pysznymi gotowymi włoskimi kluseczkami, które jadłam, ani tym bardziej z pysznymi kopytkami mojej mamy. Nie wszystko zawsze musi wychodzić, prawda? ;) Nie wyszły mi placki ziemniaczane - te pieczone w piekarniku - niestety nie zaopatrzyłam się w papier do pieczenia i skończyło się tym, że połowa placków została na blaszce, ale druga połowa była smaczna, na szczęście ;) Jak widzicie wpisy na blogu poprzedzone(...)działa zmiana nawyków żywieniowych i zbilansowana dieta. Tego będę się trzymać! :) Moje kulinarne (i nie tylko) plany na czerwiec to: Gulasz wieprzowy z suszonymi pomidorami Delikatne kotlety mielone w stylu śródziemnomorskim Grillowany kurczak z frytkami z batatów Bolognese z pieczarkami Stir fry z kurczakiem i makaronem ryżowym Bułki drożdżowe z truskawkami Domowy dżem truskawkowy z prawdziwą wanilią
Cooking Monsterwcześniejszym przepisie na ciasto drożdżowe z truskawkami, modyfikując jednak ilość cukru w cieście i kruszonce ze wzgl. na dodatek mocno kwaśnego rabarbaru. Smak rabarbaru postanowiłam skonfrontować z migdałami i stąd mielone migdały oraz ekstrakt, które wchodzą w skład kruszonki. Placek jest puszysty, miękki i nie wysycha zbyt szybko. Równie pulchny i wilgotny jest następnego dnia. A z połączenia rabarbaru(...)zmrożona kruszonka nie będzie się roztapiać na cieście i pozostanie w formie grudek.Na wyrośnięte ciasto wyłożyć odsączony z soku rabarbar. Całość posypać kruszonką.Blachę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180C ok.50 min.I jeszcze kilka słów czystej teorii obchodzenia się z ciastem drożdżowym :) DROŻDŻOWE ABC Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej - zimne wydłużają znacznie czas rośnięcia ciasta
Grunt to przepis!kolor ryżu do wyboru (ja robię z białego, ale tylko dlatego, że wykorzystuję jego nadwyżki). Posiadacze młynków do kawy niestety trochę się pobawią, bo jednak pojemnik do mielenia jest zdecydowanie mniejszy, ale równie idealnie zmielą wszystko w młynku. Jak najbardziej obie mąki można zakupić. W przypadku mąki gryczanej używamy JASNEJ. Mąkę kukurydzianą można zastąpić mąką ziemniaczaną, skrobią ziemniaczaną. Ja nawet(...)pieczenia, co nawet ułatwi późniejszy etap pieczenia chleba. Ciasto przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wstaw do nagrzanego na 220 stop. C piekarnika (grzanie góra/dół) i piecz 50 minut. Jeśli zauważycie, że za szybko przypieka wam się wierzch chleba, przykryjcie go folią aluminiową, żeby się wierzch nie spalił. Po 50 minutach
gutfutbezpieczna dla zdrowia. Zastosowanie: Patelnia jest przystosowana do pracy na każdym typie kuchenek: zarówno gazowych, elektrycznych jak i indukcyjnych. Na patelni można nie tylko smażyć. Może być używana w piekarniku do 240°C, więc da się w niej także zapiekać dania bez obawy o to, że naczynie odkształci się lub stopi się rączka. Przygotowanie omletu bez przekręcania, piersi kaczki(...)potrzeba. Łosoś smażony z fenkułem: 2 filety z łososia bez skóry 1 duży koper włoski (fenkuł) sok wyciśnięty z połowy pomarańczy 2 łyżki oliwy z oliwek sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Z fenkułu obrywamy koperek (odkładamy) i kroimy go na ósemki (najpierw wzdłuż na ćwiartki, a następnie każdą z nich
Poezja smakucukierników i amatorów odprawiają czary nad makaronikowymi humorami, gdzieś w odległej, zupełnie niepozornej kuchni, pewna młodziutka studentka wpada na pomysł "makaronikowej rewolucji" i bez większego wahania wykreśla z przepisu mielone migdały wpisując w ich miejsce ... siemię lniane. Jakby tego było mało, pisze otwarcie, że lekceważy sezonowanie białek, nie zwraca uwagi na ich temperaturę, nie ubija piany(...)kołami wybranej średnicy. Makaroniki odstawić do obsuszenia na jedną godzinę - to ważny etap, dzięki któremu wierzch obsycha i w trakcie pieczenia powstają wokół niego charakterystyczne falbanki. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni i piec makaroniki przez ok. 10-12 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego wystudzenia, a następnie przełożyć ulubionym kremem (u mnie kawowy). Makaroniki najlepiej
KUCHARNIAwarzywnego, 400 ml soku jabłkowego, 100 g masła, 100 g koziego sera, 50 g chrzanu, sól, zielone jabłko - do dekoracji Sposób wykonania: Buraki zawinąć w folie i piec w piekarniku w temperaturze 170 ° C przez 1 godzinę. Obrać ze skóry, pokroić w drobna kostkę. W garnku rozpuścić masło. Dodać pokrojone buraki smażyć kilka minut. Wlać wywar warzywny(...)Ceviche (Przemysław Kopania, Kamil Przewdziecki) Składniki: 300g świeżego łososia 1 cytryna 1 limonka 1 pomarańcz 1 małe chili Świeża mięta doniczka Świeża kolendra doniczka Gruboziarnista sól Grubo mielony pieprz 1 zielony ogórek 1 zielone jabłko 2 seler naciowego 1 łyżeczka miodu Syrop miętowy cukier Łososia wyskórować, a następnie kroić w kostkę 0,5cm X 0.5cm. Marynata
Plate of JoyProsta zapiekanka, którą można zrobić z resztek jedzenia: wczorajszego ryżu, kawałka upieczonego kurczaka, albo ze świeżych składników. Jeśli dodatkowo zapieczecie casserole w słoiku będziecie mieli gotowe danie na wynos. Czas przygotowania : 20 minut Czas pieczenia : 25 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 duże Z casserole jest trochę jak z pierogami – nazwa odnosi się tylko do sposobu przygotowania potrawy. Pierogi(...)kawalki mozzarellę. Wlej dodatkowo pół szklanki wody. Wymieszaj całość Przełóż masę do zaroodpornego, wysmarowanego tłuszczem naczynia. Posyp z wierzchu bułką tartą (możesz dodatkowo zetrzeć trochę parmezanu). Wstaw do piekarnika. Piecz przez 25 minut bez przykrycia. Artykuł Środa: Casserole ze słoika z ryżem, indykiem i brokułem pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzpiekarnik do 180°C. Ubij na sztywno pianę z białek. Dodaj żółtka, starty ser, majonez i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Piecz 30 minut w dużej blaszce z piekarnika, wystudź. Rozgrzej olej lub masło i podsmaż pokrojone cebule. Dodaj grzyby i krótko obsmaż. Następnie podlej wodą i duś około 10-15 minut. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj natkę pietruszki(...)paznokci. Stosuję taki specyfik również wtedy, gdy dopada mnie kaszel. Zmielonym posypuję kanapki, czasem też surówkę czy sałatkę, dodaję do jaglanki lub owsianki na śniadanie. Pamiętajcie, aby nie mielić dużej ilości na raz. Lepiej mniej a częściej. Jabłka – zawierają dużo błonnika, witamin i minerałów. Są dostępne przez cały rok i mają niski indeks glikemiczny. Są więc polecane osobom odchudzającym się
Qlinarnie i Qlinarniechorujących na cukrzycę typu 2. Według badań osoby chorujące na ten rodzaj cukrzycy, które pomijają śniadania, mają zaburzony metabolizm glukozy w dalszej części dnia. Badani, którzy spożywali śniadania mieli niższy poziom glukozy niż Ci, którzy rezygnowali z tego posiłku. Urozmaicenie diety . Naukowcy wskazują, że jedzenie śniadań pozytywnie wpływa na uczucie sytości w ciągu dnia, zmniejsza liczbę spożywanych kalorii przy pozostałych(...)orzechy posiekaj. Wszystkie składniki wsyp do miski i dokładnie wymieszać. Płatki, owoce i orzechy powinny być dobrze oblepione miodem. Wysyp mieszankę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni (góra-dół) i piecz przez 20-25 minut, mieszając co jakiś czas tak, by wszystkie składniki równomiernie się podpiekły. Przygotowałeś/aś ten przepis? Podziel się
Na-talerzu.plDzień dobry, Dziś chciałam zaprezentować Wam bardzo ciekawy przepis na dip z pieczonych buraków. Wielu osobom buraki kojarzą się jedynie z tradycyjnym obiadem z mielonym i ziemniaczkami oraz z barszczem, a można z nich przygotować tyle pysznych dań. Choćby sałatkę z ugotowanych buraków, polanych octem balsamicznym i oliwą, posypanych natką i pokruszoną fetą... Jej przygotowanie zajmuje mi tylko(...)posiekanych 2 łyżki pokruszonego sera feta lub sera koziego 2 łyżki posiekanej cebulki dymki Przygotowanie: Buraki umieść na blasze, dodaj 1/4 szklanki wody, przykryj folią aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Ja piekłam buraki w całości i musiałam czekać aż 2 godziny, aby buraki zmiękły, dlatego polecam pokroić je na mniejsze kawałki. Upieczone buraki należy przestudzić
