mielony - 2500 przepisów (strona:104/167)

Sernik z suszonymi śliwkami 1116

jest zwarta i dość ciężka, jej konsystencja będzie zależeć też od rodzaju użytego twarogu. Z tego wiaderkowego (gęstego) sernik będzie miał nieco lżejszą konsystencję, a z twarogu półtłustego, własnoręcznie mielonego - zdecydowanie bardziej ciężką. Jeśli nie korzystacie z gotowych twarogów sernikowych, a nie przepadacie za zbyt zwartym sernikiem, proponuję połowę twarogu zamienić na serek mascarpone lub inny serek kremowy.Sernik

Smakołyki Bereniki
SZYBKIE CURRY Z TOFU. 164

Spoglądam z niedowierzaniem za okno. Świat szary, bury, tak smutnie ponury... Aż żal opuszczaćswoich czterech ukochanych, ciepłych kątów.Listopad dobiega końca, a mnie dopada jesienna chandra

W kuchni Karmel-itki
Domowe trufle 210

                          

Sama słodycz i szczypta chili
Chilli con carne z pieczarkami- chilli con carne with mushrooms 274

 Czy wiecie że oryginalna receptura chilli con carne składała się z wysuszonej wołowina, łoju, suszonej papryki chili i soli, które pozostawiało się na cegłach do

Smaki Edyty
Klopsiki w aromatycznym sosie - Listopadowe Wyzwanie Blogerek 149

dziennym. Klopsiki podałam z ryżem, ale idealne będą też z makaronem czy z ziemniakami. Dodatek imbiru oraz chili sprawia że danie rozgrzewa nas od środka. Składniki :* 600g mięsa mielonego - u mnie karkówka i wołowina * cebula * ząbek czosnku * mały słoiczek przecieru pomidorowego  * 2 cm kawałek świeżego imbiru* szczypta chilli * pół czerwonej papryki* łyżka cukru

Magiczne Życie Marty
Chleb orkiszowy z czarnuszką, na starterze Tang Zhong 221

bogaty w minerały, aminokwasy, nasycone kwasy tłuszczowe, witaminę B, żelazo i białko. Czarnuszka to dodatek do pieczywa, do przetworów warzywnych, do aromatyzowania wina i olejku eterycznego używanego w cukiernictwie. Mielone nasiona czarnuszki stanowią dobrą namiastkę pieprzu, gdyż u osób wrażliwych nie podrażniają błony śluzowej żołądka. W starożytności używano jej jako panaceum, wymienia ją też Biblia, a w dawnej Polsce

Grahamka, weka i kajzerka
Pumpkin pie, czyli klasyczne ciasto dyniowe 335

To już ostatni dyniowy przepis, który umieszczam na blogu w tym sezonie. Tym razem w wersji na słodko. Jest to typowe ciasto dyniowe jadane w USA

Zgrabne Gotowanie
Muszle makaronowe z wołowiną i pieczarkami. 348

prosty przepis, praktycznie samo się robi :) no troszeczkę musimy pomóc :)Przepis jest na obiad dla 6 osób.Składniki:1 duże opakowanie muszli ( ok 40 sztuk)250 g mięsa mielonego ( ja wżyłam wołowiny)150 g pieczarek3 ząbki czosnku1 cebulapuszka pomidorów bez skórki2 łyżki masła1 szklanka bulionu300 g sera ( użyłam goudy)1 łyżeczka: oregano, bazylii, słodkiej papryki0

Niezły Młynek
Polędwiczka wieprzowa z pieczoną dynią i dressingiem miodowym / Pork tenderloin with roasted pumpkin and honey dressing 230

dyni, obranej i pokrojonej w 1 cm paski2 płaskie łyżeczki curry1 łyżka miodu6 łyżek oleju1 łyżeczka octu balsamicznego500-600 g polędwiczki wieprzowejsól morskaszczypta słodkiej papryki w proszku2 łyżki mielonego pieprzu czarnego2 łyżki oliwyDressing miodowo-cytrynowy:4 łyżki oliwy1 łyżka sosu sojowego1 łyżka soku z cytryny1½ łyżki miodu1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskęszczypta soli i pieprzuPrzygotowanie:W dużej misce wymieszaj

karmelowy
Zupa z dorsza 190

małym ogniu zostawiamy około 20 minut i znowu odcedzamy. W między czasie obieramy 3 średnie ziemniaki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wrzucamy do naszego wywaru, dajemy grubo mielony pieprz w ilości mniejszej niż połowa łyżeczki. Gotujemy jeszcze 10 minut. Kroimy i dodajemy odcedzone warzywa, 2 łyżki sosu pomidorowego lub 1 pomidora pokrojonego w kostkę. Posypujemy świeżym koperkiem

Pasje Jolki
Sos Grzybowy 180

jakiś 20 minutach wlewamy śmietanę i jeszcze chwilę gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Podajemy z ziemniakami koperkiem lub jako dodatek do sztuki mięsa lub kotleta mielonego. Do tego słodko-kwaśne ogórki ...Smacznego.CMOK

Pasje Jolki
Wątróbka Wołowa z jabłkiem na ostro 120

rozkłada, gdyby magazynowała dawno już bym nie żyła.To co ?Działamy? Dla 3-4 osób szykujemy:-  600-700 g wątroby wołowej-  majeranek  -  czarny pieprz grubo mielony-  sól, liść laurowy- 1 kwaśne jabłko- 2 średnie cebule- 0,5 litra mleka- masło klarowane do smażeniawątróbkę myjemy, i na dwie godziny zanurzamy w mleku.Po tym czasie wyjmujemy

Pasje Jolki
Sernik prawie Wiedeński 185

brązowego (Dla mojej wymagającej rodzinki dodaję czubatą szklankę, ale dla mnie zawsze to stanowczo za dużo)1/2 kostki masła, jeżeli używamy masy na sernik bez dodatku masłaOczywiście najlepszy byłby mielony kilkukrotnie domowy twaróg, wtedy mamy pewność, że to najzdrowsza wersja ;)Przygotowanie:Ukręć żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę.Dodaj zmielony ser, przesianą mąkę ziemniaczaną, miękkie masło (jeżeli

Eat Shrimps
Brokułowa zapiekanka 170

końcu według mojej zasady. W codziennej diecie więcej zielonego!Brokułowa zapiekankaSkładniki:Różyczki brokułaŚwieży ogórekMielony lenAmarantus ekspandowanyOlej rzepakowyPieprzPrzygotowanie:Przygotuj różyczki brokuła. Obok do miski wlej kilka łyżek oleju rzepakowego, mielony len oraz kilka łyżek amarantusa. Maczaj każdą różyczkę w przygotowanej mieszance. Układaj różyczki w naczyniu żaroodpornym. Dodaj pokrojonego świeżego ogórka oprószonego pieprzem.Pieczenie:Włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika

Eat Shrimps
KASZANKA NA GORĄCO 149

KASZANKA NA GORĄCOSkładniki:- 1 kaszanka- pół białej cebuli- pół łyżki masła- pół łyżeczki lubczyku otwartego- 1 łyżka szczypiorku (poszatkowanego)- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego- pół łyżeczki przyprawy "Kucharek"Sposób przygotowania:Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy obraną kaszankę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do kaszanki. Dodajemy przyprawy i podsmażamy około 15minut i gotowe. Smacznego

Mentor Smaku

Proponowane wyszukiwania