mąkę wysypujemy na talerz i panierujemy kotlety kolejno- najpierw w mące, potem w jajku a na końcu w płatkach smażymy na złoty kolor. Smacznego! P.S Płatki migdałowe możemy zastąpić mielonymi orzechami włoskimi lub sezamem
Luźna KuchniaSkładniki: 10 dkg orzechów włoskich 10 dkg migdałów 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 kg mielonego twarogu 3 dkg drożdży 2 łyżki mleka 1 szkl cukru pudru 7 jajek cukier waniliowy 10 dkg masła Przygotowanie: Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy na puszystą masę z cukrem i masłem, drożdże rozcieramy w mleku z łyżką cukru. Z białek ubijamy pianę. Jedno
Luźna Kuchnialaska wanilii 1 serek Camembert Przygotowanie: serek kroimy wzdłuż na pół, wanilię otwieramy i wyjmujemy nasionka jabłko kroimy w kosteczki, wrzucamy do miseczki, dosypujemy wanilię, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem- dokładnie mieszamy jabłuszka układamy na wierzchu serka , tak aby po zapieczeniu zanurzyły się w aksamitnym wnętrzu zapiekamy na blaszce około 10-15 minut w temp. 120'C Smacznego
Luźna KuchniaSkładniki na 5 niedużych słoiczków: 1 kg truskawek 1 kubek wody 0,5 kg op żelfix 2:1 kilka gałązek świeżej bazylii laska wanilii świeżo mielony pieprz Przygotowanie: truskawki myjemy, kroimy w połóweczki lub większe w ćwiarteczki wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i zasypujemy żelfixem, doprowadzamy do wrzenia, ale n bardzo mały ogniu, gotujemy 3 minuty do 3 słoiczków
Luźna Kuchniagodzinie marchewkę obieramy, kroimy w słupki, paprykę oczyszczamy z nasionek i również kroimy w paseczki olej podgrzewamy na głębokiej patelni, wrzucamy paprykę i marchewkę, dolewamy sos sojowy, świeżo mielony pieprz. gotujemy wodę na makaron, który przygotowujemy wg opisu na opakowaniu- wrzucamy do gotującej się wody, zdejmujemy z palnika i odstawiamy na około 3 minuty polędwiczki obsmażamy z obu stron
Luźna KuchniaSkładniki: kubek mleka 0,5 kostki drożdży 2 łyżki cukru 1 kg mąki kubek dyni 3 łyżki oleju cynamon mielone goździki powidła śliwkowe serek mascarpone cukier puder Przygotowanie: mleko gotujemy z cukrem, odstawiamy do ostygnięcia dynię podsmażamy na oleju drożdże kruszymy i dodajemy do mleka, kiedy trochę ostygnie ( będzie w temp,. 70'C) przesiewamy połowę mąki, odstawiamy
Luźna KuchniaSkładniki 0,5 kostki masła 0,5 kubka cukru 1,5 kubka mąki krupczatki 1 jajko 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka mielonych goździków 0,5 kg śliwek, najlepiej węgierek Przygotowanie: masło siekamy z cukrem, wbijamy jajko, przesiewamy mąkę, mieszkamy na kruszonkę śliwki zasypujemy brązowym cukrem, cynamonem oraz goździkami, mieszamy, przekładamy do filiżanek, lub innych
Luźna Kuchniapełnoziarnistych herbatników 1 kostka miękkiego masła 3 łyżki posiekanej świeżej lub suszonej lawendy 1 kubek cukru trzcinowego 0,5 kubka wody 4 jajka 1 kubek cukru muscovado 1 kg mielonego twarogu Przygotowanie: herbatniki kruszymy, pół kostki masła roztapiamy i dolewamy do herbatników, masę mieszamy i wykładamy na dno tortownicy lawendę wrzucamy do wody, zasypujemy połową ilości cukru trzcinowego
Luźna KuchniaSkładniki: 1 kg mielonego twarogu 0,5 kubka cukru cukier waniliowy 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka maki pszennej 0,5 kostki masła 1 kubek rodzynek sok z cytryny 1,5 kg jabłek 0,5 kubka cukru 0,5 kubka miodu cynamon spód 2 jajka 0,5 kubka cukru cukier waniliowy 0,5 kubka mąki
Luźna Kuchniaciasto: 0,5 kostki masła 1 kubek mąki tortowej 0,5 kubka mąki krupczatki 2 łyżki zimnej wody 2 jajka 0,5 kubka cukru masa serowo- makowa: 1 kg mielonego twarogu 1 małe opakowanie serka mascarpone (250 g) 0,5 kostki masła 0,5 opakowania masy makowej 3 jajka 4 łyżki mleka sok z 0,5 cytryny 3 łyżki
Luźna Kuchniałączymy, najlepiej kulą/ pałką do ucierania jak to robiły nasze babcie. Odradzam mikser ponieważ ciasto ma kleistą konsystencję i może przyczynić się do jago spalenia. Wedle uznania dosypujemy rodzynki, mielone orzeszki laskowe, migdały i skórkę pomarańczową:) Z tej ilości ciasta wychodzą dwie foremki keksowe piernika:) Pieczemy około 30 minut w temp. 180"C, a po ostudzeniu kroimy
Luźna Kuchnianaleśniki, zapiekamy z dwóch stron Zdejmujemy z patelni, kroimy na 6 trójkącików, serwujemy na gorąco lub na zimno, z sosem barbecue lub posmarowane śmietaną i oprószone szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem. PYCHOTA! P.S Pomysł idealnie sprawdzi się jako Sylwestrowa Przekąska
Luźna Kuchniagodzinie marchewkę obieramy, kroimy w słupki, paprykę oczyszczamy z nasionek i również kroimy w paseczki olej podgrzewamy na głębokiej patelni, wrzucamy paprykę i marchewkę, dolewamy sos sojowy, świeżo mielony pieprz. gotujemy wodę na makaron, który przygotowujemy wg opisu na opakowaniu- wrzucamy do gotującej się wody, zdejmujemy z palnika i odstawiamy na około 3 minuty polędwiczki obsmażamy z obu stron
Luźna Kuchniaplasterki, podsmażamy, paprykę myjemy, kroimy w kosteczki, dorzucamy do podsmażonej kiełbasy dolewamy odrobinę oliwy z oliwek i sosu sojowego oraz łyżką dokładamy miód doprawiamy pieprzem, najlepiej świeżo mielonym oraz śmietaną wszystko dusimy około 20 minut makaron gotujemy według informacji na opakowaniu, odcedzamy mieszamy z sosem, podajemy oprószone ziołami i serem SMACZNEGO
Luźna Kuchniaśredniej wielkości pieczarek pół czerwonej papryki pół pęczka kolendry 2 łyżki płatków owsianych 1 duży ząbek czosnku 20 gram masła sól, czarny pieprz. papryka mielona ostra tarta bułka oliwa Wykonanie: Kaszę prażymy na suchej, gorącej patelni, następnie opłukujemy dobrze wrzątkiem na sicie by pozbawić kaszę ewentualnej goryczki. W ten sposób przygotowaną kaszę przekładamy do garnka zalewamy
kgwjanczewo