Cukinia nadziewana mięsem i białym serem ( mozzarella ) SKŁADNIKI 2 bardzo duże cukinie lub kabaczki 1 cebula 50 g białego sera ( mozzarela ) lub innego żółtego sera 100 g mielonego mięsa kilka listków świeżej bazylii szczypta gałki muszkatałowej sól 1 ostra papryczka chili SPOSOB PRZYGOTOWANIA Przekroić cukinie na pół wzdłuż według długości Wydrażyć środek łyżką , zachowując grubość(...)połówki cukinii obgotować przez 5 min. w osolonej wodzie na głębokiej dużej patelni, poczym odsączyć. NADZIENIE Wydrazony środek cukini pokroić w kostkę a następnie obsmażyć wraz z cebulą , mielonym mięsem i papryczka na oleju z oliwy ( z pierwszego tłoczenia) , lekko poddusic. Dodać listki bazyli, szczypte gałki muszkatałowej, sól do smaku, wymieszać. Lekko przestudzoną i obgotowaną wcześniej cukinie
zielonacukinkasosu: - 50 dag mielonego mięsa mieszanego - 12 dag kwaśnej śmietany - cebula(...)sól i pieprz - łyżeczka musztardy (ja użyłam czosnkowej) - sól, pieprz, mielone ziele angielskie, majeranek - masło do smażenia Przygotowanie: Bułkę namoczyć w mleku. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Odcisnąć bułkę, wyrobić z nią mięso. Dodać jajko, cebulę oraz musztardę i znowu wyrobić. Doprawić solą, majerankiem, pieprzem i zielem angielskim., dokładnie wymieszać. Z masy uformować małe
W poszukiwaniu inspiracjipapryka słodka, 2 nieduże pomidory, - do smaku pieprz czarny mielony 2 łyżki koncentratu pomidorowego wymieszać z 1,5 łyżki ciepłej wody posmarować sosem tosty i posypać je oregano teraz układa: szynkę, plaster sera, pomidory i cebulę pokrojoną, paski papryki zapiec w 200C około 10 minut gotowe posypać pieprzem mielonym na szybko do zjedzenia tostowe pizerki.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięczarny mielony 1 łyżeczka, olej rzepakowy - ile potrzeba matiasy wymoczyć z 2 razy po 20 minut zmieniając wodę zimną, potem je wylać na sito aby odciekły z wody pieczarki oczyścić, pokroić w talarki i w misce zalać je wrzątkiem na 3 minuty, potem na sitko je wylać matiasy pokroić na 2 cm kawałki i posypać cukrem, pieprzem mielonym dodać pokrojone ogórki konserwowe, paprykę, cebule i pieczarki sparzone wlać z 1/2 szklanki zalewy octowej z ogórków, oleju rzepakowego tyle, aby zakryć składniki i wszystko dobrze wymieszać i schować do lodówki na kilka godzin...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięczarny mielony 1 łyżeczka, bułka tarta 2 szklanki, olej do smażenia - ile potrzeba podzielić kalafior na różyczki i dobrze opłukać zagotować osoloną wodę z sokiem cytrynowym i gotować w niej kalafior przez 8-10 minut (bez przykrycia), na :al dente" - nie może być za miękki wyjąć cedzakiem na sito aby odckła woda jajka roztrzepać z pieprzem świeżo mielonym - maczać kawałki kalafiora w jajku, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano z każdej strony na gorącym oleju - odkładać na ręcznik papierowy podać na ciepło, można z sosem czosnkowym, jogurtowym lub z sosem tzatziki.....mi smakuje również na zimno jako przegryzka gdy chwyci głodek...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięznalazłam "Dumę Południa"! Oczywiście musiałam ją przygotować :) Wyszła pyszna, bardzo sycąca, a ketchup utworzył kwaskowatą skórkę, która dopełniła całości. Pycha! Składniki: 500 g mielonej wieprzowiny 500 g mielonej wołowiny (w oryginale: cięlęcina) 1/2 szklanki posiekanej cebuli 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka musztardy 2 łyżki ketchupu + do posmarowania wierzchu 1 łyżka soli 1/2 łyżki pieprzu
My Culinary ArtSkładniki: przede wszystkim: 3/4 (lub całe, w zależności jakie macie naczynia i ile głodnych brzuchów) opakowanie makaronu I nadzienie: mięso mielone z pieczarkami w sosie pomidorowym 250g mięsa mielonego* 1 cebula 4-5 pieczarki 1 x pomidory z puszki sól/pieprz/papryka Chilli/czosnek 2 plastry serka topionego *w zależności od głodnych żołądków II nadzienie: łosoś wędzony na szpinaku
Kitchens AlphabetWymieszać i doprawić do smaku. Mus przełożyć do foremek w kształcie serca ,nałożyć serduszka z marchwi ,przykryć i trzymać w cieple. Klopsiki. Składniki. 100g wołowiny mielonej 150g wieprzowiny mielonej 1 cebula przesmażona i przetarta 1 żółtko 0,5 łyżeczki kwaśnej śmietany 0,5 łyżeczki posiekanego imbiru 1 łyżka anyżówki gałka muszkatołowa Sól, pieprz 3 łyżki orzeszków ziemnych
Kulinarny karnet Christopheradodając do niego odrobinę podsmażonego boczku. Do przygotowania omleta użyłem: 3 jajek, 1/2 średniej cukinii, 1 pomidora, 1/2 średniej cebuli, 20 gram masła, 1/3 papryczki chili, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie omleta rozpocząłem od pokrojenia warzyw. Cukinię pokroiłem pod lekkim ukosem w cienkie plasterki o grubości około 2-3 mm. Cebulę obrałem z łupinki, a następnie pokroiłem(...)dobry będzie również omlet posypany startym żółtym serem. Jajka dokładnie roztrzepałem i ubijałem za pomocą trzepaczki przez około 3 minuty, aby były delikatnie napowietrzone. Przyprawiłem je solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Na patelni rozpuściłem 20 gram masła i dodałem cebulę, paprykę chili oraz cukinię. Całość podsmażałem przez około 4 minuty, aby cebula zrobiła się szklista, a skórka
Wyprawy kulinarneparę plastrów cebuli, posypujemy majerankiem, sola i pieprzem i zawijamy i tak przygotowujemy każda roladkę, na koniec obwiązujemy je sznurkiem, nitką lub zapinamy wykałaczką. Soli i pieprzu używałam świeżo mielonych. Na koniec wszystkie zawinięte roladki posypujemy majerankiem. Tak powinny wyglądać nasze roladki gotowe do dalszego etapu(...)niech to się tak zaczyna gotować. W moździerzu mieszamy resztę przypraw wymienionych w przepisie i ucieramy, dodajemy potem do gotowania. Wszystko już razem w garnku... :) mielenie wszystkich przypraw w moździerzu. Gdy nam się to tak dusi to można próbować i dodawać soli i pieprzu oraz innych przypraw
