botwinki), obranego i startego na tarce o dużych oczkach 2 łyżki mąki z ciecierzycy (lub pszennej) 2 ząbki czosnku 1 mała cebula posiekana 4 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka suszonej mięty sól, pieprz olej do smażenia, np. rzepakowy do podania: chlebki pita , proste flatbready lub gotowe tortille sos tzatziki lub jogurt naturalny wymieszany(...)dodatkami - sosem tzatziki lub czosnkowym, cebulą, pomidorami, listkami botwinki czy inną ulubioną zieleniną. Falafele możesz także przechowywać przez 2 dni w lodówce i odgrzać przez zjedzeniem w piekarniku lub mikrofalówce. *** Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj
Chilli Czosnek i Oliwamaku. Rewelacja. Do tego wiśnie nasączone spirytusem w słodkim syropie! Rodzina (łącznie ze mną) stwierdziła ,że od teraz mogą jeść ją zamiast makowca. Jeśli nie macie czasu gotować i mielić maku, kupcie gotową masę makową. Składniki: na kruchy spód: 1 jajko 150 g mąki 4 łyżki cukru 80 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę makową(...)Formę na tartę ( 24 cm) wysmarowałam masłem i wylepiłam ją ciastem. Podziurkowałam je widelcem. Masę makową wylałam na spód kruchego ciasta. Wstawiłam ciasto do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekłam około 45 minut. Smacznego! Przepis na: makowiec
potrawyregionalnekwiatu pomarańczy lub esencją pomarańczową) 1/4 - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (nie jest to konieczne, ale z dodatkiem proszku do pieczenia są bardziej puszyste) szczypta mielonego kardamonu szczypta cynamonu szczypta soli opcjonalnie dwie łyżki płynnego miodu Nadzienie 250 g daktyli bez pestek 2 łyżki masła (najlepsze są na maśle ghee(...)pierogów - z rozwałkowanego ciasta wycinamy okręgi, napełniamy nadzieniem i sklejamy tak jak bardzo małe pierogi. Piec na nasmarowanej tłuszczem blasze ok. 20-30 minut (aż nabiorą złotego koloru), w piekarniku nagrzanym do temperatury 170-180 stopni. W krajach arabskich można kupić specjalne wydrążone w fantazyjne wzory drewniane łyżeczki do robienia kleicha. Zródło
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataJeśli kiedyś odbierzecie telefon, że za pół godziny będziecie mieli gości, a nie będziecie mieli akurat nic słodkiego, to pamiętajcie o tym przepisie … Składniki przeważnie zawsze są pod ręką, a samo przygotowanie tych maślanych ciasteczek – z przygotowaniem masy i pieczeniem włącznie – nie zajmie więcej niż pół godziny. Jako ciekawostkę powiem Wam, że nazwa ciasteczka maślane ‚Tuile’ pochodzi(...)metalową łyżką. 2. Blaszkę lekko smarujemy olejem i wykładamy łyżką ciasto. Można lekko pomoczyć łyżkę żeby rozsmarować ciasto na cienki krążek. Możemy część posypać płatkami migdałowymi. Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 5-7 minut. Pieczemy aż brzegi lekko się zezłocą. 3. Ciepłe zdejmujemy z blachy i szybciutko układamy na wałku lub butelce, aby nabrały kształtu, jest
UgotujmyTo.plpodsypywania, masło do natłuszczenia formy, cukier puder do dekoracji Na nadzienie: 20 g kakao 80 g gorzkiej czekolady pokrojonej na małe kawałki 70 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka mielonego cynamonu 50 g masła w temperaturze pokojowej WYKONANIE Do małej miski wlać letnią wodę, dodać pokruszone drożdże i wymieszać, tak aby drożdże się rozpuściły. Następnie dodać 100 g mąki, ponownie(...)Następnie ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego brzegu w rulon i włożyć do formy ściśle łącząc oba końce. Formę przykryć ponownie ręcznikiem kuchennym i zostawić do ponownego wyrastania na około godzinę. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Wyrośniętą babkę włożyć do piekarnika i piec na środkowej półce piekarnika około 40 minut. Najlepiej po 30 minutach babkę przełożyć na niższy poziom i przykryć
Passions hobbies lifezamrożonych pakuneczków, pośród których były właśnie takie pyszności. Zatęskniłam za gołąbkami ( i za studiami- nie wierzę, że to mówię), więc są! :) Zachęcam! ;) Składniki: Gołąbki: główka kapusty włoskiej 500g mięsa mielonego 2 cebule torebka ryżu 3 ząbki czosnku jajko sól, pieprz bulion Sos: 700ml passaty pomidorowej cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz pół łyżeczki cukru oregano koperek Gołąbki: Z kapusty(...)zgęstnieje. Doprawiamy oregano i dodajemy posiekany koperek. Gołąbki można zalać sosem od razu w garnku, można dodać sos dopiero przy podawaniu obiadu, można także zalać sosem i podgrzać w piekarniku- jak dla mnie najlepszy sposób na odgrzanie ich na drugi dzień ;) Życzę smacznego! ;) Przepis pochodzi z Dusiowej Kuchni
Czerwona PorzeczkaPOWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI przepis stąd // tortownica 22cm Spód: (pominęłam, wolę serniki bez spodów :)) ~200g pierniczków śliwkowych w czekoladzie (np. Katarzynki) Masa serowa: ~1 kg sera na serniki, 3-krotnie mielonego ~3 łyżki budyniu waniliowego bez cukru ~2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub torebka cukru waniliowego) ~2 łyżki cynamonu ~1 szklanka cukru (użyłam ok. 50 tabl. stewii) ~5 dużych jajek(...)wykałaczką do szaszłyków zrobić kilka ósemek na powierzchni sernika rozprowadzając mus w fantazyjne wzroki (jeśli zauważymy, że mus zapada się podczas mieszania nie róbmy tego dalej). Włożyć sernik do piekarnika nagrzanego do 180* i piec 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120* i piec jeszcze 1h 15-20 min. Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik do ostygnięcia
chili & sugarkilka gałązek natki pietruszki 20 dag marchewki 20 dag obranej cukinii 2 ząbki czosnku biała cebula 2 pomidory malinowe 100 ml soku pomidorowego 1 czerwona papryka 80 dag mięsa mielonego wieprzowego przyprawy: oregano, majeranek, pieprz, sól, liść laurowy, papryka czerwona słodka w proszku na sos beszamelowy: 2 szklanki mleka, kopiasta łyżka mąki pszennej, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kurkuma smalec(...)minut, tak by odparować część soków. Wyjąć z patelni liść laurowy i wyłożyć masę na makaron. Na wierzch wyłożyć starty na tarce żółty ser, i włożyć do piekarnika na 20 minut do temperatury 180 stopni. Wyjąć, pozwolić 10 minut zapiekance przestygnąć, następnie kroić i zajadać :-) Smacznego! Pozdrawiam, Kasia
Poezja Smaków - blog kulinarnylekko twardawe. Zajmuje mi to jakieś 15 min. Wyrobione ciasto wsadzam do inkubatora w piekarniku. Wkładam razem z miską, w której wyrabiałam na 30 min. Po tym czasie wyciągam. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni, grzanie góra – dół. Ciasto zagniatam i wylepiam nim wysmarowaną tłuszczem foremkę, nakłuwam je widelcem. Na wierzch daję papier do pieczenia i obciążam kamykami. Ma być obciążone(...)minut, temperatura 170 stopni. Tartę podałam z jajkiem w koszulce i czarną solą. Jeśli nie umiecie jajka w koszulce i nie macie czarnej soli, to jajko sadzone i grubo mielony pieprz też będą pasować. Smacznego! Post Drożdżowa tarta ze szparagami. pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenCukinia to warzywo idealne do faszerowania. Jeżeli znudziła się Wam wersja nadzienia z mięsem mielonym , to zachęcam do przygotowania cukinii zapiekanej z kaszą kuskus, marchewką oraz kawałkami udek z kurczaka. Składniki na 2-3 porcje: 2 duże cukinie 4 wyluzowane udka z kurczaka (bez kości i skóry) 1/2 szklanki kaszy kuskus 1 pomidor malinowy 1 marchewka(...)odrobiną wodą. Smażyć na średnim ogniu. W międzyczasie pomidora umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Gdy marchewka będzie lekko miękka to dodać pomidora. Całość jeszcze chwilę smażyć. W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 195ºC. Do miski wsypać kaszę kuskus, warzywa z patelni oraz przesmażone mięso. Całość doprawić solą, pieprzem oraz curry. Wymieszać. Cukinie nafaszerować przygotowaną masą i przełożyć do naczynia
Ugotowaćrekompensuje poniesione wydatki Ciasto: - 150g mąki samorosnącej (my zmieszaliśmy mąkę pszenną z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia) - 175g miękkiego masła - 175g drobnego cukru trzcinowego - 25g gorzkiej czekolady - 25g migdałów mielonych - 25g kakao - 25g melasy - 4 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: - 50g miękkiego masła - 15g gorzkiej czekolady - 100g cukru pudru - 1,5 łyżki śmietanki tortowej - kilka kropli esencji(...)gładka i błyszcząca. Tak przygotowaną masę na ciasto przelewamy do foremki (wyłożonej papierem do pieczenia – spód – a boki wysmarowane masłem) i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika (z termoobiegiem 150 stopni). W przepisie Erica było aby piec ok. 30-35 minut ale nam zeszło 60 minut (na pewno to kwestia piekarnika i ewentualnie wysokości foremki) tak więc
Kuchenne Wariacjeszalotki - czosnek (ilość według uznania, ja daję dużo) - po ½ papryki żółtej i czerwonej - szczypiorek - świeża kolendra - 2 łyżki wina Marsala - ½ łyżeczki pieprzu ziołowego - oliwa do smażenia - sól himalajska - świeżo mielony pieprz czarny - płatki migdałowe (do ozdoby) Odmierzamy 2,5 raza więcej wody niż mamy kaszy – solimy ją i zagotowujemy w garnku z grubym dnem. Kaszę jaglaną przez(...)matą lub papierem do pieczenia. Kapelusze (zewnątrz i wewnątrz) smarujemy oliwą używając pędzelka, układamy na blaszce, oprószamy solą himalajską i faszerujemy przygotowana kaszą. Wierzch ozdabiamy płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na 20 minut. Podajemy gorące. Kasza jaglana zapiekana w portobello to wspaniała przystawka, ale również i pożywne danie kolacyjne. Dzięki wysokiej zawartości skrobii kasza jaglana jest
mojewypiekiinietylkowyszło pysznie, lekko, mimo że pojawiło się mięso. Lasagne jest bardziej sycąca - no i zjadamy mniej a energii wystarczy na resztę dnia. Składniki: 250 g mięsa mielonego 1 łyżka masła 1 średnia cukinia 1 cebula 3 ząbki czosnki 100 ml wody garść świeżej bazylii 1 łyżeczka sosu węgierskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki sól i pieprz(...)następnie przekładam makaronem, plastrami cukinii pozostałym mięsem, makaronem i pozostałym sosem. Naczynie odstawiam na 20-30 minut tak aby makaron zmiękł ( jeżeli od razu wstawimy do piekarnika makaron może być twardy). Czas pieczenia: W piekarniku nagrzanym na 180 C, pieczemy przez 1h góra i dół, po ok 40 minutach można zostawić na sam dół
Niezły Młynek