litra zupy1 łyżka oliwy1,2 l wody2 małe ziemniaki2 małe marchewki2 małe pietruszki1 pęczek dymki2 łodygi selera naciowego3 łyżki chudego jogurtu naturalnegogarść natki pietruszki1 łyżeczka kuminu1 łyżeczka nasion kolendry (mielonych)1 łyżeczka przyprawy curryszczypta płatków chili (lub jak kto lubi wg uznania)lekki sos sojowy - do smakusól i pieprzDymkę siekamy, wszystkie warzywa kroimy w małą kostkę. W rondelku podrzewamy
Kulinarna rozmowachilli w proszku1 łyżeczka kminu rzymskiego w proszku( jeśli nie możecie go znaleźć, nie przejmujcie się- możecie dodać zwykły kminek , będzie równie smaczne)1 łyżeczka suszonego oregano500 g mięsa mielonego (wołowego lub ulubionego)100 g chudego boczku1 łyżka ciemnego sosu sojowego1 łyżeczka cukru2/3 puszki pomidorów w sosie (bez skórki, najlepiej krojonych)1/2 puszki czerwonej fasoli w zalewie (odsączonej
Gotowanie to kochaniepokrój w kostkę. W oddzielnym rondlu ugotuj bulion. Do dużego garnka wlej olej i wrzuć masło, niech się rozpuści. Na małym ogniu zeszklij cebulę i czosnek. Wrzuć mięso mielone, rozdrobnij łopatką i dokładnie obsmaż. Dodaj przyprawy : sól, pieprz, kurkumę, kmin i paprykę, wymieszaj i podsmażaj jeszcze 2 minuty. Dodaj kukurydzę i smaż przez chwilę. Następnie wrzuć marchewkę
Gotowanie to kochaniePROSTE CIASTO Z JABŁKAMI, ŻURAWINĄ I CYNAMONOWĄ KRUSZONKĄSkładniki:5 średnich jabłek, ekologicznych1 szklanka żurawiny świeżej lub mrożonejNA KRUSZONKĘ: 1/4 mąki z pełnego przemiału. 2 łyżki brązowego cukru, pół łyżeczki mielonego cynamonu, 3 łyżki niesolonego, zimnego masłaNA CIASTO: 4 jajka, 1 szklanka brązowego cukru, 3/4 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 3/4 kostki margaryny, 1,5 łyżeczki proszku
Gotowanie to kochaniebardzo zimnej wody3/4 szklanki margarynyWYPEŁNIENIE:3 łyżki mąki 4 duże jabłka (możecie pomieszać różne odmiany, dla ciekawszego smaku)1/2 szklanki cukru1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki imbiru, gałki muszkatołowej, goździków mielonych i kardamonu1 łyżka soku z pomarańczy + 1 łyżeczka skórki z pomarańczyszczypta soli2 łyżki masła2 łyżki gęstej śmietanysos karmelowy (najlepiej z tego przepisu)Przygotowanie: Zrób ciasto. Wymieszaj mąkę
Gotowanie to kochaniesklepu Mantini)2 nieduże garście rukoli3 ząbki czosnku2 małe strąki suszonej papryczki chili makaron spaghetti (użyłam A`la Italiana Spaghetti Czanieckie Makarony)1/4 szklanki oliwy extra vergineświeżo mielony pieprz2 pomidory suszone w oleju słonecznikowym czosnkiem i czarnuszkąnitki chili do dekoracjiWykonanie:W dużym garnku wstawiamy dobrze osoloną wodę na makaron. W czasie, w którym makaron nam się gotuje
Blondynka Gotuje/polać pozostałą marynatą. Podawać z sosem serowym. Wyjątkowe podudzia z sosem Jack Danielsskładniki: 5-6 kg podudzi z kurczaka (około 36 sztuk)1 szklanka mąki1 łyżeczka soli½ łyżeczki mielonego pieprzusos: 1 ½ szklanki ketchupu (dobrej jakość np. Heinz)4 łyżki masła½ szklanki Jack Daniels lub innej whiskey dobrej jakości5 łyżek brązowego cukru3 łyżki melasy3 łyżki octu z jabłek2 łyżki