Zainspiruj się kuchniąkrojonych pomidorów 2 łyżki łagodnego keczupu pół łyżeczki cukru 1/4 szklanki białego, półwytrawnego wina szczypta soli szczypta słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka lnu mielonego, do zagęszczenia (nie jest to konieczne) na wierzch: kulka sera mozarella startej na tarce o grubych oczkach pół puszki kukurydzy, odsączonej z wody kilka plasterków sera żółtego pokrojonego(...)pomidory z puszki, 2 łyżki keczupu i zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem. Po ok. 5 minutach doprawiamy cukrem, solą, słodką papryką, bazylią lub ulubionymi ziołami i zagęszczamy sos mielonym lnem energicznie mieszając ( czynność ta nie jest obowiązkowa). Sos odstawiamy do ostygnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 240*C. Gdy ciasto podwoiło swoją objętość wyjmujemy je z miski. Umieszczamy
Symfonia Smakówmielonego mięsa wołowego 2 kg ziemniaków 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki bułki tartej 2 żółtka 2 duże cebule skwarki do okraszenia sól, pieprz, majeranek do smaku Kartacze to potrawa regionalna bardzo popularna w północno-wschodniej Polsce. Znana jest również pod innymi nazwami: cepeliny, kołduny lub nawet wodoloty :) Uwielbiam je zarówno zaraz po ugotowaniu(...)maszynce i dodać do surowych ziemniaków. Wbić żółtka i wszystko razem wymieszać. Następnie przygotować farsz. Jedną cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na masełku. Wymieszać z mieloną wieprzowiną i dodać bułkę tartą. Doprawić pieprzem, majerankiem i ewentualnie solą do smaku. Ciasto dobrze wyrobić, odrywać po kawałku, robić placki wielkości dłoni, nadziewać farszem
Świat Domowej Kuchniśrednie ryby: 2 łyżki posiekanej niezbyt drobno cebuli , 1 płaska łyżka ziaren kolendry , 1 płaska łyżka mielonego imbiru , 1 płaska łyżka rozmarynu , pieprz grubo mielony , sól - do smaku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i od razu nałożyć do środka ryb. Imbir oprócz aromatu nadaje ostrości, więc jak ktoś nie lubi pikantnych potraw, to niech zmniejszy
Codzienna kuchnia niecodziennarazem upiekłyśmy drożdżowe bułeczki z drobno mielonej mąki ryżowej. Ze względu na dodatek świeżych pomidorków nie nadają się do dłuższego przechowywania, ale nie ma potrzeby się tym martwić bo znikają zanim zdążą wystygnąć ;) Składniki: mąka ryżowa skrobia ziemniaczana lub kukurydziana, tapioka(...)drożdże instant 1 torebka cukier (najlepiej brązowy) 1 łyżka sól 1 łyżeczka olej lub oliwa 3 łyżki woda lub mleko roślinne około 1,5 szklanki siemię lniane mielone 2 łyżki pomidorki koktajlowe (cherry) oliwki czarne i zielone rozmaryn, bazylia, koperek, natka pietruszki lub suszone zioła np. prowansalskie Jeśli nie macie uczulenia na jajka to warto dodać jedno
głodny alergikangielskie, 2 sztuki liście laurowe, 1 pęczek włoszczyzna, 6 sztuk ziemniaki, 1,5 szklanki kasza jęczmienna perłowa, 3/4 szklanki grzyby suszone prawdziwki, 2 łyżki vegeta, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, 1/2 pęczka natka pietruszki, - ile potrzeba śmietana gęsta słodka pałki kurczaka zagotować i usunąć cedzakiem "szumy" dodać zmiksowana włoszczyznę, pokrojone ziemniaki(...)ziele i liście laurowe, kaszę drobną, namoczone grzyby suszone i gotować z 35- 45 minut na mniejszym ogniu, co jakiś czas mieszając pod koniec gotowania dodać jarzynkę kucharka, pieprz mielony i z 5 minut gotować na koniec wsypać natkę pietruszki podać z pałką kurczaka i ze śmietaną słodka 18% na talerzu.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: łopatka bez kości 1 kg, mąka pszenna 4 łyżki, cebula 1 sztuka, smalec 1 łyżka, kucharek 1/2 łyżeczki, czarny pieprz mielony Prymat 1 łyżeczka, grzyby leśne 250 ml/słoik, śmietana 12% 1/2 szklanki, mąka pszenna 2 łyżki łopatkę pokroić w kostkę grubszą i obsypać mąką na gorącym smalcu(...)dobrze zrumienić mięso, do zrumienionego dodać drobniutko pokrojoną cebulę i maślaki w zalewie solnej i wszystko podsmażać z 10 minut mieszając następnie wlać wodę, do smaku kucharka i pieprz mielony dusić pod przykryciem do miękkości mięsa soli czy kucharka dodać dopiero po dodaniu maślaków w zalewie solnej, gdy się wszystko połączy po dodaniu z wodą wtedy próbujemy smak słoności
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: jaja na twardo 4 sztuki, twaróg 25 dag, jogurt grecki 4 łyżki, przyprawa do sałatek - ile potrzeba, czarny pieprz mielony , kiełki rzeżuchy 1 szklanka, sól morska(...)smaku jajka na twardo ugotowane obrać i pognieść je widelcem w miseczce dodać twaróg półtłusty, gęsty jogurt grecki i wszystko dobrze widelcem pognieść dodać przyprawę ziołową do sałatek, pieprz mielony, rzeżuchę i wymieszać lubię na śniadanie z pieczywem chrupkim...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięlitrów, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 4 sztuki, włoszczyzna 1 pęczek, kucharek 2 łyżki, przyprawa w płynie - do smaku, kurkuma mielona Royal Brand 1 łyżeczka, czarny pieprz mielony - do smaku, makaron nitki - ile potrzeba połowę dużej kury rosołowej opłukać i zalać wodą, po zagotowaniu zmniejszyć ogień, łyżką cedzakową zebrać szumy wsypać ziele i liście laurowe i gotować
W Mojej Kuchni Lubięsztuka, kiełbasa podwawelska 1 długa sztuka, koncentrat pomidorowy Pudliszki 4 czubate łyżeczki, cukinia 6 średnie, woda 3/4 szklanki, kucharek 2 łyżeczka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, koperek 1 pęczek, bazylia świeża 4 listki cukinie umyć, pokroić na małe kawałki i posolić, odstawić na 30 minut, po tym czasie cukinie odcisnąć z soku
