duży brokuł- czerwona papryka- mała puszka kukurydzy konserwowej'- pęczek koperku- 1,5 szklanki makaronu penne- mały kubeczek jogurtu naturalnego- 4-5 łyżek majonezu- 2 ząbki czosnku- pieprz cytrynowy, pieprz mielony, sól- olejPrzygotowanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oleju (1-2 łyżki). Brokuł tniemy na różyczki i blanszujemy 2-3 minuty w osolonej wodzie
W poszukiwaniu inspiracjiciastek różnej wielkości):- po 3 szklanki mąki żytniej i pszennej- 1/2 litra miodu- 2 płaskie łyżeczki sody- szczypta soli- półtorej torebki przyprawy do pierników- pół łyżeczki mielonego imbiru- 2 jajka- żółtkoPrzygotowanie: Miód rozpuścić w rondelku, aby był płynny. Mąkę wymieszać z przyprawą do pierników i solą. Dodać jajka, żółtko, płynny miód i sodę rozpuszczoną
W poszukiwaniu inspiracjigołąbki. Nie jadłam lepszych i wszystkim Wam polecam. Są przepyszne, palec lizać i myślę , że często będą gościć na Waszych stołach. ZaczynamySkładniki: Pół małej główki kapusty 600 gr mięsa mielonego-wołowego 200 gr pieczarek 2 jajka 0,5 szkl bułki tartej sól-1 łyżeczka, pieprz 0,5 łyżeczki1 szkl ryżu 200 ml bulionu kurczakowegokoperek- dużo oliwa Wykonanie: Gotujemy ryż
Smaki Edytyść porcji: 2Czas przygotowania: 15 minut ( nie licząc czasu potrzebnego na przygotowanie śledzi)Składniki:3 filety śledziowe a’la matjas1 jajko1 cebulaŁyżka oleju lnianegoŁyżeczka koncentratu pomidorowego½ łyżeczka musztardyPrzyprawy: świeżo mielony pieprz, ostra paprykaFilety moczymy przez kilka godzin w wodzie, dwukrotnie ją zmieniając. Następnie przykładamy do mleka i moczymy kolejne 2 godziny. Filety odsączamy i kroimy w kostkę. Cebule obieramy
Kolizje Smakówsernik...Orzechowe brownies z cranberry curdSkładniki:(na formę 25x25 cm)180 g masła200 g ciemnej czekolady (70%)175 g cukru4 jajka1 łyżeczka ekstraktu z wanilii60 g mąki pszennej60 g mielonych orzechów laskowych1 łyżeczka proszku do pieczenia25 g ciemnego kakaododatkowo:150 g cranberry curdCzekoladę posiekać.150 g czekolady rozpuścić w niewielkim granku razem z masłem. Przestudzić.Jajka ubić, pod koniec
Pożeraczka, czyli raz adobrzemąki pszennej110 g miękkiego masła60 g ciemnej czekolady (85%)1 jajko150 g cukru1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki chilli w proszku1/2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki mielonych goździków1/4 łyżeczki soli2 łyżki mlekadodatkowo:70 g cukru3/4 łyżeczki cynamonu1/4 łyżeczki chilli w proszkuCzekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić.Masło z cukrem utrzeć na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, zmiksować
Pożeraczka, czyli raz adobrzeskandynawski sposób. Koniecznie obejrzyjcie ich lussekatter. Szafranowe bułeczki świętej ŁucjiSkładniki:(na 12 sztuk)325 ml mleka1/4 łyżeczki nitek szafranu15 g świeżych drożdży50 g masła500 g mąki pszennej1 łyżeczka mielonego kardamonu40 g cukru1 łyżeczka soli1 jajkododatkowo:24 rodzynki1 jajko1 łyżka mlekaMleko zagotować z szafranem rozgniecionym na proszek w moździerzu, przestudzić - ma być letnie, nie gorące.Masło rozpuścić i przestudzić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeminut.Ostudzić na kratce.Smacznego!W cieście, oczywiście, jeżyny. I całe mnóstwo pysznej, orkiszowej kruszonki. Sama w sobie ma lekko orzechowy posmak; myślę, że następnym razem dodam do niej jeszcze mielonych orzechów, dla wzmocnienia efektu. Pyszności
