mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:343/400)

Pasztet domowy pieczony w boczku 259

1 kg wieprzowiny 1 kg wołowiny 1/2 kg surowego boczku lub podgardla 3 średnie cebule, obrane i pokrojone w grube plastry 1/2 podłużnej bułki np. paryskiej

Świat Domowej Kuchni
Kruche babeczki z wiśniami, Bocconotti calabresi 211

miłych wspomnień. Kiedy byłam dzieckiem, jeździliśmy z rodzicami nad polskie morze, a ja zajadałam się goframi sprzedawanymi w budach przy plaży. Pamiętam także gofry u mojego kuzynostwa w Tucholi - mieli taką gofrownicę, z której wychodziły gofry w kształcie serca:) Wtedy jadałam gofry z cukrem pudrem albo powidłami śliwkowymi, gdyż dżem zawsze wydawał mi się za słodki, a bitej śmietany(...)łyżce nadzienia. Z pozostałego ciasta odrywaj nieduże kawałki, formuj z nich kulki, a następnie płaskie krążki ciasta. Pozakrywaj nimi przygotowane babeczki, dobrze zaklejając brzegi. Babeczki wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piecz przez ok. 20 min. Wyjmij z piekarnika, gdy będą lekko brązowe i odstaw do ostygnięcia. W czasie stygnięcia stwardnieją. Przepis dodaję do mojej akcji

Chilli Czosnek i Oliwa
Lasagne bolognese 157

należy do dań najpiękniejszych, ale na pewno do najsmaczniejszych. Warto spróbować! :) Lasagne przygotowałam w naczyniu o wymiarach 31 x 21 x 6 cm. Sos boloński: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego ok. 150 g boczku wędzonego parzonego pokrojonego w kostkę (może być także pancetta) 1 cebula pokrojona w kosteczkę 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 3 łodygi selera(...)mozzarella sos boloński Gdy wykorzystamy cały sos boloński, układamy na niego makaron, polewamy ostatnią porcją beszamelu i górę dania posypujemy startym parmezanem, który utworzy chrupiącą skorupkę. Gotowe - wstawiamy do piekarnika i pieczemy wg podanego niżej czasu. Smacznego! :) Pieczenie: Temperatura - 200ºC z termoobiegiem Czas - ok. 20-25 minut

Cooking Monster
Rogale marcińskie 171

nawet certyfikowanej cukierni.   Składniki masa makowa: – 0,5 kg BIAŁEGO maku – 300 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków) – 200 g miodu – 110 g migdałów mielonych – 95 g rodzynek – 15 g skórki pomarańczowej (bardzo drobnej) – 220 g biszkoptów – 85 g masła (nie może być zamienione(...)zostawić do ostudzenia, albo nawet na całą noc (w wodzie, w której się gotował). Odsedzić mak na drobnym sitku (jeśli nie macie, można wyłożyć durszlak czysta lnianą ściereczką). Następnie mielimy mak 3 razy. W garnku roztapiamy masło z miodem, dosypujemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia (cały czas na ogniu). Dorzucamy rodzynki, skórkę pomarańczową i mieszamy, aż bakalie będą obtoczone syropem

Pociąg Do Kuchni
Rogale świętomarcińskie 175

typu e xxx).   Składniki masa makowa: – 0,5 kg BIAŁEGO maku – 300 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków) – 200 g miodu – 110 g migdałów mielonych – 95 g rodzynek – 15 g skórki pomarańczowej (bardzo drobnej) – 220 g biszkoptów – 85 g masła (nie może być zamienione(...)zostawić do ostudzenia, albo nawet na całą noc (w wodzie, w której się gotował). Odsedzić mak na drobnym sitku (jeśli nie macie, można wyłożyć durszlak czysta lnianą ściereczką). Następnie mielimy mak 3 razy. W garnku roztapiamy masło z miodem, dosypujemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia (cały czas na ogniu). Dorzucamy rodzynki, skórkę pomarańczową i mieszamy, aż bakalie będą obtoczone syropem

Pociąg Do Kuchni
MAD MOXXI’S PIZZA – BORDERLANDS 2 – pizza z pepperoni 216

mamy okazję uruchomić wyobraźnie i zgłodnieć z powodu pikselowych dań, jest impreza urodzinowa Claptrapa. Nie będziemy zdradzać całej historii z urodzin, gdyż popsułoby to zabawę tym, którzy jeszcze nie mieli okazji zagrać, ale możemy ujawnić, że główną atrakcją imprezy jest pizza produkcji cycatej Mad Moxxi. Jak to w Borderlands bywa, nie jest to najurodziwsza pizza świata (a w dodatku nieco(...)smarujemy sosem pomidorowym. Następnie po kolei dorzucamy cebulę, goudę, mozzarellę, oregano i salami (oraz sardele/anchois, jeśli lubicie lub chcecie poeksperymentować). 7. PIECZENIE (10 min): Pizzę umieszczamy w rozgrzanym piekarniku, (230-250 stopni), najlepiej na mniej więcej 1/3 wysokości i pieczemy ok. 8-10 min. Kontrolujcie jej wygląd nawet po kilku minutach – gdy brzegi są lekko zarumienione, to należy

Nerds Kitchen
Najlepsze pierogi ruskie 142

przez 10 minut. Podsmażana cebulka. Krok 3. Przygotowuję twaróg. Do farszu na ruskie pierogi używam oczywiście tylko i wyłącznie twarogu w kostce. Mielony twaróg sernikowy z wiaderka nie nadaje się z powodu mało zwartej struktury. Mielę 400 g tłustego lub półtłustego twarogu. Możesz też przepuścić twaróg przez praskę. Krok 4. Łącze wszystkie masy i otrzymuję gotowy farsz na ruskie(...)mrozić ostudzone ugotowane oraz surowe – nie ugotowane pierogi. Przed mrożeniem delikatnie wysmarowuję tackę olejem i układam na niej pierogi. Surowych pierogów nie trzeba smarować olejem. Tackę wkładam do piekarnika na 1,5 godziny. Po tym czasie przekładam zamrożone pierogi do opakowań. Dzięki takiemu procesowi pierogi z pewnośćią nie będą się do siebie kleić. Nie ma nic gorszego niż rozerwane

Ania gotuje
Soja z Warzywami 209

cebule 1 seler 2 gałązki świeżego rozmarynu 150-200 g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 3 ząbki czosnku, obrane i rozgniecione 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej 1-2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżka soli 2 łyżeczki cukru trzcinowego 3 łyżki oleju Wykonanie: Soję dzień wcześniej namoczyłam i następnego dnia zmieniłam jej wodę i ugotowałam do miękkości(...)dziecku mojemu wyprofilowane brzegi, dzięki którym nie rozlewam płynów jak przelewam :) design, ładny, taki elegancki i z klasą powłoka non-stick - trudno przypalić potrawę można wstawiać do piekarnika nagrzanego do max. 160 stopni i pokrywki też! -  nie zawiera PFOA, związków niklu ani metali ciężkich szybko się nagrzewa termoizolacyjne uchwyty, które się nie nagrzewają. Kochani, sezon owocowy jeszcze nie jeden

Blondynka Gotuje
Bułki nadziewane masłem, czosnkiem i ziołami 103

sałatkę z mango, bo to mało ma kalorii i w Cosmopolitanie czytała, że dobrze na paznokcie i włosy działa. No i ta dziewczyna z torby słoik wyjęła z kotletem mielonym i potłukła tuż obok ziemniaczków. Zaraz następny facet mówi, że też jakieś tam słoiki mu się do torby przypałętały, nawet nie wie jak, i on pierdoli(...)czasie dzielimy ciasto na cztery równe części i z każdej z nich formujemy bułki w postaci długich, dość cienkich wałków o długości 25-30 cm. Układamy na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1-2 godziny. Pewnie bardziej na dwie niż na jedną, aż bułki naprawdę porządnie wyrosną, tak pewnie niemal trzykrotnie zwiększą objętość

Marder&Marder Manufacture
Jak przechowywać mięso 110

grubą folię do mrożenia lub do plastikowego pojemnika do mrożenia. Możesz zapakować tuszkę razem z opakowaniem przyniesionym ze sklepu. Kurczak porcjowany wytrzyma w zamrażalniku do 9 miesięcy, a mielony 3-4 miesiące. W każdym przypadku pamiętaj, żeby mięso było dobrze zabezpieczone, nie wystawione bezpośrednio na niską temperaturę, bo przemrożone nie będzie nadawało się do jedzenia . Poznaj też 10 zasad(...)minut pieczenia w temperaturze 180 stopni . My lubimy dobrze wypieczony drób i kurczaka o wadze 1,8 kg pieczemy 2-2,5 godz., obserwując jak kura zachowuje się w piekarniku i czy aby się nie przypala. Nadziewanego kurczaka pieczemy pół godziny dłużej zwykłego kurczaka. 10. Nie trzymaj pieczonego mięsa w temperaturze pokojowej Rosół z kury jest jednym z koronnych dań

Niedzielny kucharz
Śmietankowa babka czekoladowa z orzechową wkładką – niesamowicie wilgotna 130

jednak nie jest tak ciężka. Co ważne – kawa rozpuszczalna się nie sprawdzi najlepiej w tym przepisie. Lepszy efekt uzyskamy z jakościowej mielonej kawy lub – jeśli macie młynek albo ekspres automatyczny – ze świeżo mielonych ziarenek. Ja w przepisie użyłam kawy Caprissimo Fragrante z moich ulubionych brazylijskich ziaren, którą dostałam w ramach współpracy. W jej aromacie wyczuwalne(...)formy (najlepiej nakładać łyżką). Na środek wykładamy wkładkę orzechową – tak, aby nie dotykała ścianek naczynia ani komina. Przekładamy pozostałe ciasto – masa orzechowa musi być przykryta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C (lub 160°C z termoobiegiem) i pieczemy ok. 50-55 minut (w węższych lub silikonowych formach może się piec ok. 60 minut). Po tym czasie zostawiamy

Poezja smaku
Pełnoziarnisty chleb z foremki 97

sięgałam po pełnoziarniste chleby, bo wydawały mi się zbyt ciężkie. Jednakże odkąd zrobiłam swój własny, na swoich zasadach, to uwielbiam go nie tylko ja, ale też wszyscy którzy mieli okazję spróbować. Lubię go przygotowywać, bo mniej się martwię o to czy prawidłowo wyrośnie (nie ma z tym problemu) i mogę sobie poradzić z większą ilością wody, co nie jest takie(...)zawinąć w szmatkę bawełnianą. Wstawiamy na całą noc do lodówki. Pieczenie W domowych warunkach moim zdaniem najlepiej sprawdza się pieczenie w żeliwnym garnku lub brytfannie (ja mam taką ). Piekarnik powinien być bardzo mocno nagrzany (230-250 stopni) – najlepiej włączyć go minimum godzinę wcześniej (z brytfanką w środku). Wstawiamy foremkę do brytfanki, delikatnie spryskujemy wodą i nacinamy wzdłuż. Przykrywamy foremkę

rabarbarowo
Shepherd’s pie. Angielska zapiekanka pasterska 107

resztek po obiedzie. Jak widać zero waste było w modzie już nawet 300 lat temu. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Shepherd’s to zapiekanka, w której dolną warstwę tworzy mielone mięso, najczęściej wołowe lub jagnięce, połączone z warzywami i sosem pomidorowym, a górna warstwa to puree ziemniaczane. Z takiego połączenia wychodzi sycący obiad, który jest kwintesencją pojęcia(...)ostatnich latach zdecydowanie częściej widać tak skonstruowane przepisy. Shepherd’s pie – najważniejsze składniki Jagnięcina . Do przygotowania prawdziwej zapiekanki pasterskiej potrzebna będzie jagnięcina. Możecie kupić gotową mieloną jagnięcinę w zaufanym sklepie mięsnym lub zmielić ją samodzielnie. Jagnięcina jest bardzo lubianym i cenionym mięsem. Dlaczego? Jest soczysta, delikatna, ma niską zawartość kalorii przy wysokim procencie białka. Jagnięcina jest też

Na-talerzu.pl
Tacos 241

Tacos to obok tortilli chyba najsłynniejsze meksykańskie danie.  W Polsce może jeszcze niedocenione, jednak w USA tacos zdecydowanie są bezkonkurencyjne. Tacos możemy serwować z nieskończoną

Mania Gotowania
FLAMICHE – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON KREW I WINO – tarta z porami 232

Wersja z ciastem na brioszki wydaje nam się jeszcze smaczniejsza, ale też i bardziej pracochłonna, więc tym razem podajemy łatwiejszą opcję. W grze brioszka także występuje, więc jeśli będziecie mieli ochotę, to możecie zamienić wersję ciasta jak tylko opracujemy przepis na ten kolejny smakołyk. Jeśli chcecie zjeść posiłek, którym nie pogardziłaby sama księżna Henrietta to flamiche jest idealnym wyborem(...)zwykłej śmietany 30/36% (ze względu na to, iż jest bardziej płynna niż crème fraîche, użyjcie jej ok. 80 ml), dodajemy pieprzu, soli oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Dokładnie mieszamy. PIEKARNIK Przed przejściem do kolejnego punktu dobrze będzie nastawić piekarnik na 220 stopni C, opcja góra i dół. 5. FORMOWANIE TARTY (10 min) Gdy ciasto podwoi swoją objętość, uderzamy je, aby pozbyć

Nerds Kitchen