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: MARYNATA: karkówka 60 dag, przyprawa w płynie 4 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, pieprz ziołowy(...)łyżeczka, olej rzepakowy 2 łyżki, cebula 1 duża, mąka pszenna 4 łyżki PLACKI Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW: ziemniaki młode 1 kg, jajka 2 sztuki, kucharek 2 łyżeczki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, mąka pszenna 3/4 szklanki, bułka tarta 1/2 szklanki, olej do smażenia - ile potrzeba DODATKI: koncentrat pomidorowy Pudliszki 2 łyżki, woda 3/4 szklanki, śmietana 12% - ile potrzeba karkówkę
W Mojej Kuchni Lubięcukier 1 łyżka, wywar z kurczaka 2,5 litra, marchewka 2 średnie, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, mleko 3,2% 1 szklanka, mąka pszenna 2 łyżki, pieprz czarny mielony - do smaku szparagi białe obrać obieraczką i odciąć czubki i twarde końcówki szparagi włożyć do rosołu, wsypać cukier i gotować z 35 minut na niedużym ogniu - ugotowałam też
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: makaron nitki 25 dag, kiełbasa śląska 2 sztuki, pieczarki 25 dag, cebula 1 sztuka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, sól morska cypryjska rozmarynowa Royal Brand - do smaku, jajka 4 sztuki, śmietana 12% 1 łyżka, szczypiorek 2 łyżki na oleju zrumienić kiełbasę pokrojoną, cebulę, pieczarki posypać w trakcie smażenia
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: kalafior 1 średni, jajka 1 sztuka, bułka tarta 1,5 szklanki, suszone pomidory 2 sztuki, papryka czerwona 1/2 sztuki, pieprz ziołowy 1 łyżeczka,kurkuma mielona Royal Brand 1 łyżeczka, pieprz biały 1 łyżeczka, kminek cały 1 łyżeczka, koperek 1/2 pęczka, olej rzepakowy - ile potrzeba, przyprawa tzatzyki 1 łyżeczki, ogórek zielony 1 średni, jogurt naturalny - ile potrzeba kalafior ugotować(...)posiekany, tartej bułki jeśli masa będzie zbyt luźna to dosypać tartej bułki lub ciut wody jeśli będzie za gęsta - odstawić na 20 minut aby bułka napęczniała formować kotlety jak mielone i kłaść je na mocno gorący olej smażyć na rumiano z każdej strony - odkładać je ręcznik papierowy ogórek gruntowy obrać i zetrzeć na tarce grubsze oczka, dodać sos tzatzyki
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: pałki z kurczaka 8 sztuk, czubrica zielona Royal Brand 3 łyżki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, cebula 3 sztuki, ząbki czosnku 8 sztuk, kucharek 1 łyżeczka, pomidory 3 sztuki, wywar mięsny 1 szklanka, przyprawa do zup - do smaku umyte pałki z kurczaka, osuszone ręcznikiem papierowym obsypać czubricą zieloną, schować do woreczka foliowego na kilka(...)pomidory i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa, pod koniec gotowania zabrać pokrywkę i na większym ogniu odparować nadmiar wody pałki są pyszne z ryżem na obiad...............SMACZNEGO!!! czubrica mielona Royal Brand - spokrewniona z cząbrem przyprawa, charakterystyczna dla kuchni bułgarskiej, czubricy używa się głównie do zup, mięs, fasoli i serów, pod nazwą "trapezna" w Bułgarii można kupić tę przyprawę
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: twaróg Strzałkowo 25 dag, makrela wędzona 1 średnia, ogórek zielony 1 mały, papryka czerwona 1 mała, cebula 1 sztuka, szczypiorek 1/2 pęczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka twarożek ze Strzałkowa- jest wilgotny i śmietankowy(...)dobrze się nadaje do takich past... ogórek, paprykę, cebulę pokroić w kostkę, twaróg rozgnieść widelcem dodać dobrze obraną z ości makrelę wędzoną i wszystko widelcem pognieść-wymieszać dodać pieprz mielony, posiekany szczypiorek i kilka łodyżek tymianku posiekanego, wymieszać i do lodówki na 1 godzinę aby smaki się przegryzły pyszna pasta do pieczywa...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: kalafior 1 średni, włoszczyzna 1/2 pęczka, woda 3 litry, pierś z kurczaka 1 podwójna, kostki rosołowe drobiowe 2 sztuki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, śmietana 12% 1/2 szklanki, mąka pszenna 2 łyżki, koperek 1 pęczek, makaron - ile potrzeba, sól - do smaku(...)makaron opłukany i podzielony na różyczki zalać wodą zimną dodać włoszczyznę razem z nacią selera rozdrobnioną w rozdrabniaczu dodać umytą pierś kurczaka i zagotować dodać kostki rosołowe drobiowe, pieprz mielony i gotować z 30 minut śmietanę wymieszać z mąką i wlać do zupy mieszając, wsypać posiekany koperek i sól do smaku podać z ugotowanym kolorowym makaronem..................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięopisie, cebula 1 sztuka, masło do smażenia 8 łyżek, pomidory 1 kg, cukier 1 łyżkę, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, przyprawa w płynie - do smaku FARSZ: 3/4 kg mielone z drobiu, jajka 2 sztuki, ryż 3 torebki ugotowane, cebula 1 sztuka, papryczka z chilli 1 sztuka, koperek 1 pęczek, kucharek do smaku - wszystkie te składniki dobrze wymieszać
W Mojej Kuchni Lubięwłoszczyzna 1/2 pęczka, ziemniaki 5 sztuk, kapusta kiszona 1/2 kg, kucharek 1,5 łyżki, majeranek 2 łyżka, natka pietruszki 1/2 pęczka, pieprz czarny świeżo mielony - do smaku, kurkuma mielona 1,5 łyżeczki kości schabowe zagotować w małej ilości wody i wylać na sito, do garnka wlać odpowiednią ilość wody, włożyć kości, dodać ziele, liście laurowe, jałowiec i gotować
W Mojej Kuchni Lubięoliwa 8 łyżek, kucharek 2 łyżeczki, marchew 3 sztuki, cebula 1 sztuka, fasolka szparagowa 20 dag, kalarepka młoda 1 sztuk, papryka czerwona 1 sztuka, pomidory 6 sztuk, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, bazylia suszona 1 łyżeczka, koperek siekany 2 łyżki umyte pałki kurczaka podsmażyć na oliwie i posypać je łyżeczką kucharka, podsmażone przełożyć na talerz do oliwy po pałkach(...)pokrojoną paprykę słodką i podsmażać z 2 minuty mieszając umyte duże pomidory zmiksować w blenderze razem ze skórką na przecier i wlać do warzyw, do smaku dodać kucharka, pieprzu mielonego i wymieszać do warzyw włożyć pałki kurczaka i dusić z 30 minut pod przykryciem na mniejszym ogniu, na koniec dodać bazylię i koperek, gotować jeszcze z 5 minut smaczne
