mielony - 2500 przepisów (strona:82/167)

polędwiczki w miodzie i warzywach 261

godzinie marchewkę obieramy, kroimy w słupki, paprykę oczyszczamy z nasionek i również kroimy w paseczki olej podgrzewamy na głębokiej patelni, wrzucamy paprykę i marchewkę, dolewamy sos sojowy, świeżo mielony pieprz. gotujemy wodę na makaron, który przygotowujemy wg opisu na opakowaniu- wrzucamy do gotującej się wody, zdejmujemy z palnika i odstawiamy na około 3 minuty polędwiczki obsmażamy z obu stron

Luźna Kuchnia
Ciasto dyniowe 165

Składniki: kubek mleka 0,5 kostki drożdży 2 łyżki cukru 1 kg mąki kubek dyni 3 łyżki oleju cynamon mielone goździki powidła śliwkowe serek mascarpone cukier puder Przygotowanie: mleko gotujemy z cukrem, odstawiamy do ostygnięcia dynię podsmażamy na oleju drożdże kruszymy i dodajemy do mleka, kiedy trochę ostygnie ( będzie w temp,. 70'C)  przesiewamy połowę mąki, odstawiamy

Luźna Kuchnia
Śliwki pod chrupiącą skorupką 162

Składniki 0,5 kostki masła 0,5 kubka  cukru 1,5 kubka mąki krupczatki 1 jajko 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka mielonych goździków 0,5 kg śliwek, najlepiej węgierek Przygotowanie: masło siekamy z cukrem, wbijamy jajko, przesiewamy mąkę, mieszkamy na kruszonkę śliwki zasypujemy brązowym cukrem, cynamonem oraz goździkami, mieszamy, przekładamy do filiżanek, lub innych

Luźna Kuchnia
sernik karmelowo - lawendowy 162

pełnoziarnistych herbatników 1 kostka miękkiego masła 3 łyżki posiekanej świeżej lub suszonej lawendy 1 kubek cukru trzcinowego 0,5 kubka wody 4 jajka 1 kubek cukru muscovado 1 kg mielonego twarogu Przygotowanie: herbatniki kruszymy, pół kostki masła roztapiamy i dolewamy do herbatników, masę mieszamy i wykładamy na dno tortownicy lawendę wrzucamy do wody, zasypujemy połową ilości cukru trzcinowego

Luźna Kuchnia
Sernik z jabłkami w miodzie i karmelu 145

Składniki: 1 kg mielonego twarogu 0,5 kubka cukru cukier waniliowy 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka maki pszennej 0,5 kostki masła 1 kubek rodzynek sok z cytryny 1,5 kg jabłek 0,5 kubka cukru 0,5 kubka miodu cynamon spód 2 jajka 0,5 kubka cukru cukier waniliowy 0,5 kubka mąki

Luźna Kuchnia
Seromak z serkiem mascarpone 176

ciasto: 0,5 kostki masła 1 kubek mąki tortowej 0,5 kubka mąki krupczatki 2 łyżki zimnej wody 2 jajka 0,5 kubka cukru masa serowo- makowa: 1 kg mielonego twarogu 1 małe opakowanie serka mascarpone (250 g) 0,5 kostki masła 0,5 opakowania masy makowej 3 jajka 4 łyżki mleka sok z 0,5 cytryny 3 łyżki

Luźna Kuchnia
Piernik z piwem 207

łączymy, najlepiej kulą/ pałką do ucierania jak to robiły nasze babcie. Odradzam mikser ponieważ ciasto ma kleistą konsystencję i może przyczynić się do jago spalenia. Wedle uznania dosypujemy rodzynki, mielone orzeszki laskowe, migdały  i skórkę pomarańczową:) Z tej ilości ciasta wychodzą dwie foremki keksowe piernika:) Pieczemy około 30 minut w temp. 180"C,  a po ostudzeniu kroimy

Luźna Kuchnia
Naleśnikowa Quesadilla 360

naleśniki, zapiekamy z dwóch stron Zdejmujemy z patelni, kroimy na 6 trójkącików, serwujemy na gorąco lub na zimno, z sosem barbecue lub posmarowane śmietaną i oprószone szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem. PYCHOTA! P.S Pomysł idealnie sprawdzi się jako Sylwestrowa Przekąska

Luźna Kuchnia
polędwiczki w miodzie i warzywach 213

godzinie marchewkę obieramy, kroimy w słupki, paprykę oczyszczamy z nasionek i również kroimy w paseczki olej podgrzewamy na głębokiej patelni, wrzucamy paprykę i marchewkę, dolewamy sos sojowy, świeżo mielony pieprz. gotujemy wodę na makaron, który przygotowujemy wg opisu na opakowaniu- wrzucamy do gotującej się wody, zdejmujemy z palnika i odstawiamy na około 3 minuty polędwiczki obsmażamy z obu stron

Luźna Kuchnia
Farmerskie Fusilli 224

plasterki, podsmażamy, paprykę myjemy, kroimy w kosteczki, dorzucamy do podsmażonej kiełbasy dolewamy odrobinę oliwy z oliwek i sosu sojowego oraz łyżką dokładamy miód doprawiamy pieprzem, najlepiej świeżo mielonym oraz śmietaną wszystko dusimy około 20 minut makaron gotujemy według informacji na opakowaniu, odcedzamy mieszamy z sosem, podajemy oprószone ziołami i serem SMACZNEGO

Luźna Kuchnia
Kolety z kaszy jaglanej 313

średniej wielkości pieczarek pół czerwonej papryki  pół pęczka kolendry 2 łyżki płatków owsianych 1 duży ząbek czosnku 20 gram masła sól, czarny pieprz.  papryka mielona ostra tarta bułka  oliwa Wykonanie: Kaszę prażymy na suchej, gorącej patelni, następnie opłukujemy dobrze wrzątkiem na sicie by pozbawić kaszę ewentualnej goryczki. W ten sposób przygotowaną kaszę przekładamy do garnka zalewamy

kgwjanczewo
Pieczone bataty z greckim sosem 182

pokarmowego. SKŁADNIKI: Dla 3 osób. Pieczone bataty: dwa słodkie ziemniaki (ok. 700 - 800 g) 3 łyżki oleju roślinnego 2 - 3 ząbki czosnku 1 papryczka chili sól morska, świeżo mielony pieprz szczypiorek (do dekoracji) Sos grecki: 200 g jogurtu naturalnego 100 g sera typu feta 1 ząbek czosnku kawałek papryczki chili sok wyciśnięty z połowy limonki

W kuchni Katie
Zupa śledziowa z ziemniakami w mundurkach 198

duża śmietana 32 % 2 łyżki octu winnego 1 łyżka octu 10% łyżka miodu  szczypta kolendry 1 ząbek czosnku 1 kg ziemniaków łyżeczka kopru świeżego łyżka masła pieprz świeżo mielony do smaku Wykonanie: Śledzie wkładamy do miski zalewamy zimną wodą moczymy całą noc.  Wodę wlewamy do rondela wrzucamy listek laurowy 2 rodzaje octu i zagotowujemy.  Dodajemy pokrojoną

kgwjanczewo
szybkowar-majerankowe kacze udka na kapuście kiszonej z pieczarkami... 159

Składniki: udka z kaczki 4 sztuki, majeranek 4 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie 4 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, masło klarowane 1 łyżka, kapusta kiszona 50 dag, pieczarki 50 dag, cebula 1 mała, woda 3/4 szklanki majeranek, kucharek, pieprz ziołowy, przyprawę w płynie wymieszać kacze udka opłukać, osuszyć

W Mojej Kuchni Lubię
Wafle z masą orzechowo - kakaową 345

opakowanie kwadratowych wafli (5 listków) 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru 1/3 szklanki mleka 1 i 1/2 szklanki mleka w proszku 1 łyżka gorzkiego kakao 3 - 4 łyżki mielonych orzechów włoskich Sposób wykonania: 1. Zwykłe mleko, margarynę i cukier rozpuszczamy w rondelku. Studzimy. 2. Do masy dodajemy mleko w proszku, kakao i orzechy, mieszamy dokładnie. Masą przekładamy wafle

Kuchnia domowa Ani