mielony - 2500 przepisów (strona:98/167)

Naleśniki z beszamelem 134

wiedzieć.Farsz (wystarcza na około 20 dużych naleśników):500 g pieczarek300 g dobrej szynki lub boczkupół pęczka zielonej pietruszki75 g masła2 czubate łyżki mąkiok. 300-400 ml mlekagałka muszkatołowaświeżo mielony pieprzsólPieczarki obrać i pokroić na plasterki. Usmażyć z odrobiną masła. Szynkę lub boczek pokroić w kostkę i usmażyć na złoto na patelni. Połączyć.Na osobnej patelni przygotować beszamel. Najpierw

Food Square
Chłodnik litewski na maślance 156

kefiru, czy zsiadłego mleka.Składniki:1 litr maślankikilka młodych buraków lub pęczek botwiny2 ogórki, pokrojone w kawałki1 pęczek rzodkiewki, pokrojonej w talarki1 pęczek koperku, posiekanego2-3 ząbki czosnku, starteświeżo mielony pieprzsólPrzygotowanie:Buraki ugotować w całości. Ostudzić. Następnie obrać i pokroić na małe kawałki, np. w paski lub w kostkę. Jeżeli korzystamy z botwiny, to należy ją najpierw posiekać

Food Square
Pszczeli tort z jagodami 225

dodatkowej części lukru możemy również przygotować listki i łodygi do naszych borówkowych kwiatków. Wystarczy do lukru dodać zielonego barwnika.A tutaj jeszcze jeden w wersji large:* Domowy marcepan uzyskamy, łącząc mielone migdały z cukrem pudrem w proporcji 1:1 i dodając odrobinę wody oraz esencji migdałowej.** Lukier plastyczny można przygotować samemu. Do tego celu łączymy 400 g cukru pudru

Food Square
Risotto z grzybami leśnymi 127

borowiki i prawdziwki)500 g ryżu arborio150 ml białego wytrawnego winaok. 800 ml bulionu warzywnego1 duża cebula3 ząbki czosnku1 łyżka świeżego rozmarynugarść siekanej natki pietruszki75 g masłaoliwa z oliwekświeżo mielony pieprz100 g parmezanu, startego2 żółtka (opcjonalnie)Przygotowanie:W dużym garnku roztopić masło z łyżką oliwy. Dodać posiekaną cebulę oraz czosnek. Podsmażyć na złoto. Wtenczas oczyścić grzyby i pokroić

Food Square
Quiche z figami i kozim serem 118

minut. Przygotować nadzienie.Nadzienie:4 jajka3 łyżki kwaśnej śmietany (18%)2 łyżki posiekanego drobno szczypiorku1 łyżka posiekanego świeżego tymianku5-6 świeżych fig200 g koziego sera w roladzieoliwa z oliweksól, świeżo mielony pieprzJajka roztrzepać widelcem ze śmietaną, szczypiorkiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Wylać na uprzednio upieczony spód. Figi poprzekrawać na połówki i przyciąć im spody by równo leżały. Wyłożyć je na tartę

Food Square
Galette z pomidorami i ricottą 181

rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia na 2 równe okręgi. Wstawić na 30 minut do lodówki.Nadzienie:250 g ricotty1 jajko8 pomidorów śliwkowych (żółte i czerwone)świeży rozmarynsól morskaświeżo mielony pieprzRicottę wymieszać z jajkiem i doprawić solą oraz pieprzem. Na każdym okręgu rozsmarować połowę masy serowej, zostawiając 3 cm brzeg. Pomidory pokroić na plastry i równomiernie rozłożyć na ricottcie

Food Square
Obłędna pasta z dyni, suszonych pomidorów i słonecznika 240

nią posmarowaną. :D Składniki:500 g upieczonej i wystudzonej dyni150 g suszonych pomidorów odsączonych z oleju1 szklanka podprażonych ziaren słonecznika1 łyżeczka musztardy Dijon2 małe ząbki czosnku, otartesól, świeżo mielony pieprzPrzygotowanie:Pomidory i dynię pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć z podprażonym uprzednio słonecznikiem do kielicha blendera. Zmiksuj wszystko porządnie na gładką pastę. Dodaj musztardę oraz czosnek, a następnie