Pożeraczka, czyli raz adobrzetortownicę o średnicy 26 cm)250 ml maślanki3 jajka125 ml oleju1 łyżeczka ekstraktu z migdałów425 g mąki pszennej165 g cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonejkruszonka:50 g mielonych migdałów30 g mąki pszennej30 g cukru40 g zimnego masładodatkowo:4 figiMąkę na kruszonkę wymieszać z migdałami i cukrem. Dodać masło, posiekać, a następnie zagnieść. Odstawić.Figi pokroić na dość
Pożeraczka, czyli raz adobrzejuż moja wariacja na temat.Mini muffinki pomarańczowe z curdem i bezą włoskąSkładniki:(na 26 sztuk)suche:225 g mąki pszennej80 g cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki soli1/4 łyżeczki mielonych goździkówmokre:1 jajko125 g creme fraiche (18%)skórka otarta z 1 pomarańczy2 łyżki soku z pomarańczy70 ml oleju125 ml mlekadodatkowo:135 g curdu dyniowo-pomarańczowegobeza włoska:2 białka80
Pożeraczka, czyli raz adobrzetemu makaroniki nie są przesadnie słodkie, a wyglądają zniewalająco (jak makaronikom przystało).Skusicie się na taką opcję...?Orzechowe makaroniki z kremem marchewkowo-cytrynowymSkładniki:(na 20 złożonych makaroników)125 g mielonych orzechów laskowych125 g cukru pudru30 ml wody125 g cukru100 g białekkrem:250 g serka mascarpone100 g curdu marchewkowo-cytrynowegododatkowo:60 g curdu marchewkowo-cytrynowegoOrzechy z cukrem pudrem zmielić
Pożeraczka, czyli raz adobrzewieńczą praliny, ale zamiast nich możemy użyć posiekanych i uprażonych na suchej patelni orzechów laskowych - też będzie pysznie i elegancko.Babeczki RocherSkładniki:(na 12 sztuk)85 g mąki pszennej45 g mielonych orzechów laskowych1/2 łyżeczki sody oczyszczonej3/4 łyżeczki proszku do pieczenia120 g masła55 g ciemnej czekolady (70%)45 g kakao2 jajka120 g cukru1 łyżeczka ekstraktu z wanilii115 g kwaśnej śmietanykrem
Pożeraczka, czyli raz adobrzepowidłami i cynamonemSkładniki:(na keksówkę 8x22 cm)125 g masła100 g ciemnej czekolady (74%)300 g powideł śliwkowych100 g cukru2 jajka150 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka mielonego cynamonuMasło rozpuścić. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Przelać masę do większej miski, wymieszać z powidłami i cukrem. Wbić jajka, połączyć.Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i cynamonem
Pożeraczka, czyli raz adobrzefast food.Zapraszam!Składniki:1 filet z kurczaka;1/2 główki sałaty lodowej;1 średni pomidor;Opakowanie tortilli (4 sztuki);Panierka do kurczaka:100 g mąki pszennej typu 500;1 łyżeczka mielonego imbiru;1 łyżeczka białego pieprzu;1 łyżeczka czosnku granulowanego;;1 łyżeczka słodkiej papryki;1 łyżczka soli;1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;Sos:3 łyżki majonezu;1 łyżeczka świeżo zmielonego
Gospodyni Miejskaposiłek będzie stanowić?Zapraszam! Składniki:1 czerwona papryka;1 pomarańczowa papryka;1 żółta papryka;Puszka krojonych pomidorów (waga 400 g);1 duża cebula;1 ząbek czosnku;1/2 łyżeczki mielonego kuminu;1/2 łyżeczki chili w płatkach;1 łyżka oleju;4 jaja;Pęczek natki pietruszki;Sól.Sposób przygotowania:Cebulę obrać, pokroić w krążki.Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion
Gospodyni Miejska