W Mojej Kuchni Lubięjajka 4 sztuki, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 1 szklanka, twaróg 20 dag, mąka pszenna 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, szara reneta 4 duże, cynamon mielony 2 łyżeczki, mąka ziemniaczana(...)łyżki, cukier puder - ile potrzeba jabłka obrać ze skórki, pokroić na cienkie kawałeczki, posypać cynamonem, mąką ziemniaczaną i wymieszać jajka"L", miękka palma, cukier, twaróg pótłusty nie mielony w robocie ucierać z 5 minut wsypać makę z proszkiem i wymieszać z 1 minutę tortownica 24cm - wysmarować masłem, posypać tartą bułką i z 3/4 ciasta rozsmarować w blaszce wsypać
W Mojej Kuchni LubięSkładniki na ciasto: 1 szklanka mielonych migdałów, 1 szklanka otrębów owsianych, 1/4 szklanki cukru trzcinowego, 50 g masła, Składniki na masę 1 kg jabłek, 1 gałązka rozmarynu, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczka masła, Do smarowania kokilek: olej rzepakowy, otręby owsiane, Przygotowanie: Jabłka obierz i pokrój w cienkie cząstki. Rozmaryn posiekaj(...)pokrojone jabłka, cynamon, miód i sok z cytryny. Duś na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut. Kokilki wysmarować olejem rzepakowym i posypać otrębami owsianymi. W dużej misce wymieszaj mielone migdały, otręby owsiane, cukier i masło. Zapełnij kokilki masą jabłeczną do 1/3 wysokości. Następnie nałóż na nie porcje ciasta i dociśnij. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez
Anioły w kuchnipomidorów, 8 łyżek cukru, 1,5 łyżeczki soli, 0,5 szklanki octu, 5 dkg cebuli, 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego i pieprzu, 2 ząbki czosnku, łyżeczka mielonych goździków /proponujemy znacznie mniej dać/, łyżeczka cynamonu,gorczycy, chili,pieprzu cayenne 1 czerwona papryka Wykonanie; Pomidory sparzmy wrzątkiem, obieramy, kroimy na kosteczki i gotujemy.Dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dusimy
Anioły w kuchniłyżeczki mielonej gorczycy, 4 łyżeczki soli, 5 łyżek oleju, 1/2 kg miąższu z dyni, Po przyprawy zapraszamy do SKWORCU Wykonanie; Ziarna gorczycy miksujemy z obranym czosnkiem, imbirem, mieloną gorczycą, solą i 2 łyżkami oleju. Mięso myjemy. Przygotowaną pastą nacieramy schab i odstawiamy na noc do lodówki. Pieczemy 2 godz. w temperaturze 180 stopni.Dynie pokrojoną w kostkę mieszamy
Anioły w kuchnicukru, 250 g roztopionego masła, 200 g mąki tortowej, 50 g pełnoziarnistej maki, 1/2 opakowania proszku do pieczenia, 100 g zmielonych migdałów, 2 łyżeczki przyprawy do piernika, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej, 50 g orzeszków, 100 g gorzkiej czekolady, 3 jajka, 2 gruszko pokrojone(...)kostkę Polewa; 300 ml kwaśnej śmietany, 100g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady Po przyprawy zapraszam do SKWORCU Wykonanie; Cukier mieszamy z dwoma rodzajami maki, proszkiem do pieczenia, mielonymi migdałami i przyprawami. Orzechy mieszamy z migdałami. Trochę odstawiamy do posypania wierzchu ciasta. Dodajemy posiekaną czekoladę. W oddzielnej misce mieszamy roztopione masło z jajkami. Mokre składniki dodajemy do suchych. Mieszamy
Anioły w kuchnicukinia tymianek, oregano olej, masło do smażenia Wykonanie: Szynkę wieprzową ew. łopatkę zmielić - używam tylko takiego mięsa. Jakoś nie mam zaufania do gotowego mielonego mięsa. W trakcie mielenia mięsa dodać wyciśniętą bułkę i przesmażoną cebulę. Przełożyć do miski, dodać całe jajko, kwaśną śmietanę i do smaku przyprawy - sól, pieprz, majeranek i maggi. Całość dobrze
Kulinarny karnet ChristopheraUrocze ptaszki w makaronowym gniazdku skuszą największego niejadka :) Składniki: mięso mielone z indyka lub szynki wieprzowej 0,5 kg kalarepka 1 mała szt. marchew 1 szt. jabłko 1 szt. olej do smażenia (użyłam rzepakowy) około 5 łyżek koncentrat pomidorowy (użyłam Pudliszki) 1 słoik 200 g brązowy cukier 2 łyżki woda 2 -3 szklanki sól do smaku majeranek, oregano(...)zagęszczenia sosu (użyłam skrobii ryżowej) 2 łyżki makaron spaghetti (użyłam kukurydzianego) pół paczki mozarella w kulkach lub rzodkiewki kilka szt. Przygotowanie: Rozgrzać na patelni około 3 łyżki oleju, wrzucić mielone mięso, mieszając rozgnieść aby nie było grudek. Podsmażyć aż wyparuje z patelni woda i mięso leciutko się zarumieni. Przełożyć na sitko aby odsączyć nadmiar oleju. Marchew, jabłko i kalarepkę
głodny alergikkukurydziana mąka ryżowa (lub z amarantusa) 100 g 1/2 szklanki 1/2 szklanki 1/2 szklanki skrobia kukurydziana (lub tapioka) 1/2 szklanki popping z amarantusa (ekspandowane nasiona) 1/2 szklanki siemię lniane mielone pół łyżeczki proszek do pieczenia bezglutenowy 1 łyżeczka mleko (sojowe, ryżowe lub inne dozwolone) aromat waniliowy(...)szklanki kilka kropli polewa czekoladowa lub lukier Przygotowanie: Miękką margarynę (o temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi nasionami lnu, przesiać przez sito do miski z utartą margaryną. Dodać mleko, aromat. Wymieszać łyżką/szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach. Gdy składniki połączą się na gładką
głodny alergikkukurydziana mąka ryżowa (lub z amarantusa) 100 g 1/2 szklanki 1/2 szklanki 1/2 szklanki skrobia kukurydziana (lub tapioka) 1/2 szklanki popping z amarantusa (ekspandowane nasiona) 1/2 szklanki siemię lniane mielone pół łyżeczki proszek do pieczenia bezglutenowy 1 łyżeczka mleko (sojowe, ryżowe lub inne dozwolone) płatki migdałowe aromat pomarańczowy(...)szklanki 1/4 szklanki kilka kropli lukier Przygotowanie: Miękką margarynę (o temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi nasionami lnu, przesiać przez sito do miski z utartą margaryną. Dodać mleko, aromat. Wymieszać łyżką/szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach. Gdy składniki połączą się na gładką
