mielony - 2500 przepisów (strona:90/167)

Świeża sałatka z jajkiem do obiadu. 159

Diana Taliun - Fotolia.com Składniki : 3 świeże zielone sałaty 2 jajka ugotowane na twardo 3-4 łyżki śmietany 18 % 2 gałązki kopru sól pieprz mielony Sposób wykonania : Sałatę dokładnie opłukać pod bieżącą wodą , posiekać na deseczce w cienkie paski, wsypać do miski, osolić i pozostawić na 15-20 minut, aby wyszła z niej goryczka. Następnie sałatę odcedzić, dodać do niej

Przepisy i porady kulinarne
Jak napełnić solniczkę solą nie rozsypując ani grama soli. 137

jeden koniec kartki wkładamy do szyjki solniczki, drugi podnosimy do góry stopniowo, tak aby sól powoli napełniała naszą solniczkę.  W ten sam sposób możemy oczywiście napełniać nasze pojemniczki mielonym pieprzem, papryką czy także przyprawami.   Teraz na pewno szybko i bez rozsypywania napełnimy nasze przyprawniki

Przepisy i porady kulinarne
Jak smażyć gołąbki, aby były złociste, miękkie i gorące w środku. 116

Dobrze jest przewrócić każdą stronę dwa razy, aby od razu nie przypiekły nam się za dużo. Usmażone gołąbki układamy na talerzykach, możemy je polać sosem np. pieczarkowym, posypać czerwoną mieloną papryką i udekorować zieloną natką pietruszki. tak podane na pewno będą nam smakowały. Można też oblać je sosem pomidorowym. Tutaj znajdziesz przepis na pyszne gołąbki . Oczywiście zamiast włoskiej kapusty

Przepisy i porady kulinarne
Pyszna domowa kiełbasa w słoikach. 164346

mięsa wieprzowego ( łopatka , szynka surowa ) Fot. Kszysztof Jaracz 80 dkg świeżej słoniny 3 dkg soli peklowej 5 dkg cukru 5-6 ząbków czosnku 1/2 łyżki suszonego majeranku pieprz mielony sól Sposób wykonania : Mięso i słoninę zemleć w maszynce o dużych oczkach. Czosnek obrać, drobno posiekać. Zmielone mięso, słoninę , pokrojony czosnek, cukier oraz sól peklową wsyp do większego garnka. Dopraw

Przepisy i porady kulinarne
Kotlet schabowy po myśliwsku. 161

Krzysztof Jaracz Składniki : Mięso : 1 kg schabu bez kości Zalewa : 3 jajka 2 płaskie łyżki majeranku odrobina mielonego jałowca 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4-5 ząbków czosnku ( przecisnąć przez praskę ) 3 łyżki keczupu 1 łyżka musztardy 8-10 łyżek oleju sól Surówka : 80 dkg kiszonej kapusty  1 średnie jabłko 2 łyżki oleju 2-3 łyżki cukru Przygotuj również

Przepisy i porady kulinarne
Sernik z pianką cytrynową. 182

spód : 30 dkg mąki 15 dkg margaryny 10 dkg cukru 2 żółtka 2 łyżki śmietany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia cukier wanilinowy Masa serowa :   1,5 kg mielonego sera 3 szklanki mleka 1,5 szklanki cukru 6 żółtek 3/4 szklanki oleju 3 jajka 3 budynie śmietankowe 2 cukry wanilinowe 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Pianka bezowa

Przepisy i porady kulinarne
Filety śledziowe na wigilię i nie tylko. 140

mitrs3 - Fotolia.com Składniki : 4-5 płatów śledziowych ( matiasów ) 3 cebule ( średnie ) 2 łyżki octu winnego 2 łyżki miodu wielokwiatowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki oliwy pieprz czarny mielony sól Sposób wykonania : Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na 3 łyżkach oliwy. Miód, ocet, koncentrat pomidorowy i pozostałą oliwę dokładnie wymieszać ( lub najlepiej zmiksować ), dodać do cebuli i zagotować