naRuszciesię zrolować. Pieczony boczek w ziołachCzas przygotowania: 10-14 godzinSkładniki:1000-1200 g boczku wieprzowego ze skórą5 ząbków czosnku2 łyżki majeranku1 łyżeczka papryki1 łyżeczka mielonego kminku1/2 łyżeczki pieprzu1/2 łyżeczki cząbrusól morskasiatka wędliniarska Wykonanie:Czosnek obieramy, kroimy ząbki na pół lub na ćwiartki. Zioła mieszamy w miseczce. Mięso płuczemy, wycieramy do sucha
Kulinarne przygody Gatity410g mąki pszennej- 200g masła- 4 jaja- 500 ml wody- 1 płaska łyżeczka proszku- 2 łyżki cukru- szczypta soli- olej do smażenia Składniki na masę migdałową: - 200g mielonych migdałów- 300ml śmietany kremówki- 250g mascarpone- 2 łyżki cukru z wanilią- 3 łyżki cukru pudru- 2 łyżki kawy cappuccino- esencja migdałowa W garnku zagotować wodę
mojewypiekiinietylkoznacie gołąbki na dziko? Ich zaletą jest prostota, szybkość, łatwość przygotowania. No i… zawsze to coś innego, i na pewno smacznego. Ale wracając do rzeczy. Potrzebujemy… Składniki: - ok. 800g mielonej wieprzowiny- mała główka kapusty (ok. 700g)- 1,5 szklanki ugotowanego ryżu- 2 jajka- 5 łyżek kaszy manny- 250 g wędzonego boczku- 2 średnie cebule- 3 ząbki czosnku- sól
mojewypiekiinietylkojeszcze bardziej lubię testować nowe smaki, przygotowałam kotlety wieprzowe w sosie kokosowym. Składniki: - 4 kotlety schabowe (ok. 600g)- 1 puszka mleka kokosowego (400ml)- sól morska- świeżo mielony pieprz (grubo)- papryka wędzona w proszku- chilli w płatkach- trochę świeżego koperku- olej kokosowy- mąka pszenna Umyte mięso ususzyłam papierowym ręcznikiem. Lekko rozbiłam, każdy kotlet przekroiłam na połowę
mojewypiekiinietylkogotowanej, czy pieczonej, ale o tym poniżej. Składniki: - 2kg szynki solonej- ok. 100ml octu jabłkowego- 2 liście laurowe- kilka ziaren ziela angielskiego- owoc jałowca 5 szt- chilli- świeżo mielony pieprz- łyżeczka nasion kolendry- mała główka czosnku- papryka wędzona- czosnek suszony- olej rzepakowy- ok. 150ml wody Po zdjęciu z szynki opakowania, opłukaniu (foliową osłonę zostawiam) władam ją, na całą
mojewypiekiinietylko250g boczku- 1-2 marchewki- por- cebula- 5 ząbków czosnku- ok. 2 cm kawałek świeżego imbiru- 2 liście laurowe- sól- biały pieprz- 2-3 łyżeczki curry- płatki chilli, chilli mielone- czosnek suszony- papryka wędzona- majeranek- olej kokosowyW dużym garnku, na oleju kokosowym zeszkliłam cebulę z pokrojonym czosnkiem. Dodałam pokrojoną w kostkę marchew, por, połamane na kawałki liście laurowe. Chwilę
mojewypiekiinietylkopodania. Idealnie do przygotowania przystawek nadają się krakersy i … Składniki: - opakowanie krakersów solonych- łosoś wędzony w plastrach- ser feta- serek mascarpone- rukola, skórka z limonki, cytryny, świeży rozmaryn- świeżo mielony pieprz Łososia dzielimy na nieduże porcje. Na krakersy nakładamy serek mascarpone, najlepiej przy użyciu woreczka i tylki w kształcie gwiazdki. Aby wzbogacić smak dokładamy, na każdy po małym
mojewypiekiinietylkoBasi Ritz i będzie to, tzw. pewniak. Skorzystałam z przepisu na Rostbef pieczony w niskiej temperaturze z sosem rémoulade. Składniki: - 1 kg ładnego mięsa wołowego- sól- świeżo mielony czarny pieprz- słodka czerwona papryka- rozmaryn (dałam suszony)- olej rzepakowy Mięso wyjmujemy z lodówki na 2-3 godziny przed przyrządzaniem. Piekarnik nagrzewamy do 80°C. Mięso płuczemy, oczyszczamy
mojewypiekiinietylko