marchwi w śmietanie pełnowartościowy i smakowity posiłek. dla 3-4 osób Składniki: 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju jadalnego pęczek tymianku lub majeranku 500g mielonej wieprzowiny 1 kg ziemniaków świeżo zmielony pieprz gałka muszkatołowa 50g masła 200 ml mleka 150 g drobno startego sera gouda Wykonanie: Ziemniaki gotujemy do miękkości po ugotowaniu odcedzamy(...)wraz z drobno posiekanym czosnkiem . Zioła ( same listki ) , mięso dodajemy do cebuli i krótko przesmażamy . Całość wykładamy na wysmarowaną tłuszczem płaską formę do zapiekanek.Przygotowane ziemniaki w woreczku wyciskamy na mielone mięso. Pieczemy w temp. 200 st.C 15-20 minut
Gorący kąsekpodaję źródeł, z których korzystałam, bo było ich tyle, że już ich nawet nie pamiętam ;) Pieczony indyk w całości solanka indyk (ok. 6,5kg) 300g mięsa mielonego garść rodzynek 1 jajko bułka tarta 1/2 cebuli 1/4 startej brukwi 1 główka czosnku 1 pomarańcza 2 marchewki przyprawy (zioła prowansalskie, majeranek, słodka i ostra papryka) oliwa Solanka (tudzież marynata(...)porównaniu z resztą ciałka, np. udkami. Właśnie, aby zrównać ten czas, nadzienie upychamy w piersi, dzięki czemu nie będą one zbyt wysuszone. Moje nadzienie składało się z mięsa mielonego. Przygotowałam je standardowo jak na kotlety mielone, czyli mięso wymieszałam z jajkiem, 1/2 startej cebuli, 1 startym ząbkiem czosnku, przyprawami, bułką tartą. Niestandardowo dodałam 1/2 startej brukwi
bastalenaryż i mielone mięso indycze. Kotlecików wyszło sporo, więc obiad na 2 dni zapewniony. Deska wykonana przez Męża :* Składniki: 200 g białego ryżu 450 g mięsa mielonego z indyka 1 marchewka 1/2 pęczka pietruszki 1 jajko 1/2 szklanki bułki tartej (lub mniej w zależności od tego jak "mokra" jest masa) sól, pieprz Wykonanie: Ryż przepłukać i zalać(...)kubkami wody. Ugotować, odcedzić i przełożyć do miski. Marchewkę ugotować na parze i pokroić w kostkę. Dodać posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą i mięso mielone. Do masy wbić jajko i doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki wymieszać i panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Kotlety można podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie wybór
Pasja Smakułyżki usiekanych ,, igiełek,, świeżego rozmarynu 2 łyżki usiekanego tymianku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki cukru brązowego ( dałam kokosowy) 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka papryki mielonej 1/2 łyżeczki mielonego kminku 4 łyżki oleju 0,5 szklanki wywaru z gotowania kurczaka szczypta soli 1 płaska łyżeczka pieprzu mielonego mąka do oprószenia ( użyłam 2 łyżki kokosowej) Umyć i pokroić
Buniabaje w kuchniSKŁADNIKI Ciasto (na 10 ok. 20 cm tortilli) 200g mąki kukurydzianej 200g mąki pszennej 300 ml gorącej wody 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli Farsz 250g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 papryka czerwona puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 1/2 słoiczka przecieru pomidorowego (ok.100g) 150g sera żółtego sól, pieprz, papryka ostra, chili(...)gładką masę. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 45 minut. Teraz zabieramy się za farsz. Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso mielone i dobrze rozdrabniamy- najlepiej drewnianą łopatką lub łyżką. Solimy, pieprzymy, dodajemy szczyptę chili i po łyżeczce kuminu i papryki ostrej. Wrzucamy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Dolewamy troszkę wody, przykrywamy
Moje Kuchenne RewelacjeSkładniki: kaszanka 2 sztuki, cebula 2 sztuki, olej rzepakowy 5 łyżek, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, jabłka 3 sztuki cebulę pokroić w kosteczkę i na oleju gorącym ją zeszklić, posypać pieprzem mielonym do cebuli dodać kaszankę obraną z flaka i pokrojoną w plastry, mieszając usmażyć kaszankę z umytych jabłek ściąć czubek z ogonkiem i wydrążyć gniazdo nasienne
W Mojej Kuchni LubięCukinia nadziewana mięsem i białym serem ( mozzarella ) SKŁADNIKI 2 bardzo duże cukinie lub kabaczki 1 cebula 50 g białego sera ( mozzarela ) lub innego żółtego sera 100 g mielonego mięsa kilka listków świeżej bazylii szczypta gałki muszkatałowej sól 1 ostra papryczka chili SPOSOB PRZYGOTOWANIA Przekroić cukinie na pół wzdłuż według długości Wydrażyć środek łyżką , zachowując grubość(...)połówki cukinii obgotować przez 5 min. w osolonej wodzie na głębokiej dużej patelni, poczym odsączyć. NADZIENIE Wydrazony środek cukini pokroić w kostkę a następnie obsmażyć wraz z cebulą , mielonym mięsem i papryczka na oleju z oliwy ( z pierwszego tłoczenia) , lekko poddusic. Dodać listki bazyli, szczypte gałki muszkatałowej, sól do smaku, wymieszać. Lekko przestudzoną i obgotowaną wcześniej cukinie
