mleka 1 łyżka cukru 1 kg mąki tortowej (wysokiej jakości) 1/4 szklanki domowego cukru waniliowego 7 żółtek 250 g rozpuszczonego, letniego masła (lub margaryny) szczypta soli NADZIENIE: 600 g mielonego maku (można kupić w supermarkecie lub zmielić suchy mak w młynku żarnowym, lub młynku do kawy) 1 szklanka mleka 100 g masła 200 g cukru 5 łyżek miodu(...)przestrzeni między ciastem a papierem. Makowce układamy na blasze w sporych odstępach, bądź w keksówkach, zostawiamy na około 10 minut i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika. Pieczemy około 40 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy się upiekły, studzimy. Letnie strucle smarujemy lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Gotowe! A te były na święta
Rozpustne gotowanieprzed nałożeniem masy) 40 g drożdży 250 ml mleka 100 g zwykłego cukru 100 g rozpuszczonego, przestudzonego masła szczypta soli Masa makowa: 400 g suchego, świeżego maku 100 g mielonych orzechów włoskich 50 g masła 100 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżki miodu 2 łyżki rodzynek (bakalii można dać oczywiście więcej, ale nie przekraczać 150g) 2 białka(...)papieru musi się znajdować na spodzie makowca. Przenieść na blachę. To samo zrobić z drugą częścią ciasta. Blachę z makowcami przykryć ściereczką i zostawić na 40 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180°C . Wstawić makowce do gorącego piekarnika i piec 50-55 minut. Po wyjęciu nie wyjmować z formy i z papieru dopóki nie będą letnie. Później trzeba wyjąć
Posadzone i zjedzoneSkładniki: -główka kapusty -2 szklanki ryżu -1/2 kg mięsa mielonego, np.karkówki -1 cebula -2 ząbki czosnku -olej -sól, pieprz -plastry boczku do obłożenia gołąbków Na sos: -jedna marchew -pół małej bulwy selera -jedna pietruszka -jedna cebula -5 dag masła -puszka pomidorów bez skórki -dwa liście laurowe -dwa ziela angielskie -sól, pieprz, odrobina chili(...)obok drugiego. Układać warstwowo do wyczerpania gołąbków. Zalać szklanką przegotowanej wody lub rosołu. Przykryć liśćmi kapusty, na wierzchu obłożyć plastrami boczku. Garnek wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika. Ponieważ mięso było wcześniej podsmażane, gołąbki nie wymagają długiego duszenia. Wystarczy 45-50 minut. Osobno gotujemy sos. Na tarce o dużych oczkach ścieramy
Kulinarne przemysleniałyżki kakao 40 g masła Biszkopt jasny: 3 jajka 3 łyżki cukru ½ szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa serowa: 80 dag twarogu mielonego ½ szklanki mleka w proszku ½ szklanki mleka 5 jaj 2 łyżki miękkiego masła 20 dag cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Krem budyniowy z likierem: 750ml mleka 2 budynie śmietankowe(...)krótko, tylko do jednolitego połączenia składników , wylać na wyłożoną pergaminem blachę taka samą jak piekły się biszkopty, piec 45 minut w temp 175*c, studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika do momentu aż całkiem ostygnie. Krem budyniowy: Na mleku z cukrami gotujemy budyń, studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce zimnego budyniu aż do skończenia, pod koniec miksując
Wanilia i Kardamonmoździerzu roztarłem 2 łyżeczki suszonych nasion kolendry, 2 łyżeczki kminu rzymskiego, 2 łyżeczki suszonego rozmarynu, 1 łyżeczkę mielonego cynamonu, 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu, 6 goździków i 2 łyżeczki przyprawy garam masala. Jagnięcinę pokroiłem w dwucentymetrową kostkę i przyprawiłem mieszanką przypraw utartych w moździerzu. Pozostawiłem w lodówce na całą noc. 2 cebule pokroiłem(...)uformowałem płaskie placki, które ułożyłem na pergaminie i posmarowałem z wierzchu oliwą, posypałem niewielką ilością soli morskiej i ziarnami czarnuszki. Placki odstawiłem na 10 minut w ciepłe miejsce. Piekarnik rozgrzałem do temperatury 240 stopni i umieściłem w nim placki. Piekłem przez 25 minut. Na 5 minut przed podaniem dodałem do mięsa pół pęczka posiekanej natki kolendry. 400 gram natualnego
