pory. A nazwanie go bajeczny, jak najbardziej do niego pasuje. Składniki: Ciasto kruche: szklanka mąki 4 łyżki masła (ok. 60g) pół szklanki cukru pudru żółtko Masa serowa: wiaderko serka mielonego na sernik (1kg) 100g masła 6 jaj (rozdzielonych) 1,5 szklanki cukru pudru cukier waniliowy (cała paczuszka) 2 łyżki kaszy manny szczypta soli Polewa: 150g cukierków Bajecznych 1/2 szklanki
Moje pyszne gotowanieSkładniki na pastę: 1 puszka czerwonej fasoli , 1 duża cebula , 5 ząbków czosnku , 200 ml przecieru pomidorowego (lub soku), 3 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich , 5 łyżek oliwy , ostra papryka mielona , sól - do smaku. Cebulę pokroić w piórka, a czosnek w kostkę i wszystko lekko podsmażyć na oliwie. Dodać odsączoną i przepłukaną fasolę, przesmażyć krótko. Wlać przecier pomidorowy, dodać
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki na 1 porcję: 50 g zielonej soczewicy 1 białko jaja 2 łyżeczki otrębów orkiszowych/żytnich 1 łyżeczka lnu mielonego Curry, pieprz, sól, imbir, kurkuma Przygotowanie: Soczewicę gotujemy zgodnie z tym co jest napisane na opakowaniu. Po ugotowaniu, odcedzamy soczewicę, odstawiamy do wystygnięcia. Dokładnie blenderujemy, dodajemy przyprawy, otręby, len oraz białko jaja i mieszamy. W rękach formujemy małe kotleciki
Czarnawisienkaząbki czosnku - 5 ziemniaków średniej wielkości - 1 cebula - 4 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżeczka miodu - bagietka francuska - kiełki rzodkiewki - świeża bazylia - 2 litry wody - sól, pieprz, kolendra mielona - chili czerwone - kawałeczek świeżego imbiru Ziemniaki (obrane), czosnek i bakłażany, kładziemy w naczyniu żaroodpornym. polewamy oliwą i miodem. Pieczemy do miękkości około 45 minut ziemnaiki, bakłażany 20 minut. Warzywa przekładamy
SMYKWKUCHNIplastry. Rozbić każdy plaster tłuczkiem. Wszystkie przyprawy, razem z rozgniecionym czosnkiem, wymieszać z wodą. Przelać do miski. Mięso wkładać do zalewy porcjami i dobrze wymieszać, tak jak byśmy robili mielone. Do szynkowara włożyć woreczek foliowy i wkładać mięso, dobrze je ubijając. Można sobie pomóc drewnianą łyżką. Szynkowar zamknąć i odstawić w chłodne miejsce na 2 doby
Kulinarny karnet Christopherażeberka wieprzowe 1 kg, woda 5 litrów, włoszczyzna 1/2 pęczka, ziemniaki 6 sztuk, kasza jęczmienna 3/4 szklanki, kapusta kiszona 3/4 kg, majeranek 2 łyżki, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, natka pietruszki 1/2 pęczka żeberka opłukać i zalać wodą w garnku, jak się zagotuje woda to zebrać tzw. "szumy" najlepiej cedzakiem lub łyżką, żeberka gotować
W Mojej Kuchni Lubięzawsze ma w domu ;) Przygotowując nasz sos zmodyfikowałam nieco tę propozycję. Składniki: - 3 łyżki ketchupu - 3 łyżki sosu sojowego - 3 łyżki cukru - 3 łyżki octu - 3 łyżeczki mielonego imbiru - 2 małe ząbki czosnku - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka oleju Jak już wspominałam, wykonanie jest bardzo szybkie i banalnie proste - najpierw na olej wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek wraz