głodny alergikproszek do pieczenia bezglutenowy 3 łyżeczki margaryna bezmleczna lub masło mąka bezglutenowa mix uniwersalny 100 g 2 szklanki brązowy cukier 100 g jajka cynamon mielony kakao (lub karob mielony) esencja waniliowa 2 szt kurzych lub 7 przepiórczych 1 łyżeczka 1 łyżeczka pół łyżeczki Przygotowanie: Ciasto: Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Daktyle pokroić na kawałki, zalać wrzątkiem, odstawić
głodny alergikszklanki pestki słonecznika (łuskane) 3 łyżki zielone pestki z dyni 3 łyżki orzeszki piniowe 1 łyżka filet z piersi kurczaka 200 g kurkuma mielona 1/2 łyżeczki sól, papryka mielona, pieprz, tymianek, kolendra olej do smażenia do smaku kilka łyżek ser kozi, mozarella lub żółty do posypania (niekoniecznie) jajko kurze lub 4 jajeczka przepiórcze (niekoniecznie) Przygotowanie: Pestki i orzeszki
głodny alergikcukier puder 1/2 szklanki karob mielony (ew. kakao lub cykoria instant) 2 łyżeczki daktyle lub morele suszone 6 szt. aromat cytrynowy kilka kropli cukier waniliowy imbir mielony cynamon żółtko (niekoniecznie, o ile jest dozwolone) 2 łyżeczki 1/2 łyżeczki 1/2 łyżeczki na lukier: cukier puder 0,5 szklanki sok z połowy cytryny lub woda Przygotowanie: D aktyle
głodny alergikpuszka 70 g ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec po kilka szt. kolendra mielona 0,5 łyżeczki słodka papryka 1 łyżeczka majeranek, tymianek 0,5 łyżeczki kminek mielony 0,25 łyżeczki sól, pieprz do smaku olej lub smalec do smażenia Przygotowanie: Kiszoną kapustę przepłukujemy wodą, odsączamy i kroimy. Zalewamy wrzątkiem, gotujemy chwilę i wylewamy wodę. Jeśli kapusta jest
głodny alergikbogaty aromat. Można je podawać z ryżem, kaszą, kuskusem i oczywiście z sosem. Składniki do potraw orientalnych znajdziecie na stronie Sklep.naSushi.pl Składniki na 4 porcje: 40 dag mielonej chudej wieprzowiny 2 ząbki czosnku, drobno posiekane świeża natka kolendry 1 łyżka sosu ostrygowego 2 łyżki bułki tartej 1 duża czerwona cebula(...)łyżeczki carry 2 łyżeczki kurkumy 1 jajko 1-20 dag cienkiego makaronu olej do głębokiego smażenia sól świeżo zmielony pieprz sos chili, sojowy, czosnkowy, wg. upodobań i dostępności 1. Mielone mięso włóż do salaterki, dodaj czosnek, posiekaną kolendrę, sos ostrygowy, bułkę tartą, jajko, carry i kurkumę. Cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać i przyprawić solą i pieprzem
Apetyczna babeczkaSmakuje dobrze na gorąco jak i na zimno Pieczeń rzymska SKŁADNIKI: 2 kg mięsa mielonego 3 jajka 1 cebula 2 kajzerki sól i pieprz tłuszcz papryka ostra zioła prowansalskie 1/2 słoika papryki kolorowej konserwowej 3 duże pieczarki. PRZYGOTOWANIE(...)Kilka pasków papryki konserwowej,wyjąć ze słoika,osączyć. Pieczarki opłukać,osączyć,pokroić w grubsze plasterki. Bułki namoczyć w wodzie,odcisnąć. Cebulę obrać,pokroić w kostkę,przesmażyć na tłuszczu. Mięso mielone wyłożyć do miski,dodać odciśniętą bułkę,jajka, cebulę,sól i pieprz,dokładnie wymieszać. Długą podłużną formę jak na metrowca,wysmarować tłuszczem,wysypać tartą bułką. Do blaszki wyłożyć połowę masy
Kuchnia DanusiFaszerowany kalafior SKŁADNIKI: kalafior -1 duży ser żółty - 200 g mięso mielone -0,5 kg papryka zielona -1 strąk papryka czerwona -1 strąk papryka żółta -1 strąk szczypiorek pieczarki -5 szt jajka -2 szt majonez -3 łyżki cebula - 1 szt keczup do dekoracji ryż 4 łyżki ugotowany na sypko PRZYGOTOWANIE: Kalafior opłukać, włożyć do wrzącej i osolonej wody, gotować(...)plastry. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, usmażyć na złoty kolor. Do cebuli dodać pieczarki, chwilę razem poddusić. Papryki umyć, osączyć, pokroić w kosteczkę. Szczypiorek umyć, pokroić drobno. Do mięsa mielonego dodać wszystkie składniki, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Całego kalafiora nadziać między różyczkami farszem. Kalafiora ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posmarować majonezem, dobrze obsypać żółtym serem. Włożyć
Kuchnia Danusiłyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu 4 łyżki wody zimnej tłuszcz do formy Krem śmietana 36% - 700 ml cukier puder- 3 łyżki śmietan fix- 3 opak orzechy włoskie mielone- 3 łyżki Poncz 1,5 szkl przegotowanej wody sok z cytryny do smaku cukier - 1 łyżeczka spirytus -2 łyżki Dodatkowo barwnik zielony do dekoracji róża czerwona gotowa migdały tarte(...)wymieszać. Ponczem nasączyć każdy krążek ciasta. KREM Większą połowę śmietany zmiksować z 2 śmietan fix i dwoma łyżkami cukru na sztywno. Do ubitej śmietany dodać orzechy mielone, wymieszać. Tak postąpić z resztą śmietany, tylko bez dodatku orzechów. PRZEŁOŻENIE TORTU biszkopt krem śmietanowo-orzechowy biszkopt reszta kremu ostatni krążek biszkoptu. Wierzch tortu
Kuchnia DanusiWymagają trochę pracy, ale są przepyszne Skrzydełka faszerowane SKŁADNIKI: skrzydełka z kurczaka - 8szt mięso mielone - 250 g szczypiorek - 1 pęczek cebula - 1 szt sól i pieprz jajko - 1 szt przyprawa do kurczaka - 0,5 opak tłuszcz PRZYGOTOWANIE: Skrzydełka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Usunąć kości(...)skrzydełek. W środku i na zewnątrz skrzydełka, dobrze obsypać przyprawą do kurczaka, odstawić w chłodne miejsce na całą noc. FARSZ Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać ostudzoną cebulę, jajko, sól i pieprz. Szczypiorek umyć, osączyć, drobno pokroić, dodać do mięsa., dokładnie wymieszać. Tak powstałym farszem nadziewamy skrzydełka. Koniec skrzydełekn należy
