mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:336/400)

świąteczna makowa strucla 138

szklanki letniej wody 1 łyżka cukru ciasto 3 szklanki mąki  4 łyżki cukru 1/2 kostki masła 4 żółtka jaj masa makowa 1 łyżeczka cynamonu 150 g mielonego maku 1/2 szklanki mleka 4 łyżki cukru ( najlepiej waniliowego) 4 łyżki miodu 2 łyżki masła 60 g rodzynek 2 białka jaj 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny polewa lukrowa 10 łyżek(...)rolady. Ciasto zwijamy dość " luźno" w pergamin, zostawiając pomiędzy ciastem a pergaminem wolną przestrzeń, aby ciasto mogło swobodnie wyrosnąć.  Makowiec przekładamy na blachę i całość wstawiamy do  piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Struclę pieczemy w tej temperaturze   przez 30-35 minut. W tym czasie do miski wsypujemy cukier puder, cukier waniliowy, dodajemy  gorącą wodę

Miód i pieprz
Eskalopki ze schabem i suszonymi śliwkami 190

schab oczyściłem z wszystkich błonek, a następnie pokroiłem na cztery kotlety o podobnej grubości. Każdy kotlet lekko rozbiłem, a następnie przyprawiłem mięso z obu stron solą i czarnym świeżo mielonym pieprzem. Istotnym jest, aby kotlety nie były zbyt mocno rozbite, gdyż zbyt duże uniemożliwią zamknięcie eskalopek - po rozbiciu kotlety nadal powinny mieć grubość około centymetra. Na patelni rozgrzałem(...)posmarowałem rozmąconym jajkiem, a następnie wszystkie kawałki mięsa przykryłem pozostałymi kawałkami ciasta francuskiego, dokładnie sklejając brzegi. Wszystkie eskalopki z wierzchu również posmarowałem rozmąconym jajkiem, a następnie piekłem je w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni z włączonym termoobiegiem przez 20 minut. Na talerze wyłożyłem sałatę i pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe. Przygotowałem sos do sałaty mieszając 2 łyżki musztardy francuskiej

Wyprawy kulinarne
Świąteczne rogaliki drożdżowe pachnące kardamonem z marcepanem, suszonymi owocami i kandyzowanymi skórkami 221

mleka, 25 g świeżych drożdży, 100 g cukru, 2 jajka, szczypta soli, 75 g miękkiego masła, 3/4 łyżeczki mielonego kardamonu, 1/4 łyżeczki mielonego imbiru, 1/5 łyżeczki mielonego anyżu, 75 g drobno pokrojonych suszonych moreli, 50 g drobno pokrojonej suszonej żurawiny, 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, 25 g kandyzowanej skórki cytrynowej, 25 g kandyzowanej skórki cytronu(...)najwęższej! Rogaliki wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ostawić na 20-30 minut do napuszenia w ciepłe miejsce! Napuszone rogale smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 17 minut.  Upieczone rogale wykładamy na kratkę do ostygnięcia! Smacznego

Plate of Joy
Pierogi z kapustą i grzybami 214

pierogów) 150g kiszonej kapusty 250g świeżej słodkiej kapusty 15g suszonych leśnych grzybów 1 mała cebula (100g) 1 łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego 1/2 łyżeczki mielonego kminku 2-3 łyżki oleju rzepakowego ciasto na pierogi wg naszego przepisu Instrukcje Suszone grzyby namaczamy na pół godziny w kubku ciepłej wody, przy okazji je płucząc. Wodę pozostawiamy(...)wypłynięcia na powierzchnię wrzącej wody. Po odsączeniu opłukujemy zimną wodą i najlepiej do razu podajemy. Jeśli jednak musimy podać pierogi później, odgrzewamy je powoli w szczelnie przykrytym naczyniu w piekarniku lub mikrofalówce. Uwagi Ewentualny niewykorzystany od razu farsz możemy przechowywać przez kilka dni w lodówce, a w ostateczności zamrozić. Przez Krystian Kulinarna Pokusa #gallery-166 {margin: auto;} #gallery-166 .gallery

Kulinarna Pokusa
Sernik czekoladowy z musem z białej czekolady 231

zmieniłam nic prócz użycia śmietany o niższej zawartości tłuszczu). Składniki: Spód: 160 g ciastek czekoladowych Oreo (lub podobnych) 30 g masła Czekoladowa masa serowa: 500 g twarogu trzykrotnie mielonego lub takiego z wiaderka (przeznaczonego na serniki) 250 ml śmietany 30% (w temperaturze pokojowej) 2 duże jajka (w temperaturze pokojowej) 3/4 szklanki cukru 100 g czekolady gorzkiej, roztopionej i lekko(...)przelewamy na spód ciasteczkowy i pieczemy około 50 minut (do godziny) w kąpieli wodnej w 150 stopniach. Powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta. Po upieczeniu sernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Potem wkładamy do lodówki. [Kąpiel wodna polega na tym, że formę z ciastem wkładamy do większej formy (szczelnej) lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy

MyCookBook.pl
Skrzydełka faszerowane w sosie pieczarkowym 202

oliwy z oliwek sól morska, świeżo mielony pieprz Sos pieczarkowy z mascarpone: 300 g niedużych pieczarek 125 g serka mascarpone 1/3 szklanki śmietanki 30% 1 cebula 1/2 pęczka natki pietruszki po 1 łyżeczce: soli, suszonego estragonu i pieprzu cytrynowego listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Farsz: Mięso na farsz mielimy w maszynce do mięsa wraz(...)oliwą z oliwek i posypujemy solą i pieprzem (możemy przyprawić dodatkowo innymi przyprawami np. ziołami lub delikatnie polać miodem zmieszanym z musztardą; tutaj jest pełna dowolność). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC (grzanie góra-dół) na około 60 minut – tłuszcz ze skóry powinien w tym czasie się wytopić, a skrzydełka powinny stać się chrupiące. W tym czasie przygotowujemy

Poezja smaku
Pasztet drobiowy zwijany jak rolada. 118

gotujemy do miękkości. Dlatego na gorącą wodę aby się mięso zamknęło i wszystko nie zwiało do wody. Gotujemy do miękkości, studzimy usuwamy cały tłuszcz i skórę a samo mięso mielimy w maszynce razem z ugotowanymi warzywami i czosnkiem. Taka masa jest dość sucha mimo warzyw które w tym wypadku zastępują nam  jak to  zazwyczaj się daje tłuste dodatki(...)ułożyło. Odwijamy, przesuwamy na środek papieru i wkładamy do formy. Uderzamy całością kilka razy o blat aby się "usiadło" aby nigdzie nie pozostały żadne puste przestrzenie. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 220 stopni na 10 min, a później zmniejszamy do 160 i pieczemy około 2 godzin. Po wyłączeniu piekarnika, uchylamy i po 10 minutach wyjmujemy na zewnątrz. Przykrywamy deską i obracamy

Dieta moja pasja
ROLADKI Z BAKŁAŻANA 134

Roladki z bakłażana Jeżeli chcesz wykonać roladki z bakłażana potrzebujesz : mięso mielone z udźca indyka 500 gram 2 bakłażany 4 pomidory 2 cebule 2 ząbki czosnku Ser Feta 100 gram Łyżeczka cynamonu Szczypta chili Szczypta soli ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki cukru trzcinowego Oliwa z oliwek Roladki z bakłążana. W kuchni indyjskiej, afrykańskiej czy śródziemnomorskiej oberżyny stanowią istotny składnik jadłospisu(...)cynamon, oregano, chili i szczyptę soli. Mieszamy wszystko razem z mięsem. Odstawiamy na bok. Bakłażany opłukujemy z rosy i wycieramy ręcznikiem papierowym. Następnie opiekamy krótko na grillu lub w piekarniku. Na dno naczynia w którym zamierzamy piec roladki wylewamy część sosu pomidorowego z patelni. Wymieszany farsz mięsny zawijamy w plastry bakłażana i układamy naczyniu żaroodpornym. Całość zalewamy sosem z patelni

Markowy smak
Mielone z kapustą i kaszą jaglaną prażoną 276

Mielone z kapustą chodziły już za mną od pewnego czasu. Sama nigdy ich nie robiłam, ale gdzieś tam, kiedyś zdarzyło się jeść. Problem polegał na tym, że ani przepisu na nie nie miałam, a i smaku już do końca też nie pamiętałam.  Zrobiłam więc swoją wersję, do której dodałam ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną prażoną, którą otrzymałam(...)wyszły w smaku, musicie zrobić i przekonać się sami :)  Mi osobiście posmakowały, a kapusta jak i kasza nie była zbyt wyczuwalna.  Składniki: Na 14 sztuk: 500g mięsa mielonego z szynki wp. 350g poszatkowanej kapusty białej 100g kaszy jaglanej prażonej (1 woreczek) 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka margaryny np. Palma

Kuchnia w czekoladzie
Lasagne 177

jeżeli zależy nam na obiedzie na dwa dni- chociaż nie gwarantuję, że Lasagne nie zniknie jednego dnia.  Smacznego ;)  Składniki: opakowanie makaronu typu Lasagne 0,5 kg mięsa mielonego wołowo- wieprzowego 3 cebule 2 ząbki czosnku   500 ml przecieru pomidorowego sól do smaku  pieprz do smaku  2 łyżeczki słodkiej papryki  2 łyżeczki cukru(...)sera żółtego i całość przykryć makaronem. Górę dania wysmarować resztą beszamelowego sosu i posypać resztką startego żółtego sera. Wierzch zapiekanki posypać bazylią i oregano.  Gotową Lasagne włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekać przez około 30 minut.  Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Roladki z polędwicy z maślanymi kurkami 145

