słonecznikowego opcjonalniePrzygotowanie:Soczewicę wrzucamy do garnka, zalewamy 3 szklankami wody, dodajemy kostkę rosołową, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy do miękkości (może się rozpaść, bo i tak ją będziemy mielili). Kiedy już woda całkowicie wyparuje, wyciągamy ziele angielskie oraz liść laurowy i odcedzamy soczewicę na sitku.Pietruszkę, seler i marchewkę gotujemy do miękkości.Cebulę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki(...)koniec dodajemy obrane i pokrojone pieczarki. Przesmażamy razem do czasu wyparowania wody. Czosnek drobno siekamy i wrzucamy na patelnię, smażymy jeszcze ok 3-5 min.Kiedy wszystkie składniki nam przestygną, mielimy je w maszynce do mięsa. Do zmielonej masy dodajemy jajka, bułkę tartą i doprawiamy dobrze do smaku (pasztet ma być pikantny, muszę powiedzieć że dość sporo trzeba tych przypraw wsypać
charlotte gotujeświeże pomidory, lub puszka pomidorów w zalewie od Hiszpańskich Delikatesów1 cebula2 ząbki czosnkusmalec, masło lub oliwa mały kawałek chili ok 1cm, lub 1-2 szczypty sproszkowanego chili3/4 łyżeczki mielonego kminku2 płatki suszonych prawdziwków lub kostka bulionowa grzybowanatka pietruszki4-5 kawałków marynowanej czerwonej papryki lub połowa świeżej pieprz sól1. Groch namoczyć na noc, po namoczeniu odcedzić i gotować
Apetyczna babeczkazabarwił. Śniadanko wyszło bardzo pyszne i słodziutkie (za sprawą bardzo dojrzałego banana) :D~ Jarmużowo-bananowa owsianka z serkiem twarogowym, kawą i cynamonem ~Składniki:40g płatków owsianych5g śierzo mielonego siemienia lnianegogarść jarmużu (~50g)dojrzały banan+ 100g serka twarogowegocynamonkawaPłatki zalewamy wrzątkiem i lekko solimy. Jarmuż myjemy, wykrawamy z niego twarde części i miksujemy z bananem i siemieniem. Zieloną masę dodajemy
Kuchenny Skrawek Niebasody- 1/2 kostki masła- 6 łyżek mleka- 3 łyżki miodu- 1 jajko- 10 dkg cukru pudru/cukru trzcinowego)/CIASTO BEZGLUTENOWE- 1/2 kg mąki bezglutenowej (my wykorzystałyśmy Schar razową tj. z mielonym lnem) - 2 łyżeczki sody- 1/2 kostki masła- 6 łyżek mleka- 3 łyżki miodu- 1 jajko- 10 dkg cukru pudru (my dałyśmy cukier trzcinowy)/MASA- 1/2 litra mleka- cukier waniliowy
Wypisz Wymalujciemnej czekolady (min. 50% kakao) 4 łyżki wina korzennego 140 g cukru kryształu 100 g cukru brązowego (muscovado lub demerara) 5 jaj 75 g zmielonych migdałów 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 czubata łyżka konfitury pomarańczowej Czekoladę, masło i wino umieszczamy w garnku. Na małej mocy palinka, ciągle mieszając doprowadzamy do rozpuszczenia. Zdejmujemy z palinka i odstawiamy do ostygnięcia. Żółtka
Made By Mom And Sonsztuka) cebuli30 g kaszy jęczmiennej perłowej grubej 30 g (pół) kajzerki 25 g (pół) roztrzepanego jajka10 g (1,5 płaskiej łyżki) bułki tartej przyprawa do mięsa mielonego, ew. sólPrzygotowanie:1. Gotujemy na sypko kaszę (gotowałam w parowarze przez 30 min - zalaną wrzątkiem trochę ponad poziom kaszy).2. Lekko blendujemy 80 g kukurydzy (nie na całkowity krem) 3. Marchewkę ścieramy