Kuchnia DanusiGalantyna z nową przyprawą do kurczaka Kamis, od razu smakuje lepiej. Galantyna wieprzowo-drobiowa SKŁADNIKI: kurczak- 1 szt mięso mielone wieprzowe -0,5 kg pieczarki -300 g cebula -1 szt jajka - 2 szt sól i pieprz tłuszcz przyprawa do kurczaka Kamis Przygotowanie Z kurczaka usunąć kości, następnie skórę naciąć wzdłuż, zaczynając od piersi udka i mięso z piersi rozciąć(...)kurczaka, włożyć mięso do miski, przykryć i odstawić na całą noc do lodówki. Farsz Pieczarki opłukać, pokroić w półplastry, udusić na tłuszczu. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć. Mięso mielone wymieszać z pieczarkami i cebulę. Dodać jajka i przyprawy,dokładnie wymieszać. Wyłożyć farsz na skórę z mięsem, ciasno zrolować, obsypać przyprawą do kurczaka, włożyć do siatki. Następnie przełożyć
Kuchnia Danusijuż napisałem w tytule bardzo proste w przygotowaniu, po prostu takie, które udadzą się każdemu. Bardzo gorąco polecam i zapraszam do wypróbowania! Składniki: Średnia główka kapusty 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego szklanka ryżu 2 duże cebule 5 średnich marchwi 2 l bulionu drobiowego sól, pierz łyżka majeranku Przygotowanie: Główkę kapusty gotujemy w osolonej wodzie przez(...)pieczemy" w kuchence mikrofalowej przez ok. 15 min. Po tym oddzielamy liście kapusty od łodygi i nożem odkrajamy zgrubienie ( środkowa, najgrubsza żyłka ). Do mięsa mielonego dodajemy, ugotowany i ostudzony ryż, majeranek, sól i pieprz. Dokładnie wyrabiamy. Na środek liścia układamy 2-3 łyżki farszu i zawijamy kopertą, czyli dwa boki zaginamy do środka, a następnie rolujemy
Kuchnia ŁukaszaMoja propozycja na mięsny obiad idealny do ryżu bądź makaronu... składniki: 4 porcje 500 gram mięsa mielonego 5 liści kapusty 1 średnia marchewka ziarna słonecznika jako(...)panierka 500 ml. przecieru pomidorowego przyprawy: bazylia, oregano, chilli, czosnek, papryka slodka Kapustę bardzo drobno siekamy, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach Do poszatkowanych warzyw dodajemy mięso mielone wszystko dokładnie dodajemy, przyprawiamy startym czosnkiem i posiekana papryczką chilli. Formujemy niewielkie kulki. Następnie obtaczamy klopsy w słoneczniku Na patelni z grubym dnem przecier pomidorowy mieszamy z przyprawami
NaKońcuJęzykasoba CONCHIGLIE RIGATE MALMA.. bo jestesmy oczywiscie nad morzem ,coz innego niz muszelki ? I odtworzymy jedno z popularnych dan - Muszelki spod Etny. Skladniki- -conchiglie rigate Malma -mieso mielone wieprzowe lub wieprzowo - wolowe w kawalku- zmielimy je na dosc duzych "oczkach" w domu -sos pomidorowy -pomidory z puszki -marchewka(...)przepuszczona przez maszynke do miesa na tych samych "oczkach" co nasze miesko -oliwa z oliwek,sol morska,pieprz, czosnek, swieza bazylia. Wykonanie- Do garnka dajemy nasze mieso mielone, marchewke, czosnek, bazylie, sol, pieprz ( przyprawiamy jak lubimy) ,oliwe z oliwek- mieszamy i zamykamy garnek pokrywka-dusimy miesko . Nastepnie dodajemy pomidory z puszki, sos pomidorowy uwazajac by wszystko
Z Kuchni Do KuchniJAMAR 10% 3 szklanki oliwy lub oleju jaki lubicie np.rzepakowy, słonecznikowy itd. Ja dałam pół na pół oliwę i olej. 2 łyżki soli 3 łyżki cukru 2 łyżki papryki mielonej słodkiej KAMIS WYKONANIE: Najpierw wydrążyć w przekrojonych wzdłoż ogórkach gniazda nasienne aby powstały łódeczki, i pokroić w paski ,bądz w malakserze zetrzeć na tarczy do szatkowania. Marchewkę obrać(...)być chrupka i jędrna, nie rozpaciana. Wychłodzić. Pokroić na mniejsze kawałki i dodać do w/w składników. Wymieszać, , wlać oliwę lub olej, dodać ocet,sól pieprz i słodką paprykę mieloną KAMIS i wymieszać najlepiej rękami. Pozostawić na całą noc pod przykryciem typu gaza lub siatka-chodzi tylko o muszki, komarki i inne takie stwory latające. Na drugi dzień papryke
Z Kuchni Do KuchniBRYTFANNA KLIK – jej cudny kolor, kształt, idealnie oddaje charakter włoskiej kuchni! Składniki na danie 5 sztuk czerwonej papryki 1 papryka żółta 2 papryki zielone do kilograma mięsa mielonego- szynka suszone pomidory Ole- dlaczego Ole? Bo sama suszyłam przez kilka lat pomidory na Sycylii, na tarasie, na słońcu i Ole ma taki właśnie smak masło oliwa z oliwek(...)Przykrywamy. Do gotującej się wody wrzucamy kasze gryczana i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Możemy wrzucić wszystkie kasze jednocześnie. Gdy cebula z czosnkiem się zeszklą , wrzucamy mięso mielone i dusimy, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy około 3 łyżek oleju z suszonych pomidorów. Olej ten ma niesamowity smak i idelanie nadaje się do duszenia mięsa. Kroimy
Z Kuchni Do Kuchniimprezę. Można składniki zmniejszyć o połowę lub nawet o 2/3. Ja podaję przepis taki jak mam zapisany w zeszycie. Danie bardzo rozgrzewające, idealne na jesienne dni. Składniki farszu: - 1kg mielonego mięsa (u mnie łopatka, może być również drobiowe) - 2-3 cebule - puszka kukurydzy - puszka czerwonej fasoli - puszka groszku konserwowego - puszka fasolki szparagowej - puszka pomidorów w zalewie (dałam 2) - papryka(...)łyżka oleju kokosowego bezzapachowego lub oliwy - mąka ziemniaczana lub skrobia Maizena (do zaciągnięcia sosu), ok.2-4 łyżeczek Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju kokosowym, dodać do niej mielone mięso, oregano, trochę soli i pieprzu i podsmażyć. Następnie zalać pomidorami z puszki, dodać fix lub przyprawę do dań meksykańskich, przeciśnięty przez praskę czosnek i dusić całość kilka minut
Smaczne ZdroweSkładniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 jajka 6 łyżek cukru 250 g ricotty 5 świeżych fig 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej Wykonanie: Ciasto wyjmujemy z lodówki i zostawiamy na 10 minut. W misce mieszamy cukier, ricottę, jajka i przyprawy. Figi kroimy w plasterki. Tortownicę wykładamy ciastem wywijając jego
