mielony - 2500 przepisów (strona:87/167)

Mięsne kuleczki na imprezę 438

zarówno na ciepło jak i na zimno. Bardzo wygodnie jest je podawać z wykałaczkami, wtedy łatwo możemy zanurzać w sosach i konsumować.  Mięsne kuleczki SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko 1 łyżka keczupu sól pieprz papryka zioła prowansalskie bułka tarta olej do smażenia   Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na małej ilości

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - surówka z kapusty pekińskiej i rzodkiewki 130

obiadu bądź może być zdrową przekąską. Surówka z kapusty pekińskiej i rzodkiewki SKŁADNIKI: 15 - 20 dag kapusty pekińskiej 4 rzodkiewki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki pieprz kolorowy świeżo mielony  PRZYGOTOWANIE: Kapustę szatkujemy dość drobno, przekładamy do miski.  Rzodkiewki myjemy i ścieramy na tarce na dużych oczkach.  Rzodkiewkę dodajemy do kapusty, następnie dodajemy natkę pietruszki i wszystkie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wielkanocna biała kiełbasa 180

soli ziołowej 25 g soli morskiej 2 łyżeczki pieprzu 3-4 ząbki czosnku (jelita naturalne około 6-7 metrów) Przygotowanie: Łopatkę wieprzową jak i boczek kroimy w mniejsze paski, mielimy  w maszynce do mięsa (użyłam średniego sitka), dodajemy przyprawy - sól ziołową, sól morską, pieprz, majeranek oraz rozmaryn. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodajemy do mięsa. Całość wyrabiamy dolewając(...)luźną. Wyrabiamy około 25 minut do dokładnego połączenia składników.  Jelita naturalne przekładamy do wody i moczymy je około 10 minut.    Następnie na maszynkę do mielenia mięsa nakładamy nasadkę masarską i naciągamy flak, nabijamy masą kiełbasianą. Skręcamy niewielkie kiełbaski. W dużym garnku grzejemy wodę do temperatury około 75-80 stopni Celsjusza i przez

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Bruschetta z pomidorami i gorgonzolą 131

całość smakowała świetnie.  Bruschetta z pomidorami i gorgonzolą SKŁADNIKI: 6 kromek z weka 2 duże pomidory 4 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy + do smarowania sól ziołowa pieprz świeżo mielony 1/2 łyżeczki oregano ser gorgonzola około 50 g PRZYGOTOWANIE: Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Kromki z weka smarujemy oliwą, rozsmarowujemy delikatnie połowę czosnku na kromkach - wstawiamy do pieca

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Spaghetti z sosem mięsno-cukiniowym 203

kilka chwil, a rodzinka usatysfakcjonowana bo było pysznie i tak jak lubią :)    Spaghetti z sosem mięsno-cukiniowym  SKŁADNIKI: 400 g makaronu spaghetti 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku 1 marchewka ½ pietruszki 1 cukinia (około 200 g) 1 puszka krojonych pomidorów sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czerwonej czubricy 2 łyżki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - Dorsz pieczony pod mozzarellą z pomidorkami koktajlowymi 197

skusi się na nią niejeden smakosz ryb...  Dorsz pieczony pod mozzarellą z pomidorkami koktajlowymi SKŁADNIKI :  400 g dorsza 10 pomidorków koktajlowych 125 g mozzarelli pieprz czarny świeżo mielony sól ziołowa tymianek szczypiorek  PRZYGOTOWANIE :  Filet z dorsza myjemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym, układamy na foli aluminiowej.  Pomidorki myjemy i  kroimy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka szwedzka do słoików na zimę 489

przeciskamy przez praskę, wszystko wkładamy do dużego garnka dodając ziele i liść laurowy.  Ocet mieszamy z cukrem i zagotowujemy.  Zalewamy nim ogórki, solimy i doprawiamy pieprzem świeżo mielonym.  Całość mieszamy i dostawiamy w chłodne miejsce na minimum 5-6 godzin.  Następnie przekładamy sałatkę do wyparzonych słoików wraz z zalewą.  Zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy około

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Gołąbki z mięsem i pieczarkami na parze 138

liści kapusty włoskiej 1,5 szklanki ryżu białego 3 szklanki wody sól i pieprz 1 łyżka sosu sojowego 300 g pieczarek 1 łyżka masła 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula olej do smażenia sos grzybowy do podania PRZYGOTOWANIE: Ryż przesypujemy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy na miękko. Cebule obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Gulasz wieprzowo-wołowy z fasolą i zapiekanym jajkiem na miękko 132

Wykwintne i wyszukane danie ... inspiracją jest Meksyk i tamtejsza kuchnia. Przepis na 10 porcji. - 1 kg karkówki - 800 g wołowiny - 6 średnich cebul - pieprz czarny grubo mielony - szczypta pieprzu cayenne - 4 ząbki czosnku - łyżeczka nie pełna soli - 5 liści laurowych, olej do smażenia - 1 i pół szklanki czerwonego wytrawnego wina lub wywar - 1 litr wywaru warzywnego lub mięsnego

Pasje Jolki
Potrawka z udka z kurczaka po azjatycku 313

skóry 120g ugotowanego ryżu jaśminowego Kilka listków świeżej mięty Kawałek ogórka zielonego 2 małe garści orzeszków ziemnych Kawałek twardszej części kapusty pekińskiej Pieprz syczuański, suszony liść kolendry, imbir mielony 3 obrane cebulki szalotki 1 ząbek czosnku Sól himalajska Sos sojowy  Olej ryżowy Przygotowanie: 1/ Udka kroimy w kostkę lub cienkie plastry i przekładamy do miski - przyprawiamy solą, pieprzem

Kuchnia PROzdrowotna
Przecier pomidorowy do słoików na zimę 138

pomidorowy do słoików na zimę   ( Doskonała baza do zup i sosów!) Składniki : 5 kg pomidorów (mogą być gorszej jakości np.popękane,małe) sól (najlepiej nie jodowana) pieprz czarny mielony  Sposób wykonania :   Pomidory umyć,pokroić na kawałki wsypać do garnka.Do garnka wlać troszkę wody aby się nie przypaliły pomidory i postawić na małym ogniu.Gotować aż zrobią

Przepisy i porady kulinarne
Buraczki z chrzanem w słoikach na zimę. 828

były ciemno czerwone odmiany ''opolskie'') 30 dkg chrzanu (można kupić gotowy w sklepie) 8 łyżek cukru 4 łyżki soli 2 łyżeczki kwasku cytrynowego 200 ml oleju pieprz czarny mielony Sposób wykonania : Buraczki umyć,ugotować wraz z skórką przestudzić. Następnie obrać z skórki,zetrzeć na drobnej tarce i wsypać do garnka.Dodać pozostałe składniki chrzan,cukier,sól,pieprz,kwasek oraz

Przepisy i porady kulinarne
Jajecznica z chrupiącymi skwarkami. 115

jajecznicę i smażymy około 5 minut. Nie wolno smażyć zbyt długo ponieważ nasza jajecznica podejdzie wodą ! Gdy już usmażymy zdejmujemy z ognia i posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki oraz mieloną słodką papryką. Warto spróbować jest pyszna.                                            SMACZNEGO

Przepisy i porady kulinarne
Propozycja podania obiadu. 130

czasu,a wygląda atrakcyjnie . Ziemniaki nabieramy łyżką i formujemy dwa listki naprzeciw siebie.Następnie moczymy łyżkę w oleju lub smalcu i robimy czubkiem łyżki fale na ziemniakach .Ziemniaki posypujemy mieloną słodką papryką oraz pokrojonymi nowalijkami ( np.koperek,natka pietruszki ) . Z jednej strony dajemy sałatkę,  a z drugiej mięso   polane sosem. Teraz pozostaje nic innego jak tylko życzyć SMACZNEGO

Przepisy i porady kulinarne
Wątróbka drobiowa z cebulką 182

Składniki : 40 dkg wątroby cielęcej lub drobiowej    1 duża cebula sól pieprz mielony majeranek olej Sposób wykonania : Wątrobę myjemy i kroimy na małe kawałki. Cebulę kroimy w cienkie plasterki mieszamy razem z wątrobą i wrzucamy na rozgrzaną patelnię.Smażymy około 20 minut i mieszamy co kilka  minut. Pod koniec smażenia solimy i dodajemy przyprawy.Gdy wątroba

Przepisy i porady kulinarne