Food Square
Buraczki czerwone do obiadu 265

mieszamy, skrapiamy octem do smaku, dodajemy również do smakupieprz ziołowy i warzywko.Na niewielkim ogniu przesmażamy ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu.Buraczki są gotowe do podania.Idealnie pasują do mielonych kotletów, ale nie tylko.Smacznego

Maminek kulinarny
Kotleciki w warzywach 156

Mało mięsa, dużo warzyw, czyli kotleciki w warzywach.-0,5 kg mielonego mięsa-puszka cieciorki lub fasolki-puszka drobnego groszku-kilka ugotowanych marchewek-papryka-cebula-2-3 ząbki czosnku-słoiczek koncentratu pomidorowego-olej-przyprawy warzywko, barbecue, delikat do mięs   Odsączamy groszek i cieciorkę.Paprykę i marchewkę kroimy w kostkę.   Tarkujemy na drobnych oczkach czosnek

Maminek kulinarny
Babka tęczowa 168

dodatek kolorowa ucierana babka.Składniki:-6 jajek-szklanka cukru-szklanka mąki oraz dodatkowo jedna duża łyżka-czerwony kisiel w proszku-cukier wanilinowy-łyżka kakao-łyżka suchego maku ( najlepiej mielonego)-2 łyżki oleju-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia   Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywna pianę.Dodajemy cukier i cukier wanilinowy i miksujemy do rozpuszczenia cukru.Dodajemy

Maminek kulinarny
Babka makowa 209

aromat wanilinowy lub śmietankowy-na masę makową:                            -20 dkg mielonego maku                            -5 jajek                            -3/4 szklanki cukru

Maminek kulinarny
Papryka faszerowana 203

Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne danie.Składniki:-4 czerwone lub żółte papryki-10-15 dkg ryżu-1/2 kg mielonego mięsa-2 ząbki czosnku-przyprawa do mięs-warzywko-pieprz-olej   Ryż gotujemy na sypko w wodzie z dodatkiem warzywka.Mięso przyprawiamy przyprawą do mięs.Dodajemy drobno pokrojony czosnek i smażymy na niewielkiej ilości oleju

Maminek kulinarny
Zupa szczawiowa z mięsnymi kulkami 168

Zupę szczawiową chyba wszyscy znają.My dodaliśmy do niej mięsne kuleczki i oczywiście jajka.   Składniki:-solidna porcja liści szczawiu-kilka ziemniaków-marchew-koper-15 dkg mięsa mielonego-1/2 szklanki śmietany-sól, pieprz, warzywko-2,5 l wody-jajka   Ziemniaki i marchew kroimy.   Mięso przyprawiamy solą i pieprzem.Wyrabiamy i formujemy małe kuleczki

Maminek kulinarny
Paszteciki z grzybami 165

ciepłej wodzie a następnie odciskamy.Cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Zdejmujemy ją z patelni,pozostawiając olej.   Odsączamy grzyby gotowane i mamy już wszystkie składniki do mielenia.   Mielimy przez maszynkę.   Farsz przyprawiamy warzywkiem i pieprzem do uzyskania wyrazistego smaku,przekładamy na patelnię z olejem i podsmażamy na niewielkim ogniu do zrumienienia.   Ciasto

Maminek kulinarny
Mussaka 177

Bardzo sycąca i smaczna zapiekanka wywodząca się z kuchni greckiej. Wbrew pozorom łatwa w przygotowaniu.  Składniki:500g mięsa mielonego (najlepiej z jagnięciny, ja użyłam wieprzowo-wołowego)1 kg ziemniaków1 bakłażan1 cukinia2 papryki czerwone2 cebule4 pomidory3 ząbki czosnkuPasta pomidorowa4 liście lauroweSłodka i ostra papryka w proszku do smakuSól, pieprz do smaku2 łyżki suszonego oreganoOliwa z oliwek do smażeniaJogurtSok

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania