mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:351/400)

Marmolada z czerwonej papryki 229

najwygodniej wygotować — 5 minut w gotującej się wodzie będzie dobrą opcją. Jeśli używacie słoików z uszczelką, typu weck, uszczelki gumowe również należy wygotować. Nie powinno się wkładać ich do piekarnika, ponieważ — w przeciwieństwie do gorącej wody — gorące powietrze niszczy strukturę gumy. Paprykę dokładnie myjemy, osuszamy. Wycinamy gniazda nasienne, wszystkie wewnętrzne białe błonki. Pozbawiamy paprykę nasion. Kroimy. Paprykę można zmielić(...)czerwonej papryki – okrągłej, grubej i mięsistej 300+100g cukru 50g pektyny- 2 opakowania np. Diamant, Konfitur–fix po 25g 500g cytryn (4 średnio duże sztuki) 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 laska wanilii, przekrojona na pół OPCJONALNIE: 1 świeża papryczka chili, bez nasion

Karo in the Kitchen
Lazania ze Szpinakiem i Mięsem 224

lazanii zrobiłam sama ale można kupić gotowy w sklepie. Będziemy potrzebować: lazanie zrobiłam w naczyniu żaroodpornym o wymiarach 33 cm x 22 cm na sos mięsny: 500 g mięsa mielonego 500 g szpinaku świeżego lub mrożonego 500 g przecieru pomidorowego – passata pomidorowa 1 średnią cebulę (około 80 g) 2 – 3 ząbki czosnku olej do smażenia przyprawy: 1 łyżeczka bazylii(...)odrobinę sera. Na górę kładę ostatni płat makaronu i polewam obficie sosem beszamel. Pozostałym żółtym serem posypię górę lazanii pod koniec pieczenia. Pieczenie lazanii: Naczynie wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i zapiekam około 40 minut – piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu. Pod koniec pieczenia górę lazanii posypuję serem

Uwaga Babcia Gotuje
Ciasto nie tylko do kawy 194

ogrodzie (póki co - również wyśnionym) już zdążyła wyparować. Szybka wizyta w łazience, poświęcona na umycie zębów i opatulenie się szlafrokiem. Schodzę na dół moimi wymarzonymi schodami, prosto do kuchni. Mielę kawę w moim czerwonym młynku (najchętniej tą z delikatną nutą wanilii), niepewnie włączam ekspres, bo obsługa takich urządzeń zawsze napawa mnie lekkim niepokojem. Gdy ulubiony, czarny kubek wypełnia się aromatycznym(...)obrotach miksera. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do formy, wyrównać wierzch. Piec w 160 st. C. przez 20-25 minut, do suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Truskawki na masę umyć, osuszyć, odszypułkować, a następnie zmiksować blenderem na gładką masę. Ewentualnie przetrzeć przez sitko. Żelatynę na moczyć w zimnej wodzie. Syrop podgrzać, rozpuścić w nim żelatynę. Wymieszać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Lazania z Mięsem – Prosta i Pyszna 263

lazanii zrobiłam sama ale można kupić gotowy w sklepie. Będziemy potrzebować: lazanie zrobiłam w naczyniu żaroodpornym o wymiarach 33 cm x 22 cm na sos mięsny: 500 g mięsa mielonego 500 g pieczarek 3 średnie cebule (około 200 g) 3 – 4 ząbki czosnku 700 g przecieru pomidorowego – passata pomidorowa około 150 ml soku pomidorowego – ilość soku zależy od gęstości(...)odrobinę sera. Na górę kładę ostatni płat makaronu i polewam obficie sosem beszamel. Pozostałym żółtym serem posypię górę lazanii pod koniec pieczenia. Pieczenie lazanii: Naczynie wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i zapiekam około 40 minut – piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu. Pod koniec pieczenia górę lazanii posypuję serem

Uwaga Babcia Gotuje
Lasagne.... warzywne 238

Lasagne kojarzy się głównie z mięsem mielonym i sosem pomidorowym lub ze szpinakiem i beszamelem. My sobie dziś zrobimy wegetariańskie lasagne, w każdym razie bardzo zdrowe, bo warzywa będą grillowane.Składnikipłaty lasagne, te przyjechały do mnie z Monflaconebukiet 9 warzyw Iglotexcukinia babyporbazylia i tymianek- świeżepieprz ziołowy Skworcupomidory z czarnuszką i czosnkiem niedzwiedzim Skworcu Karahi Chicken Masala Skworcumąka(...)płaty lasagne.Do pozostałego sosu wbijamy całe jajo i miksujemy- to górna warstwa- zrobi się taka fajna skorupka. Po zmiksowaniu dodajemy resztę sera i mieszamy.Polewamy całośc i wkąłdamy do piekarnika na około pół godziny.Można więcej, musicie obserwować .Po upieczeniu od razu nie wyjmujemy z piekarnika, ale uchylamy drzwiczki i zostawiamy aż sobie lasagne dojdzie, lekko przestygnie i da się kroić

Z Kuchni Do Kuchni
Bułeczki piknikowe z nadzieniem z liści rzodkiewki i fety 124

sobą w plener. Szczególnie, że lada chwila mamy długi majowy weeekend :) Dzisiejsze bułeczki piknikowe wzorowane są na tureckich śniadaniowych bułeczkach poğaça . Do środka planowałam dać botwinkę, ale akurat nie mieli jej w moim warzywniaku. Dlatego wykorzystałam liście rzodkiewki, które zostały mi po zdjęciach szybkiej pizzy na podpłomyku . Skoro pesto z liści rzodkiewki było takie pyszne, w bułeczkach też powinny dać(...)nadzienia, następnie zroluj bułeczkę jak naleśnika. Odstaw na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i powtórz z pozostałymi bułeczkami. Uformowane bułeczki przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. Bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp ziarnami. Wstaw je do piekarnika i piecz przez ok. 15-20 minut, aż się lekko zezłocą. Takie bułeczki dobrze

Chilli Czosnek i Oliwa
Staropolski tort orzechowo-kawowy 282

kawowy sprawdza się idealnie na tradycyjnych przyjęciach np. imieninach, urodzinach czy rodzinnych świętach. Jego smak zachwyca od ponad 100 lat. Tort orzechowy bez dodatku pszennej mąki, oparty na jajkach, mielonych orzechach i cukrze pieczony był w Polsce już w XIX wieku – podobna jego receptura jest np. w książce „ W staropolskiej kuchni i przy kuchennym stole ” (Maria(...)masa się rozluźni. Dodajemy pozostałe białka i znowu delikatnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 23-24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę i wstawiamy do nagrzanego do 170°C piekarnika (lub 160°C z termoobiegiem) – pieczemy ok. 60 minut. Zostawiamy na 10 minut w wyłączonym piekarniku, a następnie studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach. Biszkopt zawsze delikatnie opada

Poezja smaku
Ciasto kokosowe bez pieczenia z kaszy manny 149

Ciasto kokosowe bez pieczenia to szybkie ciasto które przygotujesz bez piekarnika! Co więcej, kasza manna tworzy delikatną masę idealnie pasującą z kremem śmietankowym. Bez wątpienia ciasto to zasmakuje fanom kokosa Przepis ten powstał w oparciu o przepis na bounty w słoiczkach . Zobacz również pozostałe przepisy na ciasta oraz na ciasta bez pieczenia Przepis na ciasto kokosowe bez pieczenia Składniki opakowanie(...)Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Zupa z białej kapusty Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Kotlety z buraka (wegańskie) Warzywa z tofu w sosie orzechowym satay (wegańskie) Tofu mielone Omlet jaglany z suszonymi pomidorami Tortilla przepis na ciasto Szakszuka w sosie fasolowym Boczniaki ala strogonow Placki z kaszy gryczanej Zobacz więcej wegetariańskich przepisów Przepisy sezonowe Burgery

WegePrzepis
Lasagne XXL 192

Lazania to przepyszna zapiekanka, która świetnie wygląda, ładnie się kroi i jest baaaardzo smaczna. Dzisiaj przepis na lazanię tradycyjną, z mięsem mielonym i sosem beszamelowym, ale jeżeli ktoś ma ochotę na ten smak w wersji uproszczonej, to przypominam, że na blogu nie tak dawno był taki łatwy przepis - konkretnie na   zapiekankę bolońsk ą. Składniki które podałam w przepisie(...)beszamelowy. Trzecia  warstwa makaronu. Sos mięsny. Sos beszamelowy. Czwarta warstwa makaronu. Gruba warstwa sosu beszamelowego - makaron musi być dobrze przykryty. Warstwa startego żółtego sera. Zapiekankę wstawić do piekarnika na 30 minut i piec w temperaturze 180 stopni. Po wyciągnięciu odczekać około 20 minut i dopiero wtedy kroić. Smacznego! :-) Zajrzyj też na: Facebook /// Instagram

Poezja Smaków - blog kulinarny
Podsumowanie miesiąca - maj 186

pysznymi gotowymi włoskimi kluseczkami, które jadłam, ani tym bardziej z pysznymi kopytkami mojej mamy. Nie wszystko zawsze musi wychodzić, prawda? ;) Nie wyszły mi placki ziemniaczane - te pieczone w piekarniku - niestety nie zaopatrzyłam się w papier do pieczenia i skończyło się tym, że połowa placków została na blaszce, ale druga połowa była smaczna, na szczęście ;) Jak widzicie wpisy na blogu poprzedzone(...)działa zmiana nawyków żywieniowych i zbilansowana dieta. Tego będę się trzymać! :) Moje kulinarne (i nie tylko) plany na czerwiec to:   Gulasz wieprzowy z suszonymi pomidorami Delikatne kotlety mielone w stylu śródziemnomorskim Grillowany kurczak z frytkami z batatów Bolognese z pieczarkami Stir fry z kurczakiem i makaronem ryżowym Bułki drożdżowe z truskawkami Domowy dżem truskawkowy z prawdziwą wanilią

Cooking Monster
Perfekcyjny sernik pieczony-porady 574

były one najlepsze z najlepszych! Fakt, w porównaniu do tych "wiaderkowych" ten twaróg trzeba zmielić samemu, co czasem nas do niego zniechęca. Jak go zmielić?? Np. w maszynce do mielenia mięsa lub przecisnąć przez praskę. Minimum dwukrotnie, dzięki czemu w serniku nie będzie grudek, które mogłyby być widoczne, np. w serniku z dodatkiem czekolady. Jeśli decydujemy się(...)pieczenia. Im niższa, tym mniejsze prawdopodobieństwo, że sernik opadnie. -nie ubijajmy osobno białek! Tak napowietrzony sernik pięknie urośnie, a potem...pięknie opadnie ;) -nie wyciągajmy od razu upieczonego sernika z piekarnika. Nagły spadek temperatury skutkuję jego opadnięciem. Pozostawmy sernik przynajmniej na chwilę w uchylonym piekarniku do przestygnięcia.Całkowicie ostudzony włóżmy do lodówki na co najmniej 12 godzin, dzięki czemu nabierze odpowiedniej

Nastoletnie Wypiekanie
Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką migdałową + DROŻDŻOWE ABC 598

wcześniejszym przepisie na ciasto drożdżowe z truskawkami, modyfikując jednak ilość cukru w cieście i kruszonce ze wzgl. na dodatek mocno kwaśnego rabarbaru. Smak rabarbaru postanowiłam skonfrontować z migdałami i stąd mielone migdały oraz ekstrakt, które wchodzą w skład kruszonki. Placek jest puszysty, miękki i nie wysycha zbyt szybko. Równie pulchny i wilgotny jest następnego dnia. A z połączenia rabarbaru(...)zmrożona kruszonka nie będzie się roztapiać na cieście i pozostanie w formie grudek.Na wyrośnięte ciasto wyłożyć odsączony z soku rabarbar. Całość posypać kruszonką.Blachę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180C ok.50 min.I jeszcze kilka słów czystej teorii obchodzenia się z ciastem drożdżowym :) DROŻDŻOWE ABC Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej - zimne wydłużają znacznie czas rośnięcia ciasta

Grunt to przepis!
Przepyszny chleb bezglutenowy 143

kolor ryżu do wyboru (ja robię z białego, ale tylko dlatego, że wykorzystuję jego nadwyżki). Posiadacze młynków do kawy niestety trochę się pobawią, bo jednak pojemnik do mielenia jest zdecydowanie mniejszy, ale równie idealnie zmielą wszystko w młynku. Jak najbardziej obie mąki można zakupić. W przypadku mąki gryczanej używamy JASNEJ. Mąkę kukurydzianą można zastąpić mąką ziemniaczaną, skrobią ziemniaczaną. Ja nawet(...)pieczenia, co nawet ułatwi późniejszy etap pieczenia chleba. Ciasto przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wstaw do nagrzanego na 220 stop. C piekarnika (grzanie góra/dół) i piecz 50 minut. Jeśli zauważycie, że za szybko przypieka wam się wierzch chleba, przykryjcie go folią aluminiową, żeby się wierzch nie spalił. Po 50 minutach

gutfut
Potrzebujesz patelni do zadań specjalnych? 204

bezpieczna dla zdrowia. Zastosowanie: Patelnia jest przystosowana do pracy na każdym typie kuchenek: zarówno gazowych, elektrycznych jak i indukcyjnych. Na patelni można nie tylko smażyć. Może być używana w piekarniku do 240°C, więc da się w niej także zapiekać dania bez obawy o to, że naczynie odkształci się lub stopi się rączka. Przygotowanie omletu bez przekręcania, piersi kaczki(...)potrzeba. Łosoś smażony z fenkułem: 2 filety z łososia bez skóry 1 duży koper włoski (fenkuł) sok wyciśnięty z połowy pomarańczy 2 łyżki oliwy z oliwek sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Z fenkułu obrywamy koperek (odkładamy) i kroimy go na ósemki (najpierw wzdłuż na ćwiartki, a następnie każdą z nich

Poezja smaku
Idealne makaroniki z ... siemienia lnianego. Flax macarons. 213

cukierników i amatorów odprawiają czary nad makaronikowymi humorami, gdzieś w odległej, zupełnie niepozornej kuchni, pewna młodziutka studentka wpada na pomysł "makaronikowej rewolucji" i bez większego wahania wykreśla z przepisu mielone migdały wpisując w ich miejsce ...  siemię lniane.  Jakby tego było mało, pisze otwarcie, że lekceważy sezonowanie białek, nie zwraca uwagi na ich temperaturę, nie ubija piany(...)kołami wybranej średnicy.  Makaroniki odstawić do obsuszenia na jedną godzinę - to ważny etap, dzięki któremu wierzch obsycha i w trakcie pieczenia powstają wokół niego charakterystyczne falbanki.  Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni i piec makaroniki przez ok. 10-12 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego wystudzenia, a następnie przełożyć ulubionym kremem (u mnie kawowy). Makaroniki najlepiej

KUCHARNIA