mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:343/400)

Pasztet drobiowy – dwuwarstwowy 448

wątróbek drobionych (użyłam indyczych)2 łyżki oleju1 cebula100 ml białego, wytrawnego wina50 ml koniaku100 ml śmietany kremówki 30%1 łyżeczka suszonego majeranku2 łyżki posiekanej natki pietruszkisól morska świeżo mielony pieprzdodatkowo: garść pistacji, wędzony boczek do obłożenia pasztetu (ok. 150-200 g) Pierwsza warstwa: Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, a następnie solimy i pieprzymy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę(...)masę z kurczaka. Wątróbkę także miksujemy, a następnie dodajemy obrane i przepłukane pistacje. Mieszamy i wykładamy na warstwę z kurczaka. Przykrywamy pozostałymi plastrami boczku. Pieczemy ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Przed wyjęciem z formy pasztet trzeba dobrze schłodzić. Post Pasztet drobiowy – dwuwarstwowy pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Zapiekanka z ziemniaków i kurczaka 70

odmiany ziemniaków. Powinny to być ziemniaki z przeznaczeniem do pieczenia, nie rozpadające się. Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z kurczakiem Gdy planuję zrobić zapiekankę z ziemniaków i mięsa, wykorzystuję mięso mielone lub filet z kurczaka. Filet z kurczaka wcześniej kroję na małe kawałki i marynuję przez minimum godzinę, by mięso nabrało aromatu i nie wysuszyło się w trakcie pieczenia(...)piórka. Pokrojone warzywa przekładamy do naczynia do zapiekania. Dodajemy zamarynowane mięso. Posypujemy całość rozmarynem, lekko solimy i dokładnie mieszamy. Rozkładamy równomiernie składniki w naczyniu do zapiekania. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C stopni i pieczemy przez 30 minut. W trakcie pieczenia przynajmniej raz warto warzywa przemieszać drewnianą łyżką. W czasie, gdy warzywa i mięso się pieką, przygotowujemy sos: śmietanę mieszamy

Wiszniówka
Calzone 225

sobie, że upiekę pieróg calzone i zawsze coś mi przeszkodziło w zrealizowaniu tego wypieku. Tym razem postanowiłam teraz albo nigdy. Jako nadzienie dałam gotowe warzywa na patelnię i mięso mielone wieprzowe oraz przyprawy. Nie dodawałam sera ze względu na moją nietolerancję laktozy, a że łasuch jestem to i tak bym zjadła a potem odchorowała. Przepis na ciasto pierogowe(...)częścią ciasta przykryć. Brzegi pieroga dociskać widelcem, tak, aby się dobrze skleiły.   Gotowe pierogi wysmarować rozmąconym jajkiem i ułożyć na blasze wyłożonym papierem do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika i piec 20 minut w temperaturze 190 stopni C. Podawać gorące. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Żeberka wieprzowe w coli – jeden przepis na trzy sposoby 257

marynaty. Worek zamykamy szczelnie z jednej strony, nadmuchujemy i zamykamy z drugiej strony, pamiętając o tym, żeby w kilku miejscach lekko go podziurawić.   Wstawiamy żeberka na środkowy poziom piekarnika i pieczemy je w 180⁰C przez 30 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160⁰C i pieczemy żeberka, w zależności od wielkości, od 1,5 do 2 godzin(...)łyżki ciemnego sosu sojowego 2 pełne łyżeczki ostrej papryki 2 pełne łyżeczki papryki słodkiej 2 pełne łyżeczki papryki wędzonej 2 płaskie łyżeczki soli 1 łyżka miodu 1 łyżeczka mielonego kminku SKŁADNIKI, WERSJA II- dodatkowo 2 małe cebule 3-4 łodygi selera naciowego czerwona papryka duży malinowy pomidor

Karo in the Kitchen
Wieniec drożdżowy z makiem. 248

mniej cierpliwości możemy mak odcedzić na drobnym sicie wyłożonym gazą lub cienką ściereczką. Sparzony mak mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa na drobnym sicie (jeśli używamy maku suchego mielonego należy mak zalać szklanką wrzącego mleka, dobrze wymieszać i gotowe :)). Do zmielonego maku dodajemy masło, stawiamy na średnim ogniu i mieszamy, aż się masło rozpuści i wchłonie. Następnie dodajemy(...)wzdłuż do połowy głębokości rolad. Teraz zaplatamy na przemian, tworząc warkocz. Gotowe ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Do pieczenia można użyć też standardowej blaszki z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Końce warkocza sklejamy ze sobą tworząc wieniec. Formę przykrywamy ściereczką i odstawiamy no około 40 minut do ponownego wyrośnięcia. Na 15 minut przed końcem wyrastania rozgrzewamy

Rozpustne gotowanie
Krwawe gniazdka bezowe 183

Mimo wszystko sprawia mi to ogromną frajdę, nie widzę więc powodu, żeby martwić się drobnymi niedociągnięciami.Przygotowuję też halloweenowe słodkości - tak na wszelki wypadek. W tym roku nie będziemy mieli gości, mam więc tylko dwie propozycje. Dzisiaj będzie o tej mniej strasznej.Gniazdka te zobaczyłam u Doroty i od razu wiedziałam, że muszę takie zrobić. Mam znów spory zapas(...)ocet, zmiksować.Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki, wyciskać na balchę wyłożoną papierem do pieczenia gniazdka: najpierw okrągły spód, a później brzegi. Suszyć w piekarniku w 80 st. C. przez 4 godziny.Ostudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.Wiśnie (jeśli ze słoika, to z sokiem) z cukrem umieścić w rondelku

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb na zakwasie z mąką gryczaną i siemieniem lnianym 216

mówili mi dobrzy ludzie, że jak zacznę piec chleb w domu, to już nie będzie odwrotu i żaden inny nie będzie mi smakował ? Nooo, to mieli rację ! Dzisiaj kolejna odsłona domowego pieczywa na zakwasie. Tym razem zrezygnowałam z innych ziaren i użyłam tylko siemienia lnianego. A ponieważ nie lubię monotonii w kuchni i zawsze lubię coś urozmaicać, tym razem postanowiłam(...)chłodne miejsce lub do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie chleb przenosimy do temperatury pokojowej, zostawiamy na  godzinę. Następnie posypujemy mąką i siemieniem, wstawiamy do zimnego piekarnika, a temperaturę ustawiamy na 180 stopni. Chleb pieczemy przez 60 minut w naparowanym piekarniku. Studzimy na kratce. Chleb kroimy gdy jest już całkowicie wystudzony

Kulinarne przygody Gatity
Big Mac - domowy 301

mój mąż myślał, że je kupnego hehe :) Big Mac                          Big Mac - domowySKŁADNIKI: na kotlety: - mięso mielone wołowe (500 gr to jest porcja na 4-5 BM) - 1 łyżeczka soli i pieprzu ( jeśli ktoś lubi pikantniejsze lub bardziej słone to można dodać więcej) - cebula średniej wielkości(...)poziom środek bułki --> sos --> sałata --> plasterek sera --> kotlet --> plasterki ogórka --> wierzch bułki i gotowe, tak złożone kanapki wkładamy na 5-10 minut do piekarnika nagrzanego do 100°C. Smacznego

Zainspiruj się kuchnią
Łódeczki Tureckie z farszem z kurczaka 1392

mięsa, jednak według mnie najlepiej smakuje z nadzieniem. Farsz do pide może być naprawdę różny, wszystko zależy od waszej kreatywności. Ja użyłam kurczaka. Zapewne świetnie będzie smakował również z mięsem mielonym. Naprawdę zachęcam do stworzenia swojej własnej wersji łódeczek. Przepis zaczerpnęłam z bloga: http://wkuchni.usagi.pl/ Łódeczki Tureckie z farszem z kurczaka          Składniki:  Ciasto(...)gotować dalej, aż sos zgęstnieje. Przyprawić sos ziołami, cynamonem, gałką muszkatołową, sosem worcestershire. Na koniec dodać fasolę i kukurydzę. Gotować jeszcze przez około 5 minut. Odstawić do przestudzenia. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na cztery części. Z każdej z nich uformować kulę i rozwałkować ją na okrągły placek. Placuszki ułożyć na blasze

Mania Gotowania
PITA MEKSYKAŃSKA 156

Bardzo prosty przepis na chlebek a'la pita dosłownie z 3 składników, bez użycia drożdży. A że zostało mi sosu meksykańskiego z poprzedniego dnia, postanowiłam zrobić

