżony czosnek i resztę składników. Bardzo dokładnie mieszamy mikserem lub ręcznie. Odstawiamy na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie myjemy i moczymy jelita(...)Nadziewamy je farszem przy pomocy maszynki do mielenia mięsa wyposażonej w lejek. Moje kiełbaski mają około 20 cm długości. Po napełnieniu jelit dzielimy je w parki i wieszamy w przewiewnym miejscu w temperaturze 18-20 stopni na 1-1,5 miesiąca aby dojrzały. U mnie wisiały po prostu przy kuchennym oknie. insertCookd("2389a9fd97f6779d7549459976f58276
Kulinarne przygody Gatityłyżek mąki pszennej 10 łyżek cukru 10 łyżek oleju 3 jaja 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4-5 jabłek cukier puder lub mieszanka cukru pudru z mielonym cynamonem do posypania po upieczeniu Jabłka obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w ósemki. Składniki na ciasto wrzucić do miski i wymieszać ze sobą. Tortownicę wysmarować masłem
Moje domowe kucharzeniekminu rzymskiego 2 łyżeczki kurkumy 3/4 dużej główki czosnku przeciśniętego przez praskę albo posiekanego 1-2 papryczki chilli z pestkami (posiekana) sól pieprz olej słonecznikowy/rzepakowy WYKONANIE Mięso mielimy. Dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na co najmniej godzinę w chłodne miejsce. Po tym czasie formujemy kofty (podłużne kotleciki). Każdą koftę smarujemy olejem i nadziewamy na patyczek
OstryKęsminut. Ryba powinna być miękka i dzielić się na płatki. Rada: podawać z ryżem; dla lubiących ostrzejsze smaki można zwiększyć ilość papryczki lub posypać mielonym chilli
Pasja Smakuchrupie). Piec ok.30 minut w temp.180*C góra-dół (nie termoobieg - wówczas krócej). W przypadku gdy piekarnik bardzo długo nam się nagrzewa można czas lekko wydłużyć. Można posypać mielonym ksylitolem. Smacznego
Smaczne Zdrowechrupki. Ugotowane brokuły odstawiamy na kilka minut. Następnie dokładnie miksujemy całą zawartość garnka, używam do tego ręcznego blendera. Dolewamy gorącą wodę, do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej i całość zagotowujemy. Dorzucamy wysmażony boczek (ja dodałam całość z wytopionym tłuszczem, było go niewiele, a nie dodawałam już bulionu). Dodajemy także trochę słodkiej śmietanki
Smaczne Zdrowektórych jest tu bardzo dużo. Ostatnio próbowałam batatów, na które przepis już niedługo pojawi się na blogu :) Kolejnym "must havem" jest żółta cukinia, którą prawdopodobnie nafaszeruję jakimś mięskiem mielonym ;) Oprócz tego udało mi się dorwać ciasteczka Belvita z brązowym cukrem, które razem z marchewkami, są moją przekąską w pracy. Co mnie zaskoczyło? Ilość produktów light. Prawie wszystko jest
Zgrabne Gotowaniegodzinie przełożyć do niej mięso, dodać przecier pomidorowy i zioła. Gotowac razem na wolnym ogniu do miękkości mięsa i fasoli. Doprawić do smaku solą i mielonym pieprzem. Smaczego!:) *wpis zawiera lokowanie produktu
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała