pomysł spodobał i od tego czasu wykorzystujemy go w naszym domu. Zapraszamy na obiad który został przygotowany w piekarniku :) Szisza kebab z warzywami SKŁADNIKI: 400 g mięsa mielonego (miałam wieprzowe) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka oregano przyprawa jarzynka 1 łyżka sosu chili słodko-kwaśny 2 ziemniaki 1 mała marchewka przyprawa
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprzeciśnięty czosnek - wszystko razem przesmażamy. Kiedy całość jest zarumieniona dodajemy sos pomidorowy oraz bazylię. Dokładnie mieszamy i dusimy przez kilka minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i paprykami mielonymi. Na talerz nakładamy makaron, następnie ciepły sos i posypujemy startym żółtym serem Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkistołu najedzona. Prezentują się bardzo szykownie. Ziemniaczki boczkiem otulone SKŁADNIKI: 6-7 ziemniaków 6-7 plastrów boczku surowego masło sól przyprawa do sałatek bądź inna mieszanka ziół papryka słodka mielona szpinak 500 g 2 ząbki czosnku PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieramy i obgotowujemy około 15 minut w lekko solonej wodzie. Następnie na każdym ziemniaczku układamy po kawałeczku masła, oprószamy przyprawą bądź
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiszklimy, następnie dodajemy pokrojonego w mniejsze kawałki łososia - przesmażamy 2 minuty po czym dodajemy ugotowany makaron. Całość mieszamy. Na koniec dodajemy roszponkę. Podajemy oprószając świeżo mielonym pieprzem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizarówno na ciepło jak i na zimno. Bardzo wygodnie jest je podawać z wykałaczkami, wtedy łatwo możemy zanurzać w sosach i konsumować. Mięsne kuleczki SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko 1 łyżka keczupu sól pieprz papryka zioła prowansalskie bułka tarta olej do smażenia Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na małej ilości
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiobiadu bądź może być zdrową przekąską. Surówka z kapusty pekińskiej i rzodkiewki SKŁADNIKI: 15 - 20 dag kapusty pekińskiej 4 rzodkiewki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki pieprz kolorowy świeżo mielony PRZYGOTOWANIE: Kapustę szatkujemy dość drobno, przekładamy do miski. Rzodkiewki myjemy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Rzodkiewkę dodajemy do kapusty, następnie dodajemy natkę pietruszki i wszystkie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisoli ziołowej 25 g soli morskiej 2 łyżeczki pieprzu 3-4 ząbki czosnku (jelita naturalne około 6-7 metrów) Przygotowanie: Łopatkę wieprzową jak i boczek kroimy w mniejsze paski, mielimy w maszynce do mięsa (użyłam średniego sitka), dodajemy przyprawy - sól ziołową, sól morską, pieprz, majeranek oraz rozmaryn. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodajemy do mięsa. Całość wyrabiamy dolewając(...)luźną. Wyrabiamy około 25 minut do dokładnego połączenia składników. Jelita naturalne przekładamy do wody i moczymy je około 10 minut. Następnie na maszynkę do mielenia mięsa nakładamy nasadkę masarską i naciągamy flak, nabijamy masą kiełbasianą. Skręcamy niewielkie kiełbaski. W dużym garnku grzejemy wodę do temperatury około 75-80 stopni Celsjusza i przez
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkicałość smakowała świetnie. Bruschetta z pomidorami i gorgonzolą SKŁADNIKI: 6 kromek z weka 2 duże pomidory 4 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy + do smarowania sól ziołowa pieprz świeżo mielony 1/2 łyżeczki oregano ser gorgonzola około 50 g PRZYGOTOWANIE: Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Kromki z weka smarujemy oliwą, rozsmarowujemy delikatnie połowę czosnku na kromkach - wstawiamy do pieca
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikilka chwil, a rodzinka usatysfakcjonowana bo było pysznie i tak jak lubią :) Spaghetti z sosem mięsno-cukiniowym SKŁADNIKI: 400 g makaronu spaghetti 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku 1 marchewka ½ pietruszki 1 cukinia (około 200 g) 1 puszka krojonych pomidorów sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czerwonej czubricy 2 łyżki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiskusi się na nią niejeden smakosz ryb... Dorsz pieczony pod mozzarellą z pomidorkami koktajlowymi SKŁADNIKI : 400 g dorsza 10 pomidorków koktajlowych 125 g mozzarelli pieprz czarny świeżo mielony sól ziołowa tymianek szczypiorek PRZYGOTOWANIE : Filet z dorsza myjemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym, układamy na foli aluminiowej. Pomidorki myjemy i kroimy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprzeciskamy przez praskę, wszystko wkładamy do dużego garnka dodając ziele i liść laurowy. Ocet mieszamy z cukrem i zagotowujemy. Zalewamy nim ogórki, solimy i doprawiamy pieprzem świeżo mielonym. Całość mieszamy i dostawiamy w chłodne miejsce na minimum 5-6 godzin. Następnie przekładamy sałatkę do wyparzonych słoików wraz z zalewą. Zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy około
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiliści kapusty włoskiej 1,5 szklanki ryżu białego 3 szklanki wody sól i pieprz 1 łyżka sosu sojowego 300 g pieczarek 1 łyżka masła 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula olej do smażenia sos grzybowy do podania PRZYGOTOWANIE: Ryż przesypujemy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy na miękko. Cebule obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiWykwintne i wyszukane danie ... inspiracją jest Meksyk i tamtejsza kuchnia. Przepis na 10 porcji. - 1 kg karkówki - 800 g wołowiny - 6 średnich cebul - pieprz czarny grubo mielony - szczypta pieprzu cayenne - 4 ząbki czosnku - łyżeczka nie pełna soli - 5 liści laurowych, olej do smażenia - 1 i pół szklanki czerwonego wytrawnego wina lub wywar - 1 litr wywaru warzywnego lub mięsnego
Pasje Jolkiskóry 120g ugotowanego ryżu jaśminowego Kilka listków świeżej mięty Kawałek ogórka zielonego 2 małe garści orzeszków ziemnych Kawałek twardszej części kapusty pekińskiej Pieprz syczuański, suszony liść kolendry, imbir mielony 3 obrane cebulki szalotki 1 ząbek czosnku Sól himalajska Sos sojowy Olej ryżowy Przygotowanie: 1/ Udka kroimy w kostkę lub cienkie plastry i przekładamy do miski - przyprawiamy solą, pieprzem
Kuchnia PROzdrowotnapomidorowy do słoików na zimę ( Doskonała baza do zup i sosów!) Składniki : 5 kg pomidorów (mogą być gorszej jakości np.popękane,małe) sól (najlepiej nie jodowana) pieprz czarny mielony Sposób wykonania : Pomidory umyć,pokroić na kawałki wsypać do garnka.Do garnka wlać troszkę wody aby się nie przypaliły pomidory i postawić na małym ogniu.Gotować aż zrobią
Przepisy i porady kulinarne