Malowane smakiemporcje:1 szklanka kaszy jaglanej200 g Newelli naturalnej (1 opakowanie)6 rzodkiewek1 papryka czerwona100 g startego sera żółtego2 łyżki posiekanej natki pietruszki1 duży ząbek czosnku1 łyżka majonezusól himalajska, świeżo mielony kolorowy pieprz do smakuPrzygotowanie:Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem. Następnie zalać dwiema niepełnymi szklankami wody, dodać płaską łyżeczkę soli i gotować aż kasza wchłonie wodę. Po ugotowaniu kaszę ostudzić.Rzodkiewki
Ze smakiem i z pasjąHam made at home Składniki:1,2 kg łopatka wieprzowa4 łyżeczki żelatyny spożywczej1,5 łyżeczki sól2 łyżeczki sól peklowa1 łyżeczka cukier1 łyżeczka kolendra2
Kulinarny karnet Christopheraszklanki- mąka bezglutenowa, 1/4 szklanki- masło, pół kostki- żółtka, 2- łyżka śmietany,- cukier, 3/4 szklanki- łyżeczka proszku do pieczenie (bezglutenowego)/ MASA SEROWA O SMAKU WIŚNI- ser twaróg trzykrotnie mielony, 0,5 kg- masło 0,5 kostki- cukier, szklanka- jajka. 3- budyń, 1 (pół śmietankowego, pół waniliowego)- wiśnie w syropie, 2 słoiki litrowe - cukier wanili(n)owy, 1/BEZA- białka
Wypisz WymalujSkładniki na farsz: 1 kg kapusty kiszonej 1 kg pieczarek 2 cebule olej do smażenia sól, pieprz 1 łyżeczka przyprawy do bigosu szczypta mielonego ziela angielskiego ¼ łyżeczki kminku ¼ łyżeczki tymianku W dużym garnku umieszczamy kapustę razem z sokami, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości około 1,5 godziny. Po tym czasie odcedzamy i studzimy. Pieczarki myjemy
kulinarnyswiatdomiSernik na murzynku Kochani dzisiaj zapraszam na pyszny sernik z murzynkiem . Połączenie sera z ciastem kakaowy to rozkosz dla podniebienia :) Składniki na
Sama słodycz i szczypta chiliwaszych świątecznych stołach :) Składniki:ciasto50 g drożdży30 g cukru trzcinowego540 g mąki 200 ml mleka2 jajka1 żółtko75 ml olejumasło i bułka tarta do formymasa makowa200 g maku mielonego (dwa razy zmielić przez maszynkę)skórka otarta z cytrynyszczypta cynamonu1,5 szklanki cukru50 g płatków migdałów2 jajkaPrzygotowanie:Drożdże pokrusz i utrzyj z łyżką cukru. Mleko podgrzej. Mąkę, jajka
Niezły Młynekdown for recipe in EnglishPiersi kurczaka zapiekane z bakłażanem, cukinią i pomidorami(4 porcje)Składniki:4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego4 duże piersi z kurczakasól morska i mielony czarny pieprz2 szalotki obrane i z grubsza posiekane (lub 1 cebula)1 średni bakłażan z przyciętymi końcami i pokrojony w kostkęmała garść świeżego tymiankumała garść świeżego rozmarynu2 średnie cukinie
karmelowyzaskoczyło i do ulubionych dań dołączyło. Składniki na 2 porcje:6 gniazdek makaronu,50 g bryndzy,½ pęczka szczypiorku,2 świeże jajka,2 łyżki octu,pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku,1 łyżka masła klarowanego. Przygotowanie:Makaron gotujemy w wodzie na al. dente i odcedzamy. Nie trzeba solić bo bryndza jest słona.Przekładamy na talerz, dodajemy podzieloną
Moniki Smakołykisoli75 g cukru135 ml letniego mleka 1 łyżka domowej esencji waniliowej50 g roztopionego masła2 jajkaNadzienie:170 g brązowego cukru60 roztopionego masła2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki kardamonu1/4 łyżeczki mielonych goździkówPolewa:100 g serka kremowego Apetina naturalnego4 łyżki cukru pudru1 łyżka soku z cytryny1 łyżka soku z pomarańczyotarta skórka z limonki2 łyżki kandyzowanej
Kulinarne przygody Gatity