Kuchnia MagdaLeny
DROŻDŻOWE ROGALIKI Z SEREM 188

mąki pszennej tortowej 200 ml mleka 75 g cukru 80 g masła 0,5 łyżeczki soli 2 jajka Składniki na masę serową: 400 g twarogu (ja użyłam półtłustego) nie mielonego 2 żółtka opakowanie cukru waniliowego 3-4  łyżki drobnego cukru do wypieków Składniki na rozczyn ze świeżych drożdży: 30 g świeżych drożdży 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka(...)podczas pieczenia gdy urosną. Przykryłam je ściereczką i pozwoliłam rosnąć jeszcze przez około 20 minut. Przed samym pieczeniem posmarowałam każdy rogalik roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Włożyłam je do rozgrzanego piekarnika i piekłam w temp.190 stopni przez około 15 minut. Po wyjęciu studziłam ciasteczka na kratce. Popruszyłam cukrem pudrem. Smacznego! Polecam również  ROŻKI MAŚLANO SEROWE Z JABŁKAMI

potrawyregionalne
Cannelloni z porem i brokułem 327

porcje (po 3-4 rury każda):MAKARON: 12-16 rurek makaronu cannelloni 2 łyżki oleju - do gotowania makaronu masło - do wysmarowania naczynia do zapiekania FARSZ: 500g mięsa mielonego z indyka - choć tak naprawdę rodzaj mięsa zależy wyłącznie od fantazji kucharza: z kurczaka, z indyka, wieprzowe - do wyboru do koloru :) 2 duże pory - biała część + ok.5cm części jasnozielonej 2 jaja(...)łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego SOS SEROWY: 350ml wody 150 ml śmietany 18% 1 kostka rosołowa 1 kostka sera topionego (100g) 100g sera gorgonzola 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej - do zagęszczenia sosu 1 mała różyczka brokuła - mocno rozdrobniona  FARSZ: Mięso mielone podsmażyć krótko na patelni, przełożyć do większego naczynia

Grunt to przepis!
Lasagne z sosem mięsno-pomidorowym 81

przypieczone brzegi to coś wspaniałego!  Z Lasagne jest chyba tak jak z pizzą, każda włoska mamma robi je po swojemu (jak u nas nasze mamy robią mielone, czy gołąbki). Miała okazję jeść ją kilka razy w słonecznej Italii i za każdym razem smakowała inaczej, miała inne proporcje farszu do makaronu, była inaczej doprawiona. We Włoszech funkcjonują dwie(...)wakacji chyba najbardziej nam teraz brakuje.  Składniki (na naczynie 20x25 cm) opakowanie płatów lasagne 500 g mięsa wołowego mielonego 5 plastrów wędzonego boczku  3 ząbki czosnku 700 g dobrej jakości passaty pomidorowej 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka mielonego pieprzu 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 szklanki mleka gałka muszkatołowa 2 łyżki

Kulinarne Inspiracje
Co kupić pod choinkę fitmaniakowi? 15 pomysłów 130

ciecierzycy na mąkę. 1 , 2   9. Ręczna wyciskarka do soków Ciekawa i znacznie tańsza alternatywa dla elektrycznej wyciskarki wolnoobrotowej. Trochę archaiczne urządzenie, które wyglądem przypomina maszynkę do mielenia mięsa. Kawałki owoców lub warzyw wkłada się w otwór, następnie musimy trochę pokręcić korbką i voilà! M amy świeżo wyciśnięty sok (a przy okazji trochę treningu ) 1 , 2   10. Blender(...)dlatego jak zawsze najlepszym wyjściem jest samodzielne przygotowanie, gdzie mamy pełną kontrolę nad użytymi składnikami.  Zresztą nic nie zastąpi zapachu świeżego chleba o poranku Możemy upiec pieczywo w piekarniku, ale takie urządzenie podłączane do prądu na pewno ułatwi nam cały proces.  Przedział cenowy jest spory, dlatego warto poświęcić chwilę i znaleźć produkt z najlepszym stosunkiem ceny do jakości

Powiedz dietom nie
Co kupić pod choinkę fitmaniakowi? 15 pomysłów 130

ciecierzycy na mąkę. 1 , 2   9. Ręczna wyciskarka do soków Ciekawa i znacznie tańsza alternatywa dla elektrycznej wyciskarki wolnoobrotowej. Trochę archaiczne urządzenie, które wyglądem przypomina maszynkę do mielenia mięsa. Kawałki owoców lub warzyw wkłada się w otwór, następnie musimy trochę pokręcić korbką i voilà! M amy świeżo wyciśnięty sok (a przy okazji trochę treningu ) 1 , 2   10. Blender(...)dlatego jak zawsze najlepszym wyjściem jest samodzielne przygotowanie, gdzie mamy pełną kontrolę nad użytymi składnikami.  Zresztą nic nie zastąpi zapachu świeżego chleba o poranku Możemy upiec pieczywo w piekarniku, ale takie urządzenie podłączane do prądu na pewno ułatwi nam cały proces.  Przedział cenowy jest spory, dlatego warto poświęcić chwilę i znaleźć produkt z najlepszym stosunkiem ceny do jakości

Powiedz dietom nie