cebulką i ziemniakami da nam prostą, smaczną, a zarazem sycącą potrawę. Składniki : 5 dużych lub 10 małych ziemniaków 1 średnia cebula 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 1/3 łyżeczki słodkiej papryki czerwonej w proszku 2-3 listki laurowe olej do smażenia Przygotowanie: 1. Ziemniaki myjemy i dokładnie obieramy, z nich skórkę. 2. Oczyszczone ziemniaki kroimy
Kulinarnie z Polką na KresachZraz mielony to mięso, które często gości na stołach polaków. Podajemy je na różne sposoby - moja dzisiejsza propozycja to zrazy w sosie grzybowym , do tego kopytka, jakaś surówka i królewski obiad gotowy. Obiad jeszcze trochę parował, więc zdjęcie trochę zamglone. SKŁADNIKI: SOS GRZYBOWY: garść suszonych grzybów, 1 mała cebula, 1 łyżka masła klarowanego, sól, pieprz, 1 łyżka
Kuchnia Beatyryby · 2 białka jajek · ¾ łyżeczki gałki muszkatołowej · ½ łyżeczka mielonej kolendry · 125 g jogurtu naturalnego 1,5 % · 1 cebula
Powiedz dietom niegorzkiej czekolady dobrej jakości ( u mnie 85 %) 50 g gorzkiej czekolady dobrej jakości 2 łyżki miodu 2 łyżeczki cynamonu 80 g uprażonych orzechów laskowych (bez skórki) 50 g mielonego lnu 60 g mąki kokosowej 2 banany Kaszę płuczemy i sparzamy wrzątkiem. Następnie zalewamy podwójną ilością wody i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy około 12 minut aż woda się
Mienta blogBoga i stać się lepszym człowiekiem. Dzisiaj owsianka a'la szarlotka, pyszna i zdrowa :) ~ Szarlotkowa owsianka z serkiem wiejskim ~ Składniki: 50g płatków owsianych 10g otrębów pszennych 5g świeżo mielonego siemienia lnianego 1/2 startego jabłka cynamon +serek wiejski 1/2 startego jabłka cynamon Płatki i otręby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Dodajemy resztę składników i całość gotujemy
Kuchenny Skrawek Niebaczerwona papryka 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 4-5 pomidorków koktajlowych lub 1 zwykły 80 ml śmietany 18% 4 łyżki oleju 400 ml rosołu drobiowego suszony lubczyk słodka mielona papryka pieprz ziołowy sól Kotlety z indyka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Owijamy w folię spożywczą i delikatnie ubijamy. Oprószamy solą, pieprzem ziołowym, papryką i lubczykiem z obu stron
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commąkę Obie masy delikatnie połączyć. Smażyć na odrobinie oleju lub oliwy. Smacznego. P. S Mleko można zastąpić wodą, bądź gazowaną woda mineralną do wersji "na ostro" np. z mięsem mielonym lub kurczakiem- piwem
Luźna KuchniaSkładniki: 200g mielonych migdałów 100g cukru pudru cukier waniliowy 2 białka 2 łyżki mąki pszennej 100g płatków migdałowych polewa: 1 tabliczka czekolady Przygotowanie: Zmielone migdały mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym, mąką oraz białkami, tak aby powstała jednolita masa Z masy formujemy wałeczki o długości ok 12-15 cm i obtaczamy w płatkach migdałowych Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Luźna KuchniaSkładniki: masa serowa: 1 kg mielonego twarogu 3 jajka 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mleka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 1 cukier waniliowy rodzynki półkruchy spód: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1/2 kostki margaryny 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany Przygotowanie: Składniki na ciasto mieszamy
Luźna KuchniaSkładniki: ciasto: 1,5 szkl mąki krupczatki 0,5 kostki masła 3 żółtka 0,5 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa: 1 kg sera mielonego 6 jajek 1 szkl cukru pudru 0,5 kostki masła 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżki mąki pszennej 1 szkl mrożonych wiśni Przygotowanie: mąkę przesiewamy z proszkiem, siekamy
Luźna Kuchniamąkę wysypujemy na talerz i panierujemy kotlety kolejno- najpierw w mące, potem w jajku a na końcu w płatkach smażymy na złoty kolor. Smacznego! P.S Płatki migdałowe możemy zastąpić mielonymi orzechami włoskimi lub sezamem
Luźna KuchniaSkładniki: 10 dkg orzechów włoskich 10 dkg migdałów 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 kg mielonego twarogu 3 dkg drożdży 2 łyżki mleka 1 szkl cukru pudru 7 jajek cukier waniliowy 10 dkg masła Przygotowanie: Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy na puszystą masę z cukrem i masłem, drożdże rozcieramy w mleku z łyżką cukru. Z białek ubijamy pianę. Jedno
Luźna Kuchnialaska wanilii 1 serek Camembert Przygotowanie: serek kroimy wzdłuż na pół, wanilię otwieramy i wyjmujemy nasionka jabłko kroimy w kosteczki, wrzucamy do miseczki, dosypujemy wanilię, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem- dokładnie mieszamy jabłuszka układamy na wierzchu serka , tak aby po zapieczeniu zanurzyły się w aksamitnym wnętrzu zapiekamy na blaszce około 10-15 minut w temp. 120'C Smacznego
Luźna KuchniaSkładniki na 5 niedużych słoiczków: 1 kg truskawek 1 kubek wody 0,5 kg op żelfix 2:1 kilka gałązek świeżej bazylii laska wanilii świeżo mielony pieprz Przygotowanie: truskawki myjemy, kroimy w połóweczki lub większe w ćwiarteczki wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i zasypujemy żelfixem, doprowadzamy do wrzenia, ale n bardzo mały ogniu, gotujemy 3 minuty do 3 słoiczków
Luźna Kuchnia