Wyprawy kulinarneDuńczycy innej nie pijają). Hmm ... Trzeba było coś upiec, i to szybko! U Bereniki znalazłam pomysł na ciasto dyniowe. Świetnie się to zgrało z faktem, że akurat wyjęłam z piekarnika kolejną porcję dyni przeznaczoną na puree. Pozostałe składniki miałam w domu, szybko więc zabrałam się za pieczenie. Okazało się jednak, że nie wszystko pójdzie gładko... Formo, gdzie jesteś...? Wołałam(...)wymiarach 11x29 cm) 200 g puree z dyni 130 g cukru trzcinowego 120 ml oleju 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 180 g mąki orkiszowej 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 gruszka dodatkowo
Pożeraczka, czyli raz adobrzesosu, lekkie, aromatyczne, podane z warzywami a nie makaronem… Polecam serdecznie! Klopsy a’la Food Polka Składniki (na 4 osoby): 25 kg mielonej wołowiny 1/2 kg mielonej wieprzowiny 8 świeżych pomidorów Roma (jeśli nie ma świeżych mogą być z puszki) 8 zielonych cebulek ze szczypiorem 10 dużych, obranych ząbków czosnku 2 jajka (duże) 2 grube kromki(...)prażone nasiona kopru włoskiego, kminek; dobrze wymieszać całość na jednolitą masę; przyprawić wedle uznania solą i pieprzem; uformować z masy klopsy o średnicy nie większej niż 4 cm. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni; płaską blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, ułożyć na niej podsmażone klopsy, pomidory, pozostałe w całości ząbki czosnku, ugotowane ziemniaki; spryskać całość octem balsamicznym, oliwą
Jem więc JestemPolecam. Składniki: mąka mleko sól cukier 1 łyżeczka oleju 1 jajko woda Składniki farszu: ugotowana kasza gryczana cebula papryka czerwona papryka żółta nać pietruszki sól pieprz czarny mielony Oliwa z oliwek Panierka: jajko zmielone orzechy włoskie zmielone orzechy nerkowca zmielone migdały sól Sposób przygotowania: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Naleśniki(...)przyprawy.Dobrze,gdy farsz jest lekko pikantny,w przeciwnym razie w naleśniku będzie mdły. Gdy już zawiniemy krokiety panierujemy je w jajku i zmielonych orzechach.Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok.10 minut. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytszklanki oleju rzepakowego 1 jajko Farsz: 1 szklanka kapusty kiszonej 250 gram pieczarek 1/4 szklanki soczewicy czerwonej 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz, kumin, mielona kolendra, majeranek 1 łyżka cukru Dodatkowo: 1 jajko kminek Najlepsze ciasto drożdżowe W szklanym naczyniu wymieszać drożdże z cukrem i łyżką ciepłego mleka. Odstawić na 15-20 minut(...)sezamem. Kroję na mniejsze części i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Odstawiam do wyrośnięcia jeszcze na 10 minut a następnie piekę paszteciki w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 12 minut, do zarumienienia. Studzę na kratce. Paszteciki przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej by jak najdłużej utrzymać ich świeżość