Kulinarne zapędy Kokosakurczaka, 2 łyżki masło do smażenia, 2 łyżki mąka pszenna, 3 sztuki cebula, 5 większe czosnek ząbki, 4 większe pomidory, 1/2 pęczka koperek siekany, 1 łyżeczka pieprz czarny świeżo mielony, - do smaku sól wątróbkę z kurczaka oczyścić, opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym na maśle klarowanym usmażyć wątróbkę obsypaną w mące dodać do wątróbki cebulę i czosnek pokrojone podsmażać
W Mojej Kuchni Lubięzrazowe nam smakują z ziemniakami i buraczkami......SMACZNEGO!!! argentyńska przyprawa "chimichurri" Royal Brand - nie zawiera glutaminianu sodu, zawiera liofilizaty, produkt naturalny - skład: papryczka jalapeno, natka pietruszki, czosnek granulowany, pieprz mielony, sól naturalna - opakowanie: 50 gram
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1 sztuka kabaczek, 5 sztuk ziemniaki, 1 sztuka jajka, 4 łyżki mąka pszenna, 1 łyżka vegeta, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, - ile potrzeba olej rzepakowy, - w opisie sos z koźlarzy kabaczka dobrze opłukać, pokroić na kawałki i zetrzeć w pojemniku blendera na tarce "wiórki" lub na tarce zwykłej przełożyć do miski ciut posolić i po 20-stu minutach
W Mojej Kuchni Lubięszklanki woda, 1 kg gruszki szarki, 1 łyżka cukier, 1 opakowanie żelatyna na litr, 12 sztuk ciastka zbożowe, 250 ml śmietana kremówka, 1 opakowanie galaretka wiśniowa, - ile potrzeba czekolada mielona umyte winogrona zalać 2 szklankami wody, pod przykryciem gotować na mniejszym ogniu z 40-60 minut co jakiś czas mieszając przez drobne sito plastikowe do miski przetrzeć łyżką ugotowane
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1 mała czerwona kapusta, 1 łyżeczka kucharek, 1 łyżka cukier, 2 sztuki jabłka kwaśne, 2 sztuki cynamon laski Royal Brand, 1/2 łyżeczki pieprz czarny mielony, 2 łyżeczki smalec, 1 sztuka liść laurowy, 2 sztuki ziele angielskie, - do smaku maggi, 1 łyżka mąka pszenna kapustę drobno pokroić lub poszatkować, zalać wodą i zagotować - kapustę wylać na sito odsączoną kapustę
W Mojej Kuchni Lubięgroch łuskany, 5 litrów woda, 1 pęczek włoszczyzna, 8 sztuk ziemniaki, 50 dag szynka gotowana, 30 dag baleron gotowany, 3 łyżki smalec, 1 łyżka kucharek, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, 3 łyżki majeranek, 4 ząbki czosnek, - do smaku maggi, 2 sztuki liście laurowe, 4 sztuki ziele angielskie groch łuskany namoczyć na całą noc, będzie szybciej ugotowany zagotować wodę
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 6 sztuk matiasy, 3/4 szklanki żurawina suszona, 1 sztuka cebula czerwona, 1 sztuka cebula biała, 1 łyżeczka sok z cytryny, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, - ile potrzeba olej rzepakowy, 4 sztuki ziele angielskie, 2 sztuki liście laurowe żurawinę dodaję suszoną niewymoczoną, zmięknie w matiasach i puści zdrowy sok większe filety matiasów wymoczyć 2 razy w wodzie
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1 puszka fasolka czerwona, 1 puszka fasolka biała, 20 dag ogonówka, 1 sztuka cebula, 1/2 łyżeczki pieprz czarny mielony Prymat, 1/2 łyżeczki kucharek, 1 szklanka sok pomidorowy, 4 łyżki olej cebulę i ogonówkę pokroić na większe kostki na oleju zrumienić ogonówkę i cebulę wodę z puszek fasolki odlać i wsypać fasolki do ogonówki doprawić pieprzem,Kucharkiem wlać
W Mojej Kuchni Lubię