Chilli Czosnek i Oliwapomidorów i sałatek. Sos czosnkowo - jogurtowy z dodatkiem CURRY Premium nabiera wyjątkowego smaku i aromatu. 3. Przyprawa do piernika - mieszanka różnych przypraw: - cynamon mielony, - imbir mielony, - goździki mielone, - cukier, - glukoza. Dzięki jej użyciu Twoje wypieki zyskają wyjatkowy smak i aromat, który z pewnością docenią wszyscy domownicy. 4. Skład TIKKA MASALA: kolendra, czosnek, pomidory, kumin, skórka cytrynowa(...)niezwykle aromatyczne grzanki czosnkowe. Wystarczy tylko dodać przyprawę do masła i zostawić na ok. 20 minut. Następnie należy posmarować grzanki z dwóch stron i upiec je na ruszcie, w piekarniku bądź też na patelni na złocisty kolor. 18. Przyprawa węgierska do gulaszu , leczo, do dań mięsnych . 19. Caffe de Paris Zastosowanie: Do dipów oraz sosów, masła ziołowego, sałatek, pieczonej
Słodkości i nie tylkobazie samych białek . Co prawda ostatnio znalazłam super sposób na zużycie nadprogramowej ich ilości w postaci keto rajskiego mleczka … No ale keto desery należy spożywać sporadycznie, a tutaj byśmy mieli i keto eklerki i ptasie mleczko za jednym zamachem. A to już by była przesada… Śpieszę jednak donieść, że ciasto parzone na białkach wychodzi równie dobrze (lub nawet lepiej(...)minuty. Odstawić ciasto na ok. 15 minut. Po tym czasie przełożyć do rękawa cukierniczego i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyciskać ciasto formując eklerki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni w trybie termoobiegu. Piec ok. 15 minut aż wierzch się lekko przyrumieni. Wyłączyć piekarnik i pozwolić im ostygnąć w środku bez otwierania drzwiczek. Polewa czekoladowa Wszystkie składniki umieścić
Modern Cave GirlLubie szukać inspiracji w internetach, czytać blogi, przepisy, notatki i posty. Jedynie Martha Stewart jakoś mnie mierzi i zamiast skupić się na jej poradach, wyobrażam ją sobie płonącą w piekarniku. Mówiłam już, że mnie wszystko wkurza? I tak sobie czytam i grzebie i po drodze trafiam na Siostry Bukowskie, które są doskonałym przykładem na stare, góralskie powiedzenie, że „dobra dupa(...)zmielonej. Wołowina jest cudownie delikatna w smaku i nie ma potrzeby mordowania jej dużą ilością przypraw. Na dwie osoby 400g wołowiny. Ja swoje mięso na burgery doprawiam solą, grubo mielonym pieprzem i odrobiną dobrej musztardy. Wyrabiam dość długo, w trakcie wyrabiania dodaję łyżkę zimnej wody i jedno żółtko. Formuję burgery i wstawiam do lodówki. Pół godziny przed smażeniem wyciągam
ladykitchentyle. Nie mam ochoty iść specjalnie tylko po mąkę… przeszukuję szafkę dalej i trafiam na płatki jaglane, które dodaję do domowej granoli. Ha! No to mąkę już mam! Mielę te płatki w blenderze i wychodzi mi całkiem fajna mąka…. Tylko jeszcze dodatkowy stres – czy ciasto drożdżowe z dodatkiem tej mąki wyrośnie jak należy i będzie później smakować? Opłacało się czekać(...)plastry, układamy je w tortownicy wyłożonej papierem śniadaniowym (warto to zrobić, bo sok z malin lubi wyciekać). Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na kolejne pól godziny. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Wierzch ciasta można posmarować żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka. Torownicę z ciastem wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 30-35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy
bistro mamawytwarzany przez drożdże w trakcie fermentacji lub uwalniany z wodorowęglanu sodu zawartego w proszku do pieczenia) rozpulchniają ciasto powodując jego wzrost i nadając mu gąbczastą, porowatą strukturę. Jeśli będziemy mieli ciepłe, miękkie masło, zawarta w nim woda zacznie “wyciekać” i łączyć się z glutenem. Dlatego tak ważne jest, aby masło było zimne, a podczas wyrabiania kruchego ciasta jak najmniej dotykać(...)niego wysypać suche nasiona grochu, fasoli, ryżu, czy specjalne kulki ceramiczne, które mają za zadanie obciążyć ciasto, aby nie “urosło”. Step 5. Pieczenie Zanim włożycie spód pod tartę do piekarnika dobrze by było, aby ciasto “odpoczęło” przez jakiś czas w lodówce, albo w zamrażalniku. W lodówce ciasto stwardnieje, a zawarte w nim masło stężeje. Piekarnik najpierw nagrzewamy do temperatury
W kuchni Katie