minut. Przygotować nadzienie.Nadzienie:4 jajka3 łyżki kwaśnej śmietany (18%)2 łyżki posiekanego drobno szczypiorku1 łyżka posiekanego świeżego tymianku5-6 świeżych fig200 g koziego sera w roladzieoliwa z oliweksól, świeżo mielony pieprzJajka roztrzepać widelcem ze śmietaną, szczypiorkiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Wylać na uprzednio upieczony spód. Figi poprzekrawać na połówki i przyciąć im spody by równo leżały. Wyłożyć je na tartę
Food Squarerozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia na 2 równe okręgi. Wstawić na 30 minut do lodówki.Nadzienie:250 g ricotty1 jajko8 pomidorów śliwkowych (żółte i czerwone)świeży rozmarynsól morskaświeżo mielony pieprzRicottę wymieszać z jajkiem i doprawić solą oraz pieprzem. Na każdym okręgu rozsmarować połowę masy serowej, zostawiając 3 cm brzeg. Pomidory pokroić na plastry i równomiernie rozłożyć na ricottcie
Food Squarenią posmarowaną. :D Składniki:500 g upieczonej i wystudzonej dyni150 g suszonych pomidorów odsączonych z oleju1 szklanka podprażonych ziaren słonecznika1 łyżeczka musztardy Dijon2 małe ząbki czosnku, otartesól, świeżo mielony pieprzPrzygotowanie:Pomidory i dynię pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć z podprażonym uprzednio słonecznikiem do kielicha blendera. Zmiksuj wszystko porządnie na gładką pastę. Dodaj musztardę oraz czosnek, a następnie
Food Squaremieszamy, skrapiamy octem do smaku, dodajemy również do smakupieprz ziołowy i warzywko.Na niewielkim ogniu przesmażamy ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu.Buraczki są gotowe do podania.Idealnie pasują do mielonych kotletów, ale nie tylko.Smacznego
Maminek kulinarnyMało mięsa, dużo warzyw, czyli kotleciki w warzywach.-0,5 kg mielonego mięsa-puszka cieciorki lub fasolki-puszka drobnego groszku-kilka ugotowanych marchewek-papryka-cebula-2-3 ząbki czosnku-słoiczek koncentratu pomidorowego-olej-przyprawy warzywko, barbecue, delikat do mięs Odsączamy groszek i cieciorkę.Paprykę i marchewkę kroimy w kostkę. Tarkujemy na drobnych oczkach czosnek
Maminek kulinarnydodatek kolorowa ucierana babka.Składniki:-6 jajek-szklanka cukru-szklanka mąki oraz dodatkowo jedna duża łyżka-czerwony kisiel w proszku-cukier wanilinowy-łyżka kakao-łyżka suchego maku ( najlepiej mielonego)-2 łyżki oleju-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywna pianę.Dodajemy cukier i cukier wanilinowy i miksujemy do rozpuszczenia cukru.Dodajemy
Maminek kulinarnyaromat wanilinowy lub śmietankowy-na masę makową: -20 dkg mielonego maku -5 jajek -3/4 szklanki cukru
Maminek kulinarnyProste w przygotowaniu i bardzo smaczne danie.Składniki:-4 czerwone lub żółte papryki-10-15 dkg ryżu-1/2 kg mielonego mięsa-2 ząbki czosnku-przyprawa do mięs-warzywko-pieprz-olej Ryż gotujemy na sypko w wodzie z dodatkiem warzywka.Mięso przyprawiamy przyprawą do mięs.Dodajemy drobno pokrojony czosnek i smażymy na niewielkiej ilości oleju
Maminek kulinarnyZupę szczawiową chyba wszyscy znają.My dodaliśmy do niej mięsne kuleczki i oczywiście jajka. Składniki:-solidna porcja liści szczawiu-kilka ziemniaków-marchew-koper-15 dkg mięsa mielonego-1/2 szklanki śmietany-sól, pieprz, warzywko-2,5 l wody-jajka Ziemniaki i marchew kroimy. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem.Wyrabiamy i formujemy małe kuleczki
Maminek kulinarnyciepłej wodzie a następnie odciskamy.Cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Zdejmujemy ją z patelni,pozostawiając olej. Odsączamy grzyby gotowane i mamy już wszystkie składniki do mielenia. Mielimy przez maszynkę. Farsz przyprawiamy warzywkiem i pieprzem do uzyskania wyrazistego smaku,przekładamy na patelnię z olejem i podsmażamy na niewielkim ogniu do zrumienienia. Ciasto
Maminek kulinarnyBardzo sycąca i smaczna zapiekanka wywodząca się z kuchni greckiej. Wbrew pozorom łatwa w przygotowaniu. Składniki:500g mięsa mielonego (najlepiej z jagnięciny, ja użyłam wieprzowo-wołowego)1 kg ziemniaków1 bakłażan1 cukinia2 papryki czerwone2 cebule4 pomidory3 ząbki czosnkuPasta pomidorowa4 liście lauroweSłodka i ostra papryka w proszku do smakuSól, pieprz do smaku2 łyżki suszonego oreganoOliwa z oliwek do smażeniaJogurtSok
Smakowity Blog Kulinarnywałkujemy, następnie wykładamy na blaszkę (wyłożoną pergaminem lub wysmarowaną oliwą). Na cieście układamy gruszkę pokrojoną w plastry, orzechy włoskie, ser i delikatnie polewamy miodem i posypujemy grubo mielonym pieprzem. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 220 stopni, aż brzegi pizzy będą złociste. Podajemy z listkami świeżej mięty
Smakowity Blog Kulinarnyboczku i pozostałych składników.Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy.W dużym garnku mieszamy makaron, ugotowaną białą kapustę i pozostałe smażone składniki. Przyprawiamy solą i duuużą ilością świeżo mielonego pieprzu
Smakowity Blog Kulinarnydeserach, jednak są one równie smaczne i pomysłowe jak przystawki i dania główne.Składniki:150g mąki2 jajka1 żółtko1 1/4 szklanki mleka (310ml) 1,5% tłuszczu1 łyżeczka cukru pudruszczypta soli150g mielonych orzechów laskowych1/4 szklanki mleka (60ml)2 łyżki rumu125g cukru2-3 łyżki rodzynekszczypta startej skórki z cytryny1 łyżka soku z cytryny50g roztopionego masła Sos czekoladowy:1 szklanka mleka (250ml
Smakowity Blog KulinarnyNastępnie dodajemy bulion, ser i pomidory, mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy przez 5 minut, aż sos zmniejszy objętość i zgęstnieje. Dodajemy bazylię i świeżo mielony pieprz. Do sosu przekładamy ugotowane ravioli i delikatnie mieszamy, żeby dobrze połączyły się z resztą składników. Podajemy natychmiast po przyrządzeniu
Smakowity Blog Kulinarny