Przepisy i porady kulinarne
Kotlety schabowe w ziołowej marynacie. 125

schabu 6-7 łyżek oleju 2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny Fot. Krzysztof Jaracz majeranek oregano bazylia papryka słodka chili lub papryka ostra pieprz czarny mielony sól olej do smażenia Sposób wykonania : Schab poporcjować, rozbić tłuczkiem. Czosnek zmiażdżyć przez praskę lub drobniutko posiekać. Do małego naczynia wlać 6-7 łyżek oleju, wsypać zmiażdżony czosnek, wlać

Przepisy i porady kulinarne
Zapiekanka ziemniaczana 172

Składniki 300g kapusty kiszonej 400 g mięsa mielonego lub piersi z kurczaka 60dag  ziemniaków 250-300 ml dipu czosnkowego 200 g startego żółtego sera 60 ml zimnej wody sól,pieprz ulubione przyprawy do mięsa np.gyros Wykonanie   ciekawe połączenie ziemniaków i mięsa Wstawcie do piekarnika zapiekankę a cała rodzina znajdzie się w pobliżu kuchni.:) Ulubione przyprawy np.gyros

w mojej kuchni
Ciasto buraczane 239

prezent walentynkowy, czyli torcik z buraka. Naturalnie słodki i dietetyczny :D ~ Mały torcik walentynkowy ~ Składniki: 40g mąki orkiszowej (lub innej) 200-220g puree z ugotowanego buraka 5g świeżo mielonego siemienia lnianego 1 jajko 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej + kostka gorzkiej czekolady łyżeczka kakao naturalnego cukier puder Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Przelewamy do kokilki, do środka wciskamy kostkę czekolady

Kuchenny Skrawek Nieba
Koktajl kawowo-bananowy 313

wasze serca :) Więc polecam wszystkim zakochanym i nie tylko...  Składniki: 250 ml kawy 1-2 ziarna kardamonu 2 banany kostka gorzkiej czekolady szczypta cynamonu Opcjonalnie: szczypta imbiru lub mielonych goździków Napar z kawy zagotować z kardamonem, po czym usunąć ziarna, a płyn ostudzić. Banany obrać, pokroić, zalać kawą, dodać cynamon (lub proponowane przyprawy) i zmiksować. Czekoladę zetrzeć

Konrad Gotuje
SURÓWKA Z CZARNEJ RZEPY 221

rzepy 40g startego korzenia pietruszki  50g łuskanego słonecznika 1 posiekany pęczek natki pietruszki 2 łyżki majonezu Winiary 1 łyżka soku z cytryny 1/3 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu Słonecznik prażę na suchej patelni, aż będzie złocisty, aby wydobyć z niego orzechowy aromat. Studzę. Rzepę, korzeń i natkę pietruszki, majonez, sok z cytry mieszam razem, dodaję prażony

W kuchni Karmel-itki
Walentynkowe ciasteczka 204

wykrawamy ciasteczka, które układamy na papierze do pieczenia ułożonym na blasze. Można do dekorowania ciasteczek walentynkowych przygotować domowy lukier , ale ja niektóre obłożyłam przed pieczeniem plasterkami truskawek, kolejne obsypałam mielonymi orzechami, czekoladą z chili i białą czekoladą. Pieczemy walentynkowe ciasteczka w temperaturze 160 C około 15-20 minut. Nie powinny być zbytnio przypieczone. Ciasteczka zostawiamy do ostygnięcia. Te ciasteczka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wołowina adobo 148

wina 2 łyżki sosu sojowego (użyłam ciemnego) 3 liście laurowe, pokruszone 4 ząbki czosnku, posiekane 50 ml oleju do smażenia trochę wody 2 łyżki cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu szczypta soli CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN CZAS MARYNOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Wołowinę myjemy osuszamy i kroimy w dużą kostkę. W misce łączymy ocet, czosnek, liście

My Culinary Art
Zapiekanka wszystko co mam 122

które są dostępne w sklepach ze zdrową żywnością oraz wyśmienitych przypraw   Piątnica   dostępnych w http://piatnica.net/ Składniki : 300 g makaronu    Penne Fabijańscy 250 g mięsa mielonego 8 dużych pieczarek 1 puszka fasoli czerwonej 6 pomidorów suszonych w  oliwie 1 duża cebula  1 kulka mozzarelli około szklanki sera żółtego startego około 6 plasterków sera

Sama słodycz i szczypta chili