Kulinarne przygody GatitySkładniki: 100 g serka śmietankowego, 200 g mięsa mielonego wieprzowego (łopatka, szynka), 4 średnie papryki czerwone z płaskim dnem, 4 jajka, ½ papryczki chili, 1 łyżka posiekanych listków mięty, 100 g kaszy gryczanej, 1 mała czerwona cebula, olej do smażenia, pęczek(...)świeżej bazylii, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka orzechów piniowych, 2 łyżki startego parmezanu, 100 ml oliwy z oliwek, sól do smaku, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku. Przygotowanie: Mięso mielone mieszamy z serkiem, dodajemy miętę, posiekaną w kostkę cebulę, sól i pieprz do smaku. Z czerwonych papryk odcinamy górę z ogonkiem, środek wydrążany i oczyszczamy z pestek. Papryki wypełniamy
Moniki Smakołykiboloński. W mojej kuchni najbardziej ulubiony, ale!!! Robię sos naturalny bez ulepszacza typu torebka sosu Bolognese. Zachęcam do wypróbowania. SKŁADNIKI 1 duża marchewka 1 cebula 500 g. mięsa mielonego wieprzowe-wołowe lub inne 5 łyżek oliwy 1/2 szklanki wina- czerwonego półwytrawnego 3 pomidory 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego odrobina cukru 2 ząbki czosnku bazylia świeża, oregano makaron spaghetti WYKONANIE(...)Posiekać bardzo drobno cebulę, marchewkę zetrzeć na tarce do owoców. Na patelnię wlać olej dodać cebulkę i startą marchew. Dusić pod przykryciem do miękkości często mieszając. Dodać mielone mięso, smażyć Następnie włożyć pokrojone pomidory -skórkę sparzyć. Dusić pod przykryciem, ąż pomidory zmiękną. Wlać wino. Mieszać aż odparuje, następnie dodać przecier pomidorowy. Przyprawić wyciśniętym czosnkiem
W kuchennym oknie Ewypomidorów suszonych w oleju, 2 łyżki oleju z pomidorów, 1 płaska łyżka przecieru pomidorowego, listki świeżej bazylii, sól himalajska świeżo mielona do smaku, pieprz czarny świeżo mielona do smaku, 2 duże ziemniaki, pomidorki koktajlowe. Przygotowanie: Marynata: do naczynia wlewamy olej, oliwę z truflą i oliwę z pomidorów suszonych, dodajemy koperek, sok z limonki, przecier pomidorowy, pokrojone
Moniki Smakołykisiebie w kuchni! Składniki dla 2 osób: 5 jajek 2 małe polędwiczki z filetów z kurczaka 1 pomidor 1 mały pęczek szczypiorku sól świeżo zmielony biały pieprz szczypta pomidorów mielonych Skworcu odrobina masła do smażenia Wykonanie: Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy na malutkie kawałeczki. Pomidora myjemy, nacinamy delikatnie i polewamy wrzątkiem, ściągamy skórkę. Usuwamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy(...)rozpuszczamy masło, wkładamy mięso, które opruszamy solą i pieprzem i smażymy na wolnym ogniu. W momencie, w którym mięso osiągnie odpowiedni stopień wysmażenia, dodajemy kosteczki pomidora, dodajemy szczyptę pomidorów mielonych i smażymy kilka minut, następnie wybijamy jajka,solimy i posypujemy pieprzem, dodajemy szczypiorek (zostawiamy troszkę do posypania jajecznicy na talerzu) i mieszamy podczas smażenia do czasu aż osiągniemy odpowiedni
Blondynka Gotujepyszna i zdrowa :) SKŁADNIKI 1 duża cukinia (ok.700g) lub 2 małe 2 papryki czerwone 1 cebula 300g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe) 1 woreczek ryżu sól,pieprz czerwona słodka papryka olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Cukinię obieramy ze skórki (jeśli są 2 młode to nie ma takiej potrzeby(...)Odcinamy wierzchy papryk i usuwamy gniazda nasienne. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę podsmażamy na oleju i dodajemy mięso. Rozdrabniamy je, przyprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką. Do usmażonego mięsa dodajemy ugotowany ryż i dobrze mieszamy. Cukinię posypujemy słodką papryką i nadziewamy farszem warzywa, które układamy w żaroodpornych naczyniach. Przykrywamy papryki ściętymi wierzchami, cukinie możemy
Moje Kuchenne Rewelacjetłuszczu. SKŁADNIKI (porcja na 3 osoby) Podwójna pierś z kurczaka 3 duże ząbki czosnku 1 łyżka hiszpańskiej mielonej wędzonej papryki (Pimonte) 4 gałązki rozmarynu (posiekany) sól morska świeżo mielony pieprz Sałatka: 2 garście pomidorków koktajlowych 3 garście rukoli 1/2 czerwonej cebuli 2 łyżeczki siemienia lnianego sok z 1/4 cytryny ewentualnie 3 łyżeczki oleju lnianego Sos jogurtowo-czosnkowy pół
OstryKęsszklanka jasnej pasty tahini - 1/3 szklanki lodowatej wody - 3 łyżki soku z cytryny - 3 ząbki czosnku - 1,5-2 łyżeczki sody - sól Dodatkowo: - dobra oliwa, - posiekana natka pietruszki, - mielona wędzona papryka (lub zwykła) - chili (nie trzeba) - orzeszki piniowe (nie trzeba) Dzień przed przygotowywaniem hummusu (najlepiej przynajmniej 12-16h wcześniej- u mnie 20h) namoczyć ciecierzycę w wodzie z 3/4-1(...)ręcznego blendera. Do gęstej masy dolewać stopniowo zimną wodę i cały czas miksować, tak długo aż powstanie idealnie gładka, aksamitna konsystencja, doprawić solą (ja dodaję także do jednej części mieloną, wędzoną paprykę i trochę chili, w ten sposób mam dwie wersje od razu: łagodną i pikantną). Gdy mamy bardzo gęstą masę można dodać trochę więcej wody. Przed podaniem
Smaczne Zdroweząbki czosnku przyprawy: 4 ziarna ziela angielskiego, 2 listki laurowe, 1 łyżeczkę majeranku, 0,5 łyżeczki kminku, 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki lub chilli, 4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki, sól, pieprz, 2 płaskie łyżeczki cukru 1 czubata łyżka mąki (opcjonalnie) Dzień wcześniej fasolkę należy opłukać i namoczyć na noc. Następnego dnia gotujemy ją w tej samej wodzie
Ratunku obiadGołąbki - przepis 1 kg mięsa mielonego - ja użyłam z szynki 0,5 kg ryżu - ugotować 2 cebule - pokroić i zrumienić na maśle łyżka koncentratu pomidorowego przyprawa do mięsa mielonego, np. Kamis pieprz, sól - do smaku 2 jajka Z podanych składników wyrobić farsz. Kapusta biała - wyciąć "głąb". W dużym garnku zagotować wodę, włożyć do niego kapustę - gotować i odrywać
kolorowotorcikowopieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 220 ml oleju rzepakowego 60 ml maślanki 2 jajka Krem: 160 g białej czekolady 200 ml śmietanki kremówki 30% 100 g mielonych orzechów laskowych Wykonanie: Tortownicę średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Obraną marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W miseczce połączyć składniki suche, tj. - mąka, cukier, soda, proszek(...)krem orzechowy. W kąpieli wodnej rozpuścić połamaną czekoladę. Śmietankę ubić na sztywno. Do rozpuszczonej, lekko wystudzonej czekolady, dodawać po łyżce ubitej śmietanki - delikatnie mieszać. Na koniec do kremu wsypać mielone orzechy - wymieszać. Blaty ciasta marchewkowego smarować kremem. Torcik schłodzić w lodówce, około 1 godziny. Gotowy torcik marchewkowy posypać cukrem pudrem ,udekorować paskami marchwi. Smacznego
kolorowotorcikowofamily:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Źródło: „Życie na gorąco”, nr 36/2012, s. 27 Składniki: 2 bakłażany sól, pieprz oliwa z oliwek 500 g mięsa mielonego 150 g mrożonego szpinaku opakowanie sera feta cebula 2 ząbki czosnku 800 g krojonych pomidorów z puszki 1 łyżka ziół prowansalskich 80 g tartego żółtego sera Wykonanie: Bakłażany umyć(...)chwilę. Gdy puszczą sok, osuszyć je papierowym ręcznikiem. Na patelni grillowej rozgrzać oliwę, plastry bakłażana podpiec z obu stron. Odłożyć do wystygnięcia. Na małej ilości tłuszczu podsmażyć mielone mięso. Dodać rozmrożony szpinak. Krótko podsmażyć, oprószyć solą i pieprzem, odstawić. Kiedy mięso nieco wystygnie, wymieszać z rozkruszonym serem feta. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Podsmażyć na małej
Pasja Smakunasion lnu -1/2 szklanki orzechów laskowych lub migdałów -1 1/2 szklanki płatków owsianych (bezglutenowych lub zwykłych gdy nie zależy nam na tym, by chleb był bezglutenowy) -8 łyżek mielonego siemienia lnianego -1 1/2 łyżeczki soli himalajskiej(lub morskiej-płaskie) -40g oleju kokosowego lub masła klarowanego(...)szklanki wody -można dodać łyżkę miodu lub szczyptę stewii (ja nie dałam-uważam że nie ma takiej potrzeby) Wszystkie suche składniki prócz soli tj. słonecznik, dynia, len cały i mielony, orzechy, migdały oraz płatki owsiane wymieszać w misce. Odstawić. W garneczku zagotować wodę z solą i olejem kokosowym. Odstawić do lekkiego przestudzenia i po ok. 10 minutach połączyć
Smaczne Zdrowemożemy zwiększyć , wówczas uzyskamy większą ilość sosu np.do makaronu. Polecam ! Składniki: - 1 puszka pomidorów 400g - 1-2 ząbki czosnku - listki oberwane z ok.1/3 bazylii - sól himalajska lub morska - świeżo mielony czarny pieprz - oliwa z oliwek - ok.2-3 łyżki W naczyniu rozgrzać oliwę , wrzucić rozdrobniony czosnek , lekko go zrumienić. Dodać liście bazylii oraz pomidory. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Następnie zdejmujemy garnek(...)umieszczamy ponownie w garnku i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy palnik i gotujemy na małym ogniu ok.5 minut aby wydobyć pełnię aromatu. Lekko nam zgęstnieje. Dodajemy sól i świeżo mielony pieprz - do smaku. Gotowy sos możemy przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce, tylko czy jest taka potrzeba skoro przygotowuje się go tak szybko. Ja dlatego zmniejszyłam ilości składników by zużyć
Smaczne Zdrowedużych czerwonych papryk, (12 porcji na kolację lub 6 na obiad). Można oczywiście ilości składników zmniejszyć, ja miałam 1kg mięsa, stąd taka ilość. Składniki: - 6 czerwonych papryk (dużych) - 1000g mielonego mięsa (u mnie z łopatki) - 750g mrożonych warzyw(...)paski (marchew,pietruszka, seler, por) - 1 jajko - 3/4 łyżeczki soli himalajskiej (lub morskiej) - 1 łyżka suszonego oregano - 1 łyżka suszonego tymianku - 1/2-1 łyżeczki czerwonej pasty z curry - świeżo mielony pieprz - 1/2 płaskiej łyżeczki chilli - 1 łyżeczka oleju kokosowego bezzapachowego lub oliwy z oliwek Dodatkowo: Ser do posypania (nie trzeba) i zapieczenia. U mnie roladka kozia (twarogowa) i żółty
Smaczne Zdroweprzepisu wychodzi ok.16 ciasteczek. Znalezione tutaj (klik) z małymi modyfikacjami. Składniki: - 500g ugotowanych i obranych buraków (użyłam kupne gotowane buraki bez przypraw) - ok.10 łyżek mąki jaglanej (ja mielę w młynku kaszę jaglaną) - 4 łyżki ziaren słonecznika - 4 łyżki ziaren siemienia lnianego - 1 łyżka miodu - 3-4 łyżki ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukru waniliowego) + dodatkowo: - 60g pokruszonych orzechów(...)mąki z kaszy jaglanej. Gdy użyjemy gotowej mąki jaglanej może się okazać iż będzie jej potrzeba troszkę mniej. Ja swoją mąkę otrzymuję ze zmielenia kaszy jaglanej w młynku do mielenia kawy. Kiedyś kupiłam taki specjalnie do mielenia cukru trzcinowego, teraz służy mi do mielenia ksylitolu i kaszy jaglanej. Możemy dodać także pokruszone orzech laskowe, lub zrobić połowę z orzechami (wówczas
Smaczne Zdroweupieczenia . Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 20 dag masła 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 płaska łyżka kakao 3 łyżki mielonych migdałów Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym za pomocą miksera na puszysto. Porcjami dodawać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,wlać(...)roztopione letnie masło i całość dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto podzielić na trzy części.Formę 30*10 cm wysmarować i wysypać kaszą manną.Wlać białe ciasto.Do drugiej części ciasta dodać mielone migdały ,wymieszać i wylać na białe ciasto.Do trzeciej części ciasta dodać kakao ,wymieszać i wylać na ciasto z migdałami Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez
Ala piecze i gotuje