upiekłam. Obiad, z racji ilości był w sumie na dwa dni i w dwóch wydaniach. Sprawdźcie ten przepis, wyszło ciekawie. Lista zakupów, abyście precyzyjnie skompletowali składniki i nie mieli moich dylematów ;) : polędwica wieprzowa, im grubszy kawałek tym lepszy, około 400 g 300 g świeżych kurek, choć im więcej tym...bardziej grzybowo :) duża cebula kilka cienkich plastrów boczku dwie czubate łyżki(...)masę, a dzięki temu łatwiej zwijam całość w zwartą roladę, dokładając jeszcze do środka pół łyżki masła, drugą połówką nacieram mięso z zewnątrz. Szczelnie owijam folią i piekę w piekarniku w 150-160 stopniach przez około 30-40 minut, w zależności od grubości rolady.  Po upieczeniu, zanim podzielę mięso, odkładam je na kilka minut by lekko ostygło i odpoczęło

Pichceniomania
Crème brûlée 65

ognia. W międzyczasie do żółtek dodajemy cukier i ucieramy chwilę mieszając (2-3 minuty trzepaczką). Ważne aby cukier się dobrze zmieszał, nie należy żółtek ubijać . Piekarnik nastawiamy na 100 stopni (u mnie górna połowa piekarnika, termoobieg). Następnie do żółtek dolewamy śmietankę małym strumieniem , cały czas mieszając. Do 5 kokilek / ramekinów (średnica 9 cm) wylewamy po 100 ml masy i pieczemy(...)można zastąpić opalając cukier w piekarniku przy zastosowaniu opcji grill. Wystarczy ustawić kokilki pokryte cukrem na najwyższej wysokości piekarnika przy mocno rozgrzanej grzałce do grilla, na kilkadziesiąt sekund. Inną opcją jest przygotowanie karmelu w garnku i wylanie jego cieńkiej warstwy na wierzch crème brûlée. Czas pieczenia i odpowiednia konsystencja Czas pieczenia zależy od piekarnika i zwykle jest to 50 minut

WegePrzepis
ZAPIEKANE MIĘSNE KULKI Z WARZYWAMI POD CZONSKOWYM BESZAMELEM 116

najwięcej "wciskać"je do dań codziennego menu. Beszamel przypieczony, chrupiący i złocisty oblepia kulki i warzywka, przez co danie jest smaczniejsze i aromatyczniejsze.  Składniki: Mięsne kulki: mięso mielone wieprzowe ok. 700 gram jajko 1 szt. bułka tarta 3 łyżki sól 1 płaska łyżka czosnek 2 ząbki cebula 1/2 szt. majeranek 1 łyżka pieprz ok. 1/3 łyżeczki Warzywa(...)można przetrzeć sos przez sitko. Dodać ser, sól i pieprz. Wymieszać. Wylać na kulki.  5. Na wierzch ułożyć ser żółty oraz posiekaną natkę pietruszki. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 20 min. Po tym czasie zmniejszyć stopnie do 160 i piec jeszcze

Kuchnia Paulettes
Przepyszne i zdrowe crumble jabłkowe :) 165

suszonymi owocami. Całość jest przepyszna! Idealna na jesienno-zimowe podwieczorki :)  Składniki - masa jabłkowa: 6 dużych jabłek  1 płaska łyżka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru szczypta mielonych goździków szczypta gałki muszkatołowej 100 g moreli suszonych (najlepiej niesiarkowanych) 100 g daktyli suszonych coś do posłodzenia, jeśli jabłka są kwaśne Składniki - kruche ciasto: 300 g płatków owsianych(...)wraz ze słodem i masłem orzechowym. Wymieszaj całość. Uprażone jabłka rozprowadź po całej powierzchni garnka kamiennego, na wierzch wyłóż kruche ciasto i całość włóż do nagrzanego na 180*C piekarnika i piecz przez 20 minut, następnie 10 minut w 150*C. Aktualnie  garnek kamienny Stone Legend  możesz zakupić w promocyjnej cenie za  64 zł , czyli

Zdrowie na języku :P
Naleśnikowa zapiekanka 215

omlet, a nadzienie mięsne wzbogacone suszonymi pomidorami okazało się pyszne. Składniki 4 jajka sól 400 ml mleka 2 małe cebule 1 ząbek czosnku 6 łyżek masła 500 g mięsa mielonego z karkówki 100 ml pasty pomidorowej posiekana natka pietruszki suszona bazylia 100 g startego sera Gouda kilka suszonych pomidorów w oliwie 150 g mąki Przygotowanie Normal 0 21 false(...)nich posmarowałem masą mięsną i zwinąłem w rulon.  Resztą masła wysmarowałem żaroodporną foremkę, ułożyłem w niej naleśniki , posypałem obficie startym serem, wstawiłem na ok. 15 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni C. Zapieczone naleśniki posypałem natką pietruszki.  Podajemy na ciepło , bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.  Smacznego

R'n'G Kitchen