Mango Papajaniej . Ja od kilku dni degustuję otrzymaną jako upominek kawę Etno Cafe. Żaden ze mnie znawca, ale nawet ja czuję, że ten napój jest wyjątkowy. A zapach przy mieleniu...- ziarna są tak wypalone, że po ich zmieleniu aromat jest wciąż ten sam. Czytanie o plantacjach w Etiopii pozwoliło mi rozmarzyć się chwilę i zapomnieć o dzwoniących komórkach. Pocieszeniowa kawa kawusia(...)podałam w żytnim chlebku. W internecie są przepisy na chleb do żurku, ja jednak poszłam na łatwiznę i swój kupiłam mrożony w sklepie. Tuż przed podaniem opiekamy chleb w piekarniku aż będzie chrupiący, wypełniamy gorącym leczo, posypujemy tartym serem i przykrywamy. Garnek z leczo stawiamy blisko, na wypadek bardzo prawdopodobnych dokładek. Co kryje chlebek? Wszystko to poza kabaczkiem. Zioła- majeranek
les mirabellesprzyprawa jest w ziarnach np. kmin, kolendra czy koper włoski – należy je utłuc w moździerzu). Mieszanką przypraw nacieramy łopatkę z każdej strony. Układamy ją na cebuli. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (bez termoobiegu!) i pieczemy przez 30 minut. Następnie wlewamy na dno ok. 3/4 szklanki wody, łopatkę przykrywamy pokrywką (lub folią), temperaturę zmniejszamy(...)zbyt mało słodki – dodajemy więcej melasy (ewentualnie cukru). Można dodać trochę tabasco lub chili w proszku, jeśli preferujecie ostre dania. Ja dodaję często także po pół łyżeczki mielonego kuminu i mielonej kolendry dla ciekawszego smaku. Sos powinien gotować się przez 10 minut, aby smaki się przegryzły. Na końcu blendujemy go na gładko. * można kupić w aptece Post
Poezja smakupraskę czosnkiem. Rozcieńczamy powstały gęsty sos zużywając tyle wody pozostałej z gotowania, żeby sos prawie całkowicie zakrył fasolkę. Zalewamy sosem fasolkę z dodatkami, mieszamy i pieczemy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 170⁰C przez 3,5-4 godziny. Fasolka jest totalnie inna od tej, którą znamy – słodka, kwaśna i lekko pikantna jednocześnie. Sos który powstaje bliski jest w smaku(...)łyżek sosu Worcestershire 2 łyżki octu z czerwonego wina 4 pełne łyżki musztardy Dijon 8 łyżek melasy 6 łyżek brązowego cukru 2,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki mielonego pieprzu 2 pełne łyżeczki wędzonej słodkiej papryki Zapisz Zapisz
Karo in the KitchenDodatkowo zrobiłam beszamel, który w końcu był dla mnie idealny, nie za gęsty, nie był mączną breją, jednym słowem: super! SKŁADNIKI 14-15 rurek cannelloni Farsz 500 g mięsa mielonego wieprzowego (można też użyć wieprzowo – wołowego) 1 szt. średniej cebuli 1 szt. czerwonej papryki 1 szt. średniej marchewki 1 szt. średniego jabłka (najlepiej szara reneta) 1 puszka pomidorów(...)Zmniejszyć moc palnika, dolać mleko i wodę, zagotować cały czas mieszając trzepaczką. Doprawić solą, gałką muszkatołową, bazylią i ziołami prowansalskimi. Sosem polać przygotowany makaron w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika i piec 10 min w temperaturze 180º. W tym czasie przygotować bakłażana. Umyć i pokroić go w plastry 4-5 mm, osolić i odstawić. Po 10 min Bakłażana ułożyć
zabawa smakiempasztetu dodaje się również tłuste mięso i boczek. Jedyną czynnością, której nie lubię przy robieniu pasztetu to mielenie mięsa dlatego muszę przyznać bez bicia, że mój pasztet był mielony tylko raz a w przepisie podaję, że dwa…. bo tak powinno być ale….cóż nie jestem doskonała…;)Domowy pasztet z królika – składniki:1 królik(...)trochę masy włożyć do piany i wymieszać a następnie delikatnie taką pianę łączymy z masą. 6.Przekładamy masę do 2 keksówek wysmarowanych tłuszczem i wyłożonych papierem do pieczenia.7.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni na ok 1 godzinę.Smacznego Post Domowy pasztet z królika pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.pl