zielonacukinkasosu: - 50 dag mielonego mięsa mieszanego - 12 dag kwaśnej śmietany - cebula(...)sól i pieprz - łyżeczka musztardy (ja użyłam czosnkowej) - sól, pieprz, mielone ziele angielskie, majeranek - masło do smażenia Przygotowanie: Bułkę namoczyć w mleku. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Odcisnąć bułkę, wyrobić z nią mięso. Dodać jajko, cebulę oraz musztardę i znowu wyrobić. Doprawić solą, majerankiem, pieprzem i zielem angielskim., dokładnie wymieszać. Z masy uformować małe
W poszukiwaniu inspiracjipapryka słodka, 2 nieduże pomidory, - do smaku pieprz czarny mielony 2 łyżki koncentratu pomidorowego wymieszać z 1,5 łyżki ciepłej wody posmarować sosem tosty i posypać je oregano teraz układa: szynkę, plaster sera, pomidory i cebulę pokrojoną, paski papryki zapiec w 200C około 10 minut gotowe posypać pieprzem mielonym na szybko do zjedzenia tostowe pizerki.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięczarny mielony 1 łyżeczka, olej rzepakowy - ile potrzeba matiasy wymoczyć z 2 razy po 20 minut zmieniając wodę zimną, potem je wylać na sito aby odciekły z wody pieczarki oczyścić, pokroić w talarki i w misce zalać je wrzątkiem na 3 minuty, potem na sitko je wylać matiasy pokroić na 2 cm kawałki i posypać cukrem, pieprzem mielonym dodać pokrojone ogórki konserwowe, paprykę, cebule i pieczarki sparzone wlać z 1/2 szklanki zalewy octowej z ogórków, oleju rzepakowego tyle, aby zakryć składniki i wszystko dobrze wymieszać i schować do lodówki na kilka godzin...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięczarny mielony 1 łyżeczka, bułka tarta 2 szklanki, olej do smażenia - ile potrzeba podzielić kalafior na różyczki i dobrze opłukać zagotować osoloną wodę z sokiem cytrynowym i gotować w niej kalafior przez 8-10 minut (bez przykrycia), na :al dente" - nie może być za miękki wyjąć cedzakiem na sito aby odckła woda jajka roztrzepać z pieprzem świeżo mielonym - maczać kawałki kalafiora w jajku, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano z każdej strony na gorącym oleju - odkładać na ręcznik papierowy podać na ciepło, można z sosem czosnkowym, jogurtowym lub z sosem tzatziki.....mi smakuje również na zimno jako przegryzka gdy chwyci głodek...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięznalazłam "Dumę Południa"! Oczywiście musiałam ją przygotować :) Wyszła pyszna, bardzo sycąca, a ketchup utworzył kwaskowatą skórkę, która dopełniła całości. Pycha! Składniki: 500 g mielonej wieprzowiny 500 g mielonej wołowiny (w oryginale: cięlęcina) 1/2 szklanki posiekanej cebuli 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka musztardy 2 łyżki ketchupu + do posmarowania wierzchu 1 łyżka soli 1/2 łyżki pieprzu
My Culinary ArtSkładniki: przede wszystkim: 3/4 (lub całe, w zależności jakie macie naczynia i ile głodnych brzuchów) opakowanie makaronu I nadzienie: mięso mielone z pieczarkami w sosie pomidorowym 250g mięsa mielonego* 1 cebula 4-5 pieczarki 1 x pomidory z puszki sól/pieprz/papryka Chilli/czosnek 2 plastry serka topionego *w zależności od głodnych żołądków II nadzienie: łosoś wędzony na szpinaku
Kitchens AlphabetWymieszać i doprawić do smaku. Mus przełożyć do foremek w kształcie serca ,nałożyć serduszka z marchwi ,przykryć i trzymać w cieple. Klopsiki. Składniki. 100g wołowiny mielonej 150g wieprzowiny mielonej 1 cebula przesmażona i przetarta 1 żółtko 0,5 łyżeczki kwaśnej śmietany 0,5 łyżeczki posiekanego imbiru 1 łyżka anyżówki gałka muszkatołowa Sól, pieprz 3 łyżki orzeszków ziemnych
Kulinarny karnet Christopheradodając do niego odrobinę podsmażonego boczku. Do przygotowania omleta użyłem: 3 jajek, 1/2 średniej cukinii, 1 pomidora, 1/2 średniej cebuli, 20 gram masła, 1/3 papryczki chili, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie omleta rozpocząłem od pokrojenia warzyw. Cukinię pokroiłem pod lekkim ukosem w cienkie plasterki o grubości około 2-3 mm. Cebulę obrałem z łupinki, a następnie pokroiłem(...)dobry będzie również omlet posypany startym żółtym serem. Jajka dokładnie roztrzepałem i ubijałem za pomocą trzepaczki przez około 3 minuty, aby były delikatnie napowietrzone. Przyprawiłem je solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Na patelni rozpuściłem 20 gram masła i dodałem cebulę, paprykę chili oraz cukinię. Całość podsmażałem przez około 4 minuty, aby cebula zrobiła się szklista, a skórka